Postanowiłem założyć nowy wątek dla osób poszukujących rozwiązania problemu ze stukami/trzeszczeniem z okolicy tylnej klapy.
Mój egzemplarz miał dwa problemy:
- "pstrykanie" konstrukcji auta - pracująca konstrukcja, nawet na gładkiej drodze bez dziur wydawała z siebie pstryknięcia/stuki wyraźnie słyszane z tyłu auta[/li][/list]
- trzeszczenie plastiku tylnej klapy - to akurat było słychać głównie na delikatnych nierównościach
Rozwiązaniem problemu numer 1 jest wizyta w serwisie, zgłoszenie im problemu oraz wyraźne zaznaczenie że mają na to TPI, do realizacji którego konieczne jest zamówienie specjalnego środka konserwującego (opisane w TPI), ponieważ podczas realizacji czynności serwisowej - polegającej na odgięciu blachy - istnieje ryzyko uszkodzenia powłoki i późniejsza jej korozja
Rozwiązaniem problemu numer 2 jest wizyta w serwisie, zgłoszenie im problemu oraz wyraźne wskazanie, że przytrzymanie (przyciśnięcie) plastiku po prawej stronie klapy (stojąc z tyłu auta), eliminuje problem. Plastiki te mają luzy, w zależności od egzemplarza mniejsze lub większe, co powoduje "popiskiwanie" kiedy pracują. Demontaż plastików, wprowadzenie masy uszczelniającej oraz ponowny montaż rozwiązują problem.
Mogę potwierdzić, że powyższe problemy są rozwiązywalne w opisany sposób i po przejechaniu 300 km od naprawy jeszcze nie mogę uwierzyć, że musiało minąć 15000 km przebiegu, żeby mi to w końcu rozwiązali. Aczkolwiek musiałem podać im rozwiązania na tacy, bo zgłoszenia tych problemów nie były wcześniej zdiagnozowane, z najbardziej irytującym komentarzem "bo to nie są samochody na nasze drogi" - no chyba że kupiłem auto na księżycu i teleportowałem do Polski, bo może czegoś nie pamiętam
UWAGA: przy problemie numer 2 w moim przypadku serwis dał ciała i przyciął plastikami przewody od tylnych lamp znajdujących się na klapie, co powodowało zwarcie w instalacji i brak świateł na klapie - co usłyszałem jeszcze zanim odjechałem z serwisu (było słychać "pracującą" elektronikę świateł) i zgłosiłem od razu. Polecam sprawdzenie czy światła świecą przed opuszczeniem serwisu.