Autor Wątek: PRZYSPIESZENIE SHARANA - jakie jest naprawdę ?  (Przeczytany 7422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Jak naprawdę przyśpiesza Sharan ?
« Odpowiedź #25 dnia: 29 - Lipca - 2017 - 12:50:25 »
to taki pomiar jest obludny i tyle. To mi napisz ze wyszlo 3.5 skundy do setki tylko fotki nie zrobilem bo wiesz misialem trzymac kiere przy pomiarze.
Czy ty zawsze musisz być taki zmierzły i niemiły a do tego prowokacyjny :question:

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #26 dnia: 29 - Lipca - 2017 - 13:14:08 »
nie nie chodzi oto. Chodzi oto ze skoro wierzycie w takie wyniki to tak mi w tabeli napisz. Pewnie tyle bym mial na tym programiku. Caly czas mowie ze bywa z tym roznie. Podjedz sobie do jakiegos tunera i popatrz jak robi tuning i mierzy uato i czy kazde wychodzi tak ze zawsze ze 115 wyciska sie te 140-145 koni czy z kazdej 130 wychodzi na hamowni 170 koni i czy z kazdego ARL 150 konnego wychodzi 190-200 koni. Tak jak ktos mowi ze ma porcesor I5 w lapku czy stacjonarze. Tylko ze sama nazwa I5 nic nie mowi i o calej reszcie decyduja jeszcze inne rzeczy. jedne i5 maja 2.4 GHz inne maja blisko 3 GHz jedne maja 3 MB cache inne 6. Tak itd itd. Dlatego tez nie zawsze procek i7 jest lepszy od i5 choc zazwyczaj tak.
Dlatego mowie ze takie aplikacje sa do oglupiania spoleczenstwa.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #27 dnia: 29 - Lipca - 2017 - 15:15:09 »
Zrobiłem pomiar przy użyciu aplikacji Torque Pro. Aplikacja jednocześnie mierzyła w mil i w km co widoczne jest na zdjęciu. Teraz wszystko jasne dla czego są takie rozbierzności w moich poprzednich pomiarach.

Wybaczcie za jakość ale nie posiadam statywu. W aucie do pomocy dodatkowa osoba do włączania i trzymania kamery. ;)

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #28 dnia: 30 - Lipca - 2017 - 14:31:53 »
@Andrzeju, jak bedziesz robil ponowne pomiary to ustaw na ekranie tylko jeden Display z wartościami 0-100 km/h. Bo mam spore wątpliwości do różnicy czasu między wskazaniami w milach a w kilometrach. Wydaje mi się że różnica powinna być mniejsza od widocznej 1.3 s.

Twój uzyskany w próbach czas przyspieszenia 12.9 s w stosunku do podanych fabrycznych danych jest jak najbardziej według mnie wiarygodny i jak trochę jeszcze po-testujesz, to z całą pewnością uzyskasz lepszy i zbliżony do fabrycznego 12.2 s czas przyśpieszenia  ;)   

Dla przypomnienia, dane odnoszące się do auta @Andrzeja
Fabryczne dane techniczne silnika 2.0 TDI PD 140 KM (BRT):
Moc silnika        140 KM przy 4000 obr/min
Maks. moment obr.  310 Nm przy 1900 obr/min
Prędkość maks.     195 km/h
(0-100 km/h)       12,2 s

A tak ogólnie, to mój wielki szacun za to że ci się chce  :bry:

Tagi wątku: