0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nigdy nie wyjeżdżam z mojej posesji na zimnym silniku.
Zgadzam się z przedmówca co do lżejszego traktowania auta w początkowym okresie eksploatacji.Instrukcja pisze o 1500 kilometrów.- nie dodawać gazu na maksa (ograniczyłbym się do 2/3 , chyba, że sytuacja na drodze wymaga więcej;))- obroty nie powinny przekraczać 2/3 maksimum dla sinika- nie jeździć z przyczepą (w innym fragmencie pisza by nie jeździć pierwszych 1000 km).- prędkość i obciążenie zwiększać stopniowo po ułożeniu- przy zimnym silniku używać umiarkowanych a najlepiej niskich obciążeń (warto obserwować również temp. oleju, nie tylko cieczy chłodzącej)- nie jeździć z manualna skrzynią biegów na niskich biegachPowyższego zdecydowanie bym się trzymał. Robiłem tak w 4 nowych autach [stosowałem się do instrukcji] na przestrzeni 3 lat i żaden nie brał oleju później (max. przebieg to 67000 km, dalej to nie wiem). Oczywiście moje doświadczenia nie da się przenieść na szerszą populację.
Temperatura, którą wskazuje wskaźnik na większości desek rozdzielczych w pojazdach, to tylko temperatura płynu chłodzącego a nie silnika czy oleju
Czy taki zapis pojawiający się każdej instrukcji obsługi, to nie jest jednoznaczna informacja producenta o konieczności docierania silnika w nowym aucie?
Moja "procedura" po kolei:- wychodzę z domu do samochodu, który u mnie od zawsze stoi przed garażem,- otwieram auto, odpalam, cały nadmuch kieruję na przednią szybę a dodatkowo włączam jej ogrzewanie (o ile jest taka potrzeba)- byle jak odgarniam śnieg z przedniej i bocznej szyby (o ile w ogóle jest śnieg) - zajmuje mi to 1-2 minut,- idę otworzyć bramę - 1 minuta- wracam do auta, wsiadam i wyjeżdżam przed bramę - max 1 minuta- zamykam bramę i biorę się za dokładne oczyszczenie wszystkich szyb - 2-3 minutyCała ta "procedura" wyjścia z domu i wyjazdu na publiczna ulicę, to nie więcej jak 5-6 minut.
osiąga on temperaturę roboczą oleju dopiero po przejechanych 10-15km
ile wynosi temperatura robocza oleju?
90-130 stopni
Nie mówimy o diagnostyce tylko o jeździe.
Czyli jak olej wówczas ma 20 stopni to uważasz że można już cisnąć?
nie ma opcji aby przy optymalnej temperaturze cieczy czyli odczyt ECU 80 st olej miał tylko 20 stopni
To wciąż nie jest jego optymalna temperatura do szybkiej jazdy.
Jakis dowód na to, czy banialuki tylko..?To niech ma 40 stopni, 60 nawet.
Co masz na myśli mówiąc zimny silnik? Jak wskazówka wody osiągnie 90 *C?