Autor Wątek: RURKI WODNE - różnice między 1.9 TDI 90/110 KM  (Przeczytany 2102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
RURKI WODNE - różnice między 1.9 TDI 90/110 KM
« dnia: 05 - Lipca - 2017 - 01:34:58 »
Postanowiłem zrobić temat o różnicy pomiędzy rurkami wody w Sharanie 1.9 TDI 90 i 110 KM.
Po ostatnich problemach i daremnym przestoju auta na warsztacie ku przestrodze innych użytkowników.

Zdarza się że rurki wodne w aucie ulegają uszkodzeniu. Najczęściej uszkadza się rurka wodna łącząca pompę wody z głowicą oraz chłodnicą oleju. Dla czego do tego dochodzi? Najczęściej z winy użytkownika auta. Wybaczcie ze tak twierdzę ale to szczera prawda. Wyciekający Olej Napędowy z nieszczelnej pompy wtryskowej oraz ze skruchciałych przewodów przelewowych na wtryskiwaczach spływa i osadza się na łączeniu (trójnik ) rurki wodnej. Z biegiem czasu wysoka temperatura i olej napędowy powodują uszkodzenie na tej rurce w postaci puchnięcia gumy i jej rozwarstwienia.

Co zrobić gdy do takiego uszkodzenia dojdzie? Wymienić rurkę na nową. Z taką wymiana jest różnie i tu pojawiają się schody gdy idziemy do sklepu i chcemy zamówić taką rurkę do naszego auta. Ważny jest kształt rurki i do jakiego silnika ma być. Często sprzedawcy bądź hurtownie motoryzacyjne błędnie sprzedają takie rurki do silników 1,9 TDI 90 i 110 KM. Sam miałem takie przypadki że zamawiałem rurkę do 110KM a dostałem do 90 KM silnika. Nie wierzmy sprzedawcy jeśli twierdzi że pasują i są zamienne te elementy. Prawda jest taka że to są dwie różne całkowicie kształtem rurki. Pokażę to na zdjęciach by każdy mógł to sobie porównać.

Na tym zdjęciu widać konkretną róznicę pomiędzy rurkami do 90 KM i 110 KM. Głowna i bardzo ważna różnica dotyczy kawałka rurki który idzie do chłodnicy oleju. W 90 KM silniku podłączony jest kawałek węża do króćca na chłodnicy oleju bliżej chłodnicy z wentylatorem a w 110 KM silniku podłączony jest do króćca chłodnicy oleju bliżej silnika. Odzwierciedla to te zdjęcie:

Zdjęcia powstały dzięki uprzejmości kolegi @maniek78. Dzięki :thankyou:

Tagi wątku: