Autor Wątek: ZAWIESZENIE - sprężyny -40 mm  (Przeczytany 29036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: [Sharan] SPRĘŻYNY -40 mm
« Odpowiedź #25 dnia: 25 - Września - 2015 - 09:11:05 »
Auto rzeczywiście dużo lepiej wygląda :P
Co do leżących policjantów, ja używam nazwy drempel pochodzącej z języka holenderskiego ;)
Jeżdżę bardzo spokojne i nie stać mnie na bezmyślną szarżę po dremplach, więc tym się wcale nie przejmuję.
Co do szybszej jazdy po zakrętach: jak wyżej, mnie raczej nie dotyczy :D

Jak byś mógł Andrzeju zmierzyć swojego nowego czarnucha i wrzucić boczne zdjęcie poglądowe, to moglibyśmy porównać wysokość Sharana po obniżeniu na tuningowych sprężynach Jamex -40 mm i obniżeniu fabrycznym.

Dodano:  08 - Sierpnia - 2017  -  22:43:25
Z racji obcierania opon o nadwozie zdecydowałem się na powrót do black-alu 16 na czas zimy i zakupu niższego profilu 17"

Poniżej mój Saran na 2 rozmiarach kół (przód: 205/60/16, tył: 225/55/17) i na czarnych 16"

Na dolnym zdjęciu zmierzone od ziemi do nadkoli: przód 67 cm i tył 67,5 cm na obniżonych sprężynach Jamex -40 mm.

Jest nisko i dużo lepiej Sharan wygląda :devilwink:

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
« Odpowiedź #26 dnia: 26 - Września - 2015 - 20:39:36 »
Ciekawy jestem jakby sprawa wyglądała przy moim zestawie kół i tych sprężynkach. Sam chciałem te springi założyć, ale mam obawy jeśli chodzi o odkręcanie przednich amorków :D

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #27 dnia: 27 - Września - 2015 - 00:55:04 »
Artur nie możemy porównywać dwóch różnych aut. Wbrew pozorom to dwa różne auta. Wizerunkowo jest niższy od mojego starego Sharana i w dodatku jednak czasem coś zaczepię spodem a starym nie czepiałem.
U mnie z przodu jest 67 a z tyłu 71 cm.Wymontowane fotele tylne i brak koła zapasowego. Koła mam 225/45R17".

Offline vento1982

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Rej: KWA
« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Lutego - 2017 - 12:39:10 »
Witam mam Sharana 1.8T 20V zz 1998 roku i chciałbym założyć sprężyny http://darstuning.com.pl/sprezyny-obnizajace-jamex-volkswagen-sharan--40mm1/
Chciałem też włożyć felgi 18 cali chciałem się was zapytać czy zda to egzamin czy nie będzie obcierać itp.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #29 dnia: 19 - Lutego - 2017 - 14:01:57 »
Nie powinno nic obcierać. Wszystko zależy od wielkości opon oraz ET felgi.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #30 dnia: 19 - Lutego - 2017 - 19:17:31 »
Chciałem też włożyć felgi 18 cali chciałem się was zapytać czy zda to egzamin czy nie będzie obcierać itp.
Jeżeli dasz odpowiednio niższą oponę np. 225/40/18 i zachowasz odpowiednie ET, to nic nie powinno obcierać bo sprężyny - 40 mm w stosunku do standardowych niewypracowanych, to tak naprawdę niewielka różnica. Jeśli miałbyś możliwość sprawdzenia i przetestowania takiego koła na aucie w jakimś zaprzyjaźnionym warsztacie oponiarskim to byłoby idealnie i rozwiałbyś swoje wszelkie rozterki ;)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #31 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:51:38 »
Miałem z tyłu dokładnie takie same sprężyny i zdemontowałem. Powodem nie był jakiś ogromny spadek komfortu a znaczne ograniczenie funkcjonalności - podczas jazdy w 6 osób z czego trójka dzieci na takiej nie do końca równej drodze ciągłe dobijanie tyłu. Powód? Brak miejsca na jakiekolwiek ugięcie sprężyny :(

Nie wiem jaka myśl przyświecała autorowi tego rozwiązania ale gdyby zastosował ze 2 zwoje mniej efekt byłby podobny a funkcjonalność zachowana.
Zastosowałem w swoim sharanie sprężyny tylne z fabrycznie obniżonej wersji z białym i żółtym paskiem.

Teraz sharan wprawdzie nie leży tak ładnie ale da się nim normalnie jeździć i ma równe wnęki nad kołami - wcześniej próg był niemal równo względem podłoża ale patrząc z boku wydawało się ze tył jest za nisko lub przód za wysoko.
Dzięki tej operacji tył stoi ok. 2,5 - 3cm wyżej niż wcześniej.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #32 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 21:20:00 »
Mam tak samo u siebie, ale ja nie jeżdżę swoim autem w więcej niż 3-osoby i na razie nie odczułem żadnego dobijania tylu.
Pewnie wszystko jeszcze przede mną  :evilwink: 

Dodano:  08 - Sierpnia - 2017  -  22:43:53
Aby przetestować moje obniżone zawieszenie i skrytykowane tylne sprężyny, postanowiłem załadować auto betonowymi gazonami i przejechać się z tym obciążeniem. Zważyłem załadowane gazony i wyszło że 12 sztuk to 276 kg + 4 krawężniki 50 kg, dodatkowo w aucie na zdjęciu są jeszcze 2 osoby (około 150 kg) i na powrocie moje dodatkowe 90 kg. Co razem dało 566 kg, co nie jest mało jak na Sharana.

1. Auto nie obciążone na sprężynach -40 mm

2. Auta z obciążeniem 476 kg, z czego 300 kg w bagażniku.

3. Przyczyna "gleby" Sharana ;)

Przejechałem z tym obciążeniem około 30 km do domu po bardzo kiepskiej i zniszczonej drodze i ani razu auto nie dobiło ani tez nie prowadziło się gorzej. Bylem mocno zaskoczony brakiem dobijania tyłu i tak dobrym prowadzeniem się auta, więc mogę spokojnie dalej mieć dobre zdanie o tych sprężynach :D

Tagi wątku: