Cześć, sam prawdopodobnie zdecyduję się na lekkie obniżenie mojego Sharana, też na samych sprężynach.
Na początek zrobiłem fotkę i zmierzyłem wysokość auta w punktach widocznych na zdjęciu. Po zakupie sprężyn obniżających o -40 mm zrobię ponownie zdjęcia i dokonam pomiarów.
Nie zależy mi w aucie użytkowym jakim jest VV Sharan na targaniu brzuchem po asfalcie a jedynie na wyrównaniu poziomów: przodu z tyłem i naprawdę lekkim obniżeniu całego auta.
Sprężyny na jakie się zdecyduję to wyrób Holenderskiej firmy Jamex, którą znam nie od dziś i niczego niedobrego jak na razie o niej nie słyszałem. Jeździłem już kiedyś na fabrycznych Jamexach w Passacie B3 i tam wszystko było w należytym porządku.
Pomiar wysokości robiony z pełnym bakiem, 4 fotelami i na oponach 205/60/16

Zależało by mi na opiniach ludzi którzy już taką operację zmiany sprężyn przeszli w swoich autach i mogą wydać miarodajną opinię o zachowaniu się samochodu na drodze po obniżeniu o 40 mm.
Czy autem z oryginalnymi amortyzatorami + obniżone sprężyny:
- na jakie obniżenie auta mogę liczyć w rzeczywistości (orientacyjnie)
- czy po zastosowaniu takich sprężyn, org amortyzatory nie padną za chwilę z powodu innych warunków pracy
- jak auto zachowuje się na dziurawych polskich drogach
Jeszcze nie jestem na 100% przekonany o słuszności takiej operacji stąd moje pytania

ps. mam z tyłu nadłamany kawałek sprężyny, więc jest okazja na wymianę wszystkich