Autor Wątek: PAKIET SERWISOWY  (Przeczytany 20130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
PAKIET SERWISOWY
« dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 09:44:25 »
Ponieważ dziś poznałem "drugie dno" pakietu serwisowego oferowanego do naszych aut, postanowiłem Wam przekazać, aby kolejne osoby bardziej świadomie podejmowały decyzję o jego zakupie.

Nie mówię żeby nie kupować, ale może się okazać, że ktoś będzie miał nieco inne wyobrażenie niż rzeczywistość - patrz ja, kiedy oczekiwałem zmiany oleju co 15kkm.

Pakiet serwisowy sprzedawany jest z limitem kilometrów oraz okresem w czasie - zależy co wystąpi szybciej.

Ponieważ nasze auta są wypuszczane z fabryki z kodem QI6 - lub odpowiednikiem - oznacza to, że wskazania okresu/przebiegu "do serwisu" zmieniają się w czasie, w zależności od eksploatacji pojazdu.

W instrukcji znajdziecie informacje, że użytkownik może na życzenie mieć zmieniony tryb z QI6 na stałe okresy. Chciałem dziś z tego skorzystać i poprosić o ustawienie na 15 tysięcy wymianę oleju.

Na szczęście wspomniałem o posiadanym pakiecie serwisowym, a serwisant nie zrealizował ślepo mojej prośby tylko mnie poinformował, że będę musiał samodzielnie pokrywać koszty wymiany oleju według wskazanego przeze mnie limitu kilometrów.

Zadzwoniłem na infolinię serwisową, gdzie uzyskałem wydaje mi się wyczerpujące informacje - które jak się okazało, powinien przekazać sprzedawca.

1) decyzję o zmianie z QI6 na stałe zmiany oleju powinno się dokonać przy pierwszym przeglądzie - z tego co zrozumiałem, chodzi o ten "zerowy" przed wydaniem auta, ale pewności nie mam. Dziś w serwisie by mi to przestawiono na życzenie.

2) nowe auta w zależności od modelu i silnika mają zalecaną wymianę oleju nawet co 30 tysięcy kilometrów

3) auto w zależności od sposobu eksploatacji zmienia wskazanie do zmiany oleju

4) jeśli jeździmy ekstrymalnie i pojazd będzie wskazywał wymianę oleju co 5 tysięcy, to oni to pokryją - niezależnie od ilości tych wymian, do maksymalnego przebiegu/okresu wykupionego pakietu

5) po zmianie QI6 na tryb stały, pakiet pokryje jedynie mały serwis (30kkm) i duży serwis (60kkm). Wymiany oleju pomiedzy tymi okresami (15kkm i 45kkm) użytkownik musi pokryć sam

Uzupełniając:
- pierwsza wizyta w serwisie (olejowa) według wskazania komputera lub 24 miesiące
- kolejna wizyta w serwisie (olejowa) według wskazania komputera lub 12 miesięcy

PS. Sprzedawca mimo że informował o zakresie pakietu, nie powiedział, że wymiany co 15kkm w ramach pakietu nie będą możliwe, mimo że przy nim przeliczałem opłacalność tego pakietu biorąc pod uwagę wymiany oleju co 15kkm i mały/duży serwis co 30kkm.

Offline Wito1985

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
Odp: PAKIET SERWISOWY - WAŻNE!
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 10:28:58 »
Czyli dobrze, że wziąłem tego pakietu przeglądów..myślałem tak samo jak ty, że co 15tys wymiana będzie a co 30 to niech sobie ten syf sami wymieniają..i tak będę w serwisie zewnętrznym robił serwis co 15 a co 30 pojadę na gwarancyjna wymianę..

Offline arekp

« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 10:30:58 »
Bardzo ważne co chciałbym zaznaczyć, że nie tyle się czuję oszukany co przez niewiedzę/roztargnienie sprzedawcy nie uzyskałem pełnej wiedzy - zwłaszcza o tym "zmiennym okresie wymiany oleju".

Moje poprzednie auto było na tyle stare, że jeszcze nie miało takich niuansów - w VW auta od 2014 roku mają QI6, bo tego zdążyłem się już dowiedzieć.

Offline E65

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SBL
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 10:32:32 »
Przecież wymiana oleju poza serwisem to około 250 zł

Offline Wito1985

« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 10:37:54 »
Nie wiem czym to jest spowodowane pewnie oszczędnościami ale olej po 30tys kilometrów wyglada już jak smoła..i nie ważne czy jest to super hiper syntetyk czy zwykły mineralny..i później wszyscy zdziwieni że auto serwisowane a silnik pada przy 180tys..

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 21:31:28 »
Bardzo mocno sie waham czy nie zrezygnować z tego pakietu...

Offline arekp

« Odpowiedź #6 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 00:25:22 »
Bardzo mocno sie waham czy nie zrezygnować z tego pakietu...

Ja nadal uważam że warto. Jest trochę oszczędności w stosunku do realizacji tych czynności w ASO. Chyba, że od razu ktoś zakłada samodzielne działania w tym zakresie.

Ja zdecydowałem się na ten pakiet w powiązaniu z wydłużoną gwarancją. Mimo bardzo dobrego warsztatu specjalizującego się w VAG (i tylko to robiącego), uznałem że jeśli wszystko będzie realizowane w ASO, to nie będą mieli podstaw do przerzucania się odpowiedzialnością za cokolwiek - tak jak dla przykładu dziś, serwis podczas wyprowadzania trzasków z karoserii chciał znaleźć dla siebie punkt zaczepienia w instalacji tylnej kamerki, że plastiki naruszyłem. Pechowo dla nich, trzaski miałem od początku, więc kabel położyłem pod dywanikami właśnie na okazję takiej dyskusji ;-)

Offline grabson79

« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 00:50:35 »
W UK interwał przeglądów zależy od deklarowanego rocznego przebiegu przy zawieraniu umowy. Poniżej 10 tys mil jest on ustawiany jako stały, co 10 tys mil właśnie lub raz w roku. Wszystko powyżej 10 tys mil jest tzw condition based i zmienia się wraz z użytkowaniem samochodu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline E65

« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 11:28:35 »
Kto zamówił to zamówił - w nowym konfiguratorze Pakietu Przeglądów juz nie ma!?

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #9 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 11:34:15 »
jest, tylko trzeba sie o nie upomnieć przy zamawianiu

Offline arekp

« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 11:36:07 »
Kto zamówił to zamówił - w nowym konfiguratorze Pakietu Przeglądów juz nie ma!?

Myślę, że to błąd konfiguratora. Oferta cenowa jest aktualna do końca 2017 roku.

Offline E65

« Odpowiedź #11 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 11:48:19 »
Oby tak było bo można go tylko zmienić do czasu odbioru samochodu. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #12 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 16:26:48 »
Wrzucam skan informacji na temat zawartości pakietu przeglądów otrzymany przy zamówieniu. Ceny oczywiście są nieaktualne, ale zawartość generalnie pasuje do tego co napisał arekp. Biorąc samochód z DSG i 4MOTION oferta jest moim zdaniem dość korzystna, zwłaszcza przy wliczeniu w raty leasingowe.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #13 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 20:20:29 »
Jeśli ktoś zakłada przebieg pozwalający zrobić drugi przegląd przed 4 rokiem to pakiet na pewno się opłaca (tak jak załączniku - dla przebiegów 15-20kkm rocznie).
Jeśli szacowany przebieg to 10-12 kkm rocznie pakiet raczej się nie opłaca. Oczywiście komputer może pokazać przegląd wcześniej i przy ciężkiej nodze nawet z takim przebiegiem rocznym będzie konieczny 2 przegląd olejowy przed 4 rokiem ;)

Nie do końca jestem w stanie sobie wyobrazić zasady przeglądów wg Q16 (mimo że przeczytałem opis na forum).
Przegląd olejowy jest co 30 kkm lub co max 2 lata?
Czy to znaczy że 2 przegląd olejowy będzie zawsze przed 4 rokiem i łapie się na pakiet przeglądów (nawet przy przebiegu max 10 kkm rocznie??)
Olej w skrzyni chyba normowany kilometrami 60 kkm wiec przy małych przebiegach rocznych nie wejdzie w skład pakietu...

Dobrze to rozumiem?

Offline arekp

« Odpowiedź #14 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 20:43:45 »
Jeśli ktoś zakłada przebieg pozwalający zrobić drugi przegląd przed 4 rokiem to pakiet na pewno się opłaca (tak jak załączniku - dla przebiegów 15-20kkm rocznie).
Jeśli szacowany przebieg to 10-12 kkm rocznie pakiet raczej się nie opłaca. Oczywiście komputer może pokazać przegląd wcześniej i przy ciężkiej nodze nawet z takim przebiegiem rocznym będzie konieczny 2 przegląd olejowy przed 4 rokiem ;)

Kompletnie nie rozumiesz co czytasz.

Jeśli nie zrobisz przebiegu, to i tak masz przeglądy wynikające z upływającego czasu.

Przeglądy masz po 30kkm lub 2 latach, a kolejne co 30kkm lub 1 rok - co oznacza, że w ciągu 4 lat będziesz mieć 3 przeglądy.

Do tego, w zależności od przebiegu lub czasu, wymiany oleju - w zależności od eksploatacji przebieg może się zmieniać między 15-30kkm.

Offline omen

« Odpowiedź #15 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 20:50:15 »
Ubiegłeś mnie zanim dolisałem reszte....
Nie zarejestrowałem że później co ROK lub 30 kkm

To nie jest tak że nie rozumiem. Nigdy nie miałem auta z "dynamicznym" liczeniem przebiegu do przeglądów.
Ja swoim autem równo co 15 kkm jadę na wymianę oleju i filtrów. Akurat swoim jeżdzę tyle że nie przekraczam również 1 roku na jednym oleju wiec co 15 kkm i już.

Dziekuje za cierpliwość

Offline arekp

« Odpowiedź #16 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 20:59:29 »
Nigdy nie miałem auta z "dynamicznym" liczeniem przebiegu do przeglądów.
Ja swoim autem równo co 15 kkm jadę na wymianę oleju i filtrów.

Właśnie dlatego zdecydowałem się mocno ten watek oznaczyć - i w ogóle umieścić na forum.

Też myślałem o wymianie oleju "po staremu" i miałem problem ze zrozumieniem całości koncepcji pakietu - dlatego też zakładam, że moje delikatne rozczarowanie po wczorajszej wizycie w serwisie nie jest spowodowane nieuczciwością handlowca, tylko dla nich jest to tak oczywiste, że nie zostało dokładnie wyjaśnione przy zakupie.

Offline Wito1985

« Odpowiedź #17 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 21:10:21 »
Jeszcze się muszę zastanowić czy dorzucić te przeglądy do konfiguracji..w sumie to i tak trzeba będzie za nie płacić na gwarancji a to zawsze 50% zaoszczędzone..

Offline omen

« Odpowiedź #18 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 22:42:14 »
Przeczytałem wszystko x10 (zarówno ten wątek jak i wątek "[Tiguan II] Termin przeglądu i wymiany oleju", w którym rk czytelnie wyjaśnia na czym polega Q16. Szczerze powiem, że teraz wydaje mi się to całkiem logiczne i mające sens - ale za pierwszym czytaniem to była jakaś czarna magia.

Trzymając się oznaczeń przeglądów z wątku "[Tiguan II] Termin przeglądu i wymiany oleju":
licznik 1 = przeglądy co 2 lata lub 30 kkm  i później co ROK lub 30 kkm
licznik 2 = przeglądy olejowe co 30 kkm lub w zależności od użytkowania, ale max co 2 lata
(choć chyba na wyswietlaczu kolejność jest inna: przebieg / olej / przegląd)

Doszukiwałem się jakiegoś kruczka typu (na przykładzie licznika 1):  przegląd PO 2 latach, potem PO roku i oooooo minęło 48 miesięcy od zakupu więc 3 przegląd już płatny (przecież pakiet obowiązuje 48 miesięcy /60 kkm) ;>
Ale z tego co piszecie, że będą 3 przeglądy to TRZEBA JE ZAWSZE ROBIĆ PRZED 2 ROKIEM, później PRZED TRZECIM ROKIEM i PRZED CZWARTYM ROKIEM (aby dopełnić warunków gwarancji że przeglądy MAX co 2 lata.

Jakie są widełki na wykonanie przeglądów +/- ile dni / ile km ?

Zastanowiło mnie jednak to, że zarówno w tym co opisuje rk oraz to co jest w załączniku wstawionym przez TMP jest mowa o wymianie oleju w Haldex i DSG, a na stronie podlinkowanej przez arekp materiały eksploatacyjne to tylko:
    Olej zgodny ze specyfikacją
    Filtr oleju
    Podkładka korka oleju
    Filtr powietrza
    Świece zapłonowe
    Płyn hamulcowy
    Filtr paliwa
    Filtr p/pyłkowy

Ciekawie brzmi (dla przyszłego użytkownika - bo zakładam że pakiet kupuje się przed posiadaniem auta) zapis w punkcie "co obejmuje pakiet":
    Obowiązkowe przeglądy okresowe, zgodne z instrukcją obsługi.

Szkoda tylko że VW nie publikuje instrukcji obsługi na stronie www (jak np Skoda) i nie ma jej w języku polskim - aż do momentu zakupu auta...

Rozumiem, że cena przeglądu zależy od tego co jest robione - ale tylko tak można by oszacować opłacalność pakietu.
Ja zakładam że u mnie do wymiany oleju w DSG nie dojdzie w ramach pakietu bo ona jest chyba sztywno po 60 kkm (niezależnie od czasu i stylu jazdy)?
Jakie są orientacyjne ceny przeglądów dla PB/ON?
Pytałem w salonie ale powiedzieli mi wymijająco że to VIN byłby potrzebny żeby sprawdzić i to zależne od przebiegu...

Cena pakietu na 48 miesięcy / 60 kkm dla TIGUANA w cenniku obowiązującym od 12-06-2017 nadal jest 1490 pln. (czyli tyle co w załączniku dla POLO i GOLFA) ciekawe czy oszczędność ta sama - choć nie wiadomo co oni zakładają w kalkulacjach - pewnie właśnie HALDEX i DSG aby pokazać maksymalny koszt i dzieki temu maksymalna oszczędność na poziomie 50%

Podziękował: arekp

Offline Wito1985

« Odpowiedź #19 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 22:58:35 »
Ja w dsg i tak będę wymieniał co 30tys..bo tak mi zalecił dobry znajomy były serwisant VW..a co do przeglądów okresowych muszę podpytać mojego handlowca ile kosztują normalnie...

Offline omen

« Odpowiedź #20 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 01:33:06 »
Ja w dsg i tak będę wymieniał co 30tys..bo tak mi zalecił dobry znajomy były serwisant VW..a co do przeglądów okresowych muszę podpytać mojego handlowca ile kosztują normalnie...

Jak będziesz posiadał już tajemną wiedzę na temat kosztów przeglądow (zarówno okresowych jak i olejowych) mam nadzieję że podzielisz się nią na forum. Inaczej trudno  oszacować opłacalność pakietu.

Ja zakładam jako koszt pakietu również zwiększony o 3.1% koszt ubezpieczenia - z tego co mi handlowiec liczył to do ubezpieczenia wlicza się cała kwotę z faktury (łącznie z kwotą za pakiet przedłużający gwarancję wiec pakiet przeglądów pewnie też).

Niby to tylko 3.1% ale w 4 lata robi się 185 pln więc pakiet finalnie kosztuje 1675 pln.

Głowne pytanie brzmi: czy za te pieniądze da się zrobić 3 przeglądy (max po 2 latach przed 3 i 4 rokiem od zakupu) oraz 2 wymiany oleju wraz ze wszystkimi dodatkami które serwis wykonuje (filtry, płyn hamulcowy itd).

Co do wymiany oleju w DSG... ilu mechaników tyle opinii.
My w firmie mamy dziesięcioletnie audi a6 - obecnie z przebiegiem ponad 420 kkm.
Olej w DSG regularnie wymieniany co 60 kkm. Smiga aż miło - może to ewenement. Ciekawe jest to, że po każdej wymianie bez resetu skrzynia trochę szarpała bo olej zbyt nowy ;) a ułożyła się już do pracy w gorszym - przepracowanym.
Pewnie co 30 kkm lepiej ale czy to konieczne? Masz jakieś konkretne dane w odniesieniu do skrzyń DQ250 i DQ500?

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #21 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 09:56:58 »
Ja w Golfie nie miałem HALDEXa i miałem suchą DSG (olej nie podlegał wymianie - no, pomijając akcję serwisową i wymianę półsyntetyka na mineralny). Przez 3 lata i 60 tys. przeglądy kosztowały koło 2.5-3 tys (cieżko powiedzieć dokładnie bo oddałem faktury a najczęściej czyściłem klimatyzację/zmieniałem laczki podczas wizyty wiec odliczyłem pi razy oko na podstawie obciążeń karty). Zgadza się to całkiem nieźle z tym co podał VW w linku podanym przez TMP.

Dodatkowo komputer zawsze pokazywał mi 30000 między wymianami (czy to była wina serwisu i złego ustawienia czy po prostu 1.4TSI przy moim stylu jazdy tak miał - do końca nie jestem pewien).

Nawet w takim wariancie w miarę się ten pakiet opłaca (jeździłem koło 23 tys. km rocznie) nawet przy niższych przebiegach. Przy 4MOTION HALDEX zawsze wpadnie (jest co 3 lata), więc tym bardziej. DSG jest po 60 tys. więc raczej nie wypadnie jak jeździsz mniej niż 15000 rocznie. Jak jeździsz dużo więcej niż 60000 zawsze jest ten wyższy (do 120 tys. km). Problem jest tylko jak chcesz niespodziewanie zbyć auto wcześniej, bo kaski nie odzyskasz (np. Bemo Motors za Forda zwraca, ale ten pakiet to ich firmowy wynalazek).

Offline omen

« Odpowiedź #22 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 10:40:43 »
A pakiet przeglądów tak jak przedłużona gwarancja nie przechodzi na kolejnego właściciela?

Bo skoro przez 3 lata ma i tak wyjsć to samo albo nawet lepiej z pakietem to taki pakiet może być dodatkowym atutem auta przy odsprzedaży :)

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #23 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 12:26:55 »
Przechodzi, więc pewnie z tym tańszym nie ma się co przejmować.

Taki pakiet zdecydowanie jest atutem, ale czy kupujący dopłaci za ten atut zwłaszcza przy młodym aucie - średnio to widzę;)

Przy scenariuszu dwa auta z tą samą ceną, to zdecydowanie jest zaleta:)

Fakt te pakiety w VW nie są zbyt drogie. Przy sprzedaży rocznego Forda KA odzyskałem ponad 4 tysiące. Był drogi bo był w nim rozrząd przy 60 tysiącach i obejmował 5 lat.

Chodziło mi raczej o sprzedaż wcześniejszą z losowych powodów (albo widzimisię) i droższy pakiet. Dodatkowo chciałem, żeby kupujący wiedział, że jak zapłaci to już raczej nie odzyska tych pieniędzy w sposób bezpośredni.

Offline omen

« Odpowiedź #24 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 20:48:12 »
Pakiet serwisowy wg info na stronie dostępny jest tylko do końca 2017
Patrząc na terminy odbioru zamawianych aut (pojawił się nawet wpis o 6 tygodniu 2018 !!! ) to ten pakiet trzeba zamówić do końca 2017 czy odebrać auto do końca 2017?

(ciekawe czy później przedłużą - tylko do końca 2018 :> )

Tagi wątku: pakiet serwisowy