Autor Wątek: PANORAMA-DACH - usterki i opinie  (Przeczytany 12615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WZ
PANORAMA-DACH - usterki i opinie
« dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 22:50:44 »
Prośba o wypowiedzenie się osób które maja szklany dach.
W cenniku konfiguratora widnieje informacja, ze razem ze szklanym dachem jest jakieś specjalne dodatkowe oświetlenie ledowe - o co z tym chodzi?
Możecie wrzucić jakieś fotki jak to wygląda?

Offline AdekWykr

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
Odp: Szklany dach w Tiguanie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 23:31:20 »
Po bokach na całej długości są listwy led - bardzo przyjemnie podświetla dach i ewentualnie zasłoniętą roletę.

Offline klw

• Kod: BKD
  • Moc: 140 KM
  • Rej: GSP
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 05:19:27 »
W [moderowane] jest to pokazane od (5:29) ;)

Filmiki z YT, udostępniamy jawnie na forum a nie ukryte pod spamem, proszę aby o tym pamiętać!

Offline wojo

« Odpowiedź #3 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 09:54:34 »
oglądałem to ze 2 razy i nie zarejestrowałem, że wlasnie pokazuje oswietlenie dachu :)

dzieki

Offline iFake

• :: StartLine
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Października - 2017 - 19:03:40 »
Zastanawiam się nad kupnem Tiguana i rozważam szklany dach. Czy użytkownicy panoramy mogą wypowiedzieć się na temat szumów podczas szybszej jazdy (90km+).
Z jednej strony chcę wziąć benzynę a z drugiej nie chce aby nadrabiał mi szumy panoramiczny dach.
Co o tym sądzicie?

Offline Wito1985

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Października - 2017 - 20:08:56 »
Posiadam szklany dach u siebie i jak jest zamknięty to moim zdaniem nie różni się niczym od zwykłego dachu jeżeli chodzi o szum powietrza, otwarty to wiadomo że zupełnie co innego..:) ale nie wyobrażam sobie mojego Tiguana bez tego dodatku..

Offline iFake

« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Października - 2017 - 20:17:04 »
Poważnie aż taka różnica w wyglądzie? Nie jest to odczuwalne na autostradzie przy dużych prędkościach? Ja osobiście celuję w RLine, biały kolor nadwozia. Ciągle się zastanawiam.

Mam znajomego ze Skodą Superb, podobna konstrukcja (chyba) i tam po 2 latach jazdy (rocznik 2015) strasznie mu ten dach szklany skrzypi (pewnie polskie dziury). Czy tutaj jest ta sama konstrukcja?

Offline Wito1985

• Rej: DW
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Października - 2017 - 20:23:47 »
Zawsze chciałem mieć szyberdach a jak nadarzyła się okazja na panoramę to się nie zastanawiałem..moja córka uwielbia szklany dach nawet nocą dzięki podświetleniu całego dachu od środka, ja mam właśnie białego Rline..z tego co wiem to co jakiś czas można zlecić przesmarowanie dachu w serwisie..

Podziękował: iFake

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Października - 2017 - 20:27:47 »
Tiguan moim zdaniem  nie szumi ze szklanego dachu. Jedynie kiedy ewentualnie może szumieć dużo bardziej to w sytuacji, gdy masz zainstalowany bagażnik dachowy (nie posiadam, zatem musisz podpytać takich co maja i panoramę i wożą bagażnik). Poza tym, nawet jakby szumiał to szum lusterek go zagłuszy. W Tiguanie słychać dość mocno szum powietrza przepływającego między lusterkami a kabiną. Czy to jest naprawialne (pojawiło się jakieś TPI ostatnio) czy TTTM to się jeszcze okaże.

Mój nie skrzypi, chociaż jest to naturalnie dodatkowe źródło potencjalnego skrzypienia, gdyby coś było nie tak złożone/wada fabryczna/przekoszenie konstrukcji itp. Liczyłbym się z potencjalnym smarowaniem uszczelek od czasu do czasu.

Pamiętaj, że czarny dach aż tak dobrze się z białym nie komponuje (chociaż znacznie lepiej IMHo w stosunku do poprzednich modeli VW).

Wydaje mi się, że konstrukcja jest inna niż widywałem wcześniej. Zdaje się też,że zniknęła konieczność smarowania co 60000 km (można to poznać po szarym kolorze smaru). Wyłączone zostało również ze względów bezpieczeństwa komfortowe zamykanie (można to włączyć VCDSem).

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #9 dnia: 03 - Października - 2017 - 09:57:58 »
Posiadam szklany dach i jeździłem na wakacjach z bagażnikiem dachowym. Co do jazdy bez bagażnika - to nic nie świszczy - a wrażenia doskonałe. Same belki bagażnikowe świszczą dużo głośniej niż po zamontowaniu na nich bagażnika - ale podczas jazdy z bagażnikiem nie jeździłem z otwartym dachem - mam dość duże pudło więc i tak nic nie widać. Na okno dachowe namówiła mnie żona i nie żałuję - super dodatek - szczególnie podczas nocnej jazdy przez miasto.

Offline Robert_em

• Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #10 dnia: 03 - Października - 2017 - 18:31:57 »
Też mnie ostrzegali, że w każdym aucie panorama hałasuje, mimo to zamówiłem.
I jestem bardzo zadowolony - cisza a dużo jaśniej i przyjemniej zwłaszcza w takie dni jak teraz.
Nie nadaje się tylko w maksymalne upały - w Chorwacji roleta była cały czas zasłonięta.
Btw nie da się zasunąć rolety przy otwartym dachu - przyciśnięcie zamykania rolety przy otwartym dachu, skutkuje również domykaniem dachu.

Offline Pro_Tre

• Silnik: 1.4 TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Października - 2017 - 12:35:23 »
To ja dorzucę jeszcze swoje 3 grosze do szklanego dachu.
Jak wspomnieli moi przedmówcy świetnie się prezentuje, rozjaśnia kabinę w ciągu dnia, w nocy pięknie widać niebo.

Minusy to nagrzewanie się, ale tak jest we wszystkich modelach, roleta pomaga.
Drugi dla mnie minus to jako, że jeżdżę Tiguanem 95% po dużym mieście to go nie otwieram, przeszkadza mi smród spalin z aut jadących przede mną :)

Czy bym ponownie go zamówił? Tak, ale jakby była opcja bez otwierania to tylko do niej bym się ograniczył. Jak nie ma to bym brał taką jaka jest.

Offline venom

• Rej: SK
« Odpowiedź #12 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 23:05:07 »
Odgrzewam temat.

Nie zamieniłbym panoramy już nigdy na nieprzezroczysty. Oświetlenie led dachu w połączeniu ze święcącymi klamkami, listwami bocznymi, podłogowymi i przestrzenią nóg, daje niepowtarzalny klimat. Jest na tyle stonowane, (można regulować natężenie) że nie podpada nawet przeciwnikom samochodowych choinek ;) Najlepsze doznania w trakcie jazdy mają pasażerowie tylnych siedzeń, czyli jak zwykle, wszystko co najlepsze to dla tych, którzy odmawiają prowadzenia pojazdu.  :P skandal

Mam też pytanie do użytkowników: Po uruchomieniu automatycznego otwierania dachu, u mnie zatrzymuje się ok 5 cm przed końcem zakresu.  Mogę dosunąć go do krańcowej pozycji, ale wymaga to już przytrzymania przełącznika. Zamykanie odbywa się już bez przeszkód, wystarczy przytrzymać dwie sekundy i dach zamyka się automatycznie do pełnego wyrównania. Czy z tym otwieraniem jest w moim Tigu coś nie tak? Poproszę o informację, jak to wygląda u Was.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #13 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 08:33:19 »
Nie tylko w Tigu, ale prawie w każdym nowym aucie z otwieraną panoramą jest podobnie.
Nie wiem czym to jest spowodowane, pewnie jakieś względy bezpieczeństwa.
W każdym razie to norma i tak ma być :)

Podziękował: venom

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 12:40:42 »
Dokładnie tak jest. Dodam, że nie tylko w panoramie, bo w zwykłym szyberdachu jest tak samo.

Offline flamecards

• Rej: WE
« Odpowiedź #15 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 20:58:52 »
Też się nad tym zastanawiałem, oczywiście mam tak samo. Może można to w kodowaniu zmienic?

Offline wojo

« Odpowiedź #16 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 22:05:17 »
To nie kwestia kodowania, chodzi o to, że automatycznie otwiera się do momentu gdzie da sie jechać większa prędkością... gdy otworzymy do samego konca element ktory jest odpowiedzialny za eliminowanie zawirtowań powietrza już nie działa

Offline venom

• Rej: SK
« Odpowiedź #17 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 23:15:45 »
/.../chodzi o to, że automatycznie otwiera się do momentu gdzie da sie jechać większa prędkością... gdy otworzymy do samego konca element ktory jest odpowiedzialny za eliminowanie zawirtowań powietrza już nie działa

Faktycznie, jak otworzę "na siłę" do końca,  to powyżej 60km/h zaczyna mocno szumieć.  Jak zatrzyma się automatycznie, to wyraźnie słychać  różnicę. (a raczej nie słychać)

Offline mazandi

• Rej: EL
Odp: Szklany dach
« Odpowiedź #18 dnia: 23 - Listopada - 2021 - 06:41:33 »
Witam.
Mam szklany dach ale doczytałem na forum, że ma podświetlenie.
Hmmm gdzie można to włączyć ?

Offline piotrole

• Rej: WA
« Odpowiedź #19 dnia: 23 - Listopada - 2021 - 14:12:29 »
Normalnie włącza się w ustawieniach na ekranie centralnym, ale możesz mieć to odłączone. Była akcja serwisowa polegająca zdaje się na wymianie wiązki - wtedy aktywowali to podświetlenia jeśli ktoś miał wyłączone.

Offline mazandi

• Rej: EL
« Odpowiedź #20 dnia: 23 - Listopada - 2021 - 15:09:56 »
No właśnie przeglądałem Menu w aucie i jest tylko do aktywacji oświetlenie Ambiente -  listwy na drzwiach i oświetlenie w nogach.
O szklanym dachu nic nie ma.
Może trzeba aktywować gdzieś?

Tagi wątku: