Autor Wątek: KIEROWNICA - wymiana na inną  (Przeczytany 10776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarz83

• :: StartLine
  • VW: T4
  • Silnik: 2.4D
  • Napęd: FWD
KIEROWNICA - wymiana na inną
« dnia: 31 - Maja - 2017 - 09:49:11 »
Czy w jaki kolwiek sposób można zmienić kierownicę w transportera t4 na kierownice z t5 lub t6 ?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Zmiana kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Czerwca - 2017 - 06:46:12 »
Możliwości są zawsze .Nie napisałeś wprawdzie z którego rocznika masz wóz w którym chcesz zrobić modyfikację .Pierwsze T4 miały wąski wieloklin i by zamontować nowszą kierownicę można zastosować przejściówkę z golfa 3 .Jeśli jest z świeższego rocznika to powinien być już na szerszym wielokilnie i powinna pasić bez problemów .Niewielką korektę odsadzenia można zrobić przesuwając całą kolumnę tak by element wyłączający kierunki działał bez problemów .Jeśli wybierzesz jakąś mocno nie typową kierownicę (sportowa ,drewniana itp ) stosuje się łączniki (naby ).Jeśli spodoba ci się jakaś z innego modelu wozu zawsze można zamówić u frezera/tokarza dorobienie przejściówki (według swojego rysunku ,wymiarów ).
Jak się mocno chce to się da   

Offline Jarz83

« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Czerwca - 2017 - 23:18:14 »
Ddziękuję bardzo Gulasz
Mam vw t4 pickup podwójny cabin rok 96 przed liftingu. Chciał bym założyć kierownicę z t6 co najmniej.

Offline Jarz83

« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 08:07:34 »
Jeśli miał bym zamówić części potrzebne z allegro . Czego mam szukać? Z góry dziękuję

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 13:30:04 »
Jeśli zmieniać to na taką która będzie się podobała .Sugerowanie się tym by pasowała bez najmniejszych przeróbek ogranicza mocno wybór i zmiana nie do końca będzie zadowalająca .Jeśli nie możesz się zdecydować zacznij od tego jaką ma mieć wielkość (średnica )grubość (czy cieniutka w dotyku czy grubaśna ) ,ilość ramion (2-3-4 ramienna ),czy skóra ,drewno czy tworzywo sztuczne ,czy koniecznie ma nieć poduszkę czy może być bez , dodatkowe bajery typu szycie nicią w innym kolorze wstawki typu karbon itp .Każdy ma swój gust i ciężko jest podpowiedzieć .Sprawa wielowypustu / mocowania przynajmniej jak dla mnie byłaby drugoplanową sprawą (jak wspomniałem da się dorobić /przerobić ).Jak ma być bez przeróbek to szukaj z grupy VW (większość będzie pasowała przynajmniej na wielowypust )Sprawa by wyłączało kierunki tak jak powinno najwyżej dopracujesz .Jak zamarzy się taka wielofunkcyjna  to wypada do kompletu zakupić "taśmę "(można dla bajeru wskrzesić choćby podświetlanie przycisków czy włączanie zestawu głośno-mówiącego,a jak się uprzesz to i nawet wszystkie funkcje ).Zacznij od wybrania takiej która naprawdę się podoba z wyboru a nie z przymusu podrzuć co ma być a uzyskasz podpowiedź jak wkomponować ją do pojazdu jaki posiadasz .

Offline Jarz83

« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 23:01:11 »
Mega solidna odpowiedź Gulasz dzięki wielkie za to, jestem bardzo wdzięczny. 

Tagi wątku: