Autor Wątek: Zmiany w roku modelowym 2018  (Przeczytany 27360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TMP

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
Zmiany w roku modelowym 2018
« dnia: 01 - Maja - 2017 - 12:46:57 »
Na polskich stronach pojawił się cennik dla roku modelowego 2018, który będzie produkowany od 22 tygodnia (i będzie dotyczył także niezrealizowanych do tego czasu zamówień).

Co do wyposażenia, to w cenniku nie widać wielkich różnic:
  • Ceny podstawowe - zmniejszone o około 2000 zł, ale za to już bez pakietu Premium w cenie
  • Dwie nowe wersje wyposażenia - City (na bazie Trendline) i Tour (na bazie Comfortline), tańsze i z bonusowym wyposażeniem, ale z ograniczonym wyborem silników
  • Pakiet lusterka - obecnie standard dla HL, poprzednio 790 zł
  • Pakiet premium - poprzednio bezpłatny, obecnie odpowiednio dla TL/CL/HL 2790/990/3590
  • Dodatkowa osłona podwozia chroniąca silnik i skrzynię biegów - pojawiła się osobna cena dla pakietu Offroad (730 zł), poprzednio można było ją skonfigurować wraz z Offroad w cenie standardowej 1350 zł
  • Volkswagen Media Control - brak w cenniku; poprzednio obejmowało zarówno aplikację jak i moduł UQ2 - dodatkowe gniazda USB z przodu i z tyłu, pytanie co się teraz dzieje z samymi USB.

Póki co w polskich materiałach o tym cisza, ale w niemieckim konfiguratorze oraz w dyskusjach na forach wspomniane są dodatkowe zmiany:
  • Nawigacje DM/DP zastąpione przez nowe wersje z Golfa (większe ekrany, ale w DP zupełny brak fizycznych klawiszy i pokręteł)

• Podstawki srebrnych relingów zostaną zmienione na czarne - jak w Allspace

• Dodatkowy panel z ikonami nad modułem eCall Security & Service (?)

• Podobno także usunięty zostaje fizyczny przycisk do wyłączania alarmu - trzeba będzie przeklikiwać przez menu Infotainment

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SC
Odp: Zmiany w roku modelowym 2018
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Maja - 2017 - 16:12:12 »
Jak dla mnie zmiany z dupy. Nic dobrego dla klienta. Jedyna ciekawostka to nowe systemy infotainment, oglądałem to w Golfie i poza rzeczywiście lepszą rozdzielczością to niewiele dobrego mogę powiedzieć, funkcjonalność ta sama, bo po co komu gesty do przewijania menu??? A na dodatek ekran jest błyszczący i paluchy na nim znać masakrycznie!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline klw

• :: TrendLine
  • Kod: BKD
  • Moc: 140 KM
  • Rej: GSP
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Czerwca - 2017 - 18:57:54 »
Volkswagen Media Control - brak w cenniku; poprzednio obejmowało zarówno aplikację jak i moduł UQ2 - dodatkowe gniazda USB z przodu i z tyłu, pytanie co się teraz dzieje z samymi USB.

Media Control będzie zawarty w Discover Pro (tańszy o 40 zł względem starego cennika). Oprócz tego ekran zwiększy się z 8 do 9,2 cala, a także dysk twardy z 32 do 64GB.

Offline TMP

« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 12:22:10 »
Od dziś wprowadzono zmiany w polskim konfiguratorze, który w końcu pokazuje aktualne ceny i zmiany z MY 2018. Dochodzi nowy kolor: Crimson Red w cenie 4570 zł - poprzednio stosowany np. na Passacie. W ramach optymalizacji kosztów znikają także chromowania z tylnych nawiewów i spryskiwacze reflektorów (nawet przy LED Top - opcja 1110 zł)...

Offline Wito1985

• Skrzynia: MT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 12:48:16 »
A czy w DM wyświetlacz też zmieniają na ten większy bez fizycznych przycisków?

Offline TMP

« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 12:57:00 »
Tak jak w Golfie, DM będzie miało 8" i dwa pokrętła:

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 13:21:07 »
Dotykowe przyciski i szklany błyszczący ekran to zmiana na gorsze. Zwłaszcza że przy DM merytorycznie to nic nie zmienia, było 8" i jest 8". Ratują jakoś to radio dedykowane 2 pokrętła które pozostawili, ale przy DP to już jest strzał w kolano

Offline klw

« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 13:27:27 »
Dotykowe przyciski i szklany błyszczący ekran to zmiana na gorsze. Zwłaszcza że przy DM merytorycznie to nic nie zmienia, było 8" i jest 8". Ratują jakoś to radio dedykowane 2 pokrętła które pozostawili, ale przy DP to już jest strzał w kolano

Zawsze jest jakieś wyjście, w tym przypadku folie zapobiegające "palcowaniu" lub odpowiedni środek do ekranu ;)

Offline Wito1985

• Rej: DW
« Odpowiedź #8 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 13:27:31 »
Czyli wsadzili to samo co jest w Kodiaq..szkoda trochę bo strasznie się palcuje ten dotykowy ekran a jak były fizyczne przyciski to można było tego uniknąć..

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 15:33:45 »
Od dziś wprowadzono zmiany w polskim konfiguratorze, który w końcu pokazuje aktualne ceny i zmiany z MY 2018. Dochodzi nowy kolor: Crimson Red w cenie 4570 zł - poprzednio stosowany np. na Passacie. W ramach optymalizacji kosztów znikają także chromowania z tylnych nawiewów i spryskiwacze reflektorów (nawet przy LED Top - opcja 1110 zł)...

Zapomniałeś dodać, że Pakiet Lusterka w Highline są w standardzie :)

ale te spryskiwacze to troche lipa... choć wg przepisów nie są w ogole wymagane do ledów

Offline TMP

« Odpowiedź #10 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 16:01:32 »
Nie zapomniałem :) - o tym było w pierwszym poście:

Pakiet lusterka - obecnie standard dla HL, poprzednio 790 zł

Co do spryskiwaczy to kilka osób się pewnie zdziwi odbierając samochód zamówiony jeszcze wg specyfikacji MY17. Proponuję wcześniejszy kontakt ze sprzedawcą w celu przywrócenia tej opcji - nie ma co liczyć że VGP zrobi to z automatu dla starych zamówień (co ponoć ma miejsce w UK).

Offline Kabe

« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 18:22:40 »
Nie zapomniałem :) - o tym było w pierwszym poście:

Co do spryskiwaczy to kilka osób się pewnie zdziwi odbierając samochód zamówiony jeszcze wg specyfikacji MY17. Proponuję wcześniejszy kontakt ze sprzedawcą w celu przywrócenia tej opcji - nie ma co liczyć że VGP zrobi to z automatu dla starych zamówień (co ponoć ma miejsce w UK).

Nie przesadzajmy z tymi spryskiwaczami reflektorów, mało komu jest to niezbędne poza przepisami :-)
Nie wyobrażam sobie by ktoś(*większość) chciała dopłacać 1110pln za same spryskiwacze.
Tak samo ja nie dopłacałem za pakiet zimowy 810pln, bo mając fotele ergoActive ogrzewanie foteli już jest więc dopłata 810pln jest tylko za podgrzewanie dyszy spryskiwaczy szyby. Chciałbym mieć to podgrzewanie ale nie za 810pln :-)

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #12 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 19:54:55 »
Z tego co mi się kołacze po głowie, jest różnica pomiędzie ledami basic od ledów top. Spryskiwacze są wymagane dla lamp w określonej jasności poniżej której jest led basic a powyżej której jest led top....

6.2.9. (...) Światła mijania ze źródłem światła o wartości obiektywnego strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów można stosować wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzeń do oczyszczania świateł przednich, zgodnie z regulaminem nr 45. Ponadto, w odniesieniu do odchylenia pionowego, postanowień pkt 6.2.6.2.2 powyżej nie stosuje (...)

Offline Robert_em

« Odpowiedź #13 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 20:14:09 »
Z tego wniosek, że musieli obniżyć sprawność, moc ledow Top, skoro nawet do nich spryski są opcją.

Offline klw

« Odpowiedź #14 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 20:20:32 »
Macie jakieś potwierdzenie na to, że LED Top 16/17 miały ponad 2000 lumenów, czy zgadujecie? ;)

Offline Kabe

« Odpowiedź #15 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 20:21:48 »
Z tego wniosek, że musieli obniżyć sprawność, moc ledow Top, skoro nawet do nich spryski są opcją.

Wydaje się to nieprawdopodobnie,  albo jest jakaś furtka w przepisach dla producenta.
Ostatnio pomagałem konfigurować koledze Audi Q5 i zastanowiło mnie że przy światłach LED spryskiwacze są płatną opcją... tak więc nawet w Q5 nie są one wymuszone przepisami. Sam mu wtedy powiedziałem, że jak nie muszą być spryskiwacze to po co za nie dopłacać.

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #16 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 20:22:24 »
Wydaje mi się (podkreślam wydaje mi się), że Zachar w testach o tym mówił. O ile znacie tego pana...

Offline Robert_em

« Odpowiedź #17 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 20:24:19 »
Ciekawe...
Pamiętam sytuację z xenonami, które z roku na rok traciły moc. Zaczyna to wyglądać podobnie, no chyba że rzeczywiście coś się zmieniło w przepisach...

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #18 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 20:49:29 »
wg ETKI numery dla roku modelowego 2016, 2017 i 2018 sa takie same dla lamp diodowych

Offline Maciek05

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #19 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 11:38:32 »
Cześć;
Spryskiwacze były na pewno wymagane przy reflektorach ksenonowych. Przy LEDach (ja zamówiłem TOP) najwyraźniej już nie są. Też zderzyłem się właśnie z tą niespodzianką, że nagle zabrakło ich w specyfikacji - a nie od razu zostało to wprowadzone w cenniku obowiązującym od 25.04...
Mógłbym je teraz domówić ale prawdę mówiąc zastanawiam się nad przydatnością. Gdy reflektory są brudne, od owadów czy błota, spryskiwanie pomoże w niewielkim stopniu.

Pozdr.
M.

Offline TMP

« Odpowiedź #20 dnia: 11 - Czerwca - 2017 - 18:50:00 »
Na stronie jest już nowy cennik ważny od jutra - zmiany kosmetyczne: znika AUX dla Composition Colour, dochodzi możliwość zakupu pakietu drogowego plus dla wersji Tour, pojawiają się odpłatnie spryskiwacze reflektorów, zupełnie znikają pakiety przeglądów (!?). Znowu zapomniano o kolorze Crimson Red, który wg konfiguratora należy do lakierów specjalnych (czytaj: droższych).

Nie wyobrażam sobie by ktoś(*większość) chciała dopłacać 1110pln za same spryskiwacze.
Nie zrozumieliśmy się, moim celem nie było rozpoczęcie dyskusji na temat "czy warto dopłacać do tej opcji" (podobnie jak w innych tego typu wątkach na forum zdania będą podzielone). Chodziło o poinformowanie osób, które zamówiły wg specyfikacji MY17 o możliwości bezpłatnego przywrócenia opcji, która była w standardzie i jest dalej technicznie dostępna. I tak już nowy rok modelowy można generalnie uznać za downgrade w porównaniu z poprzednim. Oczywiście jak ktoś woli spryskiwaczy nie mieć, to nic nie musi robić.

Offline Maciek05

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #21 dnia: 12 - Czerwca - 2017 - 09:48:02 »
Mógłbym je teraz domówić ale prawdę mówiąc zastanawiam się nad przydatnością.

Nie sformułowałem tego jako pytanie, więc niniejszym to czynię, bo chciałbym skonfrontować swój pomysł z opiniami innych :) Jak sądzicie, warto domawiać spryskiwacze czy nie? Z góry dziękuję za głosy, poparte argumentami, najlepiej z praktyki.

M.

Offline klw

« Odpowiedź #22 dnia: 12 - Czerwca - 2017 - 09:55:18 »
Nie sformułowałem tego jako pytanie, więc niniejszym to czynię, bo chciałbym skonfrontować swój pomysł z opiniami innych :) Jak sądzicie, warto domawiać spryskiwacze czy nie? Z góry dziękuję za głosy, poparte argumentami, najlepiej z praktyki.

M.

Moim zdaniem nie warto. Mam spryskiwacze reflektorów w dwóch autach (A3 i A4). Jeśli z nich korzystam, to tylko wtedy gdy przypadkiem je załączę spryskując szyby ;)

Prawdę mówiąc, szkoda płynu na mycie reflektorów. Wystarczy w miarę regularnie myć auto i spryski będą zbędne :)

Offline Kabe

« Odpowiedź #23 dnia: 12 - Czerwca - 2017 - 11:20:09 »
Moim zdaniem nie warto. Mam spryskiwacze reflektorów w dwóch autach (A3 i A4). Jeśli z nich korzystam, to tylko wtedy gdy przypadkiem je załączę spryskując szyby ;)

Prawdę mówiąc, szkoda płynu na mycie reflektorów. Wystarczy w miarę regularnie myć auto i spryski będą zbędne :)
Mam podobne zdanie, dla osoby która często myje auto to ja nawet postrzegalem je jako problem bo dzień po umyciu auta spryskają mi przednią maskę, zużywają niepotrzebnie płyn w szybkim tempie i brudzą czyste auto pozostawiając zacieki :-)

Offline StaszekA

« Odpowiedź #24 dnia: 13 - Czerwca - 2017 - 18:28:18 »
Tak, spryskiwacze były wymagane przy xenonach i faktycznie tylko przy takich, które świeciły jaśniej niż 2000 lumenów. Co ciekawe ten wymóg był dla UE, w USA samochody z takimi samymi (mocnymi) xenonami były i są sprzedawane bez spryskiwaczy w standardzie.

Tutaj więcej na ten temat:
http://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-nowoczesne-swiatla-led-to-podpucha,nId,1872440

W niektórych cennikach spryskiwacze są w pakietach zimowych. Teoretycznie jak śnieg napada to można sobie zimą reflektory "odśnieżyć". Poza tym w niektórych modelach, nie wiem jak w Tiguanie, przy zamawianiu spryskiwaczy dodają też większy zbiornik na płyn.

Tagi wątku: