Autor Wątek: Nowa /stara zabaweczka  (Przeczytany 4561 razy)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Nowa /stara zabaweczka
« dnia: 26 - Kwiecień - 2017 - 18:36:27 »
Jak to mówią łeb siwieje d...a szaleje .Załapałem lot i kupiłem sobie takie coś do podłubania .

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Nowa /stara zabaweczka
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Kwiecień - 2017 - 06:19:08 »
Tyle bezsensownej mocy?
 :D :D :D
Fajny i niech dobrze lata

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Kwiecień - 2017 - 06:47:10 »
Tyle bezsensownej mocy?
A to ci się udało .Dobre.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Kwiecień - 2017 - 10:58:34 »
Sprzęcik super

Offline EdVW

• :: StartLine
  • Kod: AWX
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Maj - 2017 - 14:40:37 »
Czarno-czerwony! Mega wygląda

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 17 - Maj - 2017 - 20:28:15 »
No i dużo się nie nacieszyłem .Zrobiło się ciepło była okazja przetestować sprzęcik no i się zkepściło .Jest moc jest zabawa ale w rozbiórce bo zaczęło coś tłuc na 4 garze .Jak rozgrzebię to nie omieszkam wrzucić parę fotek co go rozbolało .A przy okazji potwierdza się to że wyżyłowany silnik pada jak mucha . 

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Czerwiec - 2017 - 20:43:47 »
Znalazłem chwilę i wydłubałem silnik .Rozgrzebałem by zobaczyć o co chodzi .Zabawy było po pachy .

Nie najgorzej jest z moim słuchem a to co zaczęło tłuc to obrócona panewka .na jednej korbie .Reszta całkiem przyzwoicie wygląda

Poszedłem za ciosem i podjechałem do hurtowni /sklepu który specjalizuje się w panewkach .No i by nie było za pięknie od razu zoong mają wszystkie tylko nie takie jakie potrzebuję .Mogą zrobić na zamówienie (ale będzie to trwało ).Mógłbym zamówić z internetu(ale będzie to trwało ).Można zamówić w serwisie (ale będzie bolało cenowo )
Uprościłem sprawę będąc już w sklepie kupiłem takie by pasowała mi grubość a resztę postanowiłem dorobić .

I to się większości może spodobać bo najbardziej zbliżone były właśnie od VW

W efekcie końcowym będzie suzuki z krzyżówką VW .
Dla wszystkich którzy podniosą krzyk że po co kombinować jak można kupić orginał powiem tylko jak znajdą orginał za 20 zł komplet (bo tyle dałem za te z VW )to też kupię (jak nie będę na nie czekał kilka dni bo przerobienie tych zajęło około 2 godzin ).
c.d.n 

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Czerwiec - 2017 - 08:13:23 »
Wiem że masz talent do przeróbek :thumbup: ale czekam z zaciekawieniem. Widząc że panewki się różnią ale cierpliwie poczekam na efekt końcowy. :P

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Czerwiec - 2017 - 20:11:35 »
Już zaspokajam (w jakiejś tam części ) ciekawość .

Może słabo wygląda na fotce ale tak wygląda dorobiona panewka z VW .
By jej nie styrało wypadałoby zrobić szlif wału .Naturalnie jestem zbyt leniwy by kolendować z nim po całym trójmieście by znaleźć fachmana który zrobiłby szlif od ręki .Tym bardziej że zrobię to szybciej (może nie do końca można nazwać to szlifem ale wystarczy na moje potrzeby )Zrobiłem fotki (może kiedyś komuś się przyda )sposób w jaki ja poprawiam gładź wału na korbach tak by założeniu nowych panewek nie trzeba było zaczynać zabawy od początku .

Jak można się domyśleć potrzebny jest papier ścierny (precyzyjniej płótno )Gradacja zależy od uszkodzenia gładzi (nie grubszy jak 240 by nie narobić zbyt dużych rys ).Jako że jestem leniwy to w rękę wpadł mi już taki z otworem (który można zrobić samemu )

Wycinam pasek szerokości panewki (krótszy od jej długości )i kładę na gładź którą mam poprawić .

Przykrywam to stopką korby załapując nakrętki ręką by nie było zbyt ciasno i kręcę wałem .Papier ścierny nie ucieka trzymając się na otworze a płaszczyznę daje stopka korby .Ilość kręcenia zależy jak mocno jest styrana gładź .Przy odrobinie cierpliwości można uzyskać bardzo dobry efekt .
Zapomniałem o najważniejszym na korbę należy założyć chwilowo najlepszą ze starych panewek a na stopkę korby może być nowa (nie ucierpi ).Nie można też zostawić zbyt dużego luzu na nakrętkach stopki by nie zrobić owalu na wale .Wyczucie i cierpliwość są jak najbardziej wskazane .
Jak na dzisiaj poskładałem silnik do kupy może pod koniec tygodnia znajdę chwilę i go zamontuję w ramie .
c.d.n

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Czerwiec - 2017 - 22:14:20 »
Fajny patent :thumbup: ale mam pewne obawy.
Rozumiem że zbyt mocno tego nie polerujesz. Zbyt mocne spolerowanie utworzyło by zbyt duży luz pomiędzy panewką a czopem na wale i potrzebna by była panewka po pierwszym szlifie. Czy mam rację?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Czerwiec - 2017 - 06:35:06 »
Bardziej chodzi o uzyskanie gładkiej powierzchni tak by nowa panewka nie została uszkodzona .Gdy rysy są głębokie i trzeba zebrać sporo materiału też mam patent by panewka była np.na nominał a wał zebrany jak na 3 szlif .Jak uszkodzona jest tylko jedna gładź nie kombinuję z różnymi grubościami panewek .
Przy jakiejś okazji zrobię fotorelację by nie było że wypisuję niestworzone rzeczy .Jak nominalna panewka jest założona na np.trzeci szlif i wszystko będzie ok.Jak można sobie poradzić bez śruby mikrometrycznej by sprawdzić w jakiej kondycji jest wał i czy luz między panewką w a wałem jest ok .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Kod: CBAB
  • Rej: OK
« Odpowiedź #11 dnia: 21 - Czerwiec - 2017 - 08:28:32 »
@Gulasz, żeby na tych fotkach było jeszcze coś widać, to takim tematom przyklasnąłbym mocno.....a tak jest nijak, bo nic nie widać i twoja relacja jest nieużyteczna.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 21 - Czerwiec - 2017 - 19:33:17 »
bo nic nie widać i twoja relacja jest nieużyteczna.
Aleś mnie zdołował .A tak się starałem .
A tak serio to nie wiem czy ktoś próbował łapami utytłanymi w oleju zrobić fotki telefonem.
To że nie wyglebował i przeżył to już jest wyczyn (jak dla mnie ).A to że fotki mało czytelne ... no cóż nie jestem zawodowym fotografem , panewki i inne części nie słuchają się mnie i nie chcą specjalnie pozować ustawiając się z lepszego profilu .
Może kilka porad z chęcią posłucham ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Kod: CBAB
  • Rej: OK
« Odpowiedź #13 dnia: 21 - Czerwiec - 2017 - 20:07:02 »
Aleś mnie zdołował .A tak się starałem .
Nie było moją intencją dołowanie ciebie lub jakiekolwiek ubliżenie, chcę zmotywować Cię do zdjęć na których coś będzie widać.
Nie ma znaczenia czy masz ręce brudne czy czyste, w twoim przypadku pewnie sprzęt jest przedpotopowy albo Ty nie łapiesz nim ostrości.
Ja na twoich zdjęciach mam poważny problem z ostrością i nic na to nie poradzę  ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 21 - Czerwiec - 2017 - 20:36:45 »
Jeśli ktoś używa telefon czyściutkimi łapkami w sterylnych warunkach to i jakość zdjęć będzie zdecydowanie lepsza .Jak dotykowy ekran jest ututłany w oleju od brudnych łap to samo zrobienie fotki jest już wyczynem .Dołóż do tego że szybka osłaniająca aparat też nie jest sterylna jak wyjmujesz telefon z kieszeni kombinezonu brudną łapą .Do kompletu jak robię fotkę elementu który jest świecący to wygląda tak jak wygląda .
Nie sądzę że przyczyną jest sprzęt tylko właściciel który nie dba o jego stan.I czy aparat będzie za parę groszy czy za czapkę pieniędzy to efekt będzie podobny .Dla mnie telefon ma służyć do rozmowy a to że ma aparat to czasami z niego korzystam choć z internetu i innych wodotrysków już nie .
Zaproponuj jakiś telefon/aparat który w ekstremalnych warunkach przeżyje i będzie robił fotki jak należy nawet ututłany w oleju(bo sterelizowanie go specjalnie do robienia zdjęcia w ferworze walki to nie dla mnie ) 

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 21 - Czerwiec - 2017 - 23:30:57 »
Bardziej chodzi o uzyskanie gładkiej powierzchni tak by nowa panewka nie została uszkodzona .Gdy rysy są głębokie i trzeba zebrać sporo materiału też mam patent by panewka była np.na nominał a wał zebrany jak na 3 szlif .Jak uszkodzona jest tylko jedna gładź nie kombinuję z różnymi grubościami panewek .
Przy jakiejś okazji zrobię fotorelację by nie było że wypisuję niestworzone rzeczy .Jak nominalna panewka jest założona na np.trzeci szlif i wszystko będzie ok.Jak można sobie poradzić bez śruby mikrometrycznej by sprawdzić w jakiej kondycji jest wał i czy luz między panewką w a wałem jest ok .

Ale ja nie twierdzę że wypisujesz niestworzone rzeczy. Wiem że są różne patenty które pozwalają na przywrócenie do nowego życia różnych częsci. Jestem po prostu ciekawy jak inni to robią. Takie patenty pokazują nam że coś co jest nie realne może być realne i sprawdzone że działa.

Co do fotek to proszę postaraj się troszkę więcej ostrości uzyskać. Rozumiem że ręce usmarowane i zawodowym fotografem nie jesteś podobnie jak ja ale z własnego doświadczenia wiem że jest możliwość wystarczy tylko chcieć.

Offline zehet

• new
« Odpowiedź #16 dnia: 13 - Lipiec - 2017 - 13:07:31 »
Bardzo fajnie wygląda :) Jak tam, masz czas na tuning? :D
[CZYTAJ REGULAMIN >>> NIE SPAMUJ]

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 13 - Lipiec - 2017 - 17:34:48 »
Słabo z czasem na zabawy czy nawet ujeżdżanie sprzętu .Zmieniłem tapicerkę na siedziskach .Poszła najpierw na niebiesko ale słabo pasowało kolorystycznie więc zmieniłem na (na jedyny słuszny kolor )czerwony .Zakupiłem z netu "nowy "licznik ale okazał się z świeższego rocznika i wszystko na elektronice .Tak że będzie zabawy po pachy z wycinaniem i wyrzucaniem miedzi (której nienawidzę ).Jak ogarnę wszystko wrzucę fotki co z tego wyszło . 

Offline Stefano

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Rej: RST
« Odpowiedź #18 dnia: 17 - Lipiec - 2017 - 01:29:46 »
Nie wiem czy dobrze widzę ale te panewki nie maja zamków...?
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Tagi wątku: