Autor Wątek: ŁOŻYSKA KÓŁ - zakup, wymiana  (Przeczytany 3399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
ŁOŻYSKA KÓŁ - zakup, wymiana
« dnia: 14 - Kwietnia - 2017 - 01:46:42 »
Chciałbym się dowiedzieć po jakim przebiegu wymieniacie łożyska w kołach. Ostatnio zaobserwowałem w swoim aucie głośniejszą pracę kół przednich. Na początku myślałem że to wina opon zimowych ale po wymianie na letnie nic się nie zmieniło. Co o tym myślicie?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Wymiana łożysk w kołach.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Kwietnia - 2017 - 07:01:02 »
Zużycie łożysk nie zawsze jest uzależnione od przebiegu - niektóre po 500 000 km nie hałasują a inne tej samej firmy po 250 000 km szumią konkretnie.
Zasada prosta - jak hałasuje to trzeba wymienić na nowe i już.
Łożysko hałasuje kiedy z jakiegoś powodu powierzchnia któregoś z elementów  (pierścieni lub kulek/ wałków) nie jest gładka - mówi się że łożysko ma raka. Czasem jest to wada materiałowa a czasem fakt że przez uszkodzone uszczelnienia uciekł smar.
Niestety hałas nie jest jedynym problemem - takie łożysko mocniej się nagrzewa w czasie jazdy co w skrajnych sytacjach może nawet doprowadzić do pożaru lub urwania się koła, smar o ile jeszcze jest w środku wskutek nagrzewania robi się bardzo rzadki i wypływa co tylko potęguje problem.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Kwietnia - 2017 - 22:39:56 »
To po świętach pewnie będę musiał wymienić. Pytałem już o ceny w sklepach i są różne w zależności od firmy.
W poprzednim Sharanie wymieniałem łożyska w przedniej osi po przebiegu około 320 tysięcy km. Siedziały łożyska firmy FAG i tej samej firmy założyłem.

Mam pytanie czy dalej użyć tej firmy czy macie coś sprawdzonego z innych firm. Moje łożyska nie mają łatwo. ;)

Offline markus85

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 12:11:06 »
Zakładaj FAG-a, ew. SKF.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 21:01:12 »
Dzieki.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 23:36:15 »
Prawdopodobnie też będę miał co najmniej jedno przednie łożysko do wymiany w swoim Sharanie I.
Jeszcze co prawda w czasie jazdy nic nie słychać ale przy montażu półosi kręciłem samą piastą i słyszalne dźwięki wskazywały na brak smarowania. Musze to jeszcze sprawdzić pod obciążeniem zamontowanego koła, ale podejrzewam że raczej szybciej niż później będę musiał to wymienić.
Orientujecie się w cenach łożysk przednich do Sharana z 99 roku ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 15 - Kwietnia - 2017 - 23:42:38 »
Pytałem w sklepie u znajomych 145 zł za sztukę z firmy FAG.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline andrew7800

• Clubowicz
Wymiana łożyska w przednim kole.
« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Maja - 2017 - 12:25:19 »
Witam.
Z racji tego że w moim aucie Vw Sharan 2,0 Tdi BRT z 2007 roku mocno hałasują łożyska w kołach przednich postanowiłem je wymienić. Znalazłem w necie filmik jak to zrobić:

Chciał bym wymiany dokonać samodzielnie ale mam pewne obawy. Moje pytanie dotyczy tego czy trzeba wszystko całkowicie demontować jak na filmiku? Czy można to zrobić na aucie bez odkręcania kopyta od amortyzatora. Powodem moich obiekcji jest czujnik ABS który jak wiemy nie zawsze daje się zdemontować bez uszkodzeń. Jeśli by doszło do jego uszkodzenia to koszty naprawy mogą drastycznie wzrosnąć.
Co o tym myślicie?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Wymiana łożyska w przednim kole.
« Odpowiedź #8 dnia: 08 - Maja - 2017 - 21:13:30 »
Da się wykonać ten zabieg bez podnośnika jak i kanału .Da się wyjąć przegub bez zdejmowania sworznia (wystarczy rozpiąć końcówkę drążka ).Zamiast prasy wystarczy młot lub gwintowany pręt z nakrętkami podkładkami i kawałkami rury .Do zdjęcia zabezpieczenia wystarczą dwa ( wiertła /klucze imbusowe /torkscy czy nawet dwa gwoździe dopasowane do otworów w zabezpieczeniu i kombinerki/żabka by ścisnąć .Bardziej brutalnie można zdjąć zabezpieczenie łożyska (jak ma się nowe w komplecie młotkiem i śrubokrętem ).Po wybiciu piasty i zdjęciu zabezpieczenia stare łożysko wyciągniesz prętem gwintowanym (który będzie spełniał rolę prasy .Tak samo da się zamontować nowe łożysko .
Widzę że parę osób na forum ma ochotę podłubać samodzielnie przy swoim aucie .Mogę przy okazji dłubaninek przy autach porobić kilka fotorelacji (może przydadzą się jak da się wykonać niektóre rzeczy bez specjalistycznego sprzętu w spartańskich warunkach )

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Maja - 2017 - 21:27:26 »
Rozumiem że jak rozepnę końcówkę drążka to dam radę przy mocnym skręcie w bok zwrotnicy wyjąć półoś z przegubem. Klucze torks ,imbus czy szczypce do segera są. :P
Co do śruby z podkładkami to fajny patent. :vwclubpolska:

Co do grzebania w aucie to jak mam czas lub względy finansowe to staram się sam to zrobić. ;) Jest radość z udanej naprawy i doświadczenie na przyszłość. Gdyby robił to mechanik to pewnie za dwa przednie koła by z 200 zł przytulił.  :D

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #10 dnia: 08 - Maja - 2017 - 21:45:58 »
szczypce do segera są.
To jesteś lepszy .W moich rękach tak specjalistyczny sprzęt nie żyje zbyt długo.Ile bym nie kupił to albo gdzieś rzucę i nie mogę znaleźć lub nie wytrzymują moich zmagań .I najczęściej idzie w ruch młotek i śrubokręt (zero kurtuazji )

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Maja - 2017 - 23:09:40 »
Ta metoda jest mi dobrze znana ale czasem szczypce to jedyna rzecz i nic innego nie idzie włożyć. Dla tego nabyłem kilka sztuk w różnym rozmiarze. ;) Co do zagubienia to jak mi zona wpadnie do garażu i po cichu posprząta to wtedy już nic nie mogę znaleźć. :evil:

Tagi wątku: