Autor Wątek: KODOWANIE STEROWNIKÓW - czyli co i jak ?  (Przeczytany 34996 razy)

Offline klw

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BKD
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GSP
Odp: Kodowanie sterowników - technikalia
« Odpowiedź #25 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 11:49:45 »
Poczytaj o TE1. Ja już słowem więcej nie napiszę  w kwestii ostrzegania.

Każdy z tych błędów dotyczy fizycznych modyfikacji, a nie kodowania przez VCDS. Chyba że masz dowód na to, że jest inaczej :)

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #26 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 11:55:16 »
Fajnie, ze ostrzegasz, ale po co straszysz TD1 jak VCDS nigdy takiej flagi nie ustawi. Co do TE1, to slyszales o kims kto taka flage dostal przez modyfikacje uzywajac VCDSa?

Przeczytaj ze zrozumieniem mojego posta. Nie straszyłem TD1, tylko napisałem o wszystkich flagach jakie są ustawiane do aut. O TD1 najwięcej da się poczytać w Google, gdyż sporo tunerów ją otrzymało.

Co więcej, flagi te są również opisane na broszurce informacyjnej programu Audi Select - nie wiem czy w PL również o tym wspominają, ale żadne auto z którąkolwiek ze wspomnianych flag nie zostanie dopuszczone do programu.

Flag nie ustawia ASO, nie może ich też ściągnąć.

A TE1 otrzymało w DE Audi o którym wspomniałem wcześniej. Nie jesteśmy jednak w stanie dojść na którym etapie, gdyż od flagi rozpoczął się problem z nieuznaniem naprawy. Nie znam też jeszcze finału, gdyż jest to sprawa sprzed 2 tygodni, a wiem o niej od tygodnia.

Offline Tig357

• VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #27 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 11:58:12 »
Trochę off ale w temacie kodów ;)

Zainteresował mnie kod TB1.
Mają VW zaszyte algorytmy rozpoznawania podłączania BOXów?  :curve:
Miałem zamiar podłączyć Chip Box po odebraniu samochodu, czy takie podpięcie pozostawi właśnie taki kod?

Offline arekp

« Odpowiedź #28 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 12:02:37 »
Ponieważ to nie są informacje szeroko dostępne i opisywane jawnie przez VAG, podejrzenie jest takie że gdzieś zapisywane są logi z poziomu doładowania. Samo podpięcie nie ustawi kodu, ale po podłączeniu auta do systemu VAG na pierwszym serwisie może już taką flagę wystawić.

Wiadomo, że po chipie poziomy doładowania są znacznie wyższe niż w typowej konfiguracji auta, łatwo więc je wykryć.

Podziękował: Tig357

Offline klw

• Kod: BKD
  • Moc: 140 KM
  • Rej: GSP
« Odpowiedź #29 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 12:23:28 »
Jeden rabin powie tak (arekp), drugi rabin powie nie ;)
Tematu podpinania boxów i konsekwencji nie znam, pewnie warto poszukać po forach i zapytać bezpośrednio tunerów. Zresztą nawet sam opis komunikatu, który zawiera "suspected", nie oznacza że jest to wyrok :P

Offline Gecon

« Odpowiedź #30 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 14:19:51 »
Dorzuce swoje 3 grosze.

Jezli rozchodzi się o utratę gwarancji po przez kodowania czy inne ingerencje to owszem jest to możliwe ale są tez sposoby którymi można to obejść. Wszystko zależy od tego jak serwis podejdzie do sprawy kiedy wykryją zmiany w aucie. Ja zawsze mam w swoich autach ( na gwarancji) modyfikacje typu dołożone Webasto, parktronic, hak itp i nigdy mi się nie przytrafiło żeby mi zabrali gwarancje. Zawsze jak oddaje auto na serwis to mówię ze maja mi nie porównywać wartości wymaganych z rzeczywistymi. Osobiście mam dostęp do programów vw i nie raz podłączałem auto online i nigdy system nie zgłosil nieprawidłowości związanych  ze zmianami w aucie.

Kiedy auto wychodzi z fabryki to jego wszystkie parametry zostają zapisane na serwerach vw, w ten właśnie sposób program Odis porównuje wartości wymagane z rzeczywistymi i jeżeli coś się nie zgadza to wtedy dostaje się informacje ze jest niezgodność, automatycznie również ta informacja zostaje zapisana na serwerach dla danego nr vin i przy kolejnej wizycie w ASO serwis widzi ze te auto nie posiada już gwarancji lub jest ona częściowo ograniczona. Przy każdym podpieciu komputera program zapisuje specjalne logi diagnostyczne które trafiają na serwery, jeżeli ktoś ma przysłowiowy „łeb” to potrafi to ogarnac i te logi tam nie trafia a co za tym idzie nie tracimy gwarancji. Można by było otym pisać i pisać ale nie będę zaśmiecał wątku. Suma Summarum taka ze Polak potrafi :D

Offline kucyk

« Odpowiedź #31 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 13:46:14 »
Kodował ktoś może to?

Cytuj (zaznaczone)
Select STG 03 (brake electronics)
STG adaptation -> function 10
Select dynamic approach assistant
Adjust value accordingly
(default value: normal)
Early brake releases quickly and hardly requires any gas (starting jerking is no longer noticeable)
Normal factory standard (noticeable jerk at start up) Late brake releases late and only with a relatively large amount of gas (strong jerking during acceleration) start-up)

Podobno po zmianie na early przy ruszaniu auto puszcza wcześniej hamulec. Na defaultowym ustawieniu ja osobiście kopię lekko pedał gazu żeby hamulce puściły i dopiero dodaje gazu, bo to szarpniecie jest irytujące.

Podziękował: Allspi

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #32 dnia: 01 - Stycznia - 2018 - 11:46:45 »
Kilka pytań do fachowców od VCDSa:
1. Da się uruchomić w DM opcję "Bird View"? Kamery 360 mam.
2. Da się wydłużyć czas oczekiwania w gotowości w trybie Traffic Jam Assist? Chodzi o to, że po dohamowaniu za poprzedzającym pojazdem, system kilka sekund czeka w gotowości i jak w tym czasie auto przed nami ruszy, to my też bez dotykania czegokolwiek ruszymy za nim, ale jeśli czas gotowości minie, żeby ruszyć trzeba nacisnąć na gaz lub "res" na kierownicy.
3. Da się uruchomić obsługę głosową?

Jeśli jest taka możliwość to poproszę o ofertę na priv  ;)

Offline arekp

« Odpowiedź #33 dnia: 01 - Stycznia - 2018 - 19:01:00 »
Nie spotkałem się jeszcze z opisem jak to ogarnąć, a sam nie mam kamer żeby próbować :(

Cytat: Robert_em
2. Da się wydłużyć czas oczekiwania w gotowości w trybie Traffic Jam Assist? Chodzi o to, że po dohamowaniu za poprzedzającym pojazdem, system kilka sekund czeka w gotowości i jak w tym czasie auto przed nami ruszy, to my też bez dotykania czegokolwiek ruszymy za nim, ale jeśli czas gotowości minie, żeby ruszyć trzeba nacisnąć na gaz lub "res" na kierownicy.
Hm, w sumie też mnie to drażni i chętnie bym wydłużył ten czas. Poszperam po opcjach :)

Cytat: Robert_em
3. Da się uruchomić obsługę głosową?
Tylko opcja płatna z aktywacją przez serwery VW - analogicznie do App Connect.

Offline kucyk

« Odpowiedź #34 dnia: 02 - Stycznia - 2018 - 18:03:11 »
Kilka pytań do fachowców od VCDSa:
Da się

Control unit: 6C Camera System Rear View
Values:
3D_Presentation:
Old value: Off
New value: On

https://www.youtube.com/embed/hhwCUR1k0Wg

Nie da się

:smoking:

Podziękował: Pro_Tre, arekp

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #35 dnia: 02 - Stycznia - 2018 - 20:29:22 »
yupii

Ciekawym tylko czy można  to zrobić bez utraty gwarancji? Jeśli nie, to poczekam do końca i zrobię kilka rzeczy na raz - lista się wydłuża

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline kucyk

« Odpowiedź #36 dnia: 02 - Stycznia - 2018 - 20:32:13 »
Temat gwarancji wraca jak bumerang co chwile. Nie spotkałem się na żadnym forum (a odwiedzam ich kilka) aby "zabrano" gwarancje, a już szczególnie za modyfikacje tego typu. Według mnie nie masz na co czekać, ale decyzja końcowa należy oczywiście do ciebie.

Zdaję sobie z sprawę z tego, że np modyfikacje natężenie świecenia LEDów mogą spotkać się z odmową naprawy gwarancyjnej w przypadku uszkodzenia lamp, ale nie takie pierdoły jak włączenie widoku 3D w DM.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #37 dnia: 03 - Stycznia - 2018 - 21:29:47 »
Proszę przestańcie ciągle nawiązywać do utraty gwarancji... możesz sobie klikać, przestawiać jak tylko ci się podoba.

Jako przykład podam swoje auto - golf MK7 na gwarancji... przez niedopatrzenie nie zamówiłem SIDE ASSIST czyli asystenta martwego pola. po kilku miesiącach od kupna dołożyłem, zaprogramowałem (wszystko jak fabrycznie) i pojechałem do ASO zgłosić, że nie działa mi poprawnie system (błąd kalibracji przez co reagował nawet na barierki). Poczekałem ok 2 dni i kalibracja zrobiona na gwarancji :)

Kolejny przypadek problem ze skrzynią DSG i od kilku miesięcy ciągłe kasowanie adaptacji (czekali cały czas na nowy soft). Poinformowałem ich, że są już 2 nowsze softy dostępne od 2 miesięcy na co majster powiedział, że jak mam taką możliwość to żeby wgrać a oni mogą zrobić od nowa adaptacje - co też uczyniłem i odpukać problemu nie ma :)

Offline omen

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #38 dnia: 04 - Stycznia - 2018 - 00:09:33 »
A da się doprogramować aby ustawienie lusterek bocznych było zapamiętywane w profilu użytkownika (tak samo jak pozycja prawego lusterka podczas cofania)?

Oczywiście dla foteli bez elektryki bo w el. skórach to standard.

Offline kucyk

« Odpowiedź #39 dnia: 16 - Stycznia - 2018 - 13:33:22 »
Czy ktoś wie jak wyłączyć powiadomienia o stanie AdBlue?
Przecież to jest jakiś dramat, żeby na 2500 km przed całkowitym zużyciem płynu, pojawiała się ta informacja, gdzie sam płyn dolewa się co 7-9 tysięcy kilometrów.
To jest jakieś nieporozumienie, żeby przez 1/3 czasu użytkowania auta AID na dzień dobry bombardował mnie komunikatem i irytującym dźwiękiem w związku z AdBlue...  :o

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #40 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 13:42:38 »
Nie wiem gdzie wyłączyć ale nie lubię jeździć na oparach więc AdbLue dolewam częściej żeby w sytuacji gdy przydarzy się dłuższy wyjazd nie zawracać sobie tym głowy  ;-)

Offline kucyk

« Odpowiedź #41 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 13:55:20 »
Zawsze czekam aż wskoczy do dolania 10 litrów, bo czytałem o tym, że uzupełniając mniejsze wartości system potrafi nie wyłapać dolewki i robią się problemy.

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #42 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 14:17:24 »
Kilka razy już dolewałem i raczej zawsze do pełna - na razie nie mam niepoprawnych odczytów.

Offline niepassat

• Rej: KT
« Odpowiedź #43 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 21:11:08 »
Też mam pytanie z serii "dasię":

Wkurza mnie od pewnego czasu szarpanie podczas ruszania. DSG + AutoHold.
Jak ruszam baaaardzo delikatnie to jest OK.
Jak ruszam ostro (mocne wciśnięcie gazu) to też jest OK.
A jak ruszam normalnie to zawsze jest szarpnięcie. Wygląda tak jakby hamulce za późno puszczały.
Nie wydziwiam. Przed Tigiem miałem DSG w Passacie i na pewno tak nie szarpał.

Czy "dasię" programowo to zmienić ?

Offline kucyk

« Odpowiedź #44 dnia: 19 - Stycznia - 2018 - 01:24:07 »
Czy "dasię" programowo to zmienić ?

Select STG 03 (brake electronics)
STG adaptation -> function 10
Select dynamic approach assistant
Adjust value accordingly
(default value: normal)
Early brake releases quickly and hardly requires any gas (starting jerking is no longer noticeable)
Normal factory standard (noticeable jerk at start up) Late brake releases late and only with a relatively large amount of gas (strong jerking during acceleration) start-up)

Offline kucyk

« Odpowiedź #45 dnia: 31 - Stycznia - 2018 - 13:29:48 »
@Już_nie_Passat - robiłeś ta modyfikacje na wcześniejsze popuszczanie hamulca?

Offline niepassat

• Rej: KT
« Odpowiedź #46 dnia: 31 - Stycznia - 2018 - 14:49:13 »
@Już_nie_Passat - robiłeś ta modyfikacje na wcześniejsze popuszczanie hamulca?

Nie. Na razie mam nawał zawodowych zajęć i nie wiem kiedy zajmę się autem.

Offline tomek224

• VW: Golf Sportsvan
  • Rej: KR
« Odpowiedź #47 dnia: 17 - Marca - 2018 - 00:10:34 »
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podsumował co w końcu można odblokować poprzez kodowanie/soft, a co wymaga dodatkowej interwenci w hardware/oprzyrządowanie. Było by to bardzo pomocne dla użytkowników, którzy pożałowali za funkcje takie jak car play, sterowanie głosem, o których nie zawsze myśli się konfigurując auto.

Offline arekp

« Odpowiedź #48 dnia: 17 - Marca - 2018 - 09:39:16 »
pożałowali za funkcje takie jak car play, sterowanie głosem, o których nie zawsze myśli się konfigurując auto.
Tych funkcji nie da się aktywować we własnym zakresie, ale można po odbiorze auta aktywować je w salonie - wnosząc opłatę aktywacyjną za kod odblokowujący daną funkcję.

Samodzielnie to można się pobawić pierdołami jak 1-5 mignięć kierunkowskazu zamiast standardowych 3.

Offline tomek224

• VW: Golf Sportsvan
  • Rej: KR
« Odpowiedź #49 dnia: 17 - Marca - 2018 - 21:11:59 »
Nie chodziło o to czy we własnym zakresie czy w ASO. Chodziło mi o listę rzeczy które czysto teoretycznie można załatwić softem (fajnie by było gdyby jeszcze określić czy da sie już poza ASO i jeśli trzeba poziom trudności/ryzyka), co z kolei wymaga małej interwencji w hardware plus kodowanie, a co dużo grzebania na granicy opłacalności. Po pewnym czasie sporo właścicieli może chcieć tchnąć trochę nowości w swojego Tiga.
z góry dziękuję

Tagi wątku: