Autor Wątek: 4Motion - różne problemy  (Przeczytany 15364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline babylonx

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 1.9 TDI
4Motion - różne problemy
« dnia: 29 - Stycznia - 2017 - 15:10:10 »
Intensywnie poszukuję warsztatu potrafiącego sprawnie zdiagnozować i naprawić Sharan`a 4motion w którym to samochodzie 4motion nie działa.

Idealnie by było gdyby takowy warsztat był we Wrocławiu lub niedalekich okolicach , ale jeżeli gdzieś dalej będzie trzeba jechać to też ok, podstawowym warunkiem są kompetencje naprawiającyh :P

Pozdrawiam.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 1.9 TDI - nie działa napęd 4motion
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Stycznia - 2017 - 18:03:36 »
Napisz jakie są objawy i dlaczego twierdzisz że haldex nie działa.
Trochę pojeździłem i ponaprawiałem takie auto a teraz przekładam w drugą budę - na pewno nie wiem wszystkiego ale troszkę temat poznałem i chętnie się swoją wiedzą podzielę.
Co do haldexa to mało który mechanik wie co to jest i co się z tym robi.

red@tapatalk

Offline babylonx

« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Marca - 2017 - 22:56:05 »
Przepraszam że się tyle nie odzywałem ale ciężka sytuacja rodzinna , wyłączyła mnie z obiegu na dłuższy czas.

objawy...
Nie działa tylny napęd. I to mniej więcej tyle , bo napęd na wał idzie, problem leży w załączeniu tylnej osi. nie będę udawał że się znam, bo się nie znam więc i żadnej pogłębionej analizy nie jestem w stanie przeprowadzić, dlatego też poszukiwałem warsztatu , bo znając siebie gdy zabiorę sie za to sam, to jeszcze większej biedy narobię.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Marca - 2017 - 06:54:01 »
Napęd haldex nie jest napędem stałym więc z założenia załącza się tylko w przypadku uślizgu kół przedniej osi. Najprostszym sposobem na sprawdzenie czy haldex działa jest gwałtowne ruszenie z miejsca na luźnej nawierzchni.  Jak zostają 4 ślady to działa a jak 2 to nie działa.
Tylny napęd może nie działać z kilku przyczyn:
- prozaiczna czyli np. bezpiecznik, ułamany kabelek lub masa idący do haldexa  albo nawet uszkodzony czujnik od hamulca ręcznego (ręczny dezaktywuje haldexa)
- nieco poważniejsza ale prosta i dość łatwa w diagnozie to uszkodzona lub odłączona pompka. Warto sprawdzić też poziom oleju w haldexie ale uwaga - w jednym mechanizmie są 2 całkowicie różne oleje. Nas interesuje ten bliżej skrzyni biegów. Może też być uszkodzony sterownik haldexa.
- uszkodzenie typowo mechaniczne czyli połamane tarczki w haldexie.  Na pewno to cicho nie będzie jeździć. W czasie jazdy byłoby słychać terkotanie jakby coś się w środku mieliło.

Większość usterek związanych z napędem haldex powodują użytkownicy nie wymieniając oleju i filtra - olej należy wymieniać co 30 tys. km a filtr co 60.
Na początek proponuję diagnostykę np. VAGiem. Klikamy w zakładkę 4wd i jak da się połączyć ze sterownikiem sprawdzamy błędy. Można też  wykonać test elementów wykonawczych i wtedy osobno załączymy pompkę a także aktywujemy tylny napęd.

red@tapatalk

Offline babylonx

« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Marca - 2017 - 11:53:46 »
Pompka po sprawdzeniu nie działa. po wymianie szczotek i spięciu na "krótko"działa, co nie zmienia faktu że napęd w podniesionym na podnośniku samochodzie nadal się nie załącza, więc wnioskuję że problem leży "głębiej".

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 21 - Marca - 2017 - 17:17:15 »
Na początek podłącz komputer jak pisałem wcześniej i zobacz co się dzieje.
Ile masz oleju w haldexie?

red@tapatalk

Tagi wątku: