Autor Wątek: 1.9 TDI [AVB] - wymiana sprzęgła  (Przeczytany 7917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline edek112

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AVB
  • Moc: 100 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WR
1.9 TDI [AVB] - wymiana sprzęgła
« dnia: 19 - Marca - 2017 - 11:40:53 »
Witajcie.
Mam taki problem, pare dni temu siadło mi sprzęgło.
Pojechałem do mechanika w UK, gośc jest z litwy. Każdy go chwalił itp. Wsiad do auta , zaciągnął ręczny wrzucił 5ty bieg i puścił sprzęgło, i jego diagnoza to taka że nie ma już wogólę sprzęgła. No to mówię mu że robimy kompletne, na drugi dzień dzwonie i pytam ile to będzie kosztować on mi mówi 560f z robotą, bardzo słabo go słyszałem przez tel coś tam mamrotał . Wczoraj pojechałem po odbiór auta a on mi mówi mówi że miałem koło D firmy sachs itp. że już wszystko ok. Pytam się gościa jakiej firmy wsadził sprzęgło, koło a on mi pokazuje pudełko firmy VALEO mówi ze dobry zamiennik ,ze nie ma się czego bać(nie znam się) wziąłem autko i wróciłem do domu, ale wydawało mi się że coś głośniej jest w kabinie, a co do sprzęgła to nie widze bardzo różnicy teraz i przed naprawą. Wpisuje w wyszukiwarkę Valeo  i nie wierze , wsadził mi sztywne koło (komplet) dzwonie i mówie mu ze zmienił mi na sztywne bez dwumasy, a on na to że tak uzgodzniliśmy przez tel. I teraz taka lipa jest że to zwykły znajduch który nie dał gwarancji, faktury nic kompletnie. Nie wydaruje sobie tego jak można być tak głupim. Więc negatywnie wpłynie to na mój silnik, skrzynie ,osprzęt? Skasował mnie za komplet valeo 400f+160 robota.
Częsci kupił na eurocarparts.com/clutch-kit.
Które z tej strony są do mojego auta?
Chciałbym się dowiedzieć ponieważ mam zamiar jechać jutro do niego , może coś uda się odzyskać kasy.
Wiem że pudełko było zielone .

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Wymiana sprzęgła Passat b5FL 1.9tdi AVB
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Marca - 2017 - 14:20:27 »
Nieporozumienie które wyjdzie tylko na plus  :)
Jednomasowy zamiennik valeo to całkiem dobry pomysł - niby troszkę komfortu ubywa ale za to jest pewność że dwumasa nie padnie i nie uszkodzi nic przy okazji. Jeżeli naprawdę masz ten zamiennik (łatwo to sprawdzisz przez okienko w skrzyni biegów) moim zdaniem jest ok.
Sam jeżdżę na takim zamienniku valeo z tym że ja zakładałem go z premedytacją i wbrew opiniom wielu mechaników i mogę powiedzieć że nie widać różnicy w czasie jazdy, może trochę brzydziej zapala i gasi się silnik (wibracje) ale nie ma tragedii.
Oczywiście komfort nieco spadł, przynajmniej na początku to odczuwałem bo teraz nie czuję - może się przyzwyczaiłem albo sprzęgło się ułożyło.

Offline edek112

« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Marca - 2017 - 15:19:21 »
Głośniej chodzi motor, mam takie wrażenie. Z tego co wyczytałem w necie to powinien lżej chodzić pedał sprzęgła a u mnie nic takiego nie zauważyłem. I strasznie trzęsie się silnik. Jakoś nie mogę tego zaakceptować  :curve: A który zestaw z tej strony co podałem jest pod moje auto?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Marca - 2017 - 15:30:26 »
Pedał chodzi przynajmniej u mnie tak samo.
Jak silnik chodzi nierówno to sprawdź jak wyglądają korekcje na pompowtryskach - sprzęgło nie powinno generować żadnych większych drgań.
Jak już wspomniałem mam taki zestaw u siebie, jeżdżę ponad miesiąc i nie widzę różnicy.
Na pocieszenie pomyśl o jakimś sofcie - na pewno zrekompensuje Ci utratę komfortu  :evilmrgrin:

Offline edek112

« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Marca - 2017 - 15:58:14 »
Już myślałem o sofcie  :D Niebawem powrót do Polski i będę się rozglądał za dobrym zakładem. Nagrałem filmik jak się trzęsie silnik lecz niestety nie widać tego, zwróć uwagę na węża od zbiorniczka z płynem chłodniczym,ten wąż nie faluje jak na filmiku tylko ma straszne drgania od silnika .

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Marca - 2017 - 16:31:20 »
Na filmie nic złego się nie dzieje. Naprawdę nie ma takiej różnicy że z dwumasą jest rolls-royce a ze sztywnym kołem wartburg.
Po kilkuset kilometrach przestaniesz dostrzegać różnicę.

red@tapatalk

Offline edek112

« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Marca - 2017 - 18:05:10 »
Dzięki red  :vwclubpolska: Mam nadzieje że przestanę zauważać różnice. Od tego czytania o tym jednomasie to już jestem znerwicowany, strach o skrzynie itd. Jeszcze raz dzięki za uspokojenie ;)

Offline edek112

« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Marca - 2017 - 19:12:22 »
Cześć!!!
Mam takie pytanie, czy powinno szarpać przy ruszaniu? Czy w trakcie jazdy jak operuje gazem to tak wyrywa, hmmm.... Takie przeskoki mocy (nie wiem jak to nazwać) nic o tym nie wspominałem ponieważ myślałem że porostu muszę się przyzwyczaić do sztywnego koła,leczy nie potrafię ogarnąć tych szarpniec i już nie wiem czy jechać do tego mechanika i niech to sprawdza czy tak powinno byc(nie chce z siebie idioty zrobić) A za około 2tyg jadę do Polski na dłuższy czas.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Marca - 2017 - 20:00:03 »
Przeskakiwać nic nie powinno.
Na początku przy ruszaniu było czuć takie drżenie jakby to maluch był ale teraz jest ok - albo się przyzwyczaiłem albo sprzęgło się ułożyło. W tej chwili nie odczuwam żadnej niedogodności zwiazanej z brakiem dwumasy.

red@tapatalk

Offline edek112

« Odpowiedź #9 dnia: 21 - Marca - 2017 - 20:13:53 »
W czwartek pojadę do niego. Ciekawe co mi powie. No niby narazie zrobiłem 160km po zmianie. Napiszę co i jak po spotkaniu z mechanikiem. Pozdrawiam.

Offline Toysti

• :: StartLine
  • Silnik: 1.9 TDI
Odp: 1.9 TDI AVB - Wymiana sprzęgła
« Odpowiedź #10 dnia: 19 - Stycznia - 2018 - 12:47:12 »
Cześć,

podbijam temat.przymierzam się do wstawienia nowego zestawu sprzęgła do mojego passata 1.9 TDI AVB. Plan jest na sprzęgło plus sztywne koło zamiast dwumasy. Po rozpoznaniu tematu do wyboru jest zestaw 835041 valeo lub polski statim 110.398. Czy ktos zakladał tego statima u siebie?, cena jest dobra.

Tagi wątku: