Autor Wątek: AUTOMAT - wymiana oleju i rożne awarie  (Przeczytany 5967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pablo6789

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AJM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KOS
AUTOMAT - wymiana oleju i rożne awarie
« dnia: 18 - Marca - 2017 - 09:16:45 »
Witam. Posiadam Passata B5  1,9 TDI AJM z końca roku 99 ze skrzynią automatyczna. Padł mi niestety silnik i zostałem zmuszony do kupna nowego. Oczywiście szukałem takiego samego czyli AJM. Udało sie, ale po wyjęciu mojego starego z karoserii i probie dopasowania nowego okazało się że nie można połączyć mojej skrzyni automatycznej z nowym silnikiem ponieważ jest inny stożek na wale w miejscu gdzie zakładamy kolo zębate... spotkał się ktoś z czym takim? Czy ta cześć, jest zdejmowalna/wymienna?

Tak jest u mnie:

A tak w tym który kupiłem:

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: AUTOMAT - wymiana oleju i rożne awarie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Marca - 2017 - 16:58:11 »
... spotkał się ktoś z czym takim? Czy ta cześć, jest zdejmowalna/wymienna?
Tak spotkałem się z takim drobnym problemem (wprawdzie w polo ale wygląda to podobnie )Wał korbowy od zwykłej skrzyni jak i od automatu mogą mieć różnice .Masz dwa wyjścia .Wymienić wał korbowy (jeśli twój przeżył )lub przerobić tak by pasowało do kompletu .Przetoczenie blachy z wieńcem jeśli różni się średnicą osadzenia .Jeśli odsadzenie jest zbyt duże i uniemożliwi dokręcenie sprzęgła hydrokinetycznego to wał do tokarza lub precyzyjna walka ze szlifierką kontową (wersja prostsza i łatwiejsza ).Istotną sprawą jest też otwór centralny w wale a dokładniej jego średnica .Warto przed wrzuceniem zrobić przymiarkę (i odżałować te parę kropel oleju)  by centralne osadzenie było ok.(zbyt duży luz spowoduje uszkodzenie skrzyni w najlepszym wypadku, w najgorszym duże drgania i demolka pod maską jak po wybuchu granatu ).

Dodano:  18 - Marca - 2017  -  17:26:27
Warto też sprawdzić otwory mocujące dzwonu skrzyni z otworami bloku .Spotkałem się też że bywa z tym różnie .

Offline pablo6789

« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Marca - 2017 - 17:15:01 »
Dzięki za odpowiedź. Właśnie po kilkunastu telefonach i przegladaniu kilkunastu for utwierdzilem sie w tym co napisales. Nauczka dla wszystkich ktorzy beda robic taka wymiane to te waly sie różnią. Automat ma inny wal niz manual. W moim przypadku niestety nie mam pewności ze po podmianie walu silnik który kupiłem bedzie ok, wiec nie ryzykuje. Znalazlem juz silnik z automatu i walka dalej... ;-) a swoją droga to orientuje sie ktps czy te waly różnią się " tylko " tym  szczegolem?? Wszystkie inne wymiary sa identyczne?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Marca - 2017 - 18:06:49 »
a swoją droga to orientuje sie ktps czy te waly różnią się " tylko " tym  szczegolem?? Wszystkie inne wymiary sa identyczne?
Wszystko zależy od kodu silnika. Robili różnego rodzaju modyfikacje. Na upartego wszystko da się przekombinować (tylko nieraz nie warto od strony finansowej). Drobne różnice w korbach, panewkach itp. Nie spotkałem się jeszcze by była różnica w rozstawie otworów mocujących koło zamachowe ale kółka (szerokość) do paska rozrządu to i owszem. Wersje 90-110 KM różnice w pompie wody (odsadzenie, szerokość) no i naturalnie w ich cenie gdzie bez problemu do mocniejszego można zastosować z powodzeniem od słabszej wersji (przetestowane). Generalnie da się z kilku sztuk sklecić w jedną całość i będzie to się kręciło (tylko czasami mało opłacalne są tego typu rzeźby jak nie robi się tego hobbystycznie).

Offline pablo6789

« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Marca - 2017 - 18:16:15 »
Właśnie ze wzgledu na to ze tych typow bylo tyle to nie bede ryzykować... ogólnie szukałem takiego jaki mialem, czyli AJM ale okazalo sie ze w fabryce w wolfsburgu nie ponysleli ze te auta beda kiedys w Polsce:-D

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Sicha4

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Maja - 2017 - 23:19:59 »
Witam!Mam problem z automatyczną skrzynią biegów dmx.Auto anemicznie rusza na wstecznym jak silnik nie jest jeszcze nagrzany. Gdy się nagrzeje jazda do tylu jest niemozliwa. Co moglo sie zepsuc?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Maja - 2017 - 07:47:48 »
Z opisu wygląda na to że masz typową usterkę umierających tarczek wstecznego biegu (moja diagnoza nie widząc auta ).Nieraz wymiana oleju w skrzyni potrafi przedłużyć jej agonię (na nie długi okres czasu ).Naprawa usterki będzie bolesna finansowo i pomysł z zakupem innej sprawnej skrzyni może okazać się zdecydowanie lepszym pomysłem .

Podziękował: Sicha4

Offline Sicha4

« Odpowiedź #7 dnia: 14 - Maja - 2017 - 11:08:57 »
Witam.Też tak mąż myslal,ale jak wymieniany byl olej,w starym nie było żadnych opilkow,ani nie smierdzial spalenizna.A ile oleju wchodzi do tej skrzyni?Bo wylecialo więcej niż udalo sie nalac.To jest passat b 5,1.9 tdi,skrzynia oznaczenie dmx.

Dodano:  14 - Maja - 2017  -  13:08:49
I jeszcze pytanie czy w niej powinien być magnes,bo u nas jego brak,a wiem,że w innych są.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 14 - Maja - 2017 - 19:34:28 »
Czytając powyższą wypowiedź pierwsze co przychodzi na myśl czy nie było tak że skrzynia zaczęła umierać i ktoś by pozbyć się wozu wymienił olej i mu się trochę (specjalnie ) przelało ponad plan (większą ilość oleju ciężej zagrzać i dłużej wygląda że chodzi ok.)
Czy wóz jest świeżym nabytkiem ? Ile tego oleju weszło przy ostatniej wymianie ?
Co do magnesu może przy poprzedniej wymianie czyszcząc miskę z mułu (po tarczkach )ktoś przez przypadek go wyrzucił lub przykleił nie w misce a gdzieś w okolicy filtra (bo takie coś też widziałem) .Magnes raczej powinien być by zbierał metalowe zanieczyszczenia powstające podczas normalnej eksplatacji .

Offline Sicha4

« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Maja - 2017 - 12:22:50 »
Witam.Zgadza się niedawno kupiliśmy to auto.Na szczęście za grosze,właściciel powiadomil nas o problemie za wstecznym.Oleju weszło ok3,5-4 l,ale wczoraj maz dolal zbanki 5 l.Podobno tam wchodzi 5,7 l.Brak magnesu może powodować jakieś dolegliwości?On ma przyciagac opilki,wiec bez niego szybciej siadaja tarczki,zgadza sie?Podobno same tarczki nie kosztuja majatku,najdrozej placi sie za robocizne.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 15 - Maja - 2017 - 18:34:15 »
Nie tyle tarczki co samo sterowanie (zaworki ,kanaliki itp).Zdecydowanie korzystniej od strony finansowej wyjdzie zakup drugiej sprawnej niż reanimacja tej co jest (no ale to kwestia gustu co kto woli )

Offline Sicha4

« Odpowiedź #11 dnia: 15 - Maja - 2017 - 19:37:26 »
Kupując uzywke znowu kupuje się kota w worku.Nawet jezeli  jest gwarancja slyszalam,że co niektórzy zwalaja jak coś jestnie tak na zly montaż.Mąż rozważa też przekladke na manual,choć ja wolalabym zostać przy automacie.Dzięki za pomoc! :-)

Offline Sicha4

« Odpowiedź #12 dnia: 15 - Maja - 2017 - 19:45:30 »
Mąż stwierdził,że rozbierze tą skrzynie i sprawdzi te tarczki,to juz raczej nie zaszkodzi,ewentualnie będziemy musieli kupić inną skrzynię.Może jeszcze nie jest tak źle.Do przodu jedzie sprawnie,więc liczymy,że istnieje szansa,że coś to pomoże.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 16 - Maja - 2017 - 06:07:49 »
Nikogo nie zmuszam od razu do zakupu .Pewnie że można się pobawić, wydłubać ją z wozu rozebrać w drobny mak ,zakupić komplet tarczek jak i przekładek jak zostały uszkodzone przez tarczki ,kilku uszczelek ,łożysk jak nie przeżyją rozbiórki .I po tej zabawie też będzie kot w worku bo nie wiadomo ile przeżyją tarczki na pozostałych biegach .Pewnie że można ją naprawić i zrobić z niej nówkę ale kosztami przekroczy się zakup nie jednej a kilku używanych .By była jasność o jakich kwotach jest mowa podrzucam jedno z wielu ogłoszeń.
  https://www.olx.pl/oferta/skrzynia-biegow-automatyczna-vw-passat-b5-98r-CID5-IDiOaKr.html#6fa80f0c3c
Mowa o dość popularnym wozie i zdobycie sprawnej skrzyni w dobrej kondycji za rozsądną kwotę nie powinno być problematyczne .No ale nie chcę zniechęcać i odbierać nikomu dobrej zabawy w dłubaniu w trzewiach skrzyni .
Dajcie znać jak zakończy się ten temat jak zeszło się czasowo ,jakie koszta itd.Tak by osoby z podobnym problemem mogły się zorientować jak to wygląda .

Offline Sicha4

« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Maja - 2017 - 20:27:00 »
Probowalam kontaktowac się z tym panem z ogloszenia od pana,ale bez odzewu.Ciężko jest znaleźć skrzynie automatyczna niedrogo.Kosztuja przeważnie od 1000 w górę.Wcześniej z moim oznaczeniem sprawną znalazlam tylko jedną za 1500,a drugą za 2000 zl.Dlatego szukamy korzystnego rozwiązania.To stare auto,nie jestem pewna czy warto tyle inwestować.Dam znać co postanowilismy.Narazie mąż nie będzie miał czasu,żeby się za to zabrać.Może w między czasie trafi się jakaś okazja,zeby kupić całą sprawną skrzynie :-)

Offline macher8006

• VW: Passat B5 FL
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.8
  • Kod: ADR
  • Moc: 125 KM
  • Rej: SPS
« Odpowiedź #15 dnia: 15 - Lutego - 2020 - 04:40:29 »
VW Passat B5 FL 1.8 automat AG4 01M

Po wymianie oleju, filtra i uszczelnienia skrzyni AG 4 01M VW. pozostał mi tylko jeden bieg,następnego dnia podczas ruszania biegi same wyskakiwaly w położenie N, okazało się że konwenter do wymiany.
Po naprawie podczas próby dynamicznego rozpędzani auto zamula a biegi 2 i 4 szarpią a w szczególności 4.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Tagi wątku: