Autor Wątek: TEST - żarówki H7/H1: Osram standard vs Tunsgram MegaLight Ultra 120%  (Przeczytany 20821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Witam, zakupiłem nowe żarówki Tunsgram MegaLight 120% do Passata B5 z 1999 roku i zrobiłem mały teścik porównawczy z dotychczas używanymi żarówkami Osram standard.
Poniżej wizualny wynik tego porównania ;)

Testowane żarówki:
2x H7 Osram standard
2x H7 Osram standard
2x H7 Tunsgram MegaLight Ultra 120%
2x H1 Tunsgram MegaLight Ultra 120%

Moje odczucia:
Tunsgram MegaLight Ultra 120% ma zdecydowanie bielsze światło w stosunku do standardowych żarówek Osram, a w  realu jest dużo jaśniej niż przedstawiają to fotki. Jeżeli miałbym się pokusić o ocenę, ile procent jaśniej jest w stosunku do "zwykłych" żarówek używanych wcześniej, to postawiłbym na 20-30% , z tym że to jest moje subiektywne odczucie i każdy może mieć zgoła inne. Światło Tunsgram-a jest białe a nie żółte i to widać na zdjęciach, moim zdaniem jest zdecydowana poprawa widoczności i to na starych polerowanych reflektorach w Passacie B5. Razem z @janusz07 (brał udział w teście) stwierdziliśmy zgodnie, że zmiana żarówek wyszła na duży plus i nie żałujemy tego zakupu.
Czy taka zmiana się opłaca i przyniesie realną poprawę widoczności? To już indywidualne odczucia każdego z osobna ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: Test żarówek H7/H1: Osram zwykłe vs Tunsgram MegaLight Ultra 120%
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Marca - 2017 - 23:58:07 »
Widzę że dużo bielszego światła na nowych żarówkach przybyło :o
Dla mnie zdecydowanie na plus :thumbup:

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Marca - 2017 - 12:29:16 »
Światło o nieco wyższej temperaturze barwowej. Oświetla dokładnie tak samo jak zwykła żarówka ale niższa temperatura barwy powoduje złudzenie że jest więcej światła, w rzeczywistości jest tylko jaśniejsze.
Jestem ciekaw jak będzie wyglądało światło z tej żarówki po dłuższej eksploatacji w porównaniu z nowymi żarówkami i ile taka żarówka poświeci.
Żarówka H7 sama z siebie świeci dość dobrze i jasno a osram produkuje dobre żarówki, myślę że w przypadku wymiany jakichś żarówek no name H4 na te tungsramy efekt byłby naprawdę porażający.
Osobiście podoba mi się - zmiana na plus  :vwclubpolska:
Poprawa widoczności jest na pewno, w przypadku wyższej temperatury barwy światła światło jest lepiej odbijane przez oznakowanie pionowe i poziome oraz przez opaski, kamizelki, breloczki, wszywki w odzieży i inne odblaskowe gadżety z którymi powinni na drodze występować piesi i rowerzyści by być bardziej widoczni o zmroku.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Października - 2017 - 18:44:53 »
Montuję Tungsram Megalight +90 od lat. Obecne mam od 2,5 roku i świecą na biało, klosz czysty, jakość światła bez zastrzeżeń. Jestem bardzo zadowolony z tej marki póki co.
Nie zgodzę się z kolegą @red że oświetla dokładnie tak samo jak "zwykła" żarówka, cokolwiek to znaczy. Montowałem TM+90 razem z Philips'ami i nie świecą wcale gorzej. Można więc śmiało powiedzieć że to żarówki z górnej półki za świetną cenę.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Października - 2017 - 19:12:46 »
Nie musisz się zgadzać - po to jest forum żeby dyskutować. Ja tego testu nie robiłem ale na zdjęciach widać że na obydwu rodzajach żarówek oświetlony jest dokładnie taki sam fragment drogi przed samochodem więc tak naprawdę różnica jest w temperaturze barwowej światła a nie w jego ilości co jednak daje wrażenie ze światła jest więcej i nasz wzrok mniej się męczy. Prosty trik ale to akurat pozytywnie wpływa na widoczność.
Kiedyś u kumpla w seacie montowałem takie tungsramy tylko że H4 ale tam jeszcze musiałem wyczyścić i zabezpieczyć ponadpalane wtyki i powiem że efekt był naprawdę super - światła przybyło sporo i było dużo bielsze. Nawet kumpel stwierdził że na krótkich widać więcej niz wcześniej na długich.

red@tapatalk

Offline EustaHy

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
Odp: Żarówki H7/H1: Osram standard vs Tunsgram MegaLight Ultra 120%
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Grudnia - 2019 - 07:49:10 »
Ja tez używam tungsram H7  megalight ultra 120% i jestem zadowolony z produktu.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
Odp: Żarówki H7/H1: Osram standard vs Tunsgram MegaLight Ultra 120%
« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Stycznia - 2020 - 21:35:57 »
Odświeżę info: moje Tungsram'y własnie wyzioneły ducha. Wytrzymały około 5 lat. U mnie nie ma obowiązku zużywania lamp i żarówek przez 24 godziny.

Tagi wątku: test Żarówki Osram Tunsgram