Autor Wątek: 1.8 TSI - reakcja na gaz  (Przeczytany 5961 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patronx

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CJSA
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
1.8 TSI - reakcja na gaz
« dnia: 13 - Marca - 2017 - 08:13:21 »
Witam.
Kilka dni temu odebrałem swojego Passata 1.8 TSI.
Auto świetne, tylko jedno duże "ale". Reakcja na gaz, mianowicie wiele osób pewnie tego doświadczyło. Po wciśnięciu pedału gazu auto potrzebuje chwili zastanowienia, aby zacząć przyśpieszać. We wcześniejszych autach tego nie doświadczyłem (Mazda 6 2013), a teraz przyznam jest to lekko irytujące. Mam wersję comfortline, bez tzw. opcji wybory trybu jazdy. Moje pytanie to, czy "tryb sportowy" zmienia reakcję na pedał gazu i czy ewentualnie można go jeszcze dokupić do gotowego auta. Przyśpieszenie od 0 do 100 jest ok, ale w momencie wyprzedzania opóźniona reakcja auta jest nieporozumieniem. Moje auto ma dopiero 200 km przejechane więc może to także kwestia tego.

Offline minime

• :: StartLine
  • Rej: DW
Odp: 1.8 TSI - tryb jazdy do przyśpieszenia
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 08:58:43 »
Witam
Nie zmienia ale możesz zmodyfikować ustawienia tak aby reagowało szybciej np obd11 jeśli się nie mylę bądź kablem
M.

Offline Pioter_

1.8 TSI - tryb jazdy do przyśpieszenia
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 09:08:06 »
Nie mogę się z Tobą zgodzić. W mojej opinii różnica jest. Szczególnie jaskrawe jest to przy porównaniu eco i sport.
W eco auto się chwilę zastanawia, w sport jedzie od razu (normal jest gdzieś po srodku).

A swoją drogą, myślę, że dla osób, które nie mają wyboru trybu jazdy, wiedza o tym, że da się to zmienić będzie zapewne wartościowa :)

Offline minime

1.8 TSI - tryb jazdy do przyśpieszenia
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 09:15:44 »
Okey, to doprecyzuje.
Jeśli wciskasz gaz do oporu (do samego końca po przekroczeniu pierwszego maxymalnego wychylenia) to czy jest to normal czy sport - nie odczułem roznicy na tyle żeby mnie to satysfakcjonowało ale prowadziłem sporta po takiej modyfikacji jak w audi i różnica była znaczna.
Zalezy na jak  krótkiej reakcji ci zależy. Uważam że fabryczna jest zbyt dluga i warto ją zmodyfikować.
M.

Offline Pioter_

« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 09:20:08 »
Masz rację.
Przy kick-down reakcja zawsze jest taka sama (to pewnie dlatego, że, przynajmniej dla mnie, to jest taki „tryb awaryjny” pomyślany o szybkim wyprzedzaniu lub uciekaniu ze skrzyżowania).

W normalnej jeździe różnica jest zauważalna.

Offline tiguan220

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Marca - 2018 - 12:29:28 »
Jaką masz skrzynie? Ja mam DSG7 i DCC, skrzynia ma trzy tryby pracy D, E -eko i S sport. Różnica jest tylko i wyłącznie w obrotach jakie są utrzymywane, w trybie Eco jest żeglowanie czego nie ma w D i S, reakcja na kickdown jest taka sama w każdym trybie. Natomiast ustawienia DCC w żaden sposób nie mają wpływu na działanie skrzyni, tzn w trybie comfort i normal można skrzynie wrzucić w Sport i bedzie tak samo jak w trybie DCC sport dzialala.

Offline Pioter_

« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Marca - 2018 - 10:55:10 »
Mam dsg7 i moim zdaniem różnica jest w kwestii szybkości reakcji.

Offline minime

« Odpowiedź #7 dnia: 31 - Maja - 2018 - 13:32:28 »
Słuchajcie, mam delikatnie inny problem.
Ustawiając tryb individual - wrzucam wszystkie ustawienia na sport ( poprzednio tylko ustawienie związane z redukcja i przyspieszeniem miałem na normalna). Czyli ustawiam wszystko tak jak w trybie Sport.
Na wyświetlaczu po tej zmianie automatycznie wskakuje mi oznaczenie tego trybu S1,S2,S3 itd. I wszystko super.
Aczkolwiek po uruchomieniu silnika ponownie jestem na trybie D1,D2...
Czy da się to na stałe zmienić - wchodząc ponownie w ustawienia trybu individual widze wszędzie że ustawiony jest tryb sport.
Niestety po wyłączeniu i włączebiu zapłonu jest tryb normalny Drive.

Offline kpuchala

• Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #8 dnia: 07 - Stycznia - 2019 - 14:10:30 »
Stary wątek, ale odpowiem, bo jeździłem zarówno Mazdą jak i Passatem. Mazda ma klasyczną skrzynkę z jednym sprzęgłem hydraulicznym. Redukcja biegu jest tam szybsza, niż we wszystkich DSG, jakimi jeździłem. DSG jest szybsze przy zmianie na kolejne biegi (1-2-3-4-5-6-7), ale przy redukcji (np. 7-6) jest już wolniej, a do tego musi zmieniać biegi po kolei, nie może przeskoczyć z 7 na 5 bezpośrednio, co dodatkowo spowalnia cały proces. Powody moim prywatnym zdaniem są dwa. Pierwszy to pseudo-ekologia (wyciśnijmy z obecnego biegu ile się da, bez wzrostu obrotów), drugi to po prostu cecha konstrukcyjna tanich skrzyń dwu-sprzęgłowych (najważniejsze, że jest szybko gdy zmieniamy biegi do góry). Żaden tryb jazdy w Passacie na moje oko tego nie zmienia. Wyjątkiem jest tryb Eko, który wyjątkowo wolno redukuje biegi :-)

Tagi wątku: