Autor Wątek: ZAWIESZENIE - różne problemy  (Przeczytany 1908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DrDre

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AGR
  • Moc: 90 KM
  • Napęd: FWD
ZAWIESZENIE - różne problemy
« dnia: 09 - Marca - 2017 - 10:39:39 »
Witam

Mam pytanie , czy na prostej drodze po puszczeniu kierownicy samochód powinien mi zjeżdżać lekko w lewo? dodam że tak jest tylko po puszczeniu kierownicy , normalnie jak się trzyma kierownice jest ok tak samo na zakrętach itp , żadnych stuków czy niepokojących dźwieków.Mechanik z rok temu wymieniał drążek kierowniczy tylko nie pamiętam czy to było parami bo zgubiłem gdzieś fakturę.Czy problemem mogą być opony ? fakt mam stare założone przez poprzedniego właściciela(2005 przód i 2008 tył) , nowe opony czekają na założenie w przyszłym tygodniu.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: ZAWIESZENIE - różne problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Marca - 2017 - 20:42:43 »
Na początek sprawdził bym ciśnienie w kołach i je wyrównał. Jeśli nie ma poprawy to zamienić prawe przednie koło z lewym. Przejechać się w celu sprawdzenia czy się poprawiło lub czy nie ściąga w przeciwnym kierunku niż wcześniej. Jeśli ściąga auto nadal ale w przeciwnym kierunku niz wcześniej winna będzie opona w pojeździe. Jeśli po zamianie kół pojazd jak ściągało w lewo tak dalej ściąga to oznacza że potrzebna będzie ingerencja w zawieszenie auta.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Marca - 2017 - 09:55:25 »
Proponowałbym zmienić opony na nowe, ustalić właściwe ciśnienie i koniecznie skontrolować i w razie potrzeby właściwie ustawić zbieżność. Dopiero potem wyjazd na drogę i kontrola ściągania.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Marca - 2017 - 17:38:26 »
Nie chcę wprowadzać zamętu ale na" ściąganie auta " nie trzymanie toru jazdy na wprost jest wiele więcej powodów .Różnica w pochyleniu kół osi przedniej (a nieraz nawet tylnej ), różnica w wyprzedzeniu sworznia zwrotnicy pomiędzy kołem lewym jaki i prawym ,blokujący zacisk hamulcowy na którymś z kół ,różnica w ciśnieniu kół ,uszkodzenie kortu opony ,uszkodzenie amortyzatora ,uszkodzenie (pęknięcie sprężyny zawieszenia ),luz na zawieszeniu osi przedniej jak i tylnej no i naturalnie osiowość wozu co wiąże się bezpośrednio ze zbieżnością .By zawęzić pole poszukiwań wystarczy dokładnie przyjrzeć się oponom ich stopniu zużycia bieżnika (naturalnie jak opony nie zmieniały swoich miejsc )   

Offline DrDre

• :: TrendLine
  • Kod: AGR
  • Moc: 90 KM
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Marca - 2017 - 18:12:37 »
Ile wy barów pompujecie do kół ? niby na klapce jest 1.9 bara na każde koło bez obciążenia , nie jest to czasem za mało?

Offline bartecki7

• :: StartLine
  • Rej: Bęsia
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 15:36:58 »
Witam wszystkich.
Jak w temacie w mojej borze coś stuka z tyłu.
Bylem na przegladzie i diagnosta stwierdzil ze wszystko ok. Mam wymienione amortyzatory a gumy na belce podobno sa ok bo badal je jeden mechanik no i ten diagnosta.
Stukanie wystepuje podczas bujania auta na boki podczas bujania gora - dol dzwiek nie wystepuje.

Pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 16:40:36 »
Wyjmij wszystko z bagażnika by mieć pewność że poszukiwania stuku nie będą spowodowane błahostką .Jeśli stuki będą nadal sprawdź piasty kół .Jeśli nadal nie znajdziesz przyczyny zerknij na układ wydechowy który też może tłuc .Jak i to nie przyniesie rozwiązania warto sprawdzić zaciski hamulcowe a precyzyjniej prowadnice ,jarzma .Nie raz niewłaściwie zamocowana linka od ręcznego też potrafi nieźle hałasować .   

Tagi wątku: