1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VW :: GARAGE
VW Garage
ABC Techniczne
System ACT - problemy i opinie
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: System ACT - problemy i opinie (Przeczytany 16135 razy)
J_Jadzia
:: TrendLine
VW: Tiguan II
Silnik: 1.4 TSI
Moc: 150 KM
Skrzynia: MT
Napęd: FWD
Rej: DGL
System ACT - problemy i opinie
«
dnia:
30 - Stycznia - 2017 - 18:32:15 »
Witam
Jestem obecnie po trasie ok. 500 km x 2 do i z Warszawy i w czasie jazdy przy przebiegu auta obecnie 2500 km stwierdziłem pewne niuanse:
- przy jeździe do 120 km/h kiedy włącza się ACT zauważyłem przy zmianie biegów na niższy w skrzyni DSG takie delikatny dzwięk jakby rezonansu tak jakby jakiejś śruby, zauważyłem że dzieje się to przy włączaniu ACT
- przy wyższych prędkościach autostradowych 150-160 km/h przy zatrzymaniu na postoju odgłosy tak jakby coś rozgrzane było i pstryka
wydaje mi się, że był lekki mróz koło -3 stp więc może dlatego
Ale najbardziej martwi mnie ten dziwny odgłos przy włączeniu ACT, tak mi się zdaje że wtedy
rk
:: ComfortLine
Silnik: 2.0 TSI
Kod: CHHB
Moc: 220 KM
Rej: ZS
Odp: Problem z ACT?
«
Odpowiedź #1 dnia:
30 - Stycznia - 2017 - 19:15:57 »
Niestety mam 2.0 TSI, więc koledzy z Tiguanami mogą się wypowiedzieć czy to mają tak samo.
W Golfie 7 z ACT załączanie i wyłączanie ACT było niezauważalne (to znaczy jak już ogarnięto oprogramowanie i wyeliminowano wibracje;) ). Jedyna zmiana to bardziej basowy dźwięk silnika, nie do wychwycenia przy tej prędkości. Zanim to VW dopracował, przez chwile słyszalny był dźwięk przypominający starą kamerę filmową (klekotanie, tak jakby coś latało) i czuć było wibracje.
Niektóre 1.4TSI kiedyś miały problem z wpadającą w wibrację tzw. wastegate flap.
Opis dźwięku odrobinę przypomina 'klang/click' które w moim DSG występuje. W DSG 7 biegowej w Tiguanie i Golfie zmiany na niższy bieg są słyszalne rzadko (znacznie rzadziej w Tiguanie - to jednak dwie różne skrzynie), jedynie przy niższych prędkościach i hamowaniu. Przy 120 km/h nie zdarzyło mi się ani razu (hałas by to raczej zagłuszył). Nie mam nistety doświadczeń z 6 biegowa DSG którą ty masz. Jesteś pewien, że jest korelacja z ACT ????
Te pstrykanie to najczęściej stygnący katalizator (zmiany naprężeń). U mnie to występuje dość często (W Tiguanie i było w Golfie). Po szybkiej jeździe na autostradzie tym bardziej, zwłaszcza jak na dworze zimno. Inne pstrykania to zwykle styczniki włączające np. pompkę elektryczną do turbo (ale tą pompkę byś lekko słyszał).
Jak masz możliwość nagrania dźwięku to może mogę coś więcej pomóc - walczyłem w Golfie 2 lata z ACT;)
SolTiger
Moc: ?? KM
«
Odpowiedź #2 dnia:
30 - Stycznia - 2017 - 19:31:39 »
Mam 1.4 TSI ACT z DSG i po ok 500 km nie słyszałem przy redukcji takich dzwieków. ACT załącza mi się rzadko i poza informacją na displayu nie mam żadnych innych "objawów" pracy w trybie ACT. Biegi w obie strony chodzą cicho. Może ktoś jeszcze podpowie?
mapigeo
«
Odpowiedź #3 dnia:
30 - Stycznia - 2017 - 20:11:16 »
Z relacji żony która jeździ Tiguanem wynika że jedynie co zauważyła to lekko inny dźwięk silnika po załączeniu trybu 2 cylindrowego.
Ja jak jadę to nawet nie zauważam.
Z innej beczki żona dostał dwa dni temu strzała (kolizja na skrzyżowaniu, uderzone auto odbiło i trafiło w lewą część zderzaka i niestety trochę klapę silnika
. W środę oględziny i zobaczymy co jeszcze może być. Co ciekawe reflektor cały - przynajmniej z zewnątrz.
Zobaczymy jak sprawi się CLSz w Rzeszowie "AUTORUD" przy likwidacji szkody. Nie wiem czy klapa przychodzi w kolorze czy będą lakierować na miejscu (kolor perła i boję się różnic po ew malowaniu w lakierni miejscowej).
rk
«
Odpowiedź #4 dnia:
30 - Stycznia - 2017 - 21:52:23 »
Klapa nie przyjdzie raczej lakierowana. Być może będą lakierować elementy sąsiednie, ew. cieniować. Jak znają się na robocie nie będzie widocznej różnicy. Po co się spinać wcześniej:?
Może jednak wrócimy do tematu ACT ?
Co do lakierowanie proponuję zacząć nowy wątek.
J_Jadzia
«
Odpowiedź #5 dnia:
03 - Lutego - 2017 - 22:06:46 »
Jestem 100% pewien, że to chodzi o ACT
jest wyraźny głos (odgłos jakby naciągniętej sprężynki i szybko puszczonej) wszystko w przeciągu 0,5 s albo i krocej
Na wyświetlaczu jak obserwuję, to w momencie włączenia ACT i jego wyłączenia słychać ten dźwięk.
Oczywiście radio ściszone
Czy ktoś ma takie objawy?
rk
«
Odpowiedź #6 dnia:
10 - Lutego - 2017 - 22:30:50 »
Problemy które ja miałem przypominały terkot. Dźwięk, który opisujesz brzmi dość podejrzanie. Polecam zgłoszenie tego w serwisie.
J_Jadzia
«
Odpowiedź #7 dnia:
11 - Lutego - 2017 - 20:01:23 »
Rk pomocny
tak rzeczywiście ten odgłos ACT przy włączaniu to taki terkot.
Czy coś wiesz na ten temat Rk pomocny?
Co ci powiedzieli w serwisie, czy usunęli ci to??
rk
«
Odpowiedź #8 dnia:
12 - Lutego - 2017 - 18:16:59 »
Jak to przypomina terkot starej kamery filmowej (lub projektora jakie kiedyś były w kinach) to jest to pewnie to samo.
Ten odgłos zawsze pojawiał się gdy aktywny był tryb ECO a obroty silnika oscylowały w okolicach 1400 obrotów na minutę. Silnik wpadał w lekką wibrację. Wrażenie, że odgłos ustępuje przy zmianie biegów brało się stąd, że lekkie dodanie gazu powodowało automatyczna redukcję lub wyłączenie się trybu dwóch cylindrów. Brak wibracji równał się brakowi terkotu. Wygenerowanie terkoty wymagało lekkiej nogi i jazdy ze stałą prędkością po nawierzchni o stałym nachyleniu. Lekka zmiana obciążenia silnika (więcej lub mniej gazu, zmiana nachylenia drogi) i problem znikał.
Ciekawe jest to, że masz ten odgłos przy 120km/h. U mnie w Golfie ciężko go było usłyszeć. Słyszałem go dobrze do 50km/h, a lekko do 70-80km/h. Poźniej już nie.
Napisz proszę, przy jakim zakresie obrotów problem występuje (obroty/bieg/prędkość/droga płaska, jakie ew. nachylenie).
Problem finalnie był rozwiązany przez zmianę oprogramowania (wcześniejsza zmiana biegu lub wyłączenie ECO) - od zgłoszenia do usunięcia minęły ponad 2 lata niestety.
J_Jadzia
«
Odpowiedź #9 dnia:
12 - Lutego - 2017 - 19:41:53 »
Czyli dopiero po 2 latach od zgłoszenia usunęli ci ten problem w VW?
Co konkretnie powiedzieli w serwisie?
Taki terkot pojawia się przy włączaniu/wyłączaniu ACT (ikonka)
Jest to za każdym razem, co do prędkości czy biegu czy obrotów to wtedy gdy włącza się ACT
Dodano: 12 - Lutego - 2017 - 19:44:48
Wyłączyli ci ten tryb ECO??
rk
«
Odpowiedź #10 dnia:
12 - Lutego - 2017 - 19:56:09 »
Kolejne wersje oprogramowania minimalizowały problem. Dopiero wersja wydana po dwóch latach od zakupy praktycznie go wyeliminowała (zdarzał się może raz na kwartał, także się nie przejmowałem).
Konkretnie to oni nic nie powiedzieli, bo nie mieli pojęcia o co chodzi;). Napisałem ci na czym polegał problem/rozwiązanie rozwiązanie w poprzednich postach. Co terkotało nie wiem, wiem natomiast, że zawsze wiązało się to z wibracjami. Znikły wibracje, zniknął terkot. Problem był najbardziej wyczuwalny w autach ustawionych w tryb ECO. Mniej w Normal/Comfort, i jeszcze mniej w Sport (zasadniczo wyższe obroty).
Silnik jest doskonale wyważony, niemniej są zakresy obrotów (poniżej 1400), gdzie ECO nie może się włączać. Zbyt agresywne włączanie zmniejszało komfort kierowcy, więc zmieniono to w oprogramowaniu (zmiana biegu na wyższy lub wyłączenie trybu dwucylindrowego przy tych obrotach, oczywiście uwzględniając inne czynniki).
OK, jeśli dzieje Ci się to za każdym razem, kiedy silnik wyłącza dwa cylindry to na pewno nie jest to OK. Włączanie i wyłączanie ACT było zasadniczo niezauważalne (pomijając starszy soft, ale to tylko w sytuacji opisanej powyżej). Dźwięk silnika robił się bardziej basowy, ale to też wychwyci tylko sprawne ucho/osoba na codzień jeżdżąca z tym silnikiem). Na twoim miejscu umówiłbym się w serwisie i to zgłosił
J_Jadzia
«
Odpowiedź #11 dnia:
12 - Lutego - 2017 - 21:14:07 »
Oki, ja tego ECO, sport normal czy Comfort nie mam u siebie.
Ten terkot jest tylko przy włączaniu / wyłączaniu ACT i trwa dosłownie mili sek.
Nie słyszę wzmożonej pracy silnika czy jakiś wibracji, absolutnie nic.
Przy okazji aktualizacji znaków i map w 11 tyg sprawdzę to w serwisie.
Może tak jest w tym modelu, więc czekam na info od innych użytkowników silnika 1,4 TSI z ACT
rk
«
Odpowiedź #12 dnia:
12 - Lutego - 2017 - 21:31:15 »
U mnie też trwało to dosłownie chwile w poprawionych wersjach softu (zanim problem kompletnie rozwiązano). Ale tylko w pewnych warunkach, w innych wyłączenie cylindrów było niemal niezauważalne. 2 osoby oprócz mnie już pisały, że nic takiego nie mają, więc ten dźwięk to nie jest norma. Inna sprawa, że np. moi pasażerowie się dziwili i nic nie słyszeli, myśląc, że coś zmyślam. To samo serwis;). Może z jakiegoś powodu dźwięki dostają się do kabiny kierowcy itp i to słyszysz a inni nie bo są lepiej odizolowani.
Golf (nie mój) miał też problem z jakimś elementem związanym z ACT, który pękał. Nie pamiętam jednak objawów.
W każdym razie daj znać co Ci serwis odpowie. Oni nigdy nic nie słyszą (jak problem nie jest ewidentny) i dla nich ten typ tak ma to standardowa śpiewka.
Podziękował:
J_Jadzia
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Tagi wątku:
Forum VW Club Polska - grupa VAG
VW :: GARAGE
VW Garage