Autor Wątek: START-STOP - działanie, spostrzeżenia, opinie  (Przeczytany 38576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D4r3k_40

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GS
Odp: START-STOP - działanie, spostrzeżenia, opinie
« Odpowiedź #25 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 22:59:25 »
Ja mówię o dezaktywacji z poziomu kodowania/adaptacji a nie za pomocą modulu

Ja tylko w kwestii informacyjnej, że takie coś mam

Offline kucyk

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #26 dnia: 18 - Grudnia - 2017 - 19:14:51 »
Rozumiem że trzeba się do auta podpiąć żeby to wyłączyć na stałe???
Ogólnie to się nie da wyłączyć start/stop, ale można go oszukać przestawiając dolna granicę naładowania akumulatora przy której start/stop się aktywuje z oryginalnych 7V na maksymalne dopuszczalne 12.1V z tego co pamiętam. Nie robiłem tego u siebie bo czasami start/stop się przydaje.

Podziękował: Toomasz

Offline wojtek.vw

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #27 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 13:43:05 »
Ta funkcja tez przez podpiecie do kompa?
(sorry, brak pl liter)
Sorry ale nie zawsze mogę pisać z polskimi literkami.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 15:23:57 »
tak

Offline jerzy.h69

• VW: Arteon
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GA
« Odpowiedź #29 dnia: 17 - Maja - 2018 - 13:35:52 »
Witam,
Czy drążył już ktoś temat: czy idzie przeprogramować system Start-Stop, tak aby podczas każdego uruchamiania silnika, domyślnie był wyłączony a jedynie przyciskiem go załączać?
Wiem, że można go całkowicie dezaktywować zmieniając wartość napięcia na 12V.
Ale mi chodzi o odwrotną zamianę priorytetu.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #30 dnia: 17 - Maja - 2018 - 16:24:59 »
Widzę że cudowny system zaczyna być lekko upierdliwy .Złośliwie powinienem powiedzieć że trzeba było wybrać opcję bez zbędnych wodotrysków .No ale nie będę taki może kiedyś będzie przydatny i jak już jest to można go w prosty sposób oszukać dokładając mały przekaźniczek który po podaniu napięcia przez załączenie zapłonu będzie rozłączał /załączał co zechcemy w zależności jak wykorzystamy zworki danego przekaźnika.Najczęściej w takim przekaźniku znajduje się kilka par zworek 2,3,4 więc można za pomocą niego wyłączać/załączać jeszcze dodatkowe rzeczy które chcemy lub nie według naszego uznania .
Jeśli dla kogoś zamontowanie zwykłego przekaźnika" lekko trąca myszką"może pokusić się o zastosowanie bardziej wyrafinowanego układu elektronicznego dedykowanego do zmiany działania poprzez załączanie / wyłączanie od klaśnięcia ,gwizdnięcia a skończywszy na zbliżeniu , dotyku czy reagującego na światło .

Offline jerzy.h69

« Odpowiedź #31 dnia: 17 - Maja - 2018 - 16:41:04 »
Myślałem o domyślnym przestawieniu funkcji w programie. Da się to zmienić w BMW i podobno dało się to zrobić w A4 B8 Allroad. Wszystko przy pomocy VCDS. Myślałem że ktoś już to przerabiał w VW.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 17 - Maja - 2018 - 17:05:39 »
W takim razie poczekaj jeśli ma być to z poziomu kompa .Jest paru mocnych na forum w tematach ustawień może coś podpowiedzą .

Offline jerzy.h69

« Odpowiedź #33 dnia: 17 - Maja - 2018 - 17:14:33 »
 :) No cóż, jak na razie pozostaje ćwiczyć pamięć aby wyłączać system zaraz po odpaleniu.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #34 dnia: 17 - Maja - 2018 - 20:33:11 »
Da sie "wyłączyć" Start-stop w każdym VW :) oczywiście za pomocą kabla

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 17 - Maja - 2018 - 20:37:17 »
Z tego co zrozumiałem to nie chodzi o zupełne wyłączenie tylko o zmianę zasady działania .Po uruchomieniu system ma być nieaktywny a to właściciel ma zadecydować czy ma ochotę go włączyć  i to tym samym przyciskiem a nie przez ponowne podłączenie kabelka z kompem i grzebaniem w mózgu .

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #36 dnia: 17 - Maja - 2018 - 22:11:50 »
Chcąc mieć go nieaktywnego na stałe z możliwością załączenia go przyciskiem to niestety nie ma takiej możliwości (z tego co mi wiadomo to tylko BMW ma taką możliwość)

Offline jerzy.h69

« Odpowiedź #37 dnia: 18 - Maja - 2018 - 15:50:44 »
No cóż koledzy. Z tego co się dowiedziałem, to od 2015 w VW nie da się już zmienić priorytetu w systemie start-stop. Tylko deaktywacja. Można to zrobić właśnie kablem lub przez program na tel. Ja używam tego na tel. i jak na razie program jest ok. Z Arteonem radzi sobie b. dobrze.

Offline Pioter_

« Odpowiedź #38 dnia: 18 - Maja - 2018 - 21:10:38 »
No cóż koledzy. Z tego co się dowiedziałem, to od 2015 w VW nie da się już zmienić priorytetu w systemie start-stop. Tylko deaktywacja. Można to zrobić właśnie kablem lub przez program na tel. Ja używam tego na tel. i jak na razie program jest ok. Z Arteonem radzi sobie b. dobrze.
Z tym oprogramowaniem na telefon to kolega troszkę się zagalopował :-)

W analogicznym wątku na forum golfiarzy jedynym sensownym rozwiązaniem, do jakiego koledzy doszli, to zmiana za pomocą vcds minimalnej temperatury otoczenia przy której start/stop się włącza. Ustawiają np 50 stopni Celsjusza i problem z głowy.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 18 - Maja - 2018 - 21:55:02 »
to zmiana za pomocą vcds minimalnej temperatury otoczenia przy której start/stop się włącza. Ustawiają np 50 stopni Celsjusza i problem z głowy.
Nie do końca z głowy bo cudowny system nadal włączy się samoczynnie mimo tego że właściciel nie chce by się włączał bez jego ingerencji poprzez włączenie przyciskiem .Elektronika sama zmusza aktywację systemu a nie właściciel .
Podobnie wygląda sprawa z uchyleniem szyb w aucie .Próbował ktoś przez jednokrotne naciśnięcie uchylić szybę o 0,5 cm .Zrobić dosłownie małą szparkę .Nie ważne czy dotkniesz przez ułamek sekundy czy przytrzymasz dłużej i tak szyba sama zacznie jechać w dół i możesz jedynie ją łapać przed całkowitym otwarciem przez ponowne naciśnięcie przycisku zamykania .I by zrobić małą szparkę wymaga od kierowcy refleksu i dwukrotnego wciskania .Intuicyjnie powinno być odwrotnie .

Offline Pioter_

« Odpowiedź #40 dnia: 18 - Maja - 2018 - 22:09:21 »
Nie do końca z głowy bo cudowny system nadal włączy się samoczynnie mimo tego że właściciel nie chce by się włączał bez jego ingerencji poprzez włączenie przyciskiem .
Nie. Jednym z parametrów start/stop jest ten mówiący, aby nie uruchamiał się poniżej temperatury X (w praktyce jest to zapewne kombinacja temperatury zewnętrznej + temperatura silnika, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji).
Po prostu, bez względu na to, czy wciśniesz guziczek czy nie, system nie działa przy -10 i zimnym silniku. Po prostu.

W związku z powyższym, jeśli fabrycznie (dla przykładu) wygwarunki wyglądają tak:
„Temperatura zew. Co najmniej +5 stopni” i „temperatura oleju powyżej 70 stopni” (oczywiście wymyśliłem te wartości, nie mam pojęcia jak dokładnie jest to skonfigurowane) to w chłodny dzień, jeśli nie rozgrzejesz silnika start/stop po prostu się nie aktywuje.

Idąc tym tropem - jeśli ustawisz jeden z warunków tak, żeby nigdy nie był spełniony (typu właśnie temperatura zewnętrzna +50 stopni) to nie trzeba wciskać guziczka. Nigdy. Pojawi się tylko komunikat „system start/stop nie jest aktywny” (czyli taki, jak ja widzę kiedy jest zimno.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #41 dnia: 18 - Maja - 2018 - 22:32:18 »
Pojawi się tylko komunikat „system start/stop nie jest aktywny”
I nawet jak właściciel zechce włączyć system to bez podłączenia kabelka i dłubania w "mózgu "system nie wystartuje .Czyli to samo jakby wyłączyć go na stałe kompem .Chyba nie do końca o to chodzi autorowi tematu.
Ma być dostępny (do włączenia ) orginalnym przyciskiem tylko nie ma się aktywować automatycznie po włączeniu auta.

Offline Pioter_

« Odpowiedź #42 dnia: 18 - Maja - 2018 - 22:45:58 »
I nawet jak właściciel zechce włączyć system to bez podłączenia kabelka i dłubania w "mózgu "system nie wystartuje .Czyli to samo jakby wyłączyć go na stałe kompem .Chyba nie do końca o to chodzi autorowi tematu.
Ma być dostępny (do włączenia ) orginalnym przyciskiem tylko nie ma się aktywować automatycznie po włączeniu auta.
Aaa, to nie zrozumiałem, sorry.

Offline jerzy.h69

« Odpowiedź #43 dnia: 19 - Maja - 2018 - 02:10:04 »
 :D Widzę koledzy że temat się rozwinął.  :D No cóż. co do programu na tel. wiadomo co typowy komp to komp. Wiem bo czasami używam INPY,NCS-a, DIS-a  przy zabawie z BMW. Program na Andku nie ma tylu opcji. Ale testując program na tel. , parę funkcji dodałem i rozblokowałem, to można właśnie tylko zdeaktywować funkcję Start-Stop, nie zmieniając temperatur a samą wartość napięcia. Fabrycznie jest tam ustawiona 8V i trzeba ją przestawić na 12V. Mówię o VW Arteon. Wtedy funkcja Start-Stop przestaje działać. Czy wciśniesz przycisk czy nie. Jest nieaktywna. Ale właśnie nie o to chodziło. Chciałem zamienić priorytety w tym systemie, lecz VW uniemożliwiło taką zamianę. Chyba żeby ktoś dokładnie pogrzebał w samym programie i znalazł gdzieś lukę w systemie  :D. Ale to już trzeba mieć łeb  :bry:.

Offline ToMa

• :: StartLine
  • Rej: SLU
« Odpowiedź #44 dnia: 04 - Września - 2018 - 12:49:56 »
Witam Koleżanki i Kolegów.
Chciałbym zasięgnąć opinii odnośnie działania Systemu S-S w waszych pojazdach. Osobiście mam wątpliwość co do właściwego działania systemu w moim Tiguanie 2.0 TDI ze skrzynią manualną. Wcześniej jeździłem Golfem VII TSI przez 4 lata i nigdy nie wyłączałem systemu który działał sobie bez zarzutu. 
Obecnie po przejechaniu jeszcze nie 1000 km zauważyłem wyłączanie silnika przy prędkości najczęściej - 20/30 km/h  podczas redukcji biegów z 3-2, wciąż trzymając włączone sprzęgło (redukcja biegu) silnik odpala  w ... jadącym pojeździe . Innym razem wyłączenie następuje podczas hamowania silnikiem przy dojeździe do skrzyżowania (ecodriving) przy prędkości ok 30-40 km/h.   Jak dla mnie to dziwna i wcześniej nie spotykana reakcja pojazdu z tym systemem. Jest to szczególnie irytujące chociażby  w takiej sytuacji kiedy silnik podczas jazdy i redukcji wyłączył się, nie zauważyłem tego a wyłączając sprzęgło doszło do odpalenia pojazdu nie z systemu a na tzw. "pych" (!)  do tego dochodzi szarpniecie pojazdu podczas jazdy.
W specyfikacji zakupowej jest użyte określenie - ,, System Start -Stop wyłączający silnik podczas postoju (!) pojazdu, w innym miejscu w necie przeczytałem że dzisiejsze systemy S-S potrafią wyłączać silnik podczas jazdy.
Jakie są wasze spostrzeżenia? Pytam za nim pojadę z tym do serwisu.
30 lat jeżdżę samochodem ale czuję się teraz jakbym zrobił Prawo Jazdy miesiąc temu. Osobiście mam wrażenie że wystąpiła u mnie jakaś usterka w okolicy działania systemu S-S i utrzymywania właściwych obrotów silnika.
Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Maciek

Offline Hercules

• Kod: DFGA
« Odpowiedź #45 dnia: 04 - Września - 2018 - 20:50:30 »
Też mam diesla z ręczną przekładnią. Start-stop wyłącza silnik na dojeżdżaniu do skrzyżowania, ale na krótki moment przed zatrzymaniem toczącego się pojazdu, i to raczej po wyrzuceniu na luz i puszczeniu sprzęgła. Auto może mieć wtedy prędkość ok. 5 km/h. Nie zauważyłem, aby wyłączał przy większych prędkościach. Natomiast zauważyłem, że ten silnik jest bardzo łatwy do zdławienia przy niskich obrotach. Jeżeli nieprawidłowo zredukuję, np. przy przejeździe przez rondo do 3 zamiast do 2 (lub przy skręcie w prawo na wąskich osiedlowych uliczkach do 2 zamiast do 1), to po przekroczeniu magicznej granicy poniżej 1000 obr/min, silnik po prostu gaśnie. Nie szarpie, nie krztusi się, a po prostu zostaje wyłączony przez ECU.

Offline tomasz1992

• VW: Golf VII
  • Kod: CXSA
  • Rej: ET1
« Odpowiedź #46 dnia: 06 - Września - 2018 - 12:31:19 »
Witam słyszałem pozytywne jak i negatywne słowa na ten temat ale chciałbym wysłuchać waszego zdania  na ten temat więc proszę o plusy i minusy tego systemu  :vwclubpolska:

Offline K9Darek

« Odpowiedź #47 dnia: 06 - Września - 2018 - 14:40:57 »
Miałem okazję pojeździć autami z tym systemem i mi to w ogóle nie podeszło. I tak trzeba było trzymać wduszony hamulec. Rozrusznik jest uruchamiany kilkadziesiąt razy częściej niż trzeba. Akumulator szybciej się rozładowuje. Po prostu jakoś plusów nie znalazłem. Rzekoma oszczędność paliwa żadna skoro wyłącza się w mieście maksymalnie na pół minuty. Zaoszczędziłbym 1 litr w miesiącu.. Zwrot kosztów tej opcji również dla mnie nigdy by nie nastąpił.

Offline tomasz1992

• VW: Golf VII
  • Kod: CXSA
  • Rej: ET1
« Odpowiedź #48 dnia: 06 - Września - 2018 - 14:49:22 »
Dzięki też mam taką opinię że to  głównie szkodzi więc za każdym razem wyłączam ale po każdym ponownym uruchomieniu silnika trzeba znowu wyłączać więc pytanie czy jest możliwość wyłączyć ta funkcję na stałe?

Offline K9Darek

« Odpowiedź #49 dnia: 06 - Września - 2018 - 17:51:14 »
Da się ale tylko przez podpięcie do interfejsu.

Podziękował: tomasz1992

Tagi wątku: