Autor Wątek: START-STOP - działanie, spostrzeżenia, opinie  (Przeczytany 38553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rk

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
START-STOP - działanie, spostrzeżenia, opinie
« dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 12:13:29 »
W car/widok/status samochodu/start-stop - na ekranie z informacjami o stanie systemu u góry jest ikonka z napisem off i literka 'i' w kwadratowej obramówce.
U mnie domyślnie podświetlona na niebiesko.
Ktoś wie co to włącza (instrukcja zawiera pewne sugestie ale nie działają one w praktyce).

Offline SolTiger

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: START-STOP - działanie, spostrzeżenia, opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Lutego - 2017 - 19:18:21 »
Zdaje się, że w razie, kiedy system nie działa, można tu przeczytać - dlaczego. Przykładowo, kiedy ruszasz, system start-stop nie jest aktywny od razu. Gdy klikniesz tą ikonkę na jeszcze "zimnym" aucie, zobaczysz, dlaczego system nie jest aktywny, np: "Nie uzyskano komfortowej temperatury wnętrza".

System może nie działać, kiedy przykładowo:
1. Silnik jeszcze się nie rozgrzał.
2. Wnętrze auta się nie rozgrzało.
3. System potrzebuje mocy na działanie klimatyzacji, a wyłączenie silnika spowodowałoby nadmierne nagrzanie pojazdu lub wzrost wilgotności.

Offline rk

« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Lutego - 2017 - 19:29:15 »
Warunki uruchomienia systemu start-stop są mi bardzo dobrze znane. Ten ekran pokazuje standardowo informacje o których piszesz, ale czasami są dość lakoniczne (np. że system się nie włączył z powodu potrzeby użycia klimatyzacji czy statusu silnika)

Dobrze rozumiem, że tym przyciskiem wybiera się poziom informacji jakie pokazuje ekran informacji o systemie start-stop, tzn. mogą być bardziej lub mniej szczegółowe?

Chce mieć pewność, że się rozumiemy - moje pytanie dotyczyło ikony, która jest dostępna w prawym górnym rogu (u mnie domyślnie podświetlona na niebiesko, wygląd opisałem w pierwszym poście) po wejściu w ekran informacji o systemie start-stop.

Offline SolTiger

« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Lutego - 2017 - 10:14:30 »
Taka niebieska - tak, mówimy o tym samym. Wydaje mi się - ale nie jestem na 100% pewien, że ona przełącza samoczynne wyświetlanie tych informacji o statusie Start-Stop. To znaczy, że informacja może być tylko "na żądanie" jak w statusie samochodu pod przyciskiem CAR o nią poprosisz, albo sama się "narzucać" przy różnych okazjach, na przykład ostatnio mi się wyświetliła, że Start-Stop nie działa bo nie zapiąłem pasa, choć wcale nie pytałem o status systemu Start-Stop. Tak po prostu jak auto wykryło, że jakiś warunek działania tego rozwiązania jest niespełniony, to od razu to na ekranie wypisało w sytuacji, w której, gdyby warunek był spełniony, to system Start-Stop by zadziałał. Normalnie by po prostu nie zadziałał i tyle, a tak to sam napisze, dlaczego.

Nie wiem, czy to ważne: mam nawigację w wersji Discovery Media. Karta z mapami włożona - pewnie nie ma związku, ale... różnie może być ;)
Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi obserwacjami?

A - poziomu szczegółowości informacji nie zauważyłem. Tylko to, czy same "wjeżdżają" na ekran - tylko taki wpływ z przełączania tej ikony dostrzegam u siebie.

Podziękował: rk

Offline rk

« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Lutego - 2017 - 11:08:48 »
Przetestowałem to w trakcie gdy ASS był włączony odpinając i zapinając pasy. Komunikat na ekranie systemu infotainment pojawiał się i znikał niezależnie od tego, czy ten przycisk podświetlony był na niebiesko czy nie.

Ja mam Discover Pro.

Czy te informacje o statusie pojawiają Ci się na wyświetlaczu przy kierownicy czy tylko na ekranie statusu systemu ASS w wyświetlaczu systemu infotainment?

Dodano:  12 - Lutego - 2017  -  18:25:53
OK możliwe, że źle Cię zrozumiałem.

Rzeczywiście, w wypadku gdy ikona jest biała gdy system start-stop nie może się włączyć przez chwile na górze ekranu (jak jestem np. w nawigacji) pojawia się na małej belce powód i możliwość przejścia do ekranu informacji o systemie start stop. Po chwili ta informacja/belka na górze ekranu znika. Czyli jest tak jak w instrukcji;), chociaż musze powiedzieć, że nieźle to zagmatwali.

Offline kuba73

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: WF
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Marca - 2017 - 11:09:32 »
Jakie jest Wasze zdanie nt systemu Start-Stop.
W internecie jest dużo informacji na jego temat, często powtarzają się krytyczne opinie nt jego wplywu na trwałość silnika. Oczywiście pewne podzespoły silnika przystosowano do pracy z tym systemem ale nadal jest dużo wątpliwości. Z drugiej strony na pewno zmniejsza hałas i emisje spalin co ma duże znaczenie w mieście.
Ja zawsze wyłączam go podczas jazdy w trasie.
W miescie, w korkach generalnie tez z niego nie korzystam nie dlatego żeby irytowało mnie ciągłe włączanie i wyłączanie się silnika ale dlatego ze tak do końca nie wiadomo jak wpływa na trwałość silnika.
Jakie są Wasze doświadczenia z tym systemem? Czy korzystacie z niego czy też wyłączacie go?

Offline rk

« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Marca - 2017 - 12:46:58 »
Przekleje Ci co napisałem w innym poście, z małą modyfikacją.

Ile ludzi tyle opinii. Auta VW są dość dobrze przygotowane. Poprawione są rozrusznik, trochę innych elementów i używany jest inny typ akumulatora (AGM). Serwisy się tego bały, ale nieoficjalnie mówią, że jest naprawdę OK. Automatyka jest całkiem sensowna (szczegóły w instrukcji). Kosztów ci nie oszczędzi bo zapłaciłeś już za te zmiany a oszczędności na paliwie są minimalne (albo zje je wymiana droższego akumulatora). Za to tam gdzie wpływał byś na jakość powietrza (centra miast), ten system pomaga - więc korzystając niejako jesteś uprzejmy w stosunku do ludzi którzy muszą tam żyć/przebywać. Zaletą jest też cisza jak stoisz na światłach lub jak silnik się sam wyłączy jak na kogoś czekasz. Osobiście nie widzę powodu, żeby to wyłączać - jedynie, gdy przejeżdżasz przez duże kałuże (np. pod wiaduktami,w terenie).

Chłodzenie turbo jest zapewnione przez pompkę elektryczną, w wypadku gdy silnik się wyłączy.

Inna sprawa, że system to najbardziej pomaga w niemających związku z praktyka zestandaryzowanych testach zużycia paliwa;)

Jeżdżę z tym systemem od lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. Decyzję zostawiam Tobie.

Offline arekp

« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Marca - 2017 - 16:23:05 »
nie wiadomo jak wpływa na trwałość silnika.

Ja również mam mieszane uczucia co do tego systemu, ale związane z kwestią czysto użytkową. Mega mnie irytuje, kiedy silnik wyłącza się podczas nawet nie zatrzymania, ale jeszcze chwilkę przed. Na przykład kiedy dojeżdżam do pasów i dosłownie na sekundę lub krócej się zatrzymam do zera.

System nie działa tak, jak to zrobiono dla przykładu w Mercedesie, że wyłączenie następuje dopiero po pełnym (głębokim) wciśnięciu hamulca. Przy delikatnym jego trzymaniu silnik nie gaśnie.

Mam do Ciebie dwa pytania, które może pozwolą Ci zmienić zdanie na temat systemu:

1) ile lat planujesz jeździć tym samochodem?

2) Czy zdecydowałeś się dopłacić bardzo niewielką (jak na niosącą duże korzyści) kwotę za dodatkowe 2 lata gwarancji? - nie mylić z opieką serwisową.

Offline kuba73

• Rej: WF
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Marca - 2017 - 21:19:58 »
Dziękuję za odpowiedź.
W odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Planuje użytkować samochodu ok.5-6 lat.
2. Dokupiłem program "Safe+".

Offline arekp

« Odpowiedź #9 dnia: 02 - Marca - 2017 - 21:33:09 »
Czyli podobny okres jaki zakładam u siebie. Zakładam też, że przez 4 lata jak coś się stanie, to mi to wymienią w ramach gwarancji. Zakładam również, że jeśli będzie miało się zepsuć, to właśnie w okresie kilku pierwszych lat - a jak zacznie się sypać po gwarancji, to go sprzedam ;-)

Offline Wiewior

• Moc: 180 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Marca - 2017 - 22:17:50 »
Dla kogoś, kto pierwszy raz z tego korzysta może być ten system irytujący. Irytuje mnie, że nie mogę się na biegu doczołgać do skrzyżowania, czy poprzedzającego samochodu, bo auto gaśnie. Uważam że gaśnie za szybko. Nie miałbym nic przeciwko gdybym stanął i wtedy silnik by zgasł, ale jak się czołgam np. na lewoskręcie, widzę że robi się luka że można przejechać, chcąc mu dać w gaz, on sobie zgasł. Także jak dla mnie jest to bardzo nieprzydatna rzecz o staram się wyłączać od razu po odpaleniu samochodu. Fakt, stojąc na światłach fajnie jest mieć absolutną ciszę, brak wibracji, ale przy jeździe po mieście gdzie nie ma świateł, można jeździć po skrzyżowaniach bez zatrzymywania się, system staje się denerwujący. A jak ktoś chce być ekologiczny... No cóż, mam benzyniaka, a nie smierdzącego, głośnego diesla, bez urazy TDIki :-)
Co się tyczy trwałości... Jak stać nas na samochód za 150 tys, to i te kilka więcej za przedłużenie gwarancji nie powinno być problemem, a uważam że lepiej mieć takie zabezpieczenie jak jest wybór, niż później narzekać że po dwóch latach coś się sypło dużo droższego :-)

Offline rk

« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Marca - 2017 - 22:47:52 »
Ten ASS jest trochę bardziej agresywny niż w Golfie 7. Tam można było podobnie jak w Mercedesie siłą naciśnięcia pedału hamulca regulować czy ma się włączyć czy nie. W Tiguanie mam wrażenie, że czasami działa to podobnie ale czasami wyłącza się mimo lekkiego naciśnięcia. Inna sprawa, że wydaje mi się, że zupełne puszczenie hamulca przy zwalnianiu uruchamia silnik:) [możliwe, że mi się wydaje;), muszę to troche potestować]. Ja już się tak przyzwyczaiłem, że auto zachowuje się przewidywalnie.

Inna sprawa, że może pomóc wyłączenie auto-hold. Wtedy co prawda nie można ściągnąć nogi z hamulca na postoju (podobnie jak w klasycznym automacie) bo auto ruszy, ale przynajmniej uruchomienie silnika następuje zanim zdąży się wcisnąć pedał gazu. Polecam potestować, może będzie bardziej pasować.

Gwarancję zdecydowanie lepiej przedłużyć.

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #12 dnia: 06 - Grudnia - 2017 - 15:14:29 »
Chłodzenie turbo jest zapewnione przez pompkę elektryczną, w wypadku gdy silnik się wyłączy.
miałem zakładać temat ale znalazłem :czyli jadąc np. autostradą po zjeździe na parking i zatrzymaniu samochodu przy włączonym start-stop silnik zgaśnie ale nie muszę się obawiać o turbo gdy jest ono schładzane aż do wyłączenia samochodu?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #13 dnia: 06 - Grudnia - 2017 - 20:14:18 »
Chłodzenie może i pompka zapewni ale co zapewni smarowanie rozpędzonego turbo przy takim wyłączaniu i włączaniu silnika .
Taki start-stop potrafi doprowadzić do białej gorączki nawet najtwardszego przy manewrach podczas parkowania .A turbina zaczyna się kręcić zaraz po odpaleniu i zrobi jeszcze sporo obrotów po zgaszeniu silnika .Czy takie włączanie i gaszenie wpływa dobrze na jej kondycję .W nowszych zaczęto właśnie by zwiększyć ich żywotność przez takie szarpaniny stosować zamiast łożysk ślizgowych kulkowe .

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #14 dnia: 06 - Grudnia - 2017 - 20:42:46 »
Pompka zapewnia też smarowanie.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #15 dnia: 06 - Grudnia - 2017 - 21:19:01 »
Smarowanie oleju w autach zapewnia pompa mechaniczna uzależniona od obrotów silnika .Elektryczne pompy do smarowania przed rozruchem posiadały T 34 .

Offline Gecon

« Odpowiedź #16 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 04:57:01 »
Trzeba również zwrócić uwagę na inne podzespoły związane z ciągłym rozruchem i gaszeniem.
Posiadam dwa auta na platformie MQB , jedno z nich służy jako auto firmowe i jest użytkowane tylko na mieście i ma działający ST, drugie auto użytkuje prywatnie i zaraz po kupnie tego auta wyłączyłem ST.
Auto firmowe ma przejechane 86tys i dwumasa kwalifikuje się do wymiany zaś prywatne ma podobny przebieg i żadnych objawów co by wskazywały na jakiekolwiek zużycia

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #17 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 11:54:19 »
Czy można ten start-stop wyłączyć na stałe w RM2017? Podobno w RM2018 jak się wyłączy, to pamięta.
Sorry ale nie zawsze mogę pisać z polskimi literkami.

Offline Gecon

« Odpowiedź #18 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 13:19:09 »
Można wyłączyć bez problemu

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #19 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 14:26:27 »
Rozumiem że trzeba się do auta podpiąć żeby to wyłączyć na stałe???

Offline Gecon

« Odpowiedź #20 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 14:31:32 »
Tak trzeba, nic praktycznie nie zmienisz w aucie jeżeli się nie podepniesz do auta

Offline D4r3k_40

• Moc: 180 KM
  • Rej: GS
« Odpowiedź #21 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 15:01:02 »
Tak trzeba, nic praktycznie nie zmienisz w aucie jeżeli się nie podepniesz do auta
Mam odłączony system, za pomocą dodatkowego modułu. Po włączeniu silnika, sam się dezaktywuje. Oczywiście ręcznie modę go aktywować, żeby działał jak fabryczny.

Offline Gecon

« Odpowiedź #22 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 16:09:02 »
Ja mówię o dezaktywacji z poziomu kodowania/adaptacji a nie za pomocą modulu

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #23 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 18:12:41 »
Mam odłączony system, za pomocą dodatkowego modułu.
Zdradzisz jakiego?

Obawiam się, że po zastosowaniu obu metod gwarancja pójdzie się czochrać...
Sorry ale nie zawsze mogę pisać z polskimi literkami.

Offline Gecon

« Odpowiedź #24 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 18:37:28 »
System Fazit nie wykrywa zmian w adaptacji, dezaktywacja SS z poziomu adaptacji nie wprowadza żadnych błędów i takich tam podobnych sytuacji. Po takiej zmianie spokojnie możesz podłączyć komputer w ASO i nic Ci nie wykryje. Nigdy nie używałem żadnych modułów podtrzymujących pamięć przycisków czy ich zmianę w działaniu ale na bank jeżeli by był jakiś problem np pożar w aucie (nie twierdze ze z winy tego modułu) i ekspertyza by wykazała ze było dołożone jakieś urządzenie to możesz się pożegnać z jakimikolwiek odszkodowaniami itd. Każdy używa to co uwarza za stosowne, jedni moduły drudzy maja inne rozwiązania .

Tagi wątku: