Autor Wątek: AREA VIEW - przy złożonych lusterkach?  (Przeczytany 3491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mapston

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
AREA VIEW - przy złożonych lusterkach?
« dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 18:23:08 »
Witam wszystkich,
Na początku chciałem się przywitać, jako że jestem nowy na forum :siema:

Do tej pory byłem 'biernym niezalogowańcem' ale przymierzam się do zakupu nowego Tiguana i w związku z tym mam pytanie:
Rozważam Tiguana z Area View. Przy parkowaniu potrzebuję mieć złożone lusterka z powodu wąskiego wjazdu i zastanawiam się jak jest to rozwiązane z systemem Area View, gdzie boczne kamery umieszczone są na lusterkach właśnie.

Przykładowo, co się dzieje w przypadku, gdy: 1. Odpalamy silnik, 2. Składamy lusterka pokrętłem, od wewnątrz, 3. Włączamy Area View.

Czy wówczas:
a) wyświetla się jakiś błąd?
b) lusterka rozkładają się same i Area View się załącza?
c) lusterka zostają złożone ale czujniki parkowania i ewentualnie tylko przednia/tylka kamera działają?

I co w sytuacji gdy mamy załączone Area View i wówczas ustawimy pokrętło lusterek na "składanie"?
Niestety model który testowałem na jeździe miał tylko kamerkę wsteczną, która przy złożonych lusterkach działa bez zarzutu... ale co przy Area View?

Byłbym wdzięczny za informacje jeśli ktoś testował Area View przy złożonych lusterkach. Lub jeśli ktoś mógłby przetestować :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
Odp: Area View przy złożonych lusterkach?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 18:28:14 »
Area View działa nadal, z tym, że obraz z kamer bocznych niewiele ci da, bo jest nie do wykorzystania (obrócony itp.) :) Można za chwile rozłożyć i to również nie przerywa pracy systemu.

Tylna kamera działa też działa jak otworzysz bagażnik, po prostu pokazuje obraz z góry.

Podziękował: Mapston

Offline Mapston

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 18:34:12 »
Wielkie dzięki dobry człowieku!

Bardziej zależy mi żeby wsteczna / czujniki działały przy Area View ze złożonymi lusterkami, ale z Twojej odpowiedzi wnioskuję że tu problemu nie ma :)
Potrzebne tylko do wjazdu i wyjazdu z pracowego miejsca parkingowego gdzie z jednej strony mam słup a z drugiej parkuje Aston Martin, a czasem Bentley - więc z dwojga złego wolę zahaczyć lusterkiem o słup  :evilwink: ale najlepiej w nic  :smoking:

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 18:56:53 »
Proszę.

Czujniki działają przy złożonych lusterkach i włączonym AreaView.

Najlepiej włączyć system po uruchomieniu lub włączeniu zapłonu, przed ruszeniem. Wtedy masz czujniki i AreaView. Inaczej będziesz się 'męczył', bo.....

1. Uruchamiasz auto nic się nie dzieje
2. Wrzucasz D (lub pewnie pierwszy bieg) - jeśli w odległości do 95 cm znajdują się w zasięgu działania czujników (przednia/tylna półsfera), wtedy one włączą się automatycznie ale bez AreaView
3. Naciskasz przycisk i wyłączają się czujniki
4. Naciskasz drugi raz i włączają się czujniki z AreaView

Widzę, że mamy podobne problemy (na szczęście ja tylko od czasu do czasu w podróży). Kolega ma DB9. Mój wyjazd z parkingu jest podobny do twojego (na co dzień bez DB9:), więc będzie działało. Ja mimo to w takiej sytuacji korzystam tylko z czujników. Na koniec używam AreaView, żeby zobaczyć, czy równo stoję i mam równe odstępy. Na drugim miejscu gdzie mam słup z prawej strony, AreaView sie przydaje - ciężko inaczej określić czy ma się miejsce. Mój sąsiad ma mniejszy samochód, więc nie wykluczam, że AV Ci się przyda. W nocy na dworze nie da się z systemu (bocznych kamer ) korzystać  w praktyce - prawodawstwo zabrania włączenia oświetlenia w lusterkach.

Dodano:  22 - Stycznia - 2017  -  19:12:44
Dodam, że obraz, z kamer jest odrobinę opóźniony. To samo tyczy czujników, więc wyjeżdżać należy powoli. Kamera może pomóc też ww sytuacji gdy jesteś bliżej niż 30 cm i przeszkoda znajduje się na twojej trasie. Wtedy czujnik już nic więcej ci nie powie. Ja preferuje lusterka, chyba, że w nich nic nie widać.

Offline Wiewior

• Moc: 180 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Stycznia - 2017 - 23:36:35 »
Dodam, że obraz, z kamer jest odrobinę opóźniony.
Jak każdy stream na żywo :) Dla przykładu, cofając pieszy przecinał moją drogę, we wstecznym widziałem go bliżej środka samochodu, w kamerze dopiero wchodził w obręb samochodu, więc lepiej ten system traktować jak pomoc w parkowaniu - odległości od samochodów, jak cofając patrząc na obraz z kamer.

Tagi wątku: