Autor Wątek: ELEKTRYKA - ABS-ESP - błąd czujnika skrętu  (Przeczytany 9038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriano0011

• :: StartLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AVF
  • Moc: 130 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: RST
ELEKTRYKA - ABS-ESP - błąd czujnika skrętu
« dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 18:07:28 »
Witam.
Posiadam VW Passat B5 FL 1.9 TDI 130 KM AVF z 2000 roku.
Po przekręceniu kluczyka nie świecą się kontrolki ESP i ABS, ABS działa lecz czasem włącza sie niepotrzebnie przy lekkim dohamowaniu.
Kiedy koła boksują też nic się nie mruga na liczniku a jeżeli chodzi o przycisk ESP na desce rozdzielczej to tak jakby wgl nie reagował. Mechanik podpinając pod komputer stwierdził że problem jest z czujnikiem kąta skrętu i taki też błąd wskazał komputer.

Pozdrawiam.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Brak kontrolek ABS i ESP przy zapłonie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 19:14:20 »
Skoro jak piszesz masz problem z czujnikiem kąta skretu to kontrolka od ESP powinna świecić i ten system nie powinien działać - łatwo to sprawdzić - wystarczy na np. piachu puścić szybciej sprzęgło - jak będą 2 krótkie ślady i samochód przy ruszaniu straci moc to ESP działa a jak bez straty mocy wyryje slady na 2 długości samochodu to nie działa.
Jak podpinasz samochód pod komputer i wchodzisz w sterownik ABS to lampki ABS i ESP świecą?

red@tapatalk

Offline adriano0011

« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 19:22:10 »
Samochód nie traci mocy, sprawdzałem ostatnio na śniegu i taki ślad mogę nawet zrobić 50 metrowy, z kolei jak jechałem znajomego b5 przed lift to jak tylko koła zaczynają boksować to mruga taka kontrolka http://farm1.static.flickr.com/111/261454652_13741d8b11.jpg
Ja odkąd mam to auto, ani tej kontrolki nie widziałem ani kontrolki ABS. Czy świecą się przy podłączonym komputerze tego nie wiem bo robił to mechanik przy mojej nieobecności :/

Offline red

• S7
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 19:47:28 »
Na początek proponuję zrobić test zegarów zeby ustalić czy jest możliwość zaświecenia tych kontrolek.
Moze tak być że ktoś specjalnie zepsuł te kontrolki żeby sprzedać samochód "sprawny".
Postaraj się być przy diagnostyce a jak ktoś kto Ci to robi nie chce świadków to poszukaj kogoś bardziej otwartego.
Możesz też kupic sobie kabelek na znanym portalu aukcyjnym i samemu zacząć przygodę z diagnostyką - po kilku podpięciach zwróci się z nawiązką a satysfakcja z samodzielnego znalezienia usterki bezcenna.

red@tapatalk

Podziękował: adriano0011

Offline adriano0011

« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 19:55:27 »
Dzięki kolego za informacje, jeśli chodzi o kabel to jaki polecasz? Wiadomo nie musi być jakiś profesjonalny, byle właśnie sprawdzić np tak jak w tym przypadku zegary i chociażby zmianę języka. No i jaki do tego program

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 06:26:50 »
Na pewno nie bierz tych najtańszych ani żadnych interfejsów na bluetooth  bo tym nic nie zrobisz.
Oprogramowanie zwykle jest w zestawie, vag.com powinien do Twoich potrzeb wystarczać.

Tagi wątku: