Autor Wątek: ROZRZĄD - wymiana, ceny części i robocizny  (Przeczytany 4151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ogi1991

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.4 16V
  • Kod: BCA
  • Napęd: FWD
ROZRZĄD - wymiana, ceny części i robocizny
« dnia: 23 - Grudnia - 2016 - 17:46:08 »
Czesc,
Problem jest taki:
dojezdzajac do swiatel wygryzlo zeby w malym pasku rozrzadu zgasl silnik i zepchalem go nabok otwozylem obudowe i widze ze posypaly sie zeby z paska malego scholowalem samochod wymienilem paski by sprawdzic czy cos bardzo stalo, pokrecilem silnikiem i niby nic nie spiera ani nie dzwoni lecz gdy odpale to chodzi na 3 cylindry i slychac jak cisnienie ucieka z ktoregos tloka odrazu zgasilem i teraz moje pytanie brzmi czy mozliwe jest by pogielo zawory czy jest szansa i moze poprostu przestawilem rozazad o 1 zabek chociaz po znakach widac ze raczej nie, czy sciagac glowice i na 100 % pogielo zawory i wymieniac wszystko i czy jak mam wymieniac to czy prucz nowych zaworow to w glowicy gniazda sie naprawia  czy wystarczy same zawory wymienic. Przerwalem dalsze prace bo rozpadal sie deszcz wiec nie zdazylem nic wiecej sprawdzic Pozdrawiam i dzieki za odp. (wrazie jak post w zlym miejscu prosze o przeniesienie jestem nowy i nie jestem pewny czy w odpowiednim miejscu pisze)

[gmod]Kolego, tego nie da się normalnie przeczytać !!![/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: [Golf V] 1.4 16V - Awaria rozrządu ?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Grudnia - 2016 - 18:10:44 »
Jest duża szansa że połamało tylko dźwigienki ,rolki .Zdejmij pokrywę wyjmij same wałki .W miejsce świecy dopasuj kawał węża gumowego (tak by ściśle przylegał do gwintu po świecy i dmuchnij ile masz sił w płucach) .Jak któryś zawór oberwał będziesz słyszał ulatujące powietrze w jeden z kolektorów .W ten sposób sprawdzisz czy i ile ewentualnie zaworów ucierpiało .Bez zdjęcia głowicy będziesz nawet wiedział na ilu cylindrach i czy pogięło ssące czy wydechowe .Powodem zerwania zębów z paska mogło być niechlujstwo w postaci wymiany tylko paska głównego lub problem z przycierającym się wałkiem rozrządu .Przy okazji sprawdzenia szczelności i tak będziesz wyjmował wałki więc dokładnie je oblukaj .Zerknij na wysokości krzywek samego wałka czy nie jest też podcięty .Jak nie czujesz zbytnioo co chodzi to zrób fotki i wrzuć je tutaj .

Podziękował: ogi1991

Offline ogi1991

« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Grudnia - 2016 - 22:11:36 »
zapomnialem dodac ze wczesniej wlasnie sciagalem pokrywe z walkami by sprawdzic dzwigienki i wszystkie cale ale nie sprawdzialem wiele wiecej bo deszcz zacza lac wiec szkoda by woda do silnika leciala... po swietach bede mial chwile wolnego bo jutro pracuje... ;/ sprawdze to jak mowisz z tymi swiecami, jak krecisz silnikiem znaczy jak odpalisz to slychac ze w tlumik idzie cisnienie z tloka tzn ze ulatuje chyba zaworem w tlumik, byl 99% ustawiony dobrze jak zalozylem nowy pasek do sprawdzenia ale tez mam takie pytanie czy jest mozliwosc by jak powiedzmy popelnil bym blad o 1 zabek ze nic sie nie dzieje tylko ulatuje cisnienie bo za pozno zamyka zawor ? chyba wydaje mi sie ze nie ma szans.. ale jak najszybciej postaram sie rozebrac i zobaczyc ew porobie fotki i dodam jak mam poskladane kola paski i klawiature.
Dodam ze samochod z 2004r 60k mil orginalnie zwykly 1.4 16 chyba 75koni bca dzieki za odp pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Grudnia - 2016 - 06:59:35 »
Jak miałeś zdjętą pokrywę z wałkami to jest jeszcze szansa że przy składaniu w panice (deszcz) któraś dźwigienka nie trafiła na swoje miejsce .Przy składaniu pokrywy z wałkami trzeba zrobić to dość delikatnie i z pełną uwagą .A i wypada przed położeniem posmarować powierzchnie styku czy to płynną uszczelką czy delikatnie silikonem (uważając by nadmiar nie zatkał kanałów olejowych wałków).Jak złożyłeś ją bez posmarowania to jest duża szansa że zacznie się pocić olejem z pod pokrywy lub olej będzie zalewał gniazda świec .

Podziękował: ogi1991

Offline ogi1991

« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Grudnia - 2016 - 17:29:47 »
wydaje mi sie ze raczej nie spadly ale tak czy siak po swietach rozbiore jeszcze raz i sprawdze a z ta uszczelka tzn silikonem to pamietam tylko teraz poprostu chcialem sprawdzic czy dzwigienki cale a ze deszcz to szkoda czasu bylo na zabawe w lepienie ;] jak sie okaze ze wszystko bedzie dobrze to oczywiscie poskladam i pouszczelniam jak nalezy dzieki za zwrocenie uwagi pozdrawiam i wesolych swiat!

Dodano:  25 - Grudnia - 2016  -  19:05:54
Siema sa swieta wiem... przegiolem ale i tak siedze sam w domu wiec sie zdenerwowalem i poszedlem zdemontowalem pokrywe wykrecilem swiece dmuchalem wezem i z tego co wynika to na 3 tloku trzyma tylko cisnienie na reszcie dmuchac mozesz sobie ile chcesz a na 3 twardo trzyma nic nie przepuszcza czyli wychodzi ze glowica do zdjecia ;/ sprawdzilem jak sciagalem byly kobylki na swoim miejscu probowalem wdusic zawory z mysla ze sie moze tylko przyciely... ale niestety.. krecac silnikiem czuc ze lekko idzie a tylko w jednum momencie czuc sprezanie.... teraz mam pytanie bo nie mam klucza dynamometrycznego... czy warto ryzykowac i dokrecac normalnie.... kiedys w starym zlomie tak robilem ale przy golfie teraz sie troche obawiam...i co sadzicie o takim komplecie : http://www.ebay.co.uk/itm/HEAD-GASKET-SET-BOLTS-16-VALVES-BEETLE-BORA-GOLF-LUPO-POLO-CADDY-1-4-16V-97-on-/311418691594?fits=Car+Make%3AVW%7CModel%3AGolf%7CCars+Year%3A2004%7CPlat_Gen%3AMK+V%7CCars+Type%3A1.4+16V&hash=item488200200a:g:cXcAAOSwu4BVw6kE czy kupowac oddzielnie wszystko jakies moze konkretne firmy sprawdzone bo jak juz mam wydac w naprawe to tak by mi sie nie rozsypalo...

Dodano:  25 - Grudnia - 2016  -  19:14:01
a i patrzylem na krzywki jak nowki jak pisalem przebieg ma teraz 60k wiec nie wiele... dlatego szkoda mi go zlomowac...

Dodano:  27 - Grudnia - 2016  -  11:14:09
klucze zalatwilem mam dynamometra i mam sciagacze do zaworow tak wiec czekam tylko na czesci na dniach beda zrobie fotki jak zdejme glowice i dam znac jak poskladam czy wszystko gra i co wyniklo dzieki gulasz i pozdrawiam

Dodano:  31 - Grudnia - 2016  -  00:07:54
Siema okazalo sie ze na 1,2,4 cylindrach zawory wydechowe pogiete wymienione naszykowane do poskladania tylko na opakowaniu z uszczelki nie ma jakimi momentami mam dokrecac glowice wiec moje pytanie brzmi z jaka sila dokrecac tak jak w wiekrzosci ? 30nm/90st/90st? dzieki

Offline ogi1991

« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Grudnia - 2016 - 18:23:15 »
Poskladane jezdzi wymienilem zawory od wydechu, wszystkie uszczelniacze i oczywiscie caly rozrzad. dzieki i pozdro koszta mnie wyniosly okolo 180 funtow czyli jakies 900 - 1000zl niestety gdybym odrazu wymienil rozrzad to by nie doszlo do tego a ze po kupnie auta chcialem poczekac jakis czas bo bieda przyszczypla to stracilem kilkukrotnie nauczka na przyszlosc bedzie.

Offline Mijagy

• :: StartLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAXA
  • Rej: DOR
Nierówna praca silnika po wymianie łańcucha rozrządu.
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Stycznia - 2019 - 13:01:46 »
Witam wszystkich.
Wymieniałem łańcuch rozrządu w Golfie V 1.4 TSI 122 KM  [CAXA].
Mechanik wymienił łańcuch napinacz, ślizgi, zębatkę a po złożeniu auto ciężko odpalało.
Po przejechaniu 500 metrów zdusiło silnik i osiągał maxymalnie 3000 tys. obrotów i nic więcej brak mocy.

Po powrocie do mechanika stwierdził że rozrząd się przestawił ustawiono mi go znowu dobrze auto dalej ciekawostki paliło i falowały obroty ale moc auta wróciła.
Przejechałem jakieś 120 km i znów to samo, spadek mocy nie trzymanie obrotów na biegu jałowym i też max 3000 tys. obr.
I niepokojące dźwięki dobiegające z silnika tarcie klekotanie szorowanie ogólnie masakra.

Mechanik stwierdził że to wina wariatora łańcucha zamówiłem nowy wariator obecnie czekam na tą część i zobaczymy po wymianie.
Może się orientujecie coś w tym temacie boję się że coś złego się mogło stać cis w silniku pomóżcie jakoś.
Pozdrawiam

Offline Andwin9209

• :: StartLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AJM
  • Moc: 115 KM
  • Rej: GA
1.4 TSI [CAXA] - wymiana rozrządu
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Lutego - 2025 - 14:13:22 »
Witam.
Jakiś czas temu nabyłem Golfa V 1.4 TSI 122 KM z 2010 roku.

Poprzedni właściciel mówił, że rozrzad wymieniał jakieś 1.5 roku temu. Niestety nie ma na to żadnych faktur ani naklejki pod maską.

Ja wymieniłem olej na 5W30 Shell Helix Ultra ze specyfikacja 502.00.

Przy mrozach -10 rozrzad słychać jakieś 1-2 sekundy po odpaleniu. Potem już cisza. Mechanik mówił mi że rozrzad musi być już rozciągnięty bo na zimnym tez nie powinno być słychać w ogóle.

Nie do końca ufam mu, bo przecież łańcuch napinany jest napinaczami hydro i to chyba normalne że miną 2 sekundy zanim napną silnik na zimnym oleju.

Na ciepłym nic nie słychać przy odpalaniu.

Jakie objawy daje wyciągnięty łańcuch w tym modelu, na co zwrócić uwagę?

Proszę aby dopisać aktualny przebieg auta. Dziękuję.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: ROZRZĄD - wymiana, ceny części i robocizny
« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Lutego - 2025 - 07:56:45 »
Napinacz może puszczać olej i z tąd ten hałas.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: bocuch5s

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
Odp: ROZRZĄD - wymiana, ceny części i robocizny
« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Lutego - 2025 - 08:15:01 »
Po nocy przy -10 to i w MPI szklanki dzwonią przez kilka sekund ale skoro mechanik tak mówił

Tagi wątku: