Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW - różne problemy  (Przeczytany 3696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SiwyMPS

• :: StartLine
  • VW: Golf II
  • Silnik: 1.3 PB
  • Napęd: FWD
  • Rej: NPI
SKRZYNIA BIEGÓW - różne problemy
« dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 13:49:24 »
Witam, posiadam Golfa II 1.3 52 KM, benzyna na gaźniku z 1989r. 
Odkąd go kupiłem, wyje mi skrzynia, nie wiem kiedy tam był wymieniany olej ostatnio, widać że ktoś nie dbał.

Moim pytaniem jest, gdzie kupię taką skrzynie lub ewentualnie na jaki model mógłbym ją wymienić (chodzi o to czy wgl da się wymienić ją na skrzynie 5 biegową).
Moja skrzynia jest 4-biegowa z dolnym wybierakiem.

Podziękował: Mahony1922

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 1.3 PB - skrzynia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 14:42:28 »
Skrzynią biegów do tego auta będzie pasowała z polo np. 6n, golfa II, III i pochodnych. Najważniejsze żeby była od samochodu z silnikiem 1,3 lub 1,4 benzynowym.
czy skrzynia 4 czy 5 biegowa to nie ma większego znaczenia - na dzień dzisiejszy łatwiej chyba na zdrową 4 niż 5 trafić. Do wymiany skrzyni z 4 na 5 mogą być potrzebne elementy wybieraka (ale nie muszą).
W  przypadku skrzyń tego typu nie tylko warto ale nawet trzeba kontrolować poziom oleju gdyż jak wspomniałeś skrzynia ma wybierak na dole i w razie uszkodzenia uszczelnienia olej ucieka i po jakimś czasie skrzynia ma sucho i się zaciera. Najczęściej dochodzi do uszkodzenia wałka 5 biegu bo jest on w najwyższym miejscu skrzyni. W razie zaobserwowania nawet małego wycieku należy bezzwłocznie usunąć wyciek.
Kupując taką skrzynię warto sprawdzić poziom i wygląd oleju a także mieć gwarancję rozruchową - najlepiej montować w firmie od której się kupuje.

Podziękował: Mahony1922

Offline SLOWIK43

• :: StartLine
  • VW: Golf I
  • Silnik: 1.8
  • Napęd: FWD
  • Rej: WB
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW - różne problemy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Października - 2020 - 13:50:54 »
WITAM Forumowiczów, mam pytanie dotyczące skrzyni automatycznej , czy ktoś z Was posiadam
wiedzę gdzie naprawią w/w skrzynie na terenie warszawy :question:

Szukam dobrego, rzetelnego i niedrogiego mechanika który ma wiedzę w temacie skrzyń aut. w modelu Golf 1  :)

PS. Mój problem to po wciśnięciu gazu na maksa aby sprawdzić prawidłowe działanie kik down, skrzynia przestała
przełączać na 3 ostatni bieg  :question:

Proszę o pomoc.
 :thankyou:

Tagi wątku: