Autor Wątek: LPG - różne problemy  (Przeczytany 7082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oldl

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
LPG - różne problemy
« dnia: 01 - Grudnia - 2016 - 13:31:05 »
Witam wszystkich :bry:
Który silnik będzie lepszy do LPG - 1.6 8V czy 1.6 16V ?
Zastanawiam się nad kupnem Golfa IV i wpakowaniu do niego od razu instalacji LPG.
Rozmawiałem z mechanikiem i mówił, że nie jest problemem wsadzić gaz zarówno do jednego jak i do drugiego silnika. Ale jeden lepiej współgra z gazem, drugi trochę mniej.
Wspominał coś o kolektorze, że jego położenie? jest problematyczne.
Ktoś mógłby mnie oświecić w tym temacie, bo osobiście nie bardzo ogarniam te tematy :D

Offline akon89

• :: TrendLine
1.6 AKL - silnik z LPG, nie odpala po wymianie świec zapłonowych
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Września - 2017 - 18:33:33 »
Dokładnie tak jeden jak i drugi idzie zagazować lecz SR są to silniki ośmiozaworowe starej konstrukcji.
Trzeba tylko zadać sobie pytanie do czego auto ma służyć-auto mimo 100km jest dość wolne i ospałe. W mieście daje rade i na krótkich odcinkachteż ponieważ szybko się nagrzewa. W trase auto średnio się nadje tymbardziej jak jeździmy w 3 lub 4 osoby-wtedy to już słaboooo. Jak na niewielka moc i pojemność auto jest głośne przy większych prędkościach spala dość dużo-benzeny 8litrow przy spokojnej jeżdzie gazu 10Litrów minimum. Co najgorsza auta z tymi silnikami 3mają dośc wysoką cenę.

Posiadam od miesiąca instalacje gazowa do której warto obowiązkowo montować świece jednoelektrodowe irydowe lub platynowe. Lubie dbać o swoje auto i wczoraj takie tez świece zamówiłem (w linku podałem które konkretnie) Po dzisiejszym montażu wraz z nowymi kablami,auto ku mojemu zdziwieniu nie odpalało-rozrusznik kręci,ale nie łapie.  Założyłem świece standardowe,które były wymieniane 3miesiace temu i odpalił. Jakieś pomysły ??

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.6 - Silnik nie odpala po wymianie świec zapłonowych
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Września - 2017 - 18:45:22 »
Cześć,
Przy instalacji LPG, przede wszystkim należy zadbać: dobre i polecane do tego silnika kable wysokiego napięcia, olej i świece dokładnie takie jakie zaleca producent.

Nigdy nie wierzyłem w te bzdury producentów świec czy olejów silnikowych, o potrzebie stosowania specjalnych produktów do zasilania LPG.

Podziękował: akon89

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Września - 2017 - 19:58:41 »
Pierwsze co przyszło mi na myśl to przy nowych świecach brakuje nakrętek pogrubiających podłączenie do kabli wysokiego napięcia .Jest też możliwość że w transporcie zostały znacznie zmniejszone przerwy na elektrodach .
Przy próbie odpalenia ilość elektrod ,marka jest nie istotna ponieważ i tak odpala na Pb a nie na gazie .Gdyby podczas pracy występowały problemy z przerywaniem złą pracą na wolnych obrotach gdy silnik pracuje już na gazie wtedy należałoby się zagłębić czy nie zostało przedobrzone świecami nie o tej specyfikacji jaką zaleca producent .
Iskrę będzie dawała każda jak jest sprawna a ich różnice mają względy żywotności czy pracy w lepszych czy gorszych warunkach .

Podziękował: akon89

Offline akon89

« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Września - 2017 - 08:49:40 »
@Gulasz,
Wnioskujac z Twojej wypowiedzi to przyczyny moga byc dwie-zbyt mala szczelina lub brakujacej nakredki hmm
Powiem tak-standardowa swieca ma przerwe 1mm natomiast ta co zakupilem miala 0.7mm czyli roznica jest nie mala,ale czy zbyd duza przerwa moze spowodowac nieodpaleniem auta?
Podczas przykrecania sile dokrecania mialem ustawiona taka sama jak przy starych swiecach i zauwazylem,ze podczas dokrecia nowych swiec wkrecaly sie one dluzej-stare potrzebowaly mniejszego obrotu klucza dynamometryczne-jutro jak bede mial chwile sciagne jedna fajke o dokrece jeszcze raz upewniajac sie,czy sruba zostala z dobra sila wkrecona.
Reasumujac probowac zakupic swiece z mniejsza przerwa? Czy jezdzic na standardowych i wymieniac czwsciej.
W sieci znalazlem swiece firmy ISKRA,ktora posiada przerwe 0.9mm,ale sa to swiece standardowe?

Dodano: 07 - Wrzesień - 2017  -  18:45:22
Nigdy nie wierzyłem w te bzdury producentów świec czy olejów silnikowych, o potrzebie stosowania specjalnych produktów do zasilania LPG.
Na kablach troche zaoczedzilem kupujac za 70zl firmy hart,ale mysle ze zime przetrwaja i mastepnym razem zainwestuje w konkretne kable. Co do swiec w internecie jest duzo tematow i wielu kierowcow zaklada takie swiece chociaz ostatnio rozmawialem z kolega taty i mowil,ze mial 6 aut z instalacja LPG i w zadnym nie stosował jednoelektrodowych i nigdy nie mial problemow.
Pan ktory mi zakaldal instalacje w aucie tez polecal swiece jednoelektrodowe,ale nie rozwinal tematu jakie sa plusy jej stosowania. Chce,aby autko jeszcze troche pojezdzilo i nie chce miec problemow z instalacja-jestem osoba ktora dba o auta nie wazne,czy sa stare,czy mlode.
Czyli kolego mowisz,zeby stosowac standardowe i wymieniac czescie np. co kazda wymiane oleju?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Września - 2017 - 10:20:10 »
Nie do końca może jasno sprecyzowałem swoją wypowiedz.
Chodzi o ten element jaki zaznaczyłem na czerwono.
http://www.fotem.pl/data/2887aaceb19421a0dd50c50786753f.jpg
Brak tej nakrętki spowoduje że iskra pojawia się pomiędzy gwintowanym końcem a kablem wysokiego napięcia co w rezultacie stanowi problem z odpaleniem .
Co do marki ilości elektrod i niewielkiej różnicy w przerwie na świecy może skutkować problemy z pracą a nie z uruchomieniem silnika .Jeśli przerwa będzie mieścić się w przedziale 0.5-1.5 silnik powinien dać się uruchomić (co innego kultura jego pracy ).
Nowe świece przy dokręcaniu dogniatają podkładkę uszczelniającą i dla tego takie wrażenie przy dokręcaniu o którym wspominasz .

Przy okazji poskładaj swoje wypowiedzi bo robi się bałagan .

Offline akon89

« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Września - 2017 - 19:43:37 »
Źle kolegę zrozumiałem,ale fajnie że sobie to sprostowaliśmy,a więc co do nakrętki owa świeca posiadała,więc szczerze nie wiem jaka może być przyczyna  :(
Koledzy doradzali mi,aby spróbował świec (link poniżej) są to świece jednoelektrodowe przerwa 1mm jest to standardowa świeca-wiec ta sama,która posiadam aktualnie tylko,że 3elektrodami-pytanie,czy jedna elektroda będzie lepsza do LPG?
Odpisywałem z telefonu i trochę się pogubiłem-proszę wybaczyć.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Września - 2017 - 15:52:09 »
Koledzy doradzali mi,aby spróbował świec (link poniżej) są to świece jednoelektrodowe przerwa 1mm jest to standardowa świeca-wiec ta sama,która posiadam aktualnie tylko,że 3elektrodami-pytanie,czy jedna elektroda będzie lepsza do LPG?
Proponuję przestać słuchać kolegów a zacząć stosować takie podzespoły i materiały eksploatacyjne do tego silnika, jakie w instrukcji obsługi zaleca producent. W silnikach grupy Volkswagen (VAG), najlepsze efekty przy standardowych ustawieniach (nie tuning), zazwyczaj uzyskuje się na częściach które wcześniej przetestował i fabrycznie zastosował producent auta. Przykładem niech będzie zastosowana przez Ciebie inna świeca niż powinna być do tego silnika, która teoretycznie powinna uruchomić silnik a jednak nie robi tego i zasilanie LPG nie ma tu żadnego znaczenia.

Czy sprawdziłeś jakie świece do twojego silnika zaleca producent w katalogach ?

Dodano:  10 - Września - 2017  -  16:23:55
Według dostępnego w sieci programu ETKA, do twojego silnika 1.6 AKL - zalecane są świece zapłonowe o numerze katalogowym 101000033AA oryginał VAG NGK (BKUR6ET-10)

Zamienniki:
- BERU - Z90 (14FGH-7DTURX)
- BOSCH - 0 242 235 668 (0242235668)
- BRISK - A-LINE "24"
- CHAMPION - OE032
- NGK - V-LINE 24 (3045,BKUR6ET-10)

Możesz to jeszcze sam potwierdzić, podając nr VIN auta w autoryzowanym serwisie VAG.

Offline skkippeer

• VW: Golf IV
  • Silnik: 1.4+LPG
  • Rej: SK
1.4+LPG - temperatura płynu, rośnie do 130st
« Odpowiedź #8 dnia: 29 - Grudnia - 2018 - 18:10:18 »
Witam, w moim samochodzie temperatura bardzo szybko rośnie do 120 stopni a nawet wyżej. Mechanik stwierdził że jest to wina termostatu i go wymienił na nowy i wszystko było ok ale po jakiś 3 dniach znowu pojawia się ta sama sytuacja tylko dziwne jest to że gdy wsiadam do samochodu (po całej nocy) to na zegarze już pokazuje 30-40 stopni a gdy jadę jakieś 10km to zatrzymuje sie teraz przy 110-120. Wszystko podpowiada że jest to czujnik temperatury a mechanik będzie dopiero od nowego roku i teraz nie wiem czy mogę jeździć samochodem czy nie. Na gaz się przełącza normalnie. Proszę o pomoc.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
Odp: 1.4+LPG - temperatura płynu, rośnie do 130st
« Odpowiedź #9 dnia: 30 - Grudnia - 2018 - 22:25:26 »
Jeśli na starcie pokazuje 30-40°C to pewnie o tę wartość czujnik przekłamuje i pokazuje analogicznie 120-130°C stopni.
Jeśli komputer sterujący gazem działa prawidłowo to gaz powinien się przełączać w momencie gdy silnik osiąga temperaturę około 30°C. Jeśli czujnik jest walnięty to przełączy od razu. Jeśli masz oddzielny czujnik w instalacji to przełączyć się powinien gdy wskazówka temp. oleju. będzie pokazywać około 60-70°C.
To jedyna możliwość sprawdzenia od ręki.
Ewentualnie termometrem bezdotykowym.

Offline skkippeer

« Odpowiedź #10 dnia: 31 - Grudnia - 2018 - 15:09:14 »
Witam, dzisiaj wsiadam do samochodu (zegar normalnie na 0 stopni) zrobiłem jakieś 20 km i wszytko ok wskazówka zatrzymała się na 90. Co się dzieje z tym pojazdem ? Jechać do mechanika ?

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #11 dnia: 31 - Grudnia - 2018 - 17:17:35 »
Czujnik siada w takim razie ewentualnie przewody czujnika. Jeśli sytuacja powróci to zacząłbym działać. Tak jak mówiłem - moment przełączania się układu na LPG może pomóc określić sytuację.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #12 dnia: 31 - Grudnia - 2018 - 17:26:40 »
Lub zegary. Należy zdiagnozować czy czujnik przekłamuje.

Offline skkippeer

« Odpowiedź #13 dnia: 31 - Grudnia - 2018 - 17:30:29 »
Ok dzięki na razie zobaczę co mechanik powie.

Offline mkoz_1

• Silnik: 1.6 SPI
  • Kod: AKL
  • Moc: 101 KM
  • Rej: NKE
Golf 4 1.6sr
« Odpowiedź #14 dnia: 06 - Lutego - 2019 - 17:05:22 »
Witam.
Mam problem z moim 1.6+LPG, mianowicie samochód nie równo pracował i pali tak jak by na dwa razy, załapał od strzała zgasł na dwa trzy obroty wału i odpalał ponownie. Wyskoczył błąd czujnika położenia walka to go wymieniłem na Delphi i teraz błąd znikł ale jeśli za wcześnie wyłączę rozruch i silnik zalapie ale zgaśnie to muszę bardzo długo kręcić zanim odpali. Silnik ma również nie równa pracę na wolnych obrotach. Wymienione zostały również świece i cewka (beru). Nie mogę odczytać wartości czasu rzeczywistego, po prostu wyskakuje tylko błąd

Nazwa tematu nie oddaje problemu poruszonego w wątku. Proszę też uzupełnić dane auta w profilu.

Offline Mefiosto

• Silnik: 1.6 ???
  • Rej: LZA
Szarpanie silnikiem
« Odpowiedź #15 dnia: 27 - Czerwca - 2019 - 18:52:06 »
Witam jestem nowy na forum więc proszę o pomoc.
Posiadam Golfa IV 1.6 z instalacją gazowa.
Problem zaczął się po wymianie przewodów i świec.
Na benzynie jeździ ok a na gazie nie ma mocy i szarpie podczas jazdy jak by miał zaraz wyskoczyć silnik.
Co jest nie tak - proszę o podpowiedzi.

Tagi wątku: