Autor Wątek: KEYLESS ACCSESS - zatrzaśnięte kluczyki  (Przeczytany 18840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qortes

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: PO
KEYLESS ACCSESS - zatrzaśnięte kluczyki
« dnia: 30 - Listopada - 2016 - 15:40:10 »
Cześć.

W zeszły weekend zdarzyła mi się niemiła przygoda - zatrzasnąłem sobie w górach kluczyki w aucie. Zostały w plecaku wrzuconym do bagażnika. Ostatecznie przesyłką konduktorską żona podesłała mi kluczyki zapasowe i do samochodu się dostałem, ale trochę zbędnego zamieszania było.

I teraz moje pytanie - jak to jest możliwe? Jeśli system, wykrywając klucze w pobliżu auta, umożliwia mi otwarcie drzwi zwykłym pociągnięciem za klamkę to dlaczego tym razem się to nie udało? Klucze były w aucie, więc bardziej "w pobliżu" już się nie da.

Czy jest to jakiś błąd systemu? Awaria? Feature? W assistance powiedziano mi, że "to się bardzo często zdarza". Skoro tak, to generalnie jest tu chyba coś nie tak? :)

Pozdrowienia!

Offline arljazz

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
  • Napęd: FWD
Odp: Dostęp bez-kluczykowy - zatrzaśnięte kluczyki
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Listopada - 2016 - 22:29:14 »
Dlatego kluczyk zawsze mam w kieszeni Ta nowoczesna technika potrafi spłatać figla

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Grudnia - 2016 - 11:44:00 »
Witam!

A bagażnik wtedy też się nie dał otworzyć przyciskiem na klapie?

Bo auto ma strefy wykrywania kluczyka, dwie po bokach, z przodu auta i jedną z tyłu, przy bagażniku.
Więc teoretycznie rzeczywiście kluczyk pozostawiony w bagażniku, a więc w strefie "bagażnikowej" powinien pozwolić na otwarcie tylko bagażnika. I na odwrót - kluczyk pozostawiony w strefie z przodu, np. na fotelu przednim, powinien pozwolić na otwarcie drzwi z przodu ale nie bagażnika.

Tyle teoria, teraz praktyka.

1. Nie mam pomysłu jak zatrzasnąć kluczyk. Po otwarciu auta i zostawieniu kluczyka w bagażniku, nie działają strefy z przodu auta (zgodnie z teorią) i nie da się auta zamknąć.
2. No więc zamknąłem auto z kluczyka, potem otworzyłem sam bagażnik, zostawiłem w nim kluczyk i spróbowałem zamknąć przyciskiem na klapie.
3. I tu zonk - też się nie da - klapa zatrzymuje się po kilku cm., migają awaryjne i na AID pojawia się komunikat "kluczyk w samochodzie!".
4. Po wyjęciu kluczyka auto się zamyka bez problemu.

P.S. Pogoda jest paskudna i nie chce mi się sterczeć na deszczu, ale wieczorem w garażu potestuję jeszcze inne metody oszukania systemu.

EDIT: Sprawdziłem jeszcze taką opcję: przy zamkniętym samochodzie otworzyłem tylko bagażnik, potem wcisnąłem przycisk zamykania na klapie i w trakcie zamykania wrzuciłem kluczyk do bagażnika. Owszem wtedy się zamknął, ale również pojawił się komunikat na AID "kluczyk w samochodzie". I owszem nie dało się otworzyć drzwi, bo to inne strefy, ale bagażnik bez problemu się otworzył.

Reasumując: nie da się zatrzasnąć kluczyka w środku, zostając bez dostępu do samochodu. Chyba że kluczyk mamy w etui ekranowanym, które zatrzymuje fale radiowe, albo zgoła w folii aluminiowej. Wtedy owszem nie otworzymy samochodu, bo auto go nie wykryje. Ale wtedy również nie będziemy w stanie zamknąć samochodu, więc wracamy do punktu wyjścia - nie da się zatrzasnąć kluczyka.

Pozdrawiam.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Grudnia - 2016 - 23:42:33 »
Wygląda na to że coś w plecaku zatrzymało fale i jednak kluczyk był nie widoczny dla systemu w aucie. Myślę że to prawdopodobna przyczyna tego problemu.

Offline Qortes

« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 00:14:10 »
Nie dało się wówczas otworzyć ani drzwi, ani bagażnika. Precyzyjnie rzecz ujmując, sprawa miała się tak:

1. Podszedłem z kluczykiem w plecaku do zamkniętego auta.
2. Otworzyłem bagażnik - otwarcie bagażnika działa niezależnie od pozostałych drzwi, więc pomimo otwartego bagażnika auto pozostało zamknięte.
3. Wrzuciłem do bagażnika plecak z kluczykiem w środku i zatrzasnąłem klapę. W mojej konfiguracji nie mam przycisku na klapie bagażnika, zamykam ją ręcznie.
4. Ponowne otwarcie jakichkolwiek drzwi i bagażnika nie udało się, zero reakcji.

Reasumując, w ASO mają rozpoznać temat natomiast pierwsza sugestia była taka, że faktycznie coś w plecaku zatrzymało fale. Plecak pełny był sprzętu turystycznego - mogła być to zwinięta folia termiczna lub raki. Sam plecak ma też wewnętrzny stelaż aluminiowy. Tylko jak w takim razie otworzyłem chwilę wcześniej bagażnik (pkt.2)?
Trochę ciężko w to wszystko uwierzyć, ale innego wytłumaczenia chyba brak.

Dzięki za pomoc!

Offline Robert_em

« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 08:59:07 »
Ok. Punkt 3 jest kluczowy - nie masz elektrycznej klapy? To co to za wersja wyposażenia? Przyznam, że wszedłem na stronę VW, aby zerknąć jak to wygląda w różnych wersjach, ale zmienili właśnie kompletnie stronę i konfigurator i jeszcze jakoś bardzo marnie chodzi, więc niewiele ustaliłem.
Ale jeśli nie masz elektryki klapy to rzeczywiście zmienia postać rzeczy, można zatrzasnąć, bo nikt Ci ręki nie zatrzyma.
A co do Twojego przypadku to sądzę, że czujnik nadawczo-odbiorczy strefy bagażnikowej jest umieszczony na klapie i jak miałeś plecak w na sobie to miał bliżej, niż jeśli wrzuciłeś go do samego końca bagażnika. Lub - jak miałeś plecak na sobie kluczyk w nim przemieścił się w taki sposób, że był "widoczny" dla czujnika, a potem, po wrzuceniu coś go przykryło i już czujnik stracił z nim kontakt. Tak czy siak, rzeczywiście nietypowa sytuacja bo przyznam szczerze, że tutaj pomyślano nad zabezpieczeniami, ale oczywiście wszystkiego przewidzieć się nie da. 

Pozdrawiam.

Podziękował: Qortes

Offline Qortes

« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 09:12:42 »
Highline. Po prostu nie wziąłem tej opcji, ona nie jest w standardzie nawet w najwyższym poziomie wyposażenia.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 10:04:08 »
 :o :o :o

No to jakieś jaja są.
Przejrzałem konfigurator raz jeszcze i rzeczywiście NIGDZIE ani słowa o elektrycznej tylnej klapie!
Zdaje się, że jest to zaimplementowane w opcji Easy Open/Easy Close, ale przy wyborze tej opcji nie ma o tym ani słowa.
I powiem szczerze, że jak na pewno chciałem mieć elektryczną klapę, tak nad samym Easy Open czyli machaniem nogą się zastanawiałem mocno. Więc jeśli nie wziął bym Easy Open to nie miałbym elektrycznej klapy!!! Szok!

Powiem tak; moim zdaniem VW trochę pogubił się w tych opcjach, to kolejny przykład. Nie mówiąc już o tym jak zagmatwane są opcje dotyczące infotainment (DM a DP, Car Net, Car Guide & Inform, App Connect, jakiś nowy system Car Service z przyciskami do dzwonienia w aucie jak OnStar w Oplu, i jeszcze funkcja obsługi głosowej osobno.
I wszystkie zależności między tymi opcjami - jak to zamówisz to masz to, a to Ci wtedy nie działa, albo działa inaczej.

No jakaś masakra! Kto to ogarnia jak przychodzi zamówić auto?

Pozdrawiam.

Offline Qortes

« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 10:17:56 »
No to jakieś jaja są.
Przejrzałem konfigurator raz jeszcze i rzeczywiście NIGDZIE ani słowa o elektrycznej tylnej klapie!
Zdaje się, że jest to zaimplementowane w opcji Easy Open/Easy Close, ale przy wyborze tej opcji nie ma o tym ani słowa.
I powiem szczerze, że jak na pewno chciałem mieć elektryczną klapę, tak nad samym Easy Open czyli machaniem nogą się zastanawiałem mocno. Więc jeśli nie wziął bym Easy Open to nie miałbym elektrycznej klapy!!! Szok!

Dokładnie to jest mój przypadek! ;) Zastanawiałem się, czy brać Easy Open/Easy Close i w końcu stwierdziłem, że machanie nogą to zbędny luksus. O dodatkowych konsekwencjach w konfiguratorze ani słowa, doradca też się nie zająknął. O braku elektrycznej klapy dowiedziałem się w chwili odbioru gotowego auta w salonie, niemiłe zaskoczenie.
Autko jest fajne, więc przymykam oko na tę niedogodność, trzeba żyć dalej i cieszyć się tym co jest :)

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 20:10:31 »
Witam,

Rzeczywiście, też mi chwilkę zeszło, żeby się "domyślić". Zamówiłem EasyOpen/Close. Sprzedawcy (oprócz jednego gościa, z którym porozmawiałem przez przypadek a który zajmował siłę flotą) raczej mnie nie ostrzegli. Pomogły fora i wertowanie internetu.

Ręczna klapa nie jest zła, powinna być mniej awaryjna i szybciej się otwierać (dobre dla niecierpliwych, worek z teściową można szybciej wrzucić).

EasyOpen jest dobre jak często masz zajęte ręce albo wkurza cię, że przy ręcznym otwieraniu sporo zależy od temperatury.

Inna sprawa to zatrzaśnięcie kluczyka jest mocno podejrzane. Kessy sprawdza, czy kluczyk jest na zewnątrz. W twoim wypadku auto było zamknięte, wykrył kluczyk, otworzyłeś bagażnik, i po włożeniu plecaka musiał go nie wykryć z jakiegoś powodu (słabe baterie?/coś tłumiło fale/interferencje). Wtedy zadziałał automat który rygluje zamek bagażnika jak auto jest zamknięte a ty się oddalisz bez zamykania.

W Golfie 7 opartym na MQB z Kessy którym robiłem duże przebiegi, a więc i często wsiadałem i wysiadałem, wielokrotnie zostawiłem kluczyk w środku w różnych scenariuszach (w tym podobnym do twojego). Nigdy mi się auto nie zatrzasnęło. Mimo wszystko polecam mieć go ciągle w kieszeni.

Zdarzało mi się w innych auta, że interferencje blokowały działanie pilotów. Kiedyś kilkunastu gości przed dworcem w Słupsku nie mogło otworzyć aut przez kilkanaście minut.

Pozdrawiam,
Robert

Dodano:  04 - Grudnia - 2016  -  20:15:26
Możliwe też, że odblokowałeś auto, ale np. z powodu problemu z czujnikiem nie stwierdziło otwarcia drzwi/bagażnika i się zaryglowało po kilkunastu sekundach samo.

Na wszelki wypadek przetestował bym scenariusze z instrukcji (drugi kluczyk w pogotowie:))  i podpytał w serwisie czy nie widzą błędów z Kessy/innych czujników takich jak drzwi/bagażnik itp.

Offline Adusia

• :: StartLine
« Odpowiedź #10 dnia: 04 - Sierpnia - 2018 - 10:15:47 »
Witam,
Moje zapytanie dotyczy również zamknięcia drzwi, a mianowicie takiej sytuacji.
Kierowca wysiada z samochodu (ma ze sobą klucz/pilot) i oddala się od samochodu. Pasażerowie pozostają w samochodzie, po pewnej chwili samochód się zamyka/uzbraja alarm i pasażerowie już nie mogą od środka otworzyć drzwi. Czyli jak kierowca nie wróci szybko to siedzą w zamkniętym samochołdzie bez możliwości jego otwarcia.
Czy jest możliwość zmienienia ustawawień w samochodzie, aby pasażerowie mogli otworzyć drzwi.
Wydaje mi się, że taka sytuacja dla pasażerów jest bardzo niebezpieczna.

Offline luk99

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Sierpnia - 2018 - 22:59:57 »
samochod sam z siebie nie zazbroi alarmu i nie zamknie drzwi. Dzieje sie to tylko na odpowiednie dzialanie posiadacza kluczyka (przycisk na klamce lub pilocie)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #12 dnia: 05 - Sierpnia - 2018 - 10:56:54 »
samochod sam z siebie nie zazbroi alarmu i nie zamknie drzwi.
Jak jesteś tego pewien to otwórz auto z pilota wrzuć kluczyk na siedzenie klepnij drzwiami i odczekaj chwilę .Jak sam się zamknie i będziesz musiał włamywać się do swojego auta to szybko zmieni się zdanie .
Nie jedna osoba spotkała się z sytuacją zatrzaśniętych kluczyków w aucie .

Podziękował: Adusia

Offline luk99

« Odpowiedź #13 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 17:57:44 »
szybko zmieni się zdanie
Uwielbiam taki pretensjonalny ton u osob w internecie, a cieszy on mnie tym bardziej jak nie maja racji.
Przetestowane, samochod sie nie zamknal. Uzytkownik gulasz kolejny raz mija sie z prawda.

Offline Adusia

• :: StartLine
« Odpowiedź #14 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 19:03:27 »
Witam,
Nie ma się co spierać - ma Pan/Pani rację, że jeżeli klucze pozostaną w samochodzie to samochód się nie zamknie. Ale mi chodziło o inną sytuację, gdy pasażer zostaje w samochodzie a kierowca zamyka samochód i zabiera ze sobą klucze - to pasażer nie może otworzyć drzwi od środka i nie może wyjść. 

Offline foxter11

« Odpowiedź #15 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 20:43:57 »
To jest chyba tzw. funkcja SAFE. Można to dezaktywować w menu samemu. Nawet pojawia się przypomnienie "Uwaga funkcja Safe aktywna". W instrukcji na pewno jest opisana procedura wyłączania tego z poziomu menu.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #16 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 21:04:18 »
Uzytkownik gulasz kolejny raz mija sie z prawda.
To znaczy że nikt nigdy nie słyszał o zatrzaśniętych kluczykach w aucie .Podobnie jak o pasażerach którzy nie mają problemu by wysiąść jak alarm sam się uzbroi i zamknie drzwi .
Podam przykład jaki mnie spotkał w życiu może da to do przemyślenia(czy gadam bzdury ) .Sytuacja pod typową" sieciówką"na parkingu. Moja lepsza połowa do sklepu ja z wozu na fajkę a pociechy w środku pod moim okiem (by ich nie truć i nikt nie kręcił afery że bez opieki) .Odruchowo zabrała kluczyki .Fura się zamknęła a że wyczuła ruch w środku to zaczęła dodatkowo wyć .Brak możliwość otwarcia od środka (kumaci sami by wyszli by przestał wyć ) .Ten wahadłowiec oprócz tego że się sam zamknie to wyłączy światła jak lepsza połowa o nich zapomni .
Zdecydowana większość wozów ma podobnie .Jeśli otworzysz furę a nie załączysz zapłonu i nie są otwarte drzwi sama się zamknie/zarygluje po czasie .A potwierdzić to mogą zapewne nie jedni którzy mieli podobne przygody .Moja lepsza połowa wykonała już taki numer i przywoziłem jej zapasowe jak zapakowała je do bagażnika z zakupami i stała przy aucie jak" ciul " .       

Offline luk99

« Odpowiedź #17 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 21:49:10 »
W moim tiguanie sprawdzalem to i samochod zamknie sie tylko jak po rozbrojeniu alarmu drzwi nie zostana otwarte. Jezeli tylko uchyle je na chwile i potem od razu zamkne alarm sie nie wlaczy. Zaplon nie ma tutaj nic do rzeczy. Testowane kilka razy na myjni samochodowej gdzie strumien wody potrafi zamknac samochod czujnikiem na klamce.

Offline DrWredman

« Odpowiedź #18 dnia: 07 - Sierpnia - 2018 - 16:55:25 »
Skoda Kodiak
Zostawilem kluczyk pomiędzy siedzeniami, centralnie przed dźwignią zmiany biegów. Syn zamknął auto dotykając klamkę. Samochodu nie dało się otworzyć bez użycia drugiego kluczyka.

Offline luk99

« Odpowiedź #19 dnia: 07 - Sierpnia - 2018 - 17:56:09 »
Syn zamknął auto dotykając klamkę.
Widac VW modyfikuje zamykanie poniewaz w tigu jest to inaczej rozwiazane. Wczoraj sprawdzalem dokladnie ten scenariusz - kluczyk w srodku (tez przy skrzyni biegow) i probowalem zamknac samochod przyciskiem na klamce. Nic sie nie dzialo. Samochod zamknie sie tylko jak masz kluczyk w strefie przed drzwiami.
Nawet klapa bagaznika reaguje na ruch noga tylko jak mam kluczyk w kieszeni (samochod oczywiscie w stanie otwartym)

Offline Preszus

• Rej: TK
« Odpowiedź #20 dnia: 12 - Sierpnia - 2018 - 10:13:58 »
Dokładnie to jest mój przypadek! ;) Zastanawiałem się, czy brać Easy Open/Easy Close i w końcu stwierdziłem, że machanie nogą to zbędny luksus. O dodatkowych konsekwencjach w konfiguratorze ani słowa, doradca też się nie zająknął. O braku elektrycznej klapy dowiedziałem się w chwili odbioru gotowego auta w salonie, niemiłe zaskoczenie.
Autko jest fajne, więc przymykam oko na tę niedogodność, trzeba żyć dalej i cieszyć się tym co jest :)

Mój przypadek był identyczny. Dopiero przy odbiorze niemile się zaskoczyłem brakiem elektrycznego otwierania klapy.

Tagi wątku: