Autor Wątek: CNG - instalacja/serwis/eksploatacja, problemy techniczne [Cad-III/IV]  (Przeczytany 17834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr1000

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III
  • Wersja: EcoFuel
  • Silnik: 2.0SPI+CNG
  • Moc: 109 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: NGI
CNG - instalacja/serwis/eksploatacja, problemy techniczne [Cad-III/IV]
« dnia: 29 - Listopada - 2016 - 22:17:34 »
Witam :bry:
Posiadam VW Caddy III 2.0 SPI Ecofuel z CNG, niestety auto posiada zbiornik paliwa 13 L i fabrycznie wstawiony gas CNG czyli gas - benzyna i moje pytania dotyczy tego czy mogę zamontować większy zbiornik paliwa gdzieś około 60 litrów, bo mnie męczy tankowanie co 13 km bo tylko tyle zrobię na tym baku i gdzie mogę w internecie znaleźć taki bak bo już wszędzie przegrzebałem i nigdzie nie mogę znaleźć.
Dziękuje za pomoc i odpowiedź.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: CNG - instalacja/serwis/eksploatacja, problemy techniczne [Cad-III/IV]
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Listopada - 2016 - 08:29:20 »
W Twoim samochodzie zbiornik na benzynę jest malutki bo samochód fabrycznie przystosowany jest do zasilania CNG. Jako że ten gaz nie spręża się tak jak LPG żeby uzyskać jakiś akceptowalny zasięg butla (butle) musi mieć dość dużą pojemność. Żeby nie ograniczać możliwości transportowych samochodu dostawczego butle zostały zamontowane pod spodem a że nie ma tam za dużo miejsca to butle są w miejscu koła zapasowego i zbiornika paliwa. Na zbiornik paliwa zostaje miejsce w miejscu wlewu zbiornika w wersji na samą benzynę.
Żeby zamontować pełnowymiarowy zbiornik na paliwo musiałbyś wymontować część butli na CNG a na to musiałbyś robić legalizację.
Może prościej jeździć na CNG. Rozumiem że stacji napełniających zbiorniki samochodów gazem ziemnym jest mało ale jak masz w domu gaz ziemny to możesz napełniać zbiornik u siebie pod domem - istnieją takie instalacje.
Z drugiej strony 13 km na 13 litrach czyli 100l/100km to wynik spotykany raczej w wyczynowym sporcie motorowym a nie w małych samochodach dostawczych.
Popatrz na to inaczej -  bak pod korek za ok. 60 zł to marzenie niejednego właściciela samochodu  :evilmrgrin:

Offline piotr1000

« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Listopada - 2016 - 10:05:26 »
Dziekuje za odpowiedz a z tym 13 km to pomylilem sie zera nie wstawilem  :D 130 km zrobie na 13 litrach  :(

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Listopada - 2016 - 10:13:02 »
Z tego co rozumiem, to nie kupiłeś tego auta aby jeździć na CNG ?

Offline piotr1000

« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Listopada - 2016 - 11:26:00 »
Mieszkalem w szwecji kupilem auto od mojego szefa teraz jestem w polsce i u nas w gizycku nie ma stacji na cng a denerwuje mnie tankowanie co 130 km i chce zmienic zbiornik na wiekszy a nie wiem czy sie da tak zrobic

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Listopada - 2016 - 13:25:00 »
stacji napełniających zbiorniki samochodów gazem ziemnym jest mało ale jak masz w domu gaz ziemny to możesz napełniać zbiornik u siebie pod domem - istnieją takie instalacje.
Zamiast szukać przysłowiowej "dziury w całym", skorzystałbym z rady i zrobił swoją stację tankowania CNG w domu albo obok domu ;)

http://www.auto-swiat.pl/lpg/cng-czyli-tankuj-taniej-w-domu/em8px
http://cng-lng.pl/motoryzacja/koszty-eksploatacji/Tankowanie-CNG-w-domu,artykul,7945.html
https://cng.auto.pl/forum/wlasny-kompresor-t214.html

A jeżeli się nie chcesz w to bawić, to zostaje ci demontaż albo całej instalacji CNG (możesz komuś odsprzedać) albo tylko części ograniczającej montaż większego zbiornika na benzynę w twoim aucie i założenie ponownie oryginalnego baku (zakup na auto-złomie). Tylko pytanie czy taka kastracja jest opłacalna i czy nie lepiej sprzedać auto komuś kto takiego szuka i zakupić diesla lub benzynę.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Grudnia - 2016 - 07:03:03 »
Jest sposób na powiększenie pojemności zbiornika paliwa (jeśli jest on z tworzywa a nie metalu ).I nie polega ona na wymianie a na rozdmuchaniu orginalnego .W taki sposób robią to najczęściej właściciele passatów latający na wschód po ON .Polega to na odpowiednim nagrzaniu (naturalnie pustego zbiornika )do momentu aż zaczyna robić się plastyczny i poprzez wtłoczenie do niego przez wlew paliwa sprężonego powietrza .Należy jednak robić to w dość umiejętny sposób by nie doszło do rozerwania a minusem jest to iż ścianki zbiornika poprzez rozciąganie robią się cieńsze przez co sam zbiornik jest bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Grudnia - 2016 - 18:00:02 »
Jestes z Mazur. Skontaktuj się z Firmą Bialmed z Białej Piskiej. Oni przerabiali w swoich autach baki na wieksze. Wiem tyle ze robila to jakas firma w kraju. Zapytaj ich o to.

andrew7800

Offline piotr1000

« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Grudnia - 2016 - 19:48:09 »
dzięki @andrew7800  za info, skontaktuje się z nimi  :thumbup:

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Grudnia - 2016 - 22:40:40 »
Kolego @Gulasz patrząc z mojego punktu widzenia to fajnie że można tak bak powiększyć ale z drugiej strony wiedząc że następuje osłabienie materiału który odpowiada za nasze bezpieczeństwo to u siebie tego patentu bym nie zastosował. :o

Kolegę odesłałem do firmy która mając swoje auta transportowe chciała zwiększyć ich zasięg na jednym tankowaniu więc zleciła wymianę baków na większe i dostosowane do danego pojazdu firmie profesjonalnie tym się zajmującej.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 06:26:51 »
@Gulasz ile tym dmuchaniem powiększysz zbiornik? Do 16 litrów jak teraz jest 13? Nic to nie zmieni.
Tak sobie pomyślałem żeby wykorzystać zbiorniki które są w samochodzie i przerobić zasilanie silnika na LPG - popytaj w firmach które przerabiają samochody na gaz może któraś podejmie się takiej przeróbki.
Na LPG miałbyś ogromny zasieg bo do tych zbiorników wejdzie sporo gazu a mały zbiornik na benzynę np. do odpalania będzie bardzo dobrym pomysłem.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 08:06:18 »
@Gulasz ile tym dmuchaniem powiększysz zbiornik? Do 16 litrów jak teraz jest 13? Nic to nie zmieni.
Orginalny bak w passku dmuchają na pojemność 120 litrów i głównym powodem jest to by był łudząco podobny do orginału (wiadomo z jakich powodów ).Już sama przeróbka odpowietrzenia tego co jest w orginale daje parę litrów (zbiornik nigdy nie jest zalewany do pełna by było miejsce na rozszerzalność cieczy ze względu na temperaturę otoczenia .
Nie namawiam do tego typu zabaw ze zbiornikiem tym bardziej że każda ingerencja wiąże się z ryzykiem ale że jako Polak potrafi wspomniałem że są zdolni którzy zrobili taki zabieg mają i z tego typu przeróbką jeżdżą .
Jeśli autorowi tematu wystarczy nieznaczne zwiększenie pojemności zbiornika wystarczy przerobić odpowietrzenie (tak by zbiornik był zalewany paliwem w 100%)jeśli będzie mało wymaga to większej ingerencji od dmuchania do wymiany lub dołożenia drugiego .

Dodano:  02 - Grudnia - 2016  -  08:46:15
Tak sobie pomyślałem żeby wykorzystać zbiorniki które są w samochodzie i przerobić zasilanie silnika na LPG
Obawiam się że nikt się pod tym nie podpisze a przeróbka może okazać się droższa niż montaż orginalnej instalacji LPG

Offline red

• S7
« Odpowiedź #12 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 08:56:54 »
@Gulasz w passacie  b3 i b4 kombi (w sedanie jest inny zbiornik) o nominalnej pojemności ok. 75 litrów bez rozdmuchiwania ale z odpowietrzeniem wchodzi 105 litrów (wiem bo próbowałem) więc te dodatkowe 15 o których piszesz to niecałe 15% co w przeliczeniuna pojemność nawet 20 litrów z odpowietrzeniem da dodatkowe 3. Niewiele to zmienia. Dodatkowo tak rozdmuchany bak jest słabszy i często zdarza się że zaczyna przeciekać.
Moim zdaniem warto pojechać do firmy (albo i kilku) montującej auto gaz i dopytać o sens, możliwości i koszt przeróbki tego co jest na LPG.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 16:35:23 »
Red --masz rację tylko ja widzę to trochę inaczej .Jeśli orginalny zbiornik mieści tylko 13 litrów .Przeróbka odpowietrzenia da dodatkowe litry i jak dodasz do tego delikatne rozdmuchanie całości to najmarniej uzyskasz okolice 20 litrów a może i więcej (jeśli rozdmuch będzie w kierunku góry oraz nieznacznie boków,pozostawiając najbardziej narażony dół zbiornika bez zmian,powinno być w miarę bezpiecznie) .A tak nie wielka ingerencja da o jakieś 80-90% dodatkowego zasięgu na jednym tankowaniu .Pytanie tylko czy autorowi tematu tyle wystarczy  .
Wiem że 200km/na jednym tankowaniu czy nieco ponad to szału nie ma ale i tak lepiej niż 130 z tego co pisze autor .A skoro zbiornik i tak ma iść na odstrzał to może warto przynajmniej spróbować ile da się w niego wpompować po praktycznie bezkosztowej modyfikacji .Jeśli autor tematu czuje się na siłach /chęciach pobawić (naturalnie z zachowaniem bezpieczeństwa )

Offline piotr1000

« Odpowiedź #14 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 21:24:58 »
Witam klubowiczów mam pytanie .
Czy moze ktos wie gdzie moge kupic zbiornik paliwa do Caddy III z 2009 roku, chodzi mi o jakis wiekszy zbiornik a nie o ten co mam 13 litrowy bo mam go w gazie CNG a zmieniam na lpg i pozbywam sie tego gazu szukalem na forach i roznych portalach ale nigdzie nie moge znalezsc wszyscy maja do sprzedania do diesla jakby ktos mial jakies namiary to z gory dziekuje za informacje

Zamiast dublować wpisy może zainteresuj się swoją pisownią, która delikatnie pisząc, jest tragiczna.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #15 dnia: 07 - Stycznia - 2017 - 12:00:33 »
Pytanie zasadnicze: czym różni się zbiornik paliwa z diesla od tego na benzynę ?
W twoim aucie jest pompka paliwa w tym małym baku, więc można ją chyba przełożyć do takiego od diesla.
Samo wypłukanie pozostałości oleju napędowego nie powinno być trudne, można użyć do tego np. benzyny ekstrakcyjnej która powinna rozpuścić wszystkie pozostałości po dieslu.
Czy można zastosować zbiornik paliwa z diesla do benzyny w twoim przypadku, niech wypowie się fachowiec od przeróbek  ;)

Dodano:  08 - Stycznia - 2017  -  11:04:07
Parę schematów zbiorników paliwa i butli CNG do twojego Caddy III:

1. Schemat rozmieszczenie poszczególnych części butli z gazem CNG

2. Schemat 13-litrowego zbiornika paliwa do aut zasilanych gazem CNG

3. Schemat zbiornika paliwa do diesla

4. Schemat zbiornika paliwa do silnika zasilanego beznyną

Offline piotr1000

« Odpowiedź #16 dnia: 07 - Stycznia - 2017 - 17:08:39 »
Myslalem ze jest jakas roznica miedzy zbiornikiem benzynowym a dieslem ale jak mowisz ze nie ma zadnej to fajnie sziekuje za informacje ale jeszcze dla pewnosci spytam sie fachowca . Dziekuje

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 07 - Stycznia - 2017 - 19:12:21 »
Z rysunków jakie są na schematach widać wyraźnie różnicę co nie zmienia faktu że jak się chce to się da .Jest tylko kupa małych drobiazgów związanych z przekładką na zwykły zbiornik .Począwszy od pompy paliwa która będzie inna do ON i do Pb ,wszelkiego rodzaju króćce od przewodów paliwowych ON ma większe średnice (chodzi o zasilanie ).Jak chodzi o drobiazgi nawet sam wlot do zbiornika różni się pomiędzy ON i Pb .Akurat jeśli chcesz wrzucić od ON nie będzie z tym dramatu bo końcówka od dystrybutora Pb wchodzi do wersji ON w drugą stronę byłby dramat z tankowaniem .Jak chcesz wrzucić zbiornik od diesla do benzyny potrzebujesz cały komplet z przewodami, pływakiem (twój co masz nie przypasi ) no i musisz znaleźć magika który nie będzie kwękał tylko się tego podejmie .Dla nie jednego zamontowanie filtra paliwa czy pochłaniacza oparów może być wyzwaniem.No chyba że typowe druciarstwo cię nie przeraża .

Rozsądniej byłoby znaleźć magików którzy montują tego typu instalację co masz w wozie i oddać im wszystko za zamontowanie zwykłego standartowego zbiornika (może montowali w takim wozie jak twój i im zalega na warsztacie ).Jak chcesz się koniecznie pozbyć tej instalacji.
Powiększenie tego co masz chyba jest najlepszym rozwiązaniem . 

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 08 - Stycznia - 2017 - 00:39:26 »
Ze zdjęcia wynika że nie bardzo jest miejsce gdzie zamontować większy zbiornik na paliwo.

Może jak kolega Gulasz radzi zdemontować tą instalacje i założyć na LPG. Będzie miejsce na większy zbiornik na paliwo.
A tu trochę info na temat Eco fuel
https://cng.auto.pl/3321/czas-na-gaz-zdradzamy-tajemnice-instalacji-cng/

Offline piotr1000

« Odpowiedź #19 dnia: 08 - Stycznia - 2017 - 10:20:38 »
Wlasnie cala instalacje cng demontuje a zakladam lpg i wlasnie po to sie pytam o ten wiekszy zbiornik paliwa czy da rade zamontowac od diesla do benzyniaka nigdzie nie moge znalezsc

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #20 dnia: 08 - Stycznia - 2017 - 11:09:31 »
cala instalacje cng demontuje a zakladam lpg
Czy ta operacja jest opłacalna, czy policzyłeś całkowity koszt tej zmiany ?
Mam nieodparte wrażenie, że w ogólnym rozrachunku, będzie to kosztować sporo pieniędzy i masę nerwów w przyszłym użytkowaniu tak wykastrowanego auta.

Offline Roberto

• Moc: 170 KM
« Odpowiedź #21 dnia: 08 - Stycznia - 2017 - 12:28:13 »
Pieniadze wywalone w błoto :)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 10 - Stycznia - 2017 - 00:45:58 »
Widać z punktu widzenia właściciela auta jest to bardziej opłacalne.
@piotr1000 Wybacz ze nie możemy konkretnie udzielić odpowiedzi ale rzadko się trafia że ktoś przerabia takie auto.
 Co do kształtu i dopasowania zbiornika od benzyny do diesla to raczej powinno pasować jeśli chodzi o kształt. Płyta podłogowa raczej jest ta sama. Mogą pojawić się problemy z podłączeniem odpowiednio zbiornika ale jak pisałem nie jestem pewien. Przy takiej przeróbce zawsze jest pewne ryzyko że coś może nie pasować którego musimy być świadomi. Przyjrzyj się swojemu zbiornikowi oraz zbiornikowi od benzyny może znajdziesz punkty wspólne.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #23 dnia: 10 - Stycznia - 2017 - 11:12:39 »
Nie wiem w czym jest "rzecz" ale albo Twoje Caddy jest w bardzo dobrym stanie technicznym i z małym przebiegiem albo kolega ma do niego niebywały sentyment. Gdybym to ja zakupił takie auto z zasilaniem CNG, to spróbowałbym stworzyć u siebie przy domu, stację tankowania gazu ziemnego. Jeżeli nie miałbym takiej możliwości, to spróbowałbym przynajmniej sprzedać lub zamienić w komisie na auto o bardziej "normalnym" dla twojego regionu zasilaniu paliwem. Zrobisz jak uważasz ale posłuchaj przynajmniej jednej rady: zanim zaczniesz na poważnie kombinować z "kastracją" swojego Caddego z instalacji CNG, to zrób kosztorys całej operacji biorąc pod uwagę także późniejsze ewentualne problemy w użytkowaniu auta. Jak już będziesz miał kosztorys, to wtedy podejmiesz decyzję, co dalej ::)
Na tą chwilę spróbowałbym dogadać się z kolegą @Gulasz i podjechać do niego w celu zmodyfikowania twojego zbiornika na benzynę (o ile by się tego podjął). Może rzeczywiście "rozdmuchanie" go z 13L do np. 20L dałoby na jakiś czas spokój z myśleniem o "kastrowaniu" fabrycznego zasilania CNG w twoim Caddym.

Tagi wątku: