Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 17638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malyex

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CAAC
  • Napęd: FWD
  • Rej: LU
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #50 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 19:00:13 »
Ostatnie 2 wypalania były po 300km. Trasa Lublin-Rzeszów.
Chyba można zakończyć temat, bo nie mam pomysłów, co jeszcze sprawdzić. Dzięki za wszystkie porady.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #51 dnia: 28 - Listopada - 2019 - 21:46:30 »
ciesz się jazdą

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #52 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 16:23:11 »
Cześć, odświeżę nieco temat.

Czy ktoś z Was wie może jak działa ten algorytm sterujący wypalaniem DPF. Chodzi mi o mierzenie ciśnienia za (jak udało mi się znaleźć w dokumentacji VW) a wartość sadzy rzeczywista i obliczona. Plus zliczanie ilości popiołu. Mam OBD11 i obserwuję sobie od dłuższego czasu te wartości tj. soot mass calculated oraz oil ash mass. Po przeczytaniu tego wątku zacząłem obserwować również soot mass measured.

Jeżeli chodzi o mój T6, to wartość graniczna obliczonej masy sadzy to 30 g. Po przekroczeniu rozpoczyna się dopalanie. Zawsze jest to związane z większą dawką paliwa + podniesione obroty biegu jałowego (wg tego co czytałem i sprawdziłem (temp DPF) filtr cząstek stałych jest zbyt daleko od silnika aby na autostradzie dochodziło do pełnego pasywnego dopalania - temp ok 350 st.C). Dopalanie dobiega końca przy wartości ~8 g. Czasem jest to 7,4 a czasem 8,7 (nadal wartość obliczona sadzy).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Tagi wątku: