Witam.
Posiadam Golfa IV 1.9 TDI (AXR) 101 KM 2002r.
Od maja 2015 do stycznia 2016 jeździłem sobie podniecony nowym autem a na początku lutego 2016 wpadłem na pomysł chip tuningu.
Długo się nie zastanawiając oddałem auto do firmy V-tech performance czy coś takiego we Wrocławiu.
Oto wyniki, pan z V-tech, zapewnił że to zdrowa seria i tyle spokojnie wypracowali:
- 109.5 KM / 270 Nm - seria
- 146.5 KM / 355 Nm - po chipie
Wracając z Wrocka do Lubina A4-ką jechałem spokojnie (bo to zima szklanka na jezdni).
po 2 tygodniach wracam do siebie na wioskę i sobie przycisnąłem.....i przy 180 km/h (5-bieg) odjęło moc przez przeładowane turbo.
Dokładnie błąd taki wyskoczył:
- regulacja ciśnienia doładowania dodatnia odchyłka
po ponownym uruchomieniu silnika wracała moc.
I tak przez ten nie cały rok po chipie, kilkanaście razy miałem taka sytuacje, tego lata latałem po autostradzie i ani razu, jeszcze przedtem to załóżmy na 5 prób 2 razy się przeładowało i za każdym razem w okolicach 180 km/h.
Myślałem ze czasami przeładowuje przy 180 km/h.... a dziś -4 na dworze, auto ma takie kopyto jak nigdy i na 10 prób 10 razy przeładowało w okolicach 180 km/h (na 4-biegu ciągnę do końca obrotów(160 km/h) i nic się nie dzieje)
Przed chipem to może z 4 razy jechałem 180 km/h i nie było tego problemu (chip popierniczyli? czy zbieg okoliczności ze przed chipem tego problemu nie trafiłem)
Co jeszcze zauważyłem w trakcie jazdy przez ten niecały rok, czasami ma kopyto na 100% a czasami na 80%.
P.S. Wychodzi na to czym zimniej na dworze tym większe prawdopodobieństwo przeładowania.
Posiadam vag-com i mogę zrobić logi tylko napisać jakie......( np. 011 dynamiczny mogę zrobić jak jadę 160-180 km/h żeby te przeładowanie zarejestrowało)