Autor Wątek: 1.9 TDI [AXR] - przeładownia turbo po Chipie  (Przeczytany 4202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rexelek91

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 101 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
1.9 TDI [AXR] - przeładownia turbo po Chipie
« dnia: 13 - Listopada - 2016 - 10:56:04 »
Witam.
Posiadam Golfa IV 1.9 TDI (AXR) 101 KM 2002r.
Od maja 2015 do stycznia 2016 jeździłem sobie podniecony nowym autem a na początku lutego 2016 wpadłem na pomysł chip tuningu.
Długo się nie zastanawiając oddałem auto do firmy V-tech performance czy coś takiego we Wrocławiu.

Oto wyniki, pan z V-tech, zapewnił że to zdrowa seria i tyle spokojnie wypracowali:
- 109.5 KM / 270 Nm - seria
- 146.5 KM / 355 Nm - po chipie

Wracając z Wrocka do Lubina A4-ką jechałem spokojnie (bo to zima szklanka na jezdni).
po 2 tygodniach wracam do siebie na wioskę i sobie przycisnąłem.....i przy 180 km/h (5-bieg) odjęło moc przez przeładowane turbo.
Dokładnie błąd taki wyskoczył:
- regulacja ciśnienia doładowania dodatnia odchyłkapo ponownym uruchomieniu silnika wracała moc.
I tak przez ten nie cały rok po chipie, kilkanaście razy miałem taka sytuacje, tego lata latałem po autostradzie i ani razu, jeszcze przedtem to załóżmy na 5 prób 2 razy się przeładowało i za każdym razem w okolicach 180 km/h.
Myślałem ze czasami przeładowuje przy 180 km/h.... a dziś -4 na dworze, auto ma takie kopyto jak nigdy i na 10 prób 10 razy przeładowało w okolicach 180 km/h (na 4-biegu ciągnę do końca obrotów(160 km/h) i nic się nie dzieje)
Przed chipem to może z 4 razy jechałem 180 km/h i nie było tego problemu (chip popierniczyli? czy zbieg okoliczności ze przed chipem tego problemu nie trafiłem)

Co jeszcze zauważyłem w trakcie jazdy przez ten niecały rok, czasami ma kopyto na 100% a czasami na 80%.

P.S. Wychodzi na to czym zimniej na dworze tym większe prawdopodobieństwo przeładowania.

Posiadam vag-com i mogę zrobić logi tylko napisać jakie......( np. 011 dynamiczny mogę zrobić jak jadę 160-180 km/h żeby te przeładowanie zarejestrowało)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: [Golf IV] 1.9TDI - Przeładowanie turbo po chipie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Listopada - 2016 - 08:23:50 »
1. Wstaw wykres z hamowni a sporo to nam powie. Po samym wykresie będzie już można ocenić czy tuner to skopał czy nie.
2. Skoro to się dzieje od momentu podniesienia mocy to udał bym się tam gdzie to robili w celu wyjaśnienia w czym problem.
3. Zrobić logi dynamiczne wskazane.

Offline krispin

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AWX
  • Moc: 130 KM
Odp: [Golf IV] 1.9TDI - Przeładowanie turbo po chipie
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Lutego - 2017 - 00:20:42 »
A sprawdzałeś zawór N75 albo czy sztanga się nie zacina?

Tagi wątku: VAG tdi turbo