Autor Wątek: REFLEKTORY - wybór dobrych żarówek  (Przeczytany 5824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
REFLEKTORY - wybór dobrych żarówek
« dnia: 07 - Listopada - 2016 - 10:36:03 »
Panowie, w jednym z wczorajszych tematów na forum był link do testu żarówek H7:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-zarowek-h7-sprawdzilismy-ktore-swieca-najlepiej/74x6jh
Jak myślicie które z tych testowanych żarówek, zakupić do moich wypolerowanych lamp w Passacie B5  ::)

Podziękował: waldi919

Offline waldi919

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: REFLEKTORY - wybór dobrych żarówek
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Listopada - 2016 - 21:24:45 »
Proponowałbym Osramy lub Boscha  :thumbup:

Offline jaro1015

« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Marca - 2018 - 08:45:39 »
Witam,
Posiadam Passata B5 (1999r), lampy zwykłe, bez soczewek. Zastanawiam się nad zakupem w miarę porządnych żarowek H7 i H4, jakie polecacie?
Myślałem nad Ring xenon ultima +120%, które do tanich nie nalezą, dobrze wypadają w testach, ale nie wiem jak w praktyce. A może Tungsram?
Dodam, że do jazdy dziennej zamontuję dodatkowe światła. Jakie jest Wasze zdanie?

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Marca - 2018 - 10:29:34 »
Zostaw te ringcośtam w Biedronce lezeć.
Tungsram Sportlight Bliush +120 --> super cena za super jakość i niebieskawa barwa.

Offline jaro1015

« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Marca - 2018 - 11:00:47 »
Z tego co wiem to Ring xenon ultima +120% nie są pierwszymi lepszymi żarówkami z Biedronki.
Tungsram Sportlight Bliush +120 - pewnie chodzi Ci o te "+50", długo już na nich jeździsz?

Offline K9Darek

« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Marca - 2018 - 12:21:10 »
Tungsram mam Megalight +90 od prawie 3 lat i światło mam takie samo a nieraz lepsze od nowych aut bo barwa jest biała a nie żółtawa, chociaż mam zakurzone odbłyśniki i plastiki do polerki. Jestem bardzo zadowolony. Sportlight kupię przy najbliższym wyjeździe do Polski bo u mnie tej marki nie ma.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Marca - 2018 - 13:31:13 »
Zostaw te ringcośtam w Biedronce lezeć.
To nie są żarówki z Biedronki, akurat te wymienione "Ring Xenon Ultima +120%" przez kolegę, to jedne z najlepszych jakie są na rynku ;)

Wystarczy poczytać testy i opinie na rożnych forach a także zdać się na doświadczenia kolegów i wyciągnąć swoje wnioski :D
Gdybym teraz kupował nowe żarówki, to gdyby "Ring Xenon Ultima +120%" był w dobrej cenie, to z całą pewnością wybrałbym właśnie te żarówki. Następne w kolejności są żarówki firmy Tunsgram które zakupiłem i sam przetestowałem w reflektorach Passat B5: Żarówki H7/H1: Osram standard vs Tunsgram MegaLight Ultra 120%. Tunsgramy w Passacie sprawują się naprawdę super i właściciel jest ze zmiany bardzo zadowolony.

Do mojego Sharana też zakupiłem, te same żarówki H4 Tunsgram MegaLight Ultra 120% ale z braku czasu na test porównawczy nie zmieniłem ich jeszcze. Jeżeli dzisiaj będę miał chwile czasu wieczorem to może przeprowadzę teścik i wrzucę na forum  ;)

Offline K9Darek

« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Marca - 2018 - 14:39:17 »
No dobra, powiedzmy ze cofam co powiedziałem, ale gdy widzę na H4, H7 lub innych halogenówkach napis XENON, z miejsca widzę ZENONy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Marca - 2018 - 15:04:32 »
@Darku, mam takie same odczucia co do większości takich napisów.
Ale akurat w przypadku żarówek "Ring Xenon Ultima +120%" jest zupełnie inaczej ;)
Można nie wierzyć testom w gazetach (bo często są sponsorowane) ale jak sam naocznie przekonujesz się, że coś jest dobre i świeci lepiej niż inne...np. u kolegi z miasta lub u innych kolegów z innych for, to widząc efekt ciężko z tym polemizować  :D

Tu jeden z testów właśnie tych żarówek firmy Ring, na oko wydaje się, że w miarę obiektywnym serwisie dla kierowców:  http://www.blyskotliwykierowca.pl/ring-xenon-ultima/

Ogólnie po wpisaniu w Google: opinii na ich temat, ciężko było mi znaleźć kogoś niezadowolonego z jakości świecenia, cena jest wysoka ale według mnie adekwatna do serwowanej jakości.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Marca - 2018 - 17:17:49 »
Cięzko mi uwierzyć że te normalne tak słabo świecą. Pewnie zapomniał wymienić na nowe przez porównaniem.
Widziałem te żarówki w Auto Świat parę ładnych lat temu i miały takie sobie wyniki ale szału nie było. Albo się poprawili albo AŚ nie było obiektywne w ocenie.
Są droższe nawet od Osram i kosztują 4x tyle co Tungsramy. Czy dają 4x więcej światła?

Offline jaro1015

« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Marca - 2018 - 20:08:42 »
@K9Darek
Ringi nie kosztują, aż cztery razy więcej od Tungsramów. Owszem są droższe, ale dwukrotnie.
Jeżeli cena idzie w parze z lepszym oświetleniem (niekoniecznie dwa razy większym) i zwiększoną trwałością żarówki to według mnie warto zapłacić.

@pretor
Ringi naprawdę świecą tak jak na tym nagraniu?

Jeżeli tak to konkurencja daje znacznie większą dawkę światła przed autem. Na nagraniu są akurat mocniejsze Ringi.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #11 dnia: 01 - Marca - 2018 - 20:19:17 »
Oferty jakie znalazłem w necie wskazywały opakowanie z 1 żarówką za 85zł. Potem znalazłem inne. Tak czy tak, jeśli coś świeci mocniej niż inne o, teoretycznie, podobnej jakości, to dla mnie znaczy że wykazują się większym poborem prądu i szybszym ich zużyciem i uszkodzeniem lamp przez wyższą temperaturę. Prada jest taka że nie ma coś z niczego. Były testy żarówek o zwiększonej mocy. Padały jak muchy zabierając elektrykę i/lub lampy ze sobą do grobu.

Offline jaro1015

« Odpowiedź #12 dnia: 02 - Marca - 2018 - 09:50:29 »
Zdecydowałem się na zakup H7 i H4 Ring xenon ultima +120%. Zobaczymy po pewnym czasie czy był to dobry wybór. Koszt 2x H7 + 2x H4 + wysyłka = 150zł
Dosyć dużo. Zestaw Tungsrama +120% miałbym za 90zł z przesyłką. Różnica w cenie bardzo widoczna. No cóż, przekonam się na własnej kieszeni czy w przypadku Ring cena idzie w parzę z oświetleniem/trwałością, czy jednak jest to jedynie chwyt marketingowy, zawierający jedynie ładne pudełko, zaś testy wykonane przez np. Auto-Świat, były sponsorowane i jedynie nabraniem klienta.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 02 - Marca - 2018 - 11:59:59 »
Czy ty jesteś pewny że w swoich lampach masz żarówki H4 i H7 ?
Pytam bo w Passacie B5 (99r) od mojego ojca, też są lampy bez soczewek ale na pewno są w nich żarówki H7 i H1.
Link do tematu z fotkami tych reflektorów: http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1636.0.html

PS. A tak w ogóle, to mógłbyś uzupełnić swój profil o markę i model posiadanego auta  ;)

Offline jaro1015

« Odpowiedź #14 dnia: 02 - Marca - 2018 - 12:31:20 »
Jestem pewien, jeszcze sprawdzałem w ramach upewnienia się na reflektorach. Wychodziły właśnie z żarówkami H7+H1 i z H7+H4 (halogen). Posiadam właśnie ten drugi model.
Reflektory mam takie same tylko, że ORI Hella. Oddałem je do całkowitej regeneracji i liczę, że, gdy wrócą to będę zadowolony ;)
Nie chciałem kupować zamienników np. DEPO
Sugerując się opinią mojego mechanika, który stwierdził, że zamiennik to jest na krótki okres czasu, albo najlepiej na sprzedaż samochodu, wtedy robi dobre wrażenie, ale jeżeli chodzi o dłuższą eksploatację to z czasem bardzo znaczącą tracą na właściwościach. No i podobno są problemy z wyregulowaniem, nie wiem ile w tym prawdy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #15 dnia: 02 - Marca - 2018 - 16:49:54 »
W Passacie u ojca też zostały oryginalne Hella, te zamienniki z TYC-a zostały oddane (tzn. jeden został oddany a drugi leży w piwnicy i czeka na nowego właściciela).
Jak te twoje reflektory wrócą z regeneracji, to pochwal się wynikiem na fotkach i ceną, bo mieliśmy to pewnego kolegę co regeneruje reflektory samochodowe ale mimo tego że szukał klientów nie chciał zdradzić ile taka regeneracja kosztuje u niego :o

Offline jaro1015

« Odpowiedź #16 dnia: 02 - Marca - 2018 - 17:35:32 »
https://ibb.co/g6OHNn - Link do zregenerowanych lamp, wybaczcie za jakość. Aparat jest jaki jest :P

Niedawno przyszły, naprawdę jestem mega zadowolony, wyglądają jak nowe. Myślę, że foto nie odzwierciedlają tego jak super wyglądają obecnie w rzeczywistości. Jeżeli chodzi o jakieś zdjęcia jak świecą to dopiero wrzucę w następnym tygodniu jak przyjdą do mnie żarówki.
Renowacja obejmowała:
- polerowanie klosza z zabezpieczeniem
- rozklejanie lampy
- regeneracja odblasku
- czyszczenie lampy w środku

Koszt całkowitej renowacji wyniósł mnie 240zł za dwie lampy + oczywiście koszty wysyłki.
Naprawdę profesjonalne podejście. Paczkę nadałem po południu 27 lutego, dzisiaj otrzymałem, więc wydaje mi się, że dosyć szybko, biorąc pod uwagę, że między mną a danym Zakładem jest ponad 500km drogi.

http://regeneracja-hc.com/ - Polecam

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 02 - Marca - 2018 - 17:46:09 »
Koszt całkowitej renowacji wyniósł mnie 240zł za dwie lampy + oczywiście koszty wysyłki.
Nareszcie konkret i wcale nie jest aż tak drogo :thumbup:

U mojego ojca problem polegał na tym, że po zakupie Passata okazało się, że w jego lampach ktoś wcześniej zamontował "chińskie xenony" i one dosłownie spaliły cały środek. Musiał kupić 2-zestaw używanych lamp bo z tymi wypalonymi nikt by już nic nie zrobił a przy zwykłych dedykowanych żarówkach lampy nie świeciły prawie wcale. Zakup tych zamienników firmy TYC, to taki wypadek przy pracy ale dający następne doświadczenie. 

Tagi wątku: