Autor Wątek: ACTIVE INFO DISPLAY - Discover Media vs. Discover Pro  (Przeczytany 35763 razy)

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
ACTIVE INFO DISPLAY - Discover Media vs. Discover Pro
« dnia: 05 - Listopada - 2016 - 16:43:35 »
Chciałem opisać istotne ograniczenie we współpracy zegarów Active Info Display z nawigacją Discover Media w stosunku do Discover Pro.
- w autach z bardziej rozbudowaną navi DP mapa może być jednocześnie wyświetlana zarówno na AID jak i na ekranie jednostki DP.
- w autach z nawigacją DM mapa może być pokazywana tylko na jednym ekranie w danym momencie. Tak więc albo ustawiamy mapę na AID i mapa znika z ekranu nawigacji DM, albo ustawiamy wyświetlanie mapy na ekranie DM i wtedy znika ona z ekranu zegarów AID.

Nigdzie to ograniczenie nie jest chyba opisane w ulotkach i na stronie VW, a pewnie dla wielu kupujących Tiguana II jest bardzo istotne.

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
Odp: ACTIVE INFO DISPLAY - Discover Media vs. Discover Pro
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Listopada - 2016 - 22:08:42 »
HiHi, o tym to ja poinformowałem dilera a nie on mnie, jak oczekiwałem na auto.
Co więcej, o czym też nigdzie nie piszą; jeśli zamówi się Area View przy Discover Media to traci się Bird View, czyli widok 3D z lotu ptaka.

UPDATE:
Po zapytaniu od KABE, sprawdziłem czy można zoomować mapę na AID, przy Discover Media.
Otóż można, ale nie jest to specjalnie oczywiste ani intuicyjne.
Trzeba mianowicie odpalić na Discovery Media również opcję NAVI, po czym kręcąc prawym pokrętłem od Discover Media można zmieniać skalę mapy widocznej na Activ Info Displayu.

Pozdrawiam.

Offline Qortes

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: PO
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Grudnia - 2016 - 00:37:31 »
Wciąż nie udało mi się odkryć jak jednym ruchem wyłączyć dźwięk w Discover Media ("mute"). Czasem podczas jazdy trzeba pilnie wyciszyć radio bez wyłączania całego systemu. Trzymanie przycisku ściszania przy kierownicy (a potem zgłaśniania żeby wrócić do stanu pierwotnego) jest mocno upierdliwe. Szukałem po angielskich forach i nie znalazłem odpowiedzi. Drobna, bardzo praktyczna funkcja.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 21:21:17 »
Pozostaje Ci skręcić głośność w lewo do oporu, najszybszy sposób.

Niektóre radia na platofrmie MQB maja przycisk MUTE, ale w DM i DP miejsce na przycisk (jest ich 8) jest użyte dla innej funkcji.

Wnioskuje to tylko z instrukcji obsługi, wspominającej o tym przycisku.

Jest cały szereg różnic miedzy DM a DP, część bardziej część mniej znanych (zwłaszcza sprzedawcom:) ). Część może być nieaktualnych, gdyż dowiedziałem się o nich interesując się Passatem albo testowałem we wczesnych Tiguanach.

- szybkość procesora
- ilość pamięci
- rubberband
- DVD
- HDD
- wbudowana obsługa głosowa (wydaje mi się też, że DM po dokupieniu ma lub miało prostsza wersje tego systemu, przynajmniej w Passacie)
- wspiera interfejs telefoniczny Business (SIm+RSAP,LTE,Hotspot i inne. chociaż miałem wrażenie, że coś się zmieniało w tej kwestii) czyli
- ilość slotów SD ( to znaczy mamy 2 wolne)
- widok 3D (wliczając budynki)
- wsparcie 3D w Area View
- możliwość dodania tunera TV ale nie ma tego w ofercie i możliwe, że nie będzie
- dodatkowe możliwości ustawień językowych
- miałem wrażenie, że DM w Tiguanie brzmiało dużo gorzej (płasko) w Tiguanie niż DP Gen 1 w golfie 7
- wydaje mi się, ze WLAN client jest/był szybszy, ale może coś zmyślam
- wbudowany AppConnect
- 3 urządzenie A2DP/AVRCP
- ilość danych nawigacyjnych jest dużo większa, co by sugerowało rożnice w jakości/dodatkowe elementy/mniejsza kompresję itp. Pliki z dodatkowymi danymi mają interesujące nazwy, sugerujące dodatkowe informacje związane z profilami szybkości itp.
- update map online (wliczając update częściowy, tj. pojedyncze kraje itp oraz powiadamianie o nowych mapach w samochodzie)
- wyszukiwanie głosowe POI
- GoogleEarth/StreetView
- wsparcie dla AID (DM ma od 22 tygodnia produkcyjnego ale na jednym ekranie) - dwa ekrany nawigacji
- Extended Lane Guidance (z animacjami, podobno. Testowałem na wczesnych Tiguanach i widok skrzyżowań był statyczny, czy to jest tez w DM teraz???)
- nie wiem czy DM wspiera stale trasy/nawigacje predyktywną, z instrukcji wynika, ze tak ale strony VW podaja to różnie
- DM wyszukiwanie pewnych adresw nie było możliwe, dopiero pojawiały się po naprawde długim czasie, DP nie ma tego problemu

Dm wyglada lepiej jeśli chodzi o ilość wspieranych ilości plików/katalogów na nośniku (DM i DP wspierają jak dla mnie ilości astronomiczne). I chyba własne POI się wyświetlają na ekranie, a na DP nie, ale nie pamiętam już dokładnie.

Pozdrawiam,
Robert

Plotka głosi, że w DM czasami niechcący można mieć dwa niezależne widoki mapy (AID i DM), wyglada na bug. Przeczytane na niemieckim forum, nie sprawdzone.

Offline sasza

• Moc: 180 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SM
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 12:23:43 »
Czy DM ma wbudowany zestaw głośnomówiący BT ?

Strona www VW:

"Opcjonalny system nawigacji Discover Media również posiada kolorowy ekran dotykowy o przekątnej 20,3 cm. Inne elementy systemu to: osiem głośników, radio FM, napęd CD, dwa porty kart SD, złącze AUX-IN i USB oraz przygotowanie do instalacji telefonu komórkowego z Bluetooth."

"Chcesz jeszcze więcej? Opcjonalna nawigacja Discover Pro to system Infotainment dla wyjątkowo wymagających. Obejmuje on ekran o przekątnej 20,3 cm, na którym prezentowane są mapy 3D, a także wewnętrzną pamięć flash. Funkcja obsługi głosowej reaguje na nazwy miejscowości i ulic oraz oblicza trasę według wskazówek. System poprawia także wygodę korzystania z telefonu, oferując zestaw głośnomówiący z Bluetooth."

Czy to znaczy, że DM nie ma funkcji zestawu głośnomówiącego ? Co ze streamingiem audio po BT ? Informacji w necie jest dużo ale mam wrażenie, że często są sprzeczne.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 12:31:29 »
DM ma BT i działa bardzo dobrze, szybko i sprawnie. Streaming po BT też działa bardzo dobrze.
Nie ma tylko obsługi głosem - za to trzeba dopłacić.

Pozdrawiam.

Podziękował: sasza, Siemek

Offline rk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 13:13:54 »
Zarówno DP i DM mają standardowo interfejs telefoniczny Basic, wspierający HFP/A2DP/AVRCP/PBAP/MAP.

Standardowo można podłączyć dwa telefony w obu systemach. W wypadku Discover Pro w kombinacji HFP+HFP trzecie urządzenie wyłącznie A2DP/AVRCP może być dodane (przypuszczam to wymaga interfejsu telefonicznego Business).

VW czasami nazywa zestaw głośnomówiący 'przygotowaniem do instalacji telefonu komórkowego z Bluetooth'.

Dodatkowo, dopatrzyłem się pewnej różnicy jeśli chodzi o obsługę TMC - DP ma TMC PRO. DM nie miało, ale być może się dorobiło. Ma to znaczenie dla jeżdżących za granice tylko, bo u nas i tak nie działa.

Podziękował: sasza

Offline Mutek

• Skrzynia: MT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 00:03:04 »
Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą w salonie odnośnie zmiany DM na DPro. Odradził. Mówi, że nie warto dopłacać a i też może się wydłużyć termin odbioru. Powiedział, że po odbiorze auta można w serwisie kupić kody odblokowywujące konkretne funkcje.
Wie ktoś może jakie te funkcje można odblokować za pomocą tych kodów i orientacyjnie  jaki to koszt?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Kabe

« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 01:00:05 »
Wie ktoś może jakie te funkcje można odblokować za pomocą tych kodów i orientacyjnie  jaki to koszt?

Te same opcje które są dostępne w cenniku i dotyczą funkcji samego oprogramowania, np. App-connect czy obsługa głosowa. Ceny nie wiem, ale zgaduje że nie taniej jak w cenniku przy zakupie.
Tak czy inaczej z DM nie zrobi się DP i każdy musi to indywidualnie przemyśleć na czym mu zależy.

Podziękował: Fish

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 11:40:37 »
Chciałem opisać istotne ograniczenie we współpracy zegarów Active Info Display z nawigacją Discover Media w stosunku do Discover Pro.
- w autach z nawigacją DM mapa może być pokazywana tylko na jednym ekranie w danym momencie. Tak więc albo ustawiamy mapę na AID i mapa znika z ekranu nawigacji DM, albo ustawiamy wyświetlanie mapy na ekranie DM i wtedy znika ona z ekranu zegarów AID.
Nie jest to prawda w odniesieniu do mojego DM. Zarówno na AID jak i na ekranie nawigacji mogę mieć równoczesnie wyświetlaną mapę. Na AID dodatkowo mogę zmieniać jej wielkość.

Offline Kabe

« Odpowiedź #10 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 12:16:16 »
Nie jest to prawda w odniesieniu do mojego DM. Zarówno na AID jak i na ekranie nawigacji mogę mieć równoczesnie wyświetlaną mapę. Na AID dodatkowo mogę zmieniać jej wielkość.

WOW czy masz autko z roku produkcji 2017? W takim razie zostało to zmienione bo pierwszy post bazuje na informacji od Dealera i Robert_em w oparciu o auta z połowy roku 2016. W takim razie dopisuje aktualizację w pierwszym poście by nie wprowadzać w błąd.

Czy na AID możesz robić zoom mapy i płynnie ją przybliżać i oddalać? Nie mylić z powiększeniem wielkości mapy i zmniejszeniem jednoczesnym wielkości prędkościomierza i obrotomierza...

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #11 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 14:44:15 »
U mnie w "wakacyjnym" egzemplarzu też nie ma możliwości wyświetlania mapy na dwóch ekranach. Ciekawe czy w czwartek zrobią mi pełny update systemu - czeka mnie wizyta w serwisie przy okazji doprogramowania App Connect.

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #12 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 15:09:16 »
Czy na AID możesz robić zoom mapy i płynnie ją przybliżać i oddalać?

Można. Musisz tylko ustawić "NAV" na panelu środkowym i "prawą gałką" możesz przybliżać lub oddalać widok na AID

Offline rk

« Odpowiedź #13 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 17:48:36 »
Ta zmiana została wprowadzona po jakimś czasie. Najpierw DM nie potrafiło wyświetlić mapy w AID do chyba 22 tygodni produkcyjnego. Póżniej doszły dwa widoki (z ograniczeniami, np. ta sama skala itp.). Niemniej tylko DP ma dwa niezależne widoki.

Dodano:  12 - Lutego - 2017  -  17:49:49
W DP skala jest niezależna, czyli nie da się zmienić jej w AID za pomocą prawej gałki z centralnego wyświetlacza.

Offline mapigeo

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #14 dnia: 12 - Lutego - 2017 - 19:42:04 »
W samochodzie z Października nie da się jednocześnie wyświetlić mapy na AID i ekranie DM. Może jak wgrają nowy soft to się to zmieni?

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #15 dnia: 13 - Lutego - 2017 - 07:21:40 »
WOW czy masz autko z roku produkcji 2017? W takim razie zostało to zmienione bo pierwszy post bazuje na informacji od Dealera i Robert_em w oparciu o auta z połowy roku 2016. W takim razie dopisuje aktualizację w pierwszym poście by nie wprowadzać w błąd.
Muszę wszystkich przeprosić za wprowadzenie w błąd. Mapa wyświetlana jest albo na AID albo na ekranie nawigacji - nie na obu  równocześnie. Tak więc informacja w pierwszym poście jest prawidłowa. Jeszcze raz - sorry.

Offline Kabe

« Odpowiedź #16 dnia: 03 - Marca - 2017 - 20:59:37 »
Moje pytanie najbardziej pasuje do tego tematu więc je opiszę:
Odebrałem już swojego Tiguana tydzień temu, ale jeszcze go poznaje ...

Czy ktoś umie podpowiedzieć mi, czy da się na AID z DM tak przypisać ustawienia widoku mapy by po odpaleniu samochodu ekran z mapą nawigacji odpalał się z widokiem już powiększonej mapy? Przełączając zegary AID pomiędzy różnymi widokami, zegary pamiętają że ostatnio wyświetlana była powiększona mapa, ale po zgaszeniu zapłonu i odpaleniu samochodu ponownie mapa pokazuje się u mnie standardowo (czyli pomniejszona) i muszę za każdym razem ręcznie naciskać na kierownicy "OK" by ją powiększyć. Czy nie da się tego gdzieś w ustawieniach przypisać na stałe?

Offline Robert_em

« Odpowiedź #17 dnia: 03 - Marca - 2017 - 21:02:09 »
Raczej nie...
Też mnie to trochę irytowało, ale nie tylko tego nie pamięta niestety...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline klw

• Kod: BKD
  • Moc: 140 KM
  • Rej: GSP
« Odpowiedź #18 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 12:29:09 »
Nie chcę tworzyć nowego tematu, a mam pytanie odnośnie DM/DP.
Czy DP ma ten sam system audio co DM?

Offline rk

« Odpowiedź #19 dnia: 04 - Czerwca - 2017 - 22:58:44 »
Opinie są różne.

Moim zdaniem jest różnica, ale na ocenę mogły wpływać warunki testowe.

Na ten temat uzewnętrznialiśmy się w wątku o Dynaudio.

http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2924.0.html

Jedna z osób twierdziła, że różnicy nie słyszy.

Offline Robert_em

« Odpowiedź #20 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 11:43:44 »
Właśnie pokazali nowe Polo i ma nowy soft AID. Wg mnie dużo ładniejszy. Przyznam się, że jak zamawiałem auto to mialem nadzieję że będzie możliwość w przyszłości zmiany oprogramowania tego ustrojstwa, choćby żeby odświeżyć wygląd, czy dodać jakieś opcje. Ale teraz myślę, że raczej nie ma na to niestety większych szans.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #21 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 11:52:00 »
jak mozesz to wrzuc tutaj jak wyglada w polo

Offline Robert_em

« Odpowiedź #22 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 11:58:33 »

Offline Kabe

« Odpowiedź #23 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 12:07:48 »
Właśnie pokazali nowe Polo i ma nowy soft AID. Wg mnie dużo ładniejszy

Wygląda analogicznie jak w Skoda Karoq, sprawa gustu ale mnie jak na razie nie podchodzi taka grafika.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #24 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 12:26:40 »
jedyny plus to mozliwosc włączenia nawigacji na całym ekranie AID...