Autor Wątek: Jak wyłączyć silnik ?  (Przeczytany 2695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Jak wyłączyć silnik ?
« dnia: 29 - Października - 2016 - 18:02:22 »
Tytuł tematu brzmi może banalnie ale dzisiaj natknąłem się na nie małe schody .Potrzebuję wyłączyć silnik w może mało typowej sytuacji .Potrzebuję sprawdzić co powoduje hałas w okolicy koła .Chodzi konkretnie o passata z 2011 roku .Zaciągnąłem ręczny/elektryczny by wóz nie złapał głupawki wyłączyłem kontrolę trakcji ,podniosłem przednie koło by posłuchać o co chodzi i co tam hałasuje .Fura odpalona zapięty najwyższy bieg ,prędkość na liczniku około 100 i zoong bo nie można wyłączyć cudownym przyciskiem silnika .Hałas dochodzący od silnika uniemożliwia sprawdzenie niczego .Czy ma ktoś pomysł jak oszukać tą cudowną elektronikę nie wycinając wiązki i nie podłączając serwisowego kompa dało się wyłączyć silnik z wierzgającym jednym kółkiem w powietrzu ?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: Jak wyłączyć silnik ?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Października - 2016 - 19:31:17 »
Gulasz jak czytam co ty wyrabuasz to mnie choroba bierze.  Chlopie wez sie opamietaj! Rozpedzanie jednego kola przy tak duzych obrotach w ciagu 30 sekund konczy sie spaleniem satelit w dyfrze.  Osobiscie to widzialem wiec mi nie pitol ze to nie prawda. Do tego jeszcze konsylultowalem ten fakt z wzietym mechanikiem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Października - 2016 - 20:58:07 »
Każdy ma swoje sposoby na sprawdzanie niektórych tematów .Przez pół życia sprawdzam tak np. które łożysko w kole jest padnięte .Nigdy nie wierzę właścicielowi że słyszy coś z jednej lub drugiej strony .Sprawdzam takie tematy podnosząc każde koło osobno by nie przenosiło hałasu ze strony na stronę .Co do dyfru i jego spalenia (uszkodzenia ) to jeśli wyłączysz kontrolę trakcji lub nie masz tego cudeńka i zaczniesz wyciskać soki by wyjechać z błota czy zaspy śniegu to powinien taki dyfer rozpaść się gdy idzie na solidnych obrotach i do tego pod obciążeniem auta .A każda próba startu z piskiem opon na skręconych kołach gdy ciągnie tylko jedno powodowałoby zgon natychmiastowo a tak nie jest .Przy moich próbach koło lata bez obciążenia czyli ryzyko że dyfer zdechnie jest minimalne .Problem napotkałem przy w miarę świeżym aucie gdzie fachowcy zrobili zabezpieczenie by nie wyłączyć przypadkowo silnika podczas jazdy (tak jakby przysłowiowy Kowalski był ograniczony umysłowo i przy stówce na zegarach gasił silnik ).Jak masz pomysł jak zgasić silnik na wierzgającym kółku będę wdzięczny za podpowiedź (mimo konsekwencji z tego płynących ułatwiłoby to postawienie diagnozy co powoduje hałas ).Bo wymiana części na chybił trafił jakoś mi nie leży .No chyba że przy tej cudownej elektronice nie ma takiej opcji i w serwisach robią diagnozy na zasadzie prób i błędów a Kowalski i tak płaci za wszystko co wymienią czy potrzebnie czy nie . 

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Października - 2016 - 13:12:54 »
Myślę że takich prób w serwisie się nie przeprowadza a to z powodu bezpieczeństwa ludzi tam pracujących jak też sprzętu. System wyłączysz jak hamulcem zahamujesz i go trzymając do momentu aż koła staną w miejscu. Jeśli taki system ma zabezpieczenia to na pewno nie bez przyczyny.

Dodano:  30 - Października - 2016  -  13:24:27
Zapomniałem zapytać czy skrzynia to manual czy automat?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Października - 2016 - 15:51:31 »
System wyłączysz jak hamulcem zahamujesz i go trzymając do momentu aż koła staną w miejscu.
O to właśnie chodzi by wyłączyć silnik jak koło będzie się kręcić .W normalnych samochodach ze zwykłym kluczykiem możesz wyłączyć wóz w takim momencie jak chce tego kierowca .Swoją drogą jest to kolejny dowód jak elektronika w wozie doprowadza mnie do szału .Żeby nie można było zgasić silnika bo ktoś ze zlasowanym mózgiem wymyślił badziew w postaci zabezpieczenia przed wyłączeniem podczas obrotu kół .Tak jakby wszyscy byli umysłowo ograniczeni i wyłączali zapłon podczas jazdy .Czemu nie zrobili takiego zabezpieczenia przy normalnej stacyjce .Czekam aż zrobią przycisk od autodestrukcji połączony z katapultą fotela kierowcy .Jak ma być absurdalnie to niech idą po całości .

Dodano:  30 - Października - 2016  -  15:52:16
Fura ze zwykłą skrzynią .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Października - 2016 - 00:36:04 »
No trudno się mówi i robi się dalej. ;) Czyli zabezpieczenie działa. Możesz kręcić kołem ręcznie przy zgaszonym silniku. Wiem że nie to co byś chciał ale raczej inaczej się nie da.

Tagi wątku: