Autor Wątek: MAGLOWNICA - wycieki, wymiana czy regeneracja  (Przeczytany 9781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline edek112

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AVB
  • Moc: 100 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WR
MAGLOWNICA - wycieki, wymiana czy regeneracja
« dnia: 29 - Października - 2016 - 15:11:59 »
Witam.
Mój Passat to B5 FL / 1.9 TDI / 101 KM / AVB z 2003 roku.
W czerwcu przy wymianie filtrów mechanik wymienił mi również osłonę przekładni kierowniczej mówiąc mi że tam "ciekło".
Jestem teraz w Anglii. Od około 3-tyg. uciekał mi płyn od wspomagania, do tego słychać stuki na dołkach i skrętach. Pomyślałem że to stukanie to końcówki drążków a uciekający płyn to pewnie jakiś nieszczelny wąż itp. Więc zaprowadziłem do mechanika i on mi powiedział że do wymiany maglownica ale on mi tego nie zamówi bo w UK są odwrotne.
Jaką maglownice mam zamówić? Musi być taki sam numer? Ten sam silnik? itp.
Czy obojętnie jaką od Passata 2000-2005r?
Nie chcę w ciemno zamawiać bo mieszkam w UK a troszkę będę musiał wydać i nie chce w błoto kasy wywalać.
Nie ukrywam że zależy mi na czasie.
Dziękuje z góry.
Pozdrawiam.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: [Passat B5 FL] 1.9 TDI - Uszkodzona maglownica
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Października - 2016 - 17:33:13 »
Podpowiem prosto ten twój mechanik do którego trafiłeś jest mocno leniwy .Jest takie coś jak regeneracja .Robiłem taki zabieg kilka razy ,wyjmujesz swoją maglownicę ,rozbierasz w drobny mak (jeśli kogoś to przeraża to niech sobie odpuści ).Najważniejszy jest główny pręt .Jeśli ma delikatne rysy ,wżery na tokarkę (jak brak możliwości może być też wiertarka ) i głaskanie papierem o gradacji 600 a w końcowym etapie 1500.Jako że uszczelniacze przekładni są praktycznie nie do zdobycia wyjmujesz z przekładni UK (przynajmniej ja tak robię ) składam wszystko do kupy i fru do wozu .Jak zrobisz precyzyjnie masz spokój na kolejne lata .
Jako że jesteś w Angli zdobycie przekładni nie powinno być problemem a reszta to tylko chęci

Offline edek112

« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Października - 2016 - 19:38:11 »
Niestety nie mam pojęcia  o mechanice i też nie mam czasu(praca6dni/tyg) i potrzebne mi auto. A mechanik pewnie nie będzie chciał się z tym bawić, powiedział mi że jak będę miał maglownicę to wtedy mam przyjechać i mi wymienią. Koszt wymiany+ płyn powiedział mi 90f, ciekawe czy zbieżnośc ustawi czy trzeba będzie dopłacić. Wracając do tematu, to na co zwrócić uwagę przy kupnie maglownicy? Dzięki za zainteresowanie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Października - 2016 - 21:25:31 »
Kupowanie przekładni w opcji używka i do tego w formie wysyłkowej to bardzo duże ryzyko .Nawet jak sprzedający napisze/mówi że przekładnia jest 100% sprawna nie musi kłamać bo jak wyjmował z wozu mogło tak być .Jeśli wyjął ją i leży na półce z pół roku po montażu może okazać się że zacznie ciec .Dochodzi do tego opcja że mógł ją wyjąc z wozu po wypadku i wizualnie będzie wyglądać cacy a po montażu mogą zacząć się siupy że będzie haczyć w jednym miejscu .Jednym słowem jak mogę coś doradzić to kup taką która nie pochodzi z wozu po wypadku i taką która nie leży zbyt długo wyjęta a najpewniejszą opcją jest regeneracja tej co masz ale skoro nie wchodzi w rachubę to temat jest mocno kwaśny .Jeśli wyciek nie jest naprawdę spory są płyny które w jakimś tam stopniu ograniczają pocenie się przekładni i odwlekają w czasie regenerację lub wymianę .Może próba wskrzeszenia przekładni chemią będzie jakimś wyjściem z tej nie łatwej sytuacji i pozwoli dociągnąć na Polską miedze .Jeśli jesteś w stanie poświęcić pompę wspomagania może próba zalania gęstszym olejem plus chemia (tylko nie przesadź by nie stanęła dęba bo wtedy to już zupełnie będzie kicha ).   

Offline edek112

« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Października - 2016 - 21:40:36 »
Zbiorniczek wyrównawczy raz na tydzień(500-600km) schodził. Po wizycie u mechanika w czwartek już dwa razy dolałem. Fakt że nie zeszło całkiem ale dla pewności do MAX dolałem. Z lewej strony nadkole jest zalane, osłona przekładni(ta guma karbowana)  jest rozdarta na pół, może jak wymienie tą osłonę(gume) to będzie ograniczać wyciek? Kurcze boję się że piasku. błota naleci do środka i będzie koniec. Za miesiąc jade do PL. Sam nie wiem co zrobić ;( Mam dostęp do tych sklepów w UK http://www.eurocarparts.com/ i http://www.halfords.com/ . Mógłbyś coś polecić z asortymentu tych sklepów co mógłbym wlać by przejeździć ten miesiąc? A co do kupna "nowej" to silnik, numer seryjny ma znaczenie?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Października - 2016 - 22:45:27 »
Wymiana osłony na nie wiele pomoże jak się wypełni olejem to i tak ją pewnie rozerwie .Jak za miesiąc zjeżdżasz do polski to rozsądniej było by naprawiać to w ojczyźnie .Na rozerwaną osłonę nawiń w koło szmatę (tylko bez przesady )by zabezpieczyć przed syfem .Unikaj skrętów do oporu ,staraj się nie kręcić na postoju (niech auto w miarę możliwości toczy się przy manewrach).Dopompuj powietrza w przednie koła tak na 2.3 - 2.5 .Podjedź na najbliższy szrot i osusz parę wozów z oleju do wspomagania (będą dziwnie patrzeć ale nie skasują jak za zboże bo to co będziesz wlewał i tak pójdzie na ziemię ,może być nawet z automatycznej skrzyni biegów ,przefiltruj przez szmatkę/filtr i uzupełniaj by nie dopuścić by układ chodził na sucho, nie musisz mieć nówki jak słabo stoisz z kasą) .Dolej specyfiku do uszczelniania przekładni a powinieneś podołać do naprawy po polskiej stronie.A bym zapomniał parkuj w takich miejscach by cię nie namierzyli bo jak cię łupną za plamy oleju to odechce ci się auta do końca życia.   

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Października - 2016 - 22:48:46 »
Pogrzebałem po katalogach i generalnie w tym temacie jest straszny bałagan, bo ETKA podaje różne numery dla różnych silników, do tego było kilku producentów układu i też są inne numery i inne do rocznika 2002 a inne po 2002. A znowu w intercarsie rozgraniczają po numerze nadwozia i po kodzie wyposażenia, ale np. TRW podaje jeden model przekładni. Prawdopodobnie przekładnia będzie pasowała z innych silników 4-ro cylindrowych, tak sobie myślę. Najpewniej wyjąć starą i dopiero kupić ale wiadomo jak to z czasem.

Offline edek112

« Odpowiedź #7 dnia: 29 - Października - 2016 - 23:13:29 »
Nie chcę mi się iść teraz do auta sprawdzić jaki dokładnie dolewam, ale na 99% to jest to http://www.halfords.com/motoring/engine-oils-fluids/gearbox-oil/comma-power-steering-fluid-1l . Postaram się znajść osłonę na szrocie bądź ebay.uk Obawiam się też tych stuków , dość często je słychać. Znacie produkty którymi mógłbym uszczelnić przekładnie a co najważniejsze kupić je w Angli? Niestety nie pracuje w biurze itp. tylko na polu, nierówności , błoto itd. troszkę pogarsza moją sytuację.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 29 - Października - 2016 - 23:29:35 »
Bez chodzenia do auta to pewnie jest zielonkawy lub przezroczysty .Ten od skrzyni automatycznej jest czerwony i nie jest zalecane mieszać zielonego z czerwonym .Ale skoro masz wyciek to jest bez znaczenia bo i tak idzie na ziemię .Przy wymianie przekładni czy naprawie i tak płyn idzie w kibel .Nie wiem jak po twojej stronie jest z dostępnością wszelkiego rodzaju płynnymi  uszczelniaczami do przekładni kierowniczych .W Polsce nie ma z tym problemu a dostępne są na stacjach benzynowych.
https://www.motointegrator.pl/produkty/285138-plyn-do-ukladu-wspomagania-kierownicy-z-uszczelniaczem-prestone-power-steering-0355-litra

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 30 - Października - 2016 - 06:50:15 »
Poszedłbym w tego drugiego .Co do osłonki to nie wiem czy zauważyłeś że są na różne grubości drążków kierowniczych długość jest trochę mniej istotna ale średnicowo raczej wymiar powinien być zbliżony .Widzę że zakup nowej osłony chodzi mocno po głowie .By ją wymienić należy wykręcić drążek a to się wiąże rozkręceniem od końcówki jak i odkręceniem kątry i późniejszą regulacją zbieżności .Bo wymiana osłony i ustawienie na oko może skutkować wymianą ogumienia po dojechaniu do polski .Dlatego proponuję szmatę tym bardziej że jeżeli specyfik nie uszczelni wycieku zebrany olej w osłonie i tak ją rozerwie i będziesz miał to samo co masz teraz

Offline edek112

« Odpowiedź #11 dnia: 30 - Października - 2016 - 10:34:46 »
Dzięki za zainteresowanie. Postaram się szmatą zawinąć tą osłonę i kupię ten drugi uszczelniacz co zaproponowałeś. Nic innego nie pozostaje jak trzymać kciuki :) Może głupie pytanie, ale czy te stuki dochodzące z maglownicy nie przyniosą za sobą takich objawów jak zblokowanie kierownicy, pękniecia? itp.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #12 dnia: 30 - Października - 2016 - 12:15:10 »
Ja mogę tylko podpowiedzieć że skoro masz jeszcze miesiąc jazdy do momentu powrotu do PL to w miejscu gdzie jest rozerwana guma zdejmij ją skręć koła na max w prawo i papierem wodnym delikatnie spoleruj rdzawe wżery na trzpieniu ( ślizgu maglownicy) To uchroni Ciebie od drastycznego uszkodzenia uszczelnienia. Za każdym obrotem kierownicy w lewo lub prawo te wżery niszczą uszczelnienie magla. Nie musisz być mechanikiem żeby to zrobić. Jeśli chodzi o zdjęcie gumy i zarazem odkręcenie końcówki od drążka wystarczy poluzować kontrę o pół obrotu i wykręcamy końcówkę. Potem wkręcamy końcówkę o tyle by kontrą dociskając zrobić pół obrotu. W ten sposób nie będziesz potrzebował regulować zbieżności. :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 30 - Października - 2016 - 16:00:34 »
Potem wkręcamy końcówkę o tyle by kontrą dociskając zrobić pół obrotu. W ten sposób nie będziesz potrzebował regulować zbieżności.
Trzeba sporej wprawy by nową gumę przełożyć przez kontrę .Przy małej wprawie jest to wręcz wyczyn i bez odkręcenia kontry słabo to widzę .

Dodano:  30 - Października - 2016  -  16:06:38
Co do stuków ciężko coś podpowiedzieć nie słysząc .Czy na pewno są one z przekładni czy przypadkiem nie z krzyżaka drążka kolumny kierowniczej lub czegoś w zawieszeniu .Podrzuć trochę fonii lub wizji a najlepiej jedno i drugie to pewnie podpowiemy czy jest bezpiecznie przed trasą (czy nic nie odpadnie ,nie urwie się itp.).

Tagi wątku: