Autor Wątek: SERWIS OLEJOWY - wybór oleju, filtrów i interwał wymiany  (Przeczytany 15205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DrDre

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AGR
  • Moc: 90 KM
  • Napęd: FWD
SERWIS OLEJOWY - wybór oleju, filtrów i interwał wymiany
« dnia: 29 - Października - 2016 - 14:12:58 »
Witam.
Bora 1.9 TDI 90 KM [AGR] przebieg ?
Obecnie w silniku mam zalany olej Mobil 10W40 ale przed wymianą miałem też Mobil tylko 5W40,
Mnie się wydaje, że na wcześniejszym oleju 5W40 - była lepsza kultura pracy.

Pytanie który jest lepszy dla tego silnika.
Norma na pokrywie to: VW 505.00

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: OLEJ DO SILNIKA - jaki ?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Października - 2016 - 23:49:04 »
Od ponad 4-lat zalewam do mojego 1.9 TDI (AFN) "syntetyczny" olej Mobil 5W40 i na tą chwilę nie zalałbym go innym półsyntetykiem.
Poprzedni właściciel co prawda lal do niego 10W40 ale nie wydaje mi się aby to służyło turbinie i samemu silnikowi.
Mam zdanie, że do każdego silnika z turbiną, powinno się zawsze lać olej zgodny z normą producenta - to stara prawda stara, obowiązująca od czasów wynalezienia silnika spalinowego.

@DrDre - jeśli twój silnik nie bierze dużych ilości oleju (1L na 1tyś. km), to lałbym tam 5W40 ale jeśli masz już spore spalanie oleju, to znak, że ten silnik nadaje się już do remontu. Wlewając olej tzw. "gęstszy" olej  np. 10W40, ograniczysz w pewnym stopniu jego zużycie i koszty ale musisz pamiętać, że nie przedłużysz tym życia silnika a turbo z racji wolniejszego przepływu oleju, narażone będzie na dużo szybsze zużycie.   

Offline DrDre

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AGR
  • Moc: 90 KM
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Października - 2016 - 12:17:17 »
Dobra to kupię z powrotem 5W40 a tak z czystej ciekawości - olej 0W40 np. pasuje do tego silnika?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Października - 2016 - 12:26:41 »
Też będzie odpowiedni. Ale? Jest jedno pytanie ile twój silnik zużywa oleju od wymiany do wymiany i jaki styl jazdy preferujesz. Jeśli twój motor zużywa jakieś większe ilości to lepiej nie zalewaj 0W40 bo może się okazać że zacznie sporo go znikać. Jeśli silnik jest w dobrej kondycji to możesz sobie pozwolić na zalanie 0W40. ;)

Wracając do Twojej obserwacji i porównania 10W40 do 5W40 to faktycznie kultura pracy silnika jest lepsza na 5W40. :P

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Października - 2016 - 11:38:19 »
Zdecydowanie polecam 5W40 - sam u siebie leje Liqui Moly 5W40 :)
Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Października - 2016 - 16:39:47 »
Nie chcę się wcinać w tą dyskusję bo i tak nikogo nie przekonam .Cyfra przed literką W jest odnośnikiem do jakich temperatur ujemnych dany olej pasuje. Czym niższa tym łatwiej rozprowadza się po całym układzie smarowania przy dużym mrozie.Temat był dość mocno dyskutowany i wtedy większość zarzucała że czy będzie przed literką W 0-5-10-15 jest bez znaczenia na gęstość/lepkość a jednak są pianiści wśród nas i słyszą różnicę w pracy silnika .Jeszcze jak większość zaskoczy że parametry oleju podawane przez producenta odnoszą się do silnika w dobrej kondycji to będzie komplet .Zbyt rzadki olej na mocno wyeksplatowany motor to zabójstwo silnika .Jak ktoś ma nastukane 300 tyś niech weźmie pod uwagę że silnik nie ma luzów takich jak wyszedł z fabryki i wypadałoby wziąć na to poprawkę .
Jeśli mechanik zalał silnik autorowi tematu 10W40 czymś się na pewno kierował i raczej nie tym by zepsuć wóz a przedłużyć życie .   

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #6 dnia: 31 - Października - 2016 - 17:24:50 »
Zbyt rzadki olej na mocno wyeksplatowany motor to zabójstwo silnika .Jak ktoś ma nastukane 300 tyś niech weźmie pod uwagę że silnik nie ma luzów takich jak wyszedł z fabryki i wypadałoby wziąć na to poprawkę .
Jeśli mechanik zalał silnik autorowi tematu 10W40 czymś się na pewno kierował i raczej nie tym by zepsuć wóz a przedłużyć życie .   
Mój silnik ma "nastukane" jak to dziwnie określasz nie mniej jak 400-450 tyś. km i jak narzazie olej Mobil 5W40 służy mu lepiej niżby chciała większość pseudo mechaników. Niestety nie zgadzam się z twoimi teoriami i nawet do biorącego silnika z turbiną polecałbym lać taki alej jaki zaleca do tego silnika producent a nie pan Janek z garażu na osiedlu. Olej o specyfikacji 5W40 jest zalecany do aut z turbiną, a jak właściciel ma ochotę to może nawet zalać tam smoły aby było gęściej, tylko pytanie ile wytrzyma turbina na takim smarowaniu. 

Dobra to kupię z powrotem 5w40 a tak z czystej ciekawości.Olej 0w40 np pasuje do tego silnika?
Myślę że źle nie zrobisz a moje doświadczenia z tym olejem tylko mogą to potwierdzić. Olej o specyfikacji 0W40 pewnie mu nie zaszkodzi ale czy coś pomoże to nie jestem tego już taki pewny.

Zdecydowanie polecam 5W, sam u siebie leje Liqui Moly 5W40 :)
Też polecam ale to zależne jest od zasobności portfela. Cena oleju LM w stosunku do oleju Mobila jest prawie o 100% wyższa a to skutecznie mnie zniechęca do zakupu LM. Mimo tego że dużo ludzi go chwali.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 31 - Października - 2016 - 18:34:38 »
Mój silnik ma "nastukane" jak to dziwnie określasz nie mniej jak 400-450 tyś. km i jak narzazie olej Mobil 5W40 służy mu lepiej niżby chciała większość pseudo mechaników.
Masz rację i to jest argument nie do obalenia .Na pewno masz luzy jak fabryczny silnik nic nie uległo zużyciu .Podpowiedz tylko wszystkim w którym momencie zaczynają się robić większe tolerancje/luzy na współpracujących elementach .Według tej teorii to jak producent zalecił lać 5W40 to lejesz do nówki i do silnika z przebiegiem przed zgonem .Wystarczy włączyć myślenie że skoro coś współpracuje to się wyrabia a jak wyrabia to i luz między tymi elementami jest większy to i wypadałoby zmienić parametry oleju do większych luzów .
Wiem że mogę gadać a i tak nie przekonam .W swoim dyliżansie na jednym oleju mam przeleciane ponad 80tyś i nadal się kręci według waszych teorii powinien już dawno stanąć dęba a czuje się świetnie mimo tego że to co jest w misce ciężko nazwać olejem a był to najtańszy 15 W 40 

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #8 dnia: 31 - Października - 2016 - 19:30:03 »
gulasz gadasz takie glupoty az mnie mdli. Odnosze wrzenie ze rozbierasz same padliny prehistoryczne z trzech epok wstecz i na tym bazujesz. Ludzie sa tak glupi ze mysla ze agr ma nastukane moze 400 tys. Spytaj Andrzeja ile ma nastukane faktycznie w BRT Skoro robie rozne takie autka z 2008 2009 roku i maja nakrecone po 300 tys i wiecej i wygladaja naprawde dobrze w srodku to jaki przelot ma miec auto ktore ma nie 8 lat a 18?? W sobote sciagalem u siebie w BLSie panewki i wyobraz sobie mimo ze to silnik nieszczesny bo panewki sie przekrecaja dosc czesto (taka wada fabryczna) to sa naprawde okej. Nie wiem o jakim zuzyciu mowisz i jakich luzach ale widac ze nie masz bladego pojecia o motoryzacji . Nie rozumiesz ze luzów na panewkach czy to korbowodowych czy podporowych walu nie moze wystepowac. Bedzi eluz to bedzie stukac i tyle . Bedzi luz to panewka sie przekreci a w takim BXE czy BLS to chyba nawet napewno odrazu bo tam panewki nie maja zamków! PRzestan te swoje glupie moadrosci wyglaszac. Pisac mozna to co ma podprcie u żródła a nie w swoich glupkowatych wywodach. Tak jak pisalem ci juz ze oznaczenie 5W40 to oznaczenie nie gestosci a lepkosci ale ty swoje dalej. Lejesz sieczke tfu nie zmieniasz oleju to twoja sprawa. Mylnie tylko odbierasz ze jak sie nie zatarl silnik to ze jest okej. wczoraj jakos tak gadalismy z ojcem i opowiadal mi jak to dziadek kiedys jechal i urwala mu sie tak rurka w ciagniku od cisnienia oleju. Olej caly wywalilo na ziemie gdzies tam na drodze. Ojciec przyjechal, zaslepil rurke a ze oleju nie mial zadnego to mu zalal jakis hipol czy jaki inny dziad najgorszy hydrauliczny i wyobraz sobie ze dziadek spokojnie wrocil do domu i ciagni jeszcze w polu po naprawie ganial wiele lat.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 31 - Października - 2016 - 21:00:58 »
Nie rozumiesz ze luzów na panewkach czy to korbowodowych czy podporowych walu nie moze wystepowac.
To powiedz drugą część prawdy jak wygląda łożyskowanie wałka rozrządu( jak potrafi skakać z nadmiernego luzu i w ostateczności pęka ) luzy na sworzniach tłokowych lub kołach ze zmiennymi fazami rozrządu.Dół silnika ma najlepsze smarowanie największe kanały olejowe i zanim padnie dół silnika to góra jest już w agonalnej kondycji .A najczęściej zaczyna się od turbiny która wysypuje się pierwsza z nadmiernego luzu/wyrobienia łożysk ślizgowych .Czy też powiesz że łożyska ślizgowe się nie wyrabiają i przebieg jest nie istotny.
Jeśli mechanik zalał autorowi tematu olej o jakim wspomina to coś było tego powodem.A zdecydowanie sugerujecie by zmienił nie widząc i nie słysząc silnika .A jedynym argumentem jest fakt że wy na takim oleju jeździcie i jest ok. Idziecie do lekarza który przepisuje jakieś lekarstwo a potem prosto do znachora, wyrzucacie lekarstwa i zaczynacie leczyć się kadzidełkiem bo komuś pomogło to i wam zrobi się lepiej .Idąc tym tokiem myślenia powinienem powiedzieć nie wymieniaj wcale ja tak robię i jest super a tego nie robię .   

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #10 dnia: 31 - Października - 2016 - 21:50:35 »
Spytaj Andrzeja ile ma nastukane faktycznie w BRT Skoro robie rozne takie autka z 2008 2009 roku i maja nakrecone po 300 tys i wiecej i wygladaja naprawde dobrze w srodku to jaki przelot ma miec auto ktore ma nie 8 lat a 18??
Paweł już mówię oryginalny przebieg mojego auta to 320 tysięcy. Silnik oczywiście wymieniony na drugi przy 90 tysiącach.
Masz rację że przebieg w nowszych autach jest spory i wiele osób nie zdaje sobie sprawy.
Po wyglądzie można powiedzieć że to dopiero 150 tyś. km przelotu.

Tagi wątku: