Fotorelacja z naprawy opadniętych drzwi kierowcy:
1. Górny zawias, umyty benzyną i przygotowany do naprawy.

2. Po ściągnięciu plastikowego kapturka widać śrubę z łebkiem na klucz nasadowy nr 6

3. Klucz z przedłużka giętką (20 cm) i nasadką nr 6

4. Widok po wykręceniu śrubki blokującej trzpień zawiasu.

5. Po obróceniu trzpienia w zawiasie i wkręcenia śrubki blokującej trzpień, drzwi dalej były opadnięte tak jak wcześniej. Można spróbować zamienić przedni zawias z tym z tylnych drzwi, wizualnie są takie same a tylne drzwi są mniejsze i zawias w dużo lepszym stanie.
6. Widok na dolny zawias przed rozkręceniem.

7. Widok na dolny zawias z innej perspektywy.

8. Zdemontowana część zawiasu z widocznym miejscem przylegania do drzwi.

9. Pod zawiasem widać podkładkę wykonaną z 3 mm blachy ryflowanej. Podkładka o grubości 3 mm jest za gruba i musiałem ją zeszlifować płaskim pilnikiem do grubości 2,6 mm (dalej jednak jest za gruba).

10. Po zastosowaniu 3 mm podkładki pod zawiasem, należy wyregulować zamek w drzwiach. Widoczny na zdjęciu uchwyt, został maksymalnie przesunięty do góry.

11. Do zablokowania drzwi w pozycji w której mogłem bezpiecznie wyciągnąć część zawiasu wykorzystałem nowa żabkę, była bardzo dzielna

12. Zestaw użytych narzędzi na firmowym dywaniku

Narzędzia użyte do naprawy opadniętych przednich drzwi w Passacie B5:
- torx nr 40
- torx nr 45
- nasadka nr 6
- przedłużka giętka 20 cm
- klucz terkotka
- nożyce do cięcia blachy
- pilnik plaski do metalu
- imadło
1.Porównanie opadniętych drzwi, przed naprawą:

2. Po naprawie:

Widać że drzwi są dużo wyżej i naprawa przyniosła efekt, ale są według mnie są minimalnie za wysoko. Drzwi zamykają się dobrze ale po zastosowaniu podkładki z miękkiej aluminiowej blachy ryflowanej, może byuć potrzeba za jakiś czas aby jed dokręcić i wtedy może wysokość trafi na swoje miejsce. Na razie zostawiłem aluminiową podkładkę o grubości 2.6 mm, ale jak ktoś chciałby skopiować moją naprawę, to polecam zastosować blachę o grubości nie większej jak 2 mm.
Jadę sprawdzić czy drzwi dalej gwiżdżą przy szybszej jeździe