Autor Wątek: DRZWI - luzy na zawiasach - naprawa  (Przeczytany 49430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
DRZWI - luzy na zawiasach - naprawa
« dnia: 13 - Października - 2016 - 17:39:44 »
Cześć. W Passacie B5 którym jeżdżę jest dość spory luz na zawiasie w drzwiach od kierowcy, drzwi są sporo opadnięte a to powoduje nieszczelności i gwizd w czasie jazdy. Na fotach widać zawias i zaznaczone miejsce w którym jest ten luz.

Macie sprawdzone sposoby na usuniecie tego luzu ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: [Passat B5] Luz na zawiasie drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Października - 2016 - 20:04:09 »

W miejscu zaznaczonym żółtym "kółkiem" jest jak widać zaślepka po wyjęciu jej ukaże się miejsce na wsadzenie klucza .Luzujesz delikatnie bujając drzwiami obracasz trzpień zawiasu o 1/4 obrotu w mniej wyrobione miejsce skręcasz do kupy i powinno być lepiej (musi być skręcone na fula ).Można pokusić się o wybicie trzpienia i zrobić podmiankę z tylnych drzwi lub używka ze szrotu .Można też walczyć z cieniutką blaszką podkładaną na stożku trzpienia (jak luz jest naprawdę spory .W ostateczności można zrobić to bardziej siłowo tak jak robiło się to w małych fiatach .Jako że ta konstrukcja jest zdecydowanie mocniejsza można posiłkować się lewarkiem podstawionym pod najbardziej przymknięte drzwi poprzez deskę która zabezpieczy dolny rant drzwi (tylko trzeba uważać by nie przedobrzyć ).No i najprostsza opcja wymiana na nowy .

Dodano:  13 - Października - 2016  -  20:14:06
Można zastosować jeszcze jeden trik.

Luzujesz śrubę zaznaczoną (w profesjonalny sposób )na żółto i w miejscu zaznaczonym na zielono wsuwasz blaszkę (grubość trzeba dopasować )a drzwi mimo luzu na zawiasie uniosą się na tyle że będzie git (no chyba że ktoś lubi jeździć z otwartymi to będą dalej telepać ).Naturalnie mowa o dolnym zawiasie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: [Passat B5] Luz na zawiasie drzwi - naprawa
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Października - 2016 - 17:57:37 »
Fotorelacja z naprawy opadniętych drzwi kierowcy:

1. Górny zawias, umyty benzyną i przygotowany do naprawy.

2. Po ściągnięciu plastikowego kapturka widać śrubę z łebkiem na klucz nasadowy nr 6

3. Klucz z przedłużka giętką (20 cm) i nasadką nr 6

4. Widok po wykręceniu śrubki blokującej trzpień zawiasu.

5. Po obróceniu trzpienia w zawiasie i wkręcenia śrubki blokującej trzpień, drzwi dalej były opadnięte tak jak wcześniej. Można spróbować zamienić przedni zawias z tym z tylnych drzwi, wizualnie są takie same a tylne drzwi są mniejsze i zawias w dużo lepszym stanie. 

6. Widok na dolny zawias przed rozkręceniem.

7. Widok na dolny zawias z innej perspektywy.

8. Zdemontowana część zawiasu z widocznym miejscem przylegania do drzwi.

9. Pod zawiasem widać podkładkę wykonaną z 3 mm blachy ryflowanej. Podkładka o grubości 3 mm jest za gruba i musiałem ją zeszlifować płaskim pilnikiem do grubości 2,6 mm (dalej jednak jest za gruba).

10. Po zastosowaniu 3 mm podkładki pod zawiasem, należy wyregulować zamek w drzwiach. Widoczny na zdjęciu uchwyt, został maksymalnie przesunięty do góry. 

11. Do zablokowania drzwi w pozycji w której mogłem bezpiecznie wyciągnąć część zawiasu wykorzystałem nowa żabkę, była bardzo dzielna  ;)

12. Zestaw użytych narzędzi na firmowym dywaniku  :devilwink:

Narzędzia użyte do naprawy opadniętych przednich drzwi w Passacie B5:
- torx nr 40
- torx nr 45
- nasadka nr 6
- przedłużka giętka 20 cm
- klucz terkotka
- nożyce do cięcia blachy
- pilnik plaski do metalu
- imadło

1.Porównanie opadniętych drzwi, przed naprawą:

2. Po naprawie:

Widać że drzwi są dużo wyżej i naprawa przyniosła efekt, ale są według mnie są minimalnie za wysoko. Drzwi zamykają się dobrze ale po zastosowaniu podkładki z miękkiej aluminiowej blachy ryflowanej, może byuć potrzeba za jakiś czas aby jed dokręcić i wtedy może wysokość trafi na swoje miejsce. Na razie zostawiłem aluminiową podkładkę o grubości 2.6 mm, ale jak ktoś chciałby skopiować moją naprawę, to polecam zastosować blachę o grubości nie większej jak 2 mm. 

Jadę sprawdzić czy drzwi dalej gwiżdżą przy szybszej jeździe   ::)

Podziękował: andrew7800

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Października - 2016 - 19:10:42 »
Bardzo ładna foto relacja .Na pewno nie jednej osobie się przyda .Faktycznie zapomniałem wspomnieć że blaszka grubości 0,5 mm unosi drzwi o około 1mm .I wygodniej jest wyciąć kilka blaszek w kształcie podkowy(tak by wycięcie było nieco szersze niż grubość śruby) i wsuwać je od góry zaczynając od jednej sprawdzając czy rezultat jest zadawalający jeśli nie to dokładamy kolejną .Ale to są drobiazgi najważniejszy jest efekt końcowy .

Dodano:  14 - Października - 2016  -  19:17:09
Warto też zwrócić uwagę czy szpara pomiędzy drzwiami jest do zaakceptowania .Jak przesadzimy to w dolnej części drzwi szpara będzie bardzo mała i może dojść do uszkodzenia lakieru przy trzaskaniu drzwiami .Jeśli w twoim przypadku jest mała dorób chudszą blaszkę a ocalisz lakier na rancie drzwi przednich jak i tylnych (szkoda by ruda się rzuciła). 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Października - 2016 - 09:57:29 »
zapomniałem wspomnieć że blaszka grubości 0,5 mm unosi drzwi o około 1mm
Mały ale bardzo ważny szczegół, przez który muszę teraz wszystko zrobić jeszcze raz :evilwink:
Na początku pracy wydawało się że blaszka o grubości 3 mm jest za cienka i chciałem nawet wyciąć dwie, ale po pierwszej przymiarce widać już  było że 3 mm to zdecydowanie za "grubo". Niestety nie ma cieńszych blaszek i zostaje mi tylko zeszlifowanie "ryfla" z tej blachy aluminiowej którą zastosowałem jako podkładkę do zawiasu.
Co do szczelin: przy pierwszej probie po skręceniu przerysowałem drzwi z błotnikiem i później już uważałam na tą kwestię.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Października - 2016 - 16:29:12 »
Bardzo fajna fotorelacja. :vwclubpolska:

Nie wiem czy pamiętacie jak to było rozwiązane w Fiacie 126p. Były tam podkładki za pomocą których można było idealnie regulować.

@Pretor nie muszą to być podkładki z blachy alu ponieważ są grube. Poszukaj Blachy miedzianej . Możesz z niej dorobić kilka cieńszych podkładek. Otwory na śruby zrób otwarte to znaczy żeby można je było wsadzać na śruby bez całkowitego wykręcania ich. Będziesz miał z jednej strony wygodniej i szybciej to wyregulować i naprawić.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 17 - Października - 2016 - 19:46:10 »
nie muszą to być podkładki z blachy alu ponieważ są grube. Poszukaj Blachy miedzianej . Możesz z niej dorobić kilka cieńszych podkładek. Otwory na śruby zrób otwarte to znaczy żeby można je było wsadzać na śruby bez całkowitego wykręcania ich. Będziesz miał z jednej strony wygodniej i szybciej to wyregulować i naprawić.
Tak zrobię jak tylko wrócę z wygnania, teraz mogę tylko pokombinować skąd wziąć cieńszą blachę.
Mimo tego że drzwi zamykają się dobrze i co najważniejsze przestały w końcu gwizdać, na moje oko są troszkę za wysoko i 2,5 mm aluminiowa blaszka aż się prosi o wymianę na cieńszą  ;)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #7 dnia: 17 - Października - 2016 - 21:41:32 »
Możesz zamiast jednej blaszki alu 2,5 mm zastosować pięć blaszek stalowych 0,5 mm takich jak np. kryje się  dachy - materiał dość tani i dostępny niemal na każdej budowie  (takie ścinki za darmola bo i tak do konteneta idą) i bardzo łatwy w obróbce . Pożytek taki że łatwiej będzie dobrać odpowiednią grubość dokładając lub odejmując blaszkę niz piłują blaszkęalu z grubości.

red@tapatalk

Tagi wątku: luz zawias drzwi