Autor Wątek: Auto-Casco - czym różni się wersja serwisowa od kosztorysowej ?  (Przeczytany 3443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Auto-Casco - czym różni się wersja serwisowa od kosztorysowej ?
« dnia: 12 - Października - 2016 - 21:53:19 »
Witam.
Ostatnio chciałem wykupić pakiet Auto-Casco na swoje auto. Usłyszałem że są dwie wersje tego ubezpieczenia tańsza - kosztorysowa i droższa - Serwisowa.
Pytanie: czym różnią się te wersje i co lepiej wykupić i dla czego?
Przyznam, że spotkałem się z tym po raz pierwszy i nie wiem co wybrać :curve:
Czy ktoś potrafi to precyzyjnie wytłumaczyć?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Auto Casco- Czym się różni wersja serwisowa od kosztorysowej
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Października - 2016 - 06:56:14 »
To jest niby takie same ubezpieczenie tylko jeśli dojdzie do sytuacji że firma ubezpieczeniowa ma cokolwiek wypłacić to zaczynają się schody.Opcja kosztorysowa to najprościej mówiąc kupka monet jaką wypłacą za szkodę według swoich wyliczanek (kosztorysu ).Jeśli przy naprawie wyjdą dodatkowe koszta to pokrywa je właściciel a nie oni .Opcja serwisowa to taka gdzie ubezpieczyciel pokrywa cały koszt naprawy .Choć życie mówi że tak nie jest do końca .Jeśli ktoś ma zamontowane dodatkowe lampy do jazdy dziennej ,halogeny ,orurowanie ,wspoilery,czy aerograf itp. i tak firma nie zwróci i właściciel pokrywa to we własnym zakresie .
Warto jest tak dla sportu poczytać w ilu przypadkach AC to bzdura a da to obraz czy nadal ktoś będzie chciał wykupić tego typu opcję .Inaczej wygląda to przy nowym czy kilku letnim wozie a zupełnie inaczej w takim dość leciwym .   

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Października - 2016 - 22:13:33 »
No dobrze wersja kosztorysowa i serwisowa ogólnie rozumiem.
Ale co do wyliczania jak to jest - każda firma ubezpieczeniowa wylicza to po swojemu czy jest jakiś wspólny cennik/taryfikator ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Października - 2016 - 05:32:43 »
I na tym polega cały bajer że nawet jak się uprzesz to się nie dowiesz jak to jest liczone .Jak masz im płacić składkę to cenę fury masz zawsze zawyżoną a jak mają oni wypłacić to jak zaczną liczyć to zawsze jesteś w plecy .Jak masz płacić to zawsze w terminie a oni zawsze mają czas na poślizg stosując triki .Nie wspominając że podchodzą jak do naciągacza,oszusta,osoby która chce coś wyłudzić . 

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 16 - Października - 2016 - 16:39:33 »
Muszę Ci @Gulasz  przyznać rację :thumbup:

Swoją drogą mamy kolegę na Forum od ubezpieczeń i myślałem że coś Ciekawego nam podpowie  :curve:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Października - 2016 - 21:27:18 »
Nie ma się co dziwić .Przecież uczciwie powiedział że nie może oficjalnie mówić rzeczy które będą działać na szkodę firmy która jakby nie było daje mu na chleb .Mógłby tylko podejść bardziej uczciwie i nie mydlić oczu odnośnie wielkości rabatu jaki jest wstanie udzielić bo te kluczowe słowo "do " nadal używa a podana cyfra za tym słowem jest to max jaki może wyjść tylko w sporadycznych wypadkach .Ale nie mam mu tego za złe bo każdy orze jak może .
A tak przy okazji to całkiem nie dawno przyszedł mi druczek na ubezpieczenie przyczepki no i naturalnie z doliczonym NW .Czy w tych firmach są tacy tępi że nie wiedzą że przyczepka nie ma siedzeń i nie wozi się w niej osób czy to specjalna zagrywka że może ktoś się nie dopatrzy i zapłaci OC+NW które w razie "W"i tak jest szarpane z pojazdu ciągnącego tego typu sprzęt . Jak dla mnie to jawne/beszczelne naciąganie klienta .No cóż to jest Polska tu się ciężko oddycha .

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Października - 2016 - 22:13:18 »
@Gulasz rozumiem że Ty jesteś filantropem i robisz wszystko charytatywnie.
Każdy musi z czegoś żyć.
Nie oczekuj że ktoś nie dość że daje jakiś rabat (ze swojego zysku de facto ) to jeszcze będzie zdradzał tajemnice firmy na publicznym forum. Jak bardzo chcesz porozmawiać z kolegą to proponuję priva i myślę że wiele rzeczy Ci wyjaśni.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie (i nie tylko) to wiadomo że każdy chce jak najwięcej wziąć i jak najmniej oddać.  Niestety ale w tym procederze prym wiodą banki i firmy ubezpieczeniowe.
Nie jest winą agenta ubezpieczeniowego że sptzedaje takie czy inne ubezpieczenie. To cześć polityki firmy i albo będzie sprzedawał to co firma chce sprzedawać albo musi poszukać innego zajęcia.
Wiadomo też że firmy specjalnie wprowadzają na rynek tańsze produkty żeby zdobyć większą część rynku.
Najważniejsze to doczytać w umowie czym się różni wersja premium od ekonomicznej.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 16 - Października - 2016 - 23:33:46 »
@Red wybacz że się z Tobą nie zgodzę do końca.
1. Myślę że zadałem proste pytanie i żeby odpowiedzieć nikt nie musi łamać żadnych przepisów ani reguł. Na pewno nie tylko ja ale spora ilość właścicieli pojazdów chciało by usłyszeć jak to na prawdę jest.
2. Za dużo czytania jeśli chcesz to doczytać przy podpisywaniu umowy. Z tego co się zorientowałem to każda firma ma swój regulamin i ofertę.
Jeśli nie będziesz znał konkretów z góry to kupisz wersję ekonomik a będziesz przekonany że premium.(Rok temu ja na to się dałem naciągnąć z tym że w pierwszym roku załapałem bonusa co taniej wyszło. A w tym roku przy normalnych stawkach wyszedł kosmos).

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 17 - Października - 2016 - 06:45:48 »
Nie oczekuj że ktoś nie dość że daje jakiś rabat (ze swojego zysku de facto ) to jeszcze będzie zdradzał tajemnice firmy na publicznym forum.
Nie jest tak do końca .Dlatego zadałem proste pytanie na które nie było odpowiedzi .Ile ma się na jednym złapanym kliencie.Bo jeśli ten niby rabat ma być z prowizji osoby która nam go niby daje to pozazdrościć takiej roboty za taką kasę (naturalnie wierząc w ten rabat jaki jest po słowie "do").Jak dla mnie jest to taka robota do której nikt nie zmusza .Jak ktoś lubi kogoś naciągać i ma do tego dobrego gadanego to robota dla niego .Podobną profesją są komornicy którzy wykonują swoje zajęcie bez żadnych skrupułów .Trzeba mieć odpowiedni charakter do tego typu roboty .Osobiście miałem krótki epizodzik pracując na auto-handlu wciskając ludziom trupy a nie wozy i długo nie popracowałem (nie leżała mi ta robota )
Już samo to że obecnie firmy nie stosują tabeli kwot przypisanych do pojemności tylko każdego indywidualnie rozpatrują świadczy o próbie łupnięcia na kasę .Mam na to namacalny dowód w touaregu mam 1.9 i taki sam silnik 1.9 w vito i kwoty się różnią niewiele ale zawsze . 

Dodano:  17 - Października - 2016  -  07:01:45
Jeśli nie będziesz znał konkretów z góry to kupisz wersję ekonomik a będziesz przekonany że premium
Jako że kolega z forum siedzi mocno w ubezpieczeniach (sam za wiele nie może powiedzieć )ale ładnie byłoby z jego strony jakby przybliżył w którym konkretnie miejscu szukać tego typu informacji.No chyba że to też jest celowym działaniem firm ubezpieczeniowych totalna dezinformacja .Tak by było łatwiej robić Kowalskiego w konia .

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #9 dnia: 29 - Października - 2016 - 12:48:45 »
Wycena pojazdów odbywa sie na podstawie faktury, eurotaxu badz infoexpert tutaj zalezne ktore towarzystwo. Wycena auta po szkodzie czesci itp rowniez wedlug kalkulatorow; tylko tutaj trzeba rowniez zwrocic na wiek auta, wartosc jego ustalona przy zakupie AC czy byla stala suma ubezpieczenia czy tez nie. Wazna rowniez rzecza jest amortyzacja czesci czyli pomniejszenie ich wartosci.
Dla przykladu:
Cytuj (zaznaczone)
Autocasco Link4 można kupić dla samochodów nawet do 15 lat. Można też ubezpieczyć fotelik dziecięcy do 1 000 zł oraz instalację gazową.

Autocasco Link4 można kupić w jednym z dwóch wariantów:

- Warsztat – ubezpieczony dokonuje naprawy samochodu w warsztacie, z którym rozlicza się Link4

- Kosztorys – ubezpieczony otrzymuje odszkodowanie, którego wysokość określona jest na podstawie wyceny rzeczoznawcy i naprawia samochód we własnym zakresie.

Warto wiedzieć, że w wariancie „Warszat” samochody do 5 lat naprawiane są częściami oryginalnymi, natomiast starsze – zamiennikami. Jeśli idzie o sumę ubezpieczenia Link4, po wypadku pojazd pozostaje nadal ubezpieczony na pełną sumę; można także wykupić amortyzację, dzięki której odszkodowanie nie zmniejsza się o zużycie części.

Dobrą informacją dla posiadacza polisy AC Link4 jest też to, że ewentualne wystąpienie tak zwanej szkody szybowej nie skutkuje utratą zniżki AC przy kontynuacji ubezpieczenia AC w Link 4. Warunkiem koniecznym jest jednak naprawienie szyby we wskazanym przez Link 4 warsztacie.

A jak wygląda cena AC Link4? Dowiedzieć się to nic trudnego. Wystarczy skorzystać z narzędzia, jakim jest kalkulator Link4. W mniej niż 2 minuty można poznać ceny AC Link4. Udostępniany przez Link4 kalkulator pozwala wygodnie przeliczać składki AC Link4 w zależności od wybranego wariantu ubezpieczenia, płatności za ubezpieczenie Link4 na raty czy ubezpieczeń dodatkowych.
Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Tagi wątku: