Autor Wątek: 1.6 [AHL] - słaby i zamulony  (Przeczytany 2682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xxdejwidx

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.6
  • Kod: AHL
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
1.6 [AHL] - słaby i zamulony
« dnia: 11 - Października - 2016 - 18:07:24 »
Witam, niedawno kupiłem Passat B5 1,6 z silnikiem AHL 101 KM rocznik 1997 kombi, zauważyłem że jest słaby, kiedy daję mu gazu mocniej strasznie słabo się zbiera, kiedy popuszczę i dodaję gaz delikatnie rozpędza się troszkę lepiej ale nadal nie jest to to co powinno być, jeździłem takim pasatem z takim samym silnikiem i tamten bez porównania z moim, co może być przyczyna??

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.6 [AHL] - słaby i zamulony
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Października - 2016 - 21:30:08 »
Cześć, napisz dokładnie do czego porównujesz jego przyśpieszenie, bo takie pisanie bez podania jakichkolwiek danych jest trochę naciągane i nieuprawnione.
Passat z silnikiem 1.6 101 KM jest najsłabszą wersją B5 i raczej nie spodziewaj się po nim rakiety.
Miałem okazję jeździć Seatem Toledo z tym samym silnikiem i tą samą mocą i powiem szczerze że w mieście może sobie dawał radę ale poza miastem to tylko tak do 100 km/h ale powyżej to była już walka z oporami powietrza. Passat B5 z tym silnikiem waży w przybliżeniu 1400 kg a Seat Toledo 1250 kg, to spora różnica i wcale mnie nie dziwi że Passat B5 z mocą 100 KM może wydawać się zamulony.

Dla porównania przyśpieszenie 0–100 km/h 4-aut z grupy VAG z tym samym 100-konnym silnikiem:
- Golf IV - 10,9 s
- Toledo II - 11,6 s
- Oktawia I - 11,7 s
- Passat B5 - 13,1 s
W tym porównaniu wyraźnie widać, że ciężar ma duże znaczenie ;)

Opisz stan techniczny auta i co było w nim ostatnio zrobione, czasami wystarczy wymiana oleju, filtrów powietrza i paliwa a obowiązkowo świec i kabli i auto po takich serwisowych zabiegach może być jak po tuningu.

Masz też w Passacie B5 wejście OBD2, więc należy podłączyć VAG-a i sprawdzić co pokazuje ;)

Tagi wątku: