Autor Wątek: WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - ciekawe tryby działania  (Przeczytany 8528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - ciekawe tryby działania
« dnia: 06 - Października - 2016 - 17:29:57 »
Witam. Ostatnio sporo padało więc używałem różnych opcji w wycieraczkach w moim Sharanie. Auto mam od roku ale dopiero teraz zauważyłem dziwne zachowanie moich wycieraczek. Do sedna sprawy jest trzy opcje na włączniku:
1 opcja - Włączamy na pierwszy raz i wycieraczki pracują na tzw czasówce. Załączają się z przerwami czasowymi i można to regulować pokrętłem na manetce.
2 opcja -Ta opcja działa cały czas co oznacza że wycieraczki działają po woli ciągle.
3 opcja - Przy tej opcji wycieraczki działają jak w punkcie 2 tylko szybko.

Podczas jazdy na włączonej opcji 2 wycieraczki wycierają szybę w trybie ciągłym ale jak zatrzymam pojazd to i wycieraczki się zatrzymują i włączają się z przerwami. Moje pytanie brzmi czy to jest normalne czy coś jest nie tak. Nie spotkałem się z tym jeszcze nigdy w zadnym aucie.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: [Sharan I FL] Wycieraczki dziwne zachowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Października - 2016 - 19:02:05 »
ale jak zatrzymam pojazd to i wycieraczki się zatrzymują i włączają się z przerwami.
Nie wiem czy dobrze skojarzyłem .Chodzi o wyłączony zapłon (kluczyk w ręku )a wycieraczki (z przerwami czasowymi ) nadal chodzą ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Października - 2016 - 19:24:53 »
Nie  o to mi chodzi. Może źle to opisałem.
 Na pracującym silniku jadę, wycieraczki na 2 biegu czyli pracują powoli cały czas bez przerwy a jak się zatrzymam na skrzyżowaniu lub przed przejściem to tak jak by zmieniły tryb pracy na pierwszy bieg(załączają się z przerwą poprzez czasówkę). Jak ruszam to ponownie wracają do drugiego biegu i pracują jak na początku.

Auto cały czas na pracującym silniku. Zastanawia mnie czy to nie jest jakiś gadżet typu ,,komfort". W poprzednich modelach Sharana nic takiego się nie działo. Co włączyłem to działało aż sam to wyłączyłem.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Października - 2016 - 08:33:44 »
Na pracującym silniku jadę, wcieraczki na 2 biegu czyli pracują powoli cały czas bez przerwy a jak się zatrzymam na skrzyżowaniu lub przed przejściem to tak jak by zmieniły tryb pracy na pierwszy bieg(załączają się z przerwą poprzez czasówkę). Jak ruszam to ponownie wracają do drugiego biegu i pracują jak na początku.
Spotkałem się z taką funkcjonalnością wycieraczek w Reno: Trafic i Masterze, całkiem fajna i przydatna funkcja  :thumbup:

Jeżeli wycieraczki są ustawione na czasówkę, to działają według ustalonego czasu. Jak pracują na 1-2-biegu ciągłej pracy, wtedy podczas chwilowego zatrzymania czy to na światłach czy na przejściu dla pieszych, zatrzymują się na chwilę i działają jak czasówka, wystarczy ruszyć i ponownie wchodzą w tryb pracy ciągłej  ;)

Offline Kristobal

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WG
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Października - 2016 - 12:51:55 »
Tak powinno być. Miałem tak w Sharanie i mam tak samo w Alhambrzę. Podczas wolniejszej jazdy wycieraczki zwalniają, a podczas szybszej przyspieszają. 

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 07 - Października - 2016 - 14:31:25 »
całkiem fajna i przydatna funkcja 
Nie wiem co w tym fajnego ,chyba to że musieli wsadzić swoje łapki i do pracy wycieraczek by ze zwykłego Kowalskiego robić osobę nie do końca sprawną umysłowo .Bo wynika z tego że skoro mamy wybór co do zakresu pracy wycieraczek to nie możemy sami ustawić.Jeśli ktoś chce by chodziły wolno to i tak przejdą same w tryb przerywany (czasowy ).Czyli mamy wybór ale nie do końca .Jak dla mnie to jakaś totalna bzdura a co chcieli uzyskać dokładając taką opcję i w czym ona taka przydatna to już zupełnie nie ogarniam .Może ktoś rozwinie myśl co autor miał na myśli robiąc taki wodotrysk

Offline Kristobal

• Moc: ?? KM
  • Rej: WG
« Odpowiedź #6 dnia: 07 - Października - 2016 - 14:50:12 »
Też wcześniej myślałem "po co to komu". Dopiero jak pojeździłem już jakiś czas stwierdziłem, że to jest przydatne. Pomimo ustawienia na daną prędkość wycieraczek, to dodatkowo dostosowuję się do szybkości pojazdu.
Tak samo byłem wrogiem czujnika deszczu. Jednak po czasie przyzwyczajania się uważam, że jest to wygodne (pod warunkiem, że samochód posiada również własną możliwość regulacji).

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 07 - Października - 2016 - 15:04:09 »
Widzę że to tak ma być i wszystko jasne.
Na początku pomyślałem że może coś nie łączy jak się zatrzymuję.
Dziś sprawdziłem jeszcze opcję ciągłą na najwyższej prędkości i działa tak jak napisał @pretor  ;)

@Gulasz jest to fajna opcja która pomaga kierowcy. Jeśli jedziemy podczas opadów to wycieraczki chodzą szybciej bo szybciej zbiera się woda na szybie a jak się zatrzymamy i stoimy na skrzyżowaniu to zwalniają bo i mniej wody trafia na szybę.
Myślę ze to taka opcja komfortu dla kierowcy.

Ciekawi mnie czy w Sharanie 2000-2004 roku też była taka opcja czy to zostało wprowadzone dopiero po lifcie.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #8 dnia: 07 - Października - 2016 - 16:52:02 »
Działa dokładnie tak samo (przynajmniej w moim sharanie) - sprawdziłem :)

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 07 - Października - 2016 - 17:19:02 »
Przy założeniu że to co pada z nieba będzie spadało w tej samej ilości .Jak staniemy i czas postoju chwilę będzie trwał to i ilość wody też będzie spora a widoczność gorsza niż jak wycieraczki będą na bieżąco zbierać opad .A co w sytuacji zimową porą jak to co pada będzie śniegiem ?Jakoś słabo trafia ten argument by przejście z pracy ciągłej na przerywaną było w takim przypadku z korzyścią dla poprawy widoczności.
Co do czujników deszczu to nie zaprzeczę że jak ktoś nie dowidzi że zaczęło padać i trzeba włączyć wycieraczki to i pewnie jest idealnym rozwiązaniem.Gorzej wygląda tylko szyba jak jesteśmy w trasie skończył się płyn w spryskiwaczach a zamiast deszczu ptaszek narobi nam na szybę a wycieraczki rozsmarują po całości myśląc że to deszcz.

Był taki program w telewizji gdzie dwóch sprawdza mity biegali po specjalnie zrobionym torze na którym były kontrolowane opady .Raz biegali a raz szli normalnie a po pokonaniu tej samej odległości ważyli kombinezony by sprawdzić różnicę przy której sytuacji człowiek mniej zmoknie .

Jakby prędkość była dopasowywana do ilości tego co mamy na szybie to było by jakimś argumentem .Ale połączenie prędkości do częstotliwości ruchów wycieraczek to trochę trąca myszką .Wspominałem że miałem kiedyś moskwicza i w nim wycieraczki były napędzane linką  a ich prędkość była uzależniona od prędkości obrotowej silnika .Ale to była fura z 1960 roku .

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Października - 2016 - 20:32:57 »
Opcja jest raczej dopasowana do ilości opadów.
Jak mam włączoną opcję 2 to wycieraczki na postoju przechodzą w opcję 1 (przerywana) zaś jeśli mam włączoną opcję 3 to na postoju przechodzi w opcję 2 (cały czas wachlują tylko powoli).
Wystarczy że delikatnie ruszam i już wycieraczki pracują normalnie więc raczej nie jest to pogorszenie widoczności. ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Października - 2016 - 05:46:45 »
Opcja jest raczej dopasowana do ilości opadów.
Jak na moje to nie do ilości opadów a widzimisie konstruktora który do końca nie wiedział po co pogarszać widoczność np.przy dojechaniu do skrzyżowania gdzie wycieraczki mają zwalniać .Logiczniej byłoby gdyby przyspieszały dla poprawy widoczności podobnie jak stosowane doświetlanie zakrętów gdzie właśnie automatycznie włącza się dodatkowe oświetlenie przy niższych prędkościach a nie zmniejsza moc świecenia .Już samo to że padł temat "Wycieraczki dziwne zachowanie " może świadczyć że dla przysłowiowego Kowalskiego wydaje się taka praca wycieraczek trochę dziwna .A jak na razie nie padła odpowiedź co autor miał na myśli dokładając taki wodotrysk .Wszyscy są za to zdania że to fajny bajer .Może i tak tylko jak dla mnie pogarsza widoczność (podałem przykłady z opadem śniegu ,czy w sytuacji przed skrzyżowaniem )Może w tym rozwiązaniu jest jakiś plus którego ja nie widzę a nikt nie chce powiedzieć na czym on polega .Może jakaś wypowiedź w której konkretnej sytuacji ten bajer ma zastosowanie .Napiszcie a może przerobię w swoim dyliżansie by chodziły podobnie . 

Przypomniała mi się sprawa z cudownym preparatem .Poszperałem bo nie pamiętałem nazwy (chyba nie będzie to krypto reklama jak podam nazwę produktu Rain x choć jest ich naprawdę spora oferta ).Jak wierzyć w to co piszą to wystarczy posmarować szyby i wycieraczki wcale nie będą potrzebne .I jakby była to prawda to producenci wozów nie walczyli by jak konie pod górę tylko nakładali w fabryce cudowne maści i eliksiry i nie montowali wymyślnych konstrukcji wycieraczek (tylko na czym robić wtedy kasę jak czegoś nie będzie lub nie będzie potrzebne).

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #12 dnia: 08 - Października - 2016 - 08:47:49 »
@Gulasz jak zwykle masz swoją lepszą teorię :)
Wczoraj testowałem (pierwszy raz świadomie) podczas opadów deszczu i ... nie stanąłem na środku skrzyżowania pozbawiony widoczności.
To po prostu działa.
Nie odbieram tego jako ataku na umysł i mienie :)
Ten "wodotrysk" nie dybie na życie i zdrowie.
Na pewno nie przeszkadza skoro Andrzej zauważył istnienie takiego rozwiązania po ponad roku użytkowania a ja dopiero jak Andrzej zauważył chociaż już  trzeci rok to autko posiadam :)
Dodam jako uzupełnienie tego wątku że jak wycieraczki przejdą po zatrzmaniu samochodu  w pozycji 2 na tryb interwałowy to wystarczy przestawić na chwilę dżwigienkę w pozycję 1 lub 3 i wrócić do 2 i wycieraczki będą pracowały w trybie ciągłym.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 08 - Października - 2016 - 08:52:06 »
Kolego @Gulasz co do nowego preparatu na polepszenie widoczności to załóż nowy temat i możemy o nim porozmawiać. ;)

Offline wojtas255

• VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
« Odpowiedź #14 dnia: 05 - Listopada - 2016 - 19:55:04 »
@Andrew u mnie tez tak jest :)
1.8T Sharik :)