Autor Wątek: LPG - różne problemy (temat ogólny)  (Przeczytany 11515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sajukk

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.8T+LPG
  • Kod: AWT
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: BI
LPG - różne problemy (temat ogólny)
« dnia: 13 - Października - 2015 - 16:20:57 »
Witam wszystkich
Od kilku miesięcy posiadam Passata B5 FL 1.8T AWT z 2004r. no i mam z nim kilka problemów.
Pierwszy problem P1433 check na desce czym on może się charakteryzować? jakie objawy?

Druga sprawa: po wymianie cewek zapłonowych i świec przez około tydzień wszystko było w porządku jeśli chodzi o pracę silnika ale... znowu zaczęło się szarpanie i falujące obroty czy to może być przyczyna błędu opisanego powyżej? (szarpanie nie jest mocne najgorzej przez około minutę na zimnym silniku).

Kolejna sprawa jakiś czas temu zauważyłem, że w czasie jazdy przy zmianie biegu (gdy puszczam gaz i płynnie wciskam sprzęgło) gaz jakby od razu nie odbija tylko obroty idą w górę przez ułamek sekundy i dopiero spadają i mniej więcej w tym samym czasie przestał działać tempomat może to być problem powiązany?

Dodam, że katalizator mam wycięty została sama puszka a na sondzie jest emulator, aha no i założony gaz.

Dodano: 16 - Październik - 2015 - 06:23:32
Opiszę sytuację od początku. Po zakupie auta niemal od razu zamontowałem instalację gazową. Po przejechaniu około 1500 km wywaliło check i zaczęło coś brzęczeć w wydechu. Okazało się, że wypalił się katalizator, więc go wyciąłem (wiedząc że są 2 sondy wstawiłem od razu emulator) ale chcek dalej się palił (z tego co wiem to 1 sonda steruje kompem, a druga tylko a druga tylko diagnozuje spaliny). Potem zaczęło się to szarpanie i falujące obroty więc wymieniłem świece (taniej niż cewki), nie pomogło więc wymieniłem cewki na beru. Przez tydzień wszystko było super. a teraz znowu jest "jako tako". Odnośnie tej pompy pow. wtórnego. Jaki ona wydaje odgłos? czytałem na forum, że nie da się tego nie usłyszeć, u mnie po odpaleniu zimnego silnika nic niepokojącego nie słyszę. No i to o co pytałem w 1 poście czy to odbijanie gazu może być powiązane z tempomatem?

Offline pasoko

• Silnik: 2.0
  • Kod: ALT
  • Rej: CT
2.0+LPG - nierówna praca silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Września - 2016 - 20:10:31 »
Witam.Passat B5 2004 silnik 2.0 z LPG
Po odpaleniu około 15 sekund silnik pracuje nie równo, później jak zegarek.
Wymienione świece. Proszę o radę
Pozdrawiam :(

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 2.0+LPG - nierówna praca silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Września - 2016 - 20:44:18 »
Trochę skąpisz informacji .Czy tylko robi tak na zimnym czy na ciepłym też ? Czy przy każdym odpaleniu ?Czy czas postoju ma wpływ na ten objaw ?Napisz coś więcej to będzie łatwiej bo tak ta możesz usłyszeć tylko podpowiedź by podłączyć wóz pod kompa by sprawdzić co go boli . 

Offline pasoko

• Silnik: 2.0
  • Kod: ALT
  • Rej: CT
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Września - 2016 - 21:54:52 »
Czy jest zimny czy ciepły to zaczyna nierówno pracować po odpaleniu

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Września - 2016 - 06:39:39 »
Zacząłbym od sprawdzenia czy taki objaw nie jest związany z instalacją gazową. Wyłączyłbym i zakręcił butlę, pojeździł i sprawdził czy problem nadal występuje. Może być tak że po zgaszeniu gaz dostaje się do kolektora ssącego i po odpaleniu próbuje go wypalić. Na kompie nie wykaże takiego błędu. Po zgaszeniu i od razu ponownym odpaleniu silnika telepanie nie powinno być odczuwalne a po dłuższym postoju (5-10 min) mimo że silnik będzie jeszcze ciepły gaz będzie miał czas by się nazbierać i po odpaleniu może telepać do puki się nie wypali.
Kolejnym podejrzanym może być pompa paliwa a dokładniej ciśnienie jakie utrzymuje w układzie paliwowym. W sytuacji gdy nie trzyma ciśnienia przy próbie odpalania będzie telepać silnikiem do puki ciśnienie nie wzrośnie do prawidłowego (ale będzie to 2 -5 sekund a nie 15 jak podałeś). Jak temat paliwa będzie na pewno ok. pozostaje sprawdzenie iskry. Czy nie ma przebić, czy cewki są ok.
Po sprawdzeniu wyżej wymienionych rzeczy i postawieniu diagnozy że są ok pozostaje sprawa mechaniki. Szczelność zaworów, kompresji, faz rozrządu i całej galanterii w postaci czujników, zaworków (które powinny wyjść po podłączeniu kompa).

Podziękował: pasoko

Offline Yahiko978

• :: StartLine
  • Silnik: 2.8 V6
  • Rej: WR
LPG - różne problemy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Lutego - 2017 - 22:29:53 »
Witam.
Mój Passat 2.8 V6+LPG, po rozgrzaniu zaczyna się trzasc, ale obroty w normie ok. 800 jedynie delikatnie prawie niewidocznie zalafuja.
Wymieniłem świece, cewkę i sprawdziłem czy iskra nie ma przebicia jednak wszystko grało.
Co jeszcze może być przyczyną?
Mam LPG ale na benzynie tak samo moze delikatna poprawa.

@Edit Po wymianie świec auto troszkę odzylo, mniejsze spalanie, zwawszy ale cewka prawie nic nie dała.
Przed wymiana byłem na kompie, to pokazywalo wypadanie zaplonow.

Offline tofu

• VW: Passat B5
  • Silnik: 1.8T
  • Kod: AEB
1.8T+LPG [AEB] - dławi się przy przyśpieszaniu i szarpie
« Odpowiedź #6 dnia: 21 - Lutego - 2017 - 19:10:31 »
Witam.
Passat na zimnym silniku pracuje idealnie. Odpala bez problemu od 1 strzału nawet w duze mrozy. Auto po zlapaniu temperatury zaczyna szarpac i jakby sie dlawic przy dodawaniu gazu na kazdym biegu na Pb jak i na LPG. Na biegu jalowym pracuje rowno. Wymienione uszczelka pod pokrywa zaworow bo nalalo sie juz do swiec (swieczki tez zmienione). Cewka byla potluczona bo kiedys swieczka wystrzelila tez zostala wymieniona. Naprawione jakies weze od powietrza bo byly juz sparciale i lapal lewe powietrze. Olej i filtr zmienony. u 2 mechanikow juz byl i kazdy rozklada rece. Na komputerach u obydwu brak bledow. Przeplywomierz tez to raczej nie jest bo nawet po odpieciu objawy nie ustepuja jak to zazwyczaj bywalo ale szarpanie zupelnie inne niz przy przeplywce.
Pomocy bo juz auto chyli sie w kierunku auto zlomu. 360tys. przebiegu

Offline dyliog

• Silnik: 1.6
  • Kod: ALZ
CHECK ENGINE po montażu LPG
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Sierpnia - 2017 - 20:52:11 »
Witam wszystkich ;)

Od czerwca walczę z moim Passatem B5 1.6 [ALZ] z 2001 roku.
Autko zakupione z myślą o instalacji LPG bo słyszałem wiele opinii, że silniczek dobrze znosi gaz.
Zaraz po zakupie zamontowano instalacje Lovato landirenzo przy przebiegu 207 tys. km.
Na następny dzień po przejechaniu około 40 km zapaliła się kontrolka silnika, udałem się z problemem do gazownika i po podłączeniu do komputera diagnoza: błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Wniosek? Wymiana czujnika.
Oczywiście sama paląca się kontrolka Check Engine nie była problemem bo auto zaczęło odczuwalnie zamulać na ciepłym silniku oraz czasami obroty na jałowym spadały poniżej 800 co powodowało gaśnięcie silnika.
Z racji tego, że czujnik znajduję się za górnym kołem pasowym rozrządu tuż pod jego osłoną stwierdziłem, że oddam auto do mechanika żeby wymienił cały rozrząd wraz z tym czujnikiem, a przy okazji wymienił olej, naprawił rurkę od odmy, wymienił chłodnicę bo była w kiepskim stanie i płyn chłodniczy.
Czujnik wymieniony na oryginalny bosch - koszt około 300 zł.
Po odebraniu auta od mechanika objawy nie ustępują, kontrolka silnika po skasowaniu zapala się za 3 odpaleniem silnika a autko na zimnym jedzie ok a im silnik cieplejszy tym gorzej wkręca się na obroty.
Mechanik sugeruje wymianę czujnika temperatury cieczy chłodzącej bo autko słabo dogrzewa się do 90C a jak już się dogrzeje to na krótkim postoju np. na światłach temperatura spada do 70-80C.
W międzyczasie udaję się do innego mechanika, który po podpięciu pod komputer wskazuje, że nadal zapalający się Check Engine to tym razem błąd czujnik położenia wału korbowego, którego wymieniam sam wraz z czujnikiem temperatury, wymienione części nie były tanimi zamiennikami.

Objawy dalej nie ustępują...
Po przejechaniu 1000 km na LPG przyszedł czas na pierwszą regulację.
Gazownik znając mój problem proponuje mi zostawienie samochodu na cały dzień celem sprawdzenia elektryki, przewodów itp. bo takimi rzeczami się również zajmuje. Niestety nie znajduje przyczyny twierdząc, że wszystko jest w porządku z przewodami do sterownika silnika i sugeruje sprawdzenie podczas jazdy na ilu obrotach następuje odcięcie, sprawdzam - około 5200 obr/min... (a powinien przy ponad 6500 obr/min).
Udaję się z samochodem do kolejnego warsztatu i przedstawiam swój problem, tam pan mechanik sprawdza z komputerem auto prawie 20 min, po czym stwierdza, że przyczyny nadal leży w czujniku położenia wałka rozrządu, który mimo ze niby  "oryginalny" ze sklepu może nie działać i najlepiej załatwić taki ze szrotu wykręcony z innego silnika.

Słucham się rady i kupuję część na szrocie po czym wymieniam ją sam bo jak się okazuję żeby wymienić owy czujnik wystarczy tylko ściągnąć górne koło pasowe.
Niestety i to nie pomaga... Auto nadal traci moc na ciepłym silniku i nadal odcięcie obrotów następuje przy 5200.
Dodam, że objawy występują zarówno na LPG jak i na benzynie no i oczywiście palący się ciągle Check Engine.

Mechanik, który wymieniał mi rozrząd zarzeka się, że ustawił synchronizację w 100% poprawnie.
Już brakuje mi pomysłów co dalej...
Mam ochotę zepchnąć tego Passata do Warty...

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: CHECK ENGINE po montażu LPG
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Sierpnia - 2017 - 22:19:42 »
Ja zacząłbym od początku.
Jak kupiłeś wóz zaobserwowałeś by zapaliła się kontrolka Check Engine?
Czy pierwszy objaw wystąpił po montażu gazu ?

Osobiście nie czepiałbym się czujników a zadał pytanie gazownikowi czy ogarnął temat sondy która na gazie może przekłamywać (jest to dość częsty problem).
Czy oprócz sprawdzania błędów i ich kasowania, komputerowiec zagłębił się w parametrach życiowych silnika ?
Jeśli silnik coś go boli, to w nich powinien wyczytać co jest nie tak.

Offline dyliog

• Silnik: 1.6
  • Kod: ALZ
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Sierpnia - 2017 - 18:22:28 »
Auto po zakupie jeździło bez problemu. Problem wystąpił tak jak pisałem zaraz po założeniu instalacji, dlatego zaraz po zapaleniu się kontrolki od silnika udałem się do gazownika. Biorę pod uwagę opcję, że może to być zbieg okoliczności tym bardziej, że gazownik to uczciwy i uznany fachowiec. Jako jedyny zaoferował się, że sprawdzi auto za co nie wziął ode mnie ani grosza. Ostatnia diagnoza komputerem u mechanika wykazała, że silnik pracuje bardzo dobrze i nadal wina leży po stronie tego nieszczęsnego czujnika wałka rozrządu dlatego wymieniłem ten nowy na ten wykręcony z innego silnika.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 16 - Sierpnia - 2017 - 20:34:00 »
Wystarczy by na instalacji pomiędzy czujnikiem a sterownikiem był zgniły, uszkodzony, przełamany kabelek a komp będzie mówił że problem jest z czujnikiem.
Wystarczy nieszczelność na którymś z zaworów by wariowała sonda z bzdurnymi wynikami, sterownik będzie robił korektę i wychodzi kaszana mimo że wszystkie czujniki będą ok.
Podobnie przy "lewym " powietrzu w kolektorze dolotowym
Przy uszkodzonym czujniku wałka czy wału najczęściej są problemy z uruchomieniem silnika lub po zagrzaniu potrafi zupełnie go unieruchomić.

Co do zbiegów okoliczności to nie będę zaprzeczał ale magik od gazu może na próbę odłączyć gazociąg by sprawdzić czy wóz zacznie normalnie jeździć (jak jest taki" wporzo").

Offline dopesurmi

• Silnik: 1.8
  • Kod: ADR
  • Rej: LKR
1.8 + LPG - problemy przy rozruchu
« Odpowiedź #11 dnia: 16 - Stycznia - 2018 - 13:50:28 »
Witam wszystkich serdecznie.

Mam problem ze swoim paskiem i postanowiłem sięgnąć rady na forum.
Passat 99 rok silnik 1.8 ADR + LPG.

Miałem wcześniej problem, podczas jazdy na zimnym silniku (wysokie obroty, na niskich nie było problemów) na gazie (na benzynie nie zdarzyło mi się), po dojechaniu na skrzyżowanie auto gasło, po czym normalnie odpalał (dłużej trzeba było kręcić). Myślałem ze to wina zabrudzonej przepustnicy, więc postanowiłem ją wyczyścić, zdjąłem dolot i bez demontażu przepustnicy wyczyściłem ją zwykłym papierem (była rzeczywiście bardzo brudna). Zadowolony złożyłem, przejechałem się i wszystko było ok. Następnego dnia, gdy silnik był zimny miałem problem z odpaleniem, długo kręcił, musiałem wciskać gaz żeby mogła odpalić, silnik bardzo się trząsł, nie mógł wkręcić sie na obroty, po odjęciu gazu schodził z obrotów i gasł. Lecz gdy trzymałem ją na obrotach i silnik sie zagrzał, auto normalnie pracowało, odpalał jak zawsze i nie zauważyłem żadnych innych problemów(gdy silnik jest ciepły). Nie wiem czy to ma związek z tym że czyściłem tą przepustnice czy nie, na ten moment nie mam żadnego pojęcia co może być nie tak. Problemy z porannym odpalaniem nie zdarzały się za każdym razem, czasem auto normalnie odpalało i nie było problemów, a czasem działo sie tak jak wcześniej. Zawsze dolegliwości ustępują gdy silnik sie lekko zagrzeje. Mam wrażenie jakby to jakieś ssanie było. Raz odpalił normalnie i podczas jazdy zaczął szarpać i gasnąć(zimny silnik). Czasem podczas odpalania, rozrusznik kręci dłużej niż zwykle i czuje że auto ciężej odpala, ale po 2-3s pracuje normalnie.

Na vagu zero błędów. Dzieję się tak zarówno na benzynie jak i na gazie. Może ktoś ma jakiś pomysł, albo spotkał się z takim problemem? Nie chciałbym wymieniać pół auta, bo mam bardzo ograniczony budżet, a potrzebuje codziennie auta. Teraz sytuacja jest taka, że czekam aż się zagrzeje i dopiero jadę, bo inaczej auto nie ma siły i gaśnie. :(

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i służę pomocą, chciałbym to sam zrobić aby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
Odp: 1.8 + LPG - problemy przy rozruchu
« Odpowiedź #12 dnia: 16 - Stycznia - 2018 - 23:32:11 »
Witaj.
Czyszczenie przepływki daje efekty ale krótkoterminowe. Proponuję poszukać inną i wypróbować.
Ciekawe że błędów nie ma. A jak z prądem sytuacja wygląda?

Offline dopesurmi

• Silnik: 1.8
  • Kod: ADR
  • Rej: LKR
« Odpowiedź #13 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 11:03:14 »
Kolego, tu nie chodzi o przepływkę, a przepustnice. Przepływka wymieniana była jakiś czas temu i nie było z nią żadnych problemów.
Dzisiaj rano wyczułem że czuć paliwo ze spalin podczas gdy silnik przerywa, gdy się przełączył na gaz czułem wyraźnie gaz ze spalin. Po osiągnięciu mniej więcej 60 stopni silnik pracował normalnie, wtedy ze spalin nie było nic czuć. Tak jakby któryś cylinder nie pracował, tylko dlaczego jak jest zimny i nie za każdym razem? Świece wymieniałem jakieś 3k km temu na nowe zwykłe ngk

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #14 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 11:47:00 »
A podpinałeś LPG pod kompa? Może być że źle dobiera mieszankę albo reduktor szwankuje. Możesz spróbować zresetować mapę wtrysków.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline kamyqe

• Silnik: 2.0+LPG
  • Moc: 115 KM
LPG - różne problemy
« Odpowiedź #15 dnia: 15 - Marca - 2018 - 13:37:29 »
Witam.
Passat B5 FL 2.0 115 KM rok 2002 rok z instalacją LPG.
Co jakiś czas wyskakuje mi błąd:
P0420
Po skasowaniu jakiś czas jest ok.
Spaliny badałem: CO 0.197, CO2 15.7, HC 5, O2 0.64, Lambda 1.023 , COcorr 0.2.
Czy to katalizator czy 1 sonda?
Proszę o pomoc.

Offline sajukk

• Silnik: 1.8T+LPG
  • Kod: AWT
  • Moc: 150 KM
  • Rej: BI
Odp: 2.0+LPG - błąd P0420 - spaliny poza normą.
« Odpowiedź #16 dnia: 24 - Marca - 2018 - 06:21:04 »
To błąd 2 sondy, katalizator konczy się.

Podziękował: kamyqe

Tagi wątku: