Autor Wątek: 1.9 TDI 110 KM [AFN, AHF] - podniesienie mocy - opinie  (Przeczytany 14810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dandusiek

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
1.9 TDI 110 KM [AFN, AHF] - podniesienie mocy - opinie
« dnia: 19 - Października - 2014 - 00:28:03 »
Witam, otóż na wstępnie chciałbym zaznaczyć, że jeśli jest to zły dział to bardzo przepraszam i proszę modka o przeniesienie. Sprawa ma się następująco, planuje z czasem (na nowy sezon) wsadzić do swojego Golfa IV 1.9TDI 110KM  turbinę od IV ale 150KM. Moje pytanie jest, czy ma to jakiś sens i czy ktoś tak robił? Jeśli bym wsadzał, to czy wszystkie mocowania podejdą, czy jes to to samo i co musiałbym jeszcze wymieniać, ponieważ słyszałem, że pierścienie mogą nie wytrzymać i tak samo przeguby bym musiał wsadzić wzmacniane bo padną. Dodatkowo słyszałem coś o inrercoolerze, bo nie nadąży ori chłodzić tego wszystkiego, czy to prawda? Proszę o drobną poradę, opis dokładnie co musiałbym zakupić jeśli bym się chciał zabawić w takie coś. Od razu chciałbym przekazać, że nie jestem mechanikiem i dopiero robię małe kroki w strone tuningu etc.

Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi, nagradzam plusikami :)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DS
Odp: 1.9 TDI 110 KM [AFN, AHF] - podniesienie mocy - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Października - 2014 - 08:24:52 »
Większość to bzdury, przy samej wymianie turbo bez korekty programu dojdzie Ci trochę mocy, ale nie na tyle żeby Ci przeguby pozrywać. Nawet jak zrobisz program to wytrzyma. Pierścienie tak samo. IC , tutaj nie wiem, bo nie wiem jaki jest w golfie. W sprawie pasowania nie pomogę. Masz jakąś upatrzoną od 150KM czy po prostu szukasz takiej? Celujesz w większe moce?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Października - 2014 - 13:31:53 »
Kolega @ Scrappy ma rację. Moim zdaniem jeżeli masz jakis konkretny plan co do tuningu tego auta to ok - próbuj. Jak chcesz tylko dodać parę kucy a padła Ci   suszarka to kup oryginalną a dłubanie zacznij od chipa. Pamiętaj o zawieszeniu i hamulcach - moc to nie wszystko trzeba ją dobrze przenieść na drogę i jak będzie trzeba bezpiecznie wyhamować.

Offline Dandusiek

• clubmen
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Października - 2014 - 19:29:57 »
Większość to bzdury, przy samej wymianie turbo bez korekty programu dojdzie Ci trochę mocy, ale nie na tyle żeby Ci przeguby pozrywać. Nawet jak zrobisz program to wytrzyma. Pierścienie tak samo. IC , tutaj nie wiem, bo nie wiem jaki jest w golfie. W sprawie pasowania nie pomogę. Masz jakąś upatrzoną od 150KM czy po prostu szukasz takiej? Celujesz w większe moce?

To znaczy tak, zapomniałem dodać, że mam programik wgrany, podniósł trochę na osiągach co jest odczuwalne, aczkolwiek planowałem turbo dać od 150KM plus ten programik, żeby fajnie i ładnie pasowało ze sobą, nie żadne wyciąganie z silnika nie wiadomo czego, chciałem po prostu zdrowo i rozsądnie dodać mu jeszcze parę tych kucyków. (programik wgrany przez człowieka który zajmuje się takimi, posiadając komputer wgrał mi nową mapę do Golfa, moc zaciągnięta z silnika nie z turbo jak to niektórzy piszą, gdyż nie ma żadnej dziury w osiągach) Co do IC dowiadywałem się, że podejdzie mi wszystko (chodzi o lokalizację z przodu) tylko troszkę trzeba porzeźbić zderzak, ale to nic wielkiego, dogiąć mocowania etc i będzie super. Mam już nawet osobę od tego. Co to upatrzenia to poszukuje takiej od 150KM jest ich troszkę na allegro nowe po regenracji ok.1000zł. Podsumowując, co musiałbym zakupić i dołożyć jeszcze do swojego Golfa, żeby to miało ręce i nogi? Czy IC dodatkowo jest wymagany? Czy samą Turbinę włożyć? Jak mocowania?

Kolega @ Scrappy ma rację. Moim zdaniem jeżeli masz jakis konkretny plan co do tuningu tego auta to ok - próbuj. Jak chcesz tylko dodać parę kucy a padła Ci   suszarka to kup oryginalną a dłubanie zacznij od chipa. Pamiętaj o zawieszeniu i hamulcach - moc to nie wszystko trzeba ją dobrze przenieść na drogę i jak będzie trzeba bezpiecznie wyhamować.

Turbo mam w super stanie (tak bynajmiej sie mi wydaję), dbam o nią ostro, chłodzenie, dojście do odpowiedniej temp etc. podstawowe "wartości" pielegnujące są zachowane. Mape tak jak wyżej mam wgraną, ale chciałem odrobinkę więcej żeby zobaczyć jak to będzie się zachowywać. Zawieszenie w stanie bdb ostatnio sprawdzane na stacji u znajomego, dokładnie przeglądniecią, a hamulce wydają się być też w porządku i to bardzo, ale ostatnio zobaczyłem że przy hamowaniu przy 80km/h drga kiera, więc chyba tarcze będą się prosiły o wymianie lub przetoczenie (ale słyszałem że juz mało osob tak robi) + może klocki, ale wydają się być ok, ja stawiam na bezpieczeństwo, nie chce tutaj przesadzać z mocą i wariować, robie to z głową, a pytam się o wszystko gdyż jestem nowy w tych tematach jak i moje autko :) Pozdrawiam i czekam na odpwoiedzi od Was.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Października - 2014 - 21:55:50 »
To powiem Ci, że jeśli nie chcesz iść w wielkie moce, to szukaj turbo od 130KM, będzie tańsze a 150KM nie wykorzystasz w całości. IC bym zostawił seryjny. Podobno lepiej szukać używki turbo w dobrym stanie niż regenerowane. Po wymianie oczywiście korekta mapy pod nową turbinkę i będziesz latał aż miło, takie moje zdanie :D

Offline Dandusiek

• clubmen
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Października - 2014 - 22:14:47 »
To powiem Ci, że jeśli nie chcesz iść w wielkie moce, to szukaj turbo od 130KM, będzie tańsze a 150KM nie wykorzystasz w całości. IC bym zostawił seryjny. Podobno lepiej szukać używki turbo w dobrym stanie niż regenerowane. Po wymianie oczywiście korekta mapy pod nową turbinkę i będziesz latał aż miło, takie moje zdanie :D

Hm, teraz dałeś mi dużo do myślenia :P Co do turbinki 150KM czemu twoim zdaniem nie wykorzystam? Wpływ na to mają inne podzespoły produkowane pod 110 czy co? Co do używki, ja słyszałem, że regenerowana turbina jest jeszcze lepsza od nowszej bądź też używanej (nie dam sobie ręki uciąć). Co to IC piszesz, żeby zostawić - myślisz że nic mi się nie stanie? Wszystko wytrzyma, i jak z mocowaniem? Wyciągam starą suszarę i wrzucam tylko tą od 130 + mapka i latam. Ktoś jeszcze miał z tym do czynienia i jest w stanie coś powiedzieć na ten temat? Obecnie i tak wielkie dzięki Scrappy oraz red, ale wole podpytać dwa razy, niż potem zrobić błoto i polecieć z kosztami, dlatego też chce wiedzieć od a do z, gdyż moja przygoda z tuningiem dopiero się zaczyna, w końcu każdy tak miał :)

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Października - 2014 - 00:26:01 »
Wtryski nie puszczą tyle, taka turbina od 150KM pewnie pójdzie nawet na 190-200KM, a tyle nie wyciągniesz ze 110 bez innych zmian. Wtryski na pewno będziesz musiał zmienić, nie wiem czy pompa wydoli na taką moc nawet. Sprzęgło z dwumasą podejrzewam, że też po jakimś czasie trzeba będzie wymienić i to na jakieś mocniejsze. Czyli trochę pieniędzy trzeba włożyć żeby taką moc osiągnąć. Także przy tych ~160KM będzie to zamrożona kasa i możliwości, bo turbo będzie droższe, a wykorzystane tylko w pewnej części.
Co do tego IC to pewnie nie będziesz pałował auta, że wyścigi ze świateł i cały czas but w podłogę. Wtedy to pomyślał bym nad czymś, ale tak to myślę że ogarnie seryjny. Po prostu jak IC nie schłodzi wystarczająco to moc trochę spada i tyle.

Offline Dandusiek

• clubmen
« Odpowiedź #7 dnia: 23 - Października - 2014 - 14:57:48 »
Wtryski nie puszczą tyle, taka turbina od 150KM pewnie pójdzie nawet na 190-200KM, a tyle nie wyciągniesz ze 110 bez innych zmian. Wtryski na pewno będziesz musiał zmienić, nie wiem czy pompa wydoli na taką moc nawet. Sprzęgło z dwumasą podejrzewam, że też po jakimś czasie trzeba będzie wymienić i to na jakieś mocniejsze. Czyli trochę pieniędzy trzeba włożyć żeby taką moc osiągnąć. Także przy tych ~160KM będzie to zamrożona kasa i możliwości, bo turbo będzie droższe, a wykorzystane tylko w pewnej części.
Co do tego IC to pewnie nie będziesz pałował auta, że wyścigi ze świateł i cały czas but w podłogę. Wtedy to pomyślał bym nad czymś, ale tak to myślę że ogarnie seryjny. Po prostu jak IC nie schłodzi wystarczająco to moc trochę spada i tyle.

Tak to wygląda - rozumiem Scrappy. Jeżeli sprawa ma wyglądać tak jak ją opisałeś, to będę musiał niestety zrezygnować z tego, bo polecę w ładne koszta :P Więc zostanę w takim razie przy turbinie od 130 KM, gdyż lepiej na tym wyjdę.

@Scrappy podsumowując, kupuje turbo od Golfa IV 130, wkładam je w miejsce starej turbo od 110 KM + korekta mapy i ciesze się dodatkową mocą przy zachowaniu "norm" wytrzymałości pozostałych podzespołów i nie żyłowaniu samochodu, oczywiście mocowania pasują i są te same co od miejszej turbo, tak to mam rozumieć?

Drugie pytanko z korektą mapy to konieczne jest ponowne jej wgranie, po wymianie turbo, bo na chwile obecną mam mapke wgraną, która dała mi troszkę mocy i czy taki zwykły elektromechanik będzie miał takie możliwości wgrać mi ją, czy on się zajmuje tylko seryjnymi mapami lekko podciągniętymi? Dzięki z góry za odpowiedź :)

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Października - 2014 - 23:51:03 »
Co do tych mocowań to nie wiem dokładnie jak to jest. Tak, wrzucasz turbo, korekta mapki i masz już przyzwoite osiągi. Ja bym na Twoim miejscu podjechał jednak do jakiegoś tunera, dostroi On mapę pod konkretne auto, bo pamiętaj że to już nie są oryginalne elementy. I bez korekty programu możesz jeździć, ale wtedy nie masz przyrostu tyle ile być powinno :D

Offline Dandusiek

• clubmen
« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Października - 2014 - 22:32:44 »
Co do tych mocowań to nie wiem dokładnie jak to jest. Tak, wrzucasz turbo, korekta mapki i masz już przyzwoite osiągi. Ja bym na Twoim miejscu podjechał jednak do jakiegoś tunera, dostroi On mapę pod konkretne auto, bo pamiętaj że to już nie są oryginalne elementy. I bez korekty programu możesz jeździć, ale wtedy nie masz przyrostu tyle ile być powinno :D

Myślę, że chyba wyczerpałem temat apropo suszarki, tak więc Wielkie dzięki dla Was i miliona życzę. Dzisiaj się dowiedziałem, gdyż mieliśmy w Gdańsku mały spot "Motomania Przymorze" (jak ktoś z pomorza) ,że nie będzie żadnego problemu, jest wszystko to samo jak od 130KM bo kolega ma akurat w Audi A3 serie i na wiosnę będziemy działać, gdyż będzie chciał sprzedać i wkładać od 150 więc  dobra okazja się trafi może. Pozdrawiam. Niedługo wrzucę i pokaże swojego Gofra, spróbuje w tygodniu.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #10 dnia: 27 - Października - 2014 - 16:25:45 »
O, jesteś z Gdańska to masz tam Tune-Up, tam polecam Ci się udać na programik :)

Offline Dandusiek

• clubmen
« Odpowiedź #11 dnia: 27 - Października - 2014 - 18:02:42 »
A dzięki dzięki, odwiedzę ich na pewno bo też trochę słyszałem o nich :)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #12 dnia: 31 - Lipca - 2015 - 13:46:04 »
tak troszke odświeżę temat. Turbo od 150 samo z siebie nic nei da. Nawet pol konia nie przybedzie. Samo turbo nawet z programem raczj enei ma sensu w tym silniku. Trzeba jeszcze wymienic wtryski na wydajniesze oraz obowiazkowo wiekszy IC a wlasciwie juz zapodac FMIC. Wtedy  i tak nei wykozysta sie pelnego potencjalu tej turbiny. Za slaba pompa wtryskowa by to wykozystac. Natomiast co do przegubów to jakiś mit. Wytrzymuja moce spokojnie na 200 koni tak wiec tym nei ma sie co przejmowac. Szybciej skonczy zywot dwumas ze sprzeglem. Dwumas zybko skonczy sie ale tez i tarcza sprzeglowa zacznei sie slizgac na mocy okolo 170 koni.

Montaz tej turbiny jest prawie p&p tak samo jak turbiny od 130 konnej wersji. Trzeba tylko przerobic podpiecie weza powietrznego albo wymienic waz na tzw szybkozlaczke.
Moim zdaniem lepszym rozwiazaniem jest wstawienei turbiny od 130 konnej wersji z racji  nizszej ceny a i tak wykozystanie jej potencjalu bedzie chyba raczej ciezkie w tym przypadku.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #13 dnia: 21 - Września - 2016 - 15:54:53 »
Taki wynik wyszedł po dzisiejszej wizycie w EcuProject Wrocław

Podziękował: bolotelewidz

Offline Shivy

• :: StartLine
  • VW: Passat B4
  • Kod: 1Z
  • Moc: 90 KM
  • Rej: LKS
« Odpowiedź #14 dnia: 21 - Września - 2016 - 21:16:27 »
Gitara gra! :smoking:

Offline janusz07

• VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #15 dnia: 22 - Września - 2016 - 14:09:08 »
Fajnie, tylko że przy moim wzroku nic nie widzę na tym wykresie. Wszystkie linie w kolorze czerwonym ?
@Scrappy , czy mógłbyś to opisać słowami ?

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #16 dnia: 22 - Września - 2016 - 17:03:20 »
Silnik 1.9 TDI 110 KM [AFN]
Hamownia:
- 120 KM i 250 Nm - seria
- 142 KM i 325 Nm - po modzie

Dwie kreski "górne" to moc przed i po programie, te niżej to przebieg momentu obrotowego przed i po programie.

Offline PiterPiotruś

• clubmen
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ATD
  • Moc: 100 KM
« Odpowiedź #17 dnia: 22 - Września - 2016 - 17:53:56 »
Więcej trzeba było mu dać przy takiej serii :)

Offline janusz07

« Odpowiedź #18 dnia: 22 - Września - 2016 - 18:56:28 »
Silnik 1.9 TDI 110 KM [AFN]
Hamownia:
- 120 KM i 250 Nm - seria
- 142 KM i 325 Nm - po modzie

Dwie kreski "górne" to moc przed i po programie, te niżej to przebieg momentu obrotowego przed i po programie.
Dzięki, teraz chyba jest już czym wyprzedzać :D

Zapomniałem spytać, jakie koszty takiej "modernizacji" softu ?

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #19 dnia: 22 - Września - 2016 - 21:44:05 »
Tak, jeździ się już trochę lepiej :D
Więcej już nie można było.
Byłoby sporo dymu i turbo też już raczej by ograniczało.
Koszt 900 zł.

Offline przemo

• Clubowicz
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #20 dnia: 22 - Września - 2016 - 23:42:13 »
Noooo powiem Ci, że miodzio wynik.  Co do mocy to swego czasu jak gadałem z tjunerami to też zalecali max 20KM softem. tzw. bezpieczna granica.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #21 dnia: 24 - Września - 2016 - 16:12:46 »
Nie znam się na tym tak dobrze tak jak nasz młody ale niezwykle "doświadczony" kolega @przemo, ale na moje oko 900 zł za 20 KM więcej w stosunku do serii, to trochę dużo.
Fakt że co dzień dużo ważniejszy jest moment obrotowy i jego przebieg a nie konie, ale czy ten przyrost mocy jest odczuwalny na te 9-stówek czy raczej nie warto było tego robić ?

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #22 dnia: 24 - Września - 2016 - 20:37:26 »
Bez problemu znalazłbym w obrębie od 5-20 kilometrów od domu kilka osób które "zchipowałyby" mi auto za 300-400zł, ale jak już naoglądałem się jak taki tuning wygląda to grzecznie podziękowałem.
Chytry traci dwa razy, jak mam komuś zapłacić za to żebym szybciej wymienił turbo, sprzęgło albo i cały silnik to wolałem dołożyć kilka stówek i wiem że jest to zrobione z głową.
Jeździ się fajnie, jest elastyczniejszy i czuć że lepiej się odpycha.
Wiadomo, to jest auto wielkości kiosku i porównując do jakiegoś golfa czy passata to sharan wypadnie gorzej, ale porównując serię i po modzie to różnica jest i nie żałuję ani złotówki.

Offline Marcin987

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI-VP
  • Kod: AFN
« Odpowiedź #23 dnia: 29 - Listopada - 2016 - 22:06:15 »
Witam.
Postanowiłem podnieść trochę moc w moim Passacie B5 1.9 TDI [AFN]
- turbo od 130 KM
- przelot
Plany są na fmic i mapę lecz zatrzymałem się na wtryskiwaczach.
Na oryginalnych auto było żwawe lecz chcialem osiągnąć większą moc.
Kupiłem wtryski od 2.5 TDI lecz bez sterującego więc został od AFN.
Do tego nowe końcówki 216 i ustawione na 190 bar.
Po tej zmianie samochód strasznie muli.
Czy ustawia się jakoś ciśnienie główne wtrysków czy tylko wstępne ?
Jakie ciśnienie ustawić 190 czy 220 ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #24 dnia: 30 - Listopada - 2016 - 00:04:11 »
W jakim stanie jest pompa wtryskowa. Może nie ma odpowiedniej wydolności z racji wieku?
Na końcówkach jeśli chodzi o ciśnienie to ustaw 220. Do tych końcówek musi być program inaczej na oryginalnej mapie będzie mulił i dymił.

Tagi wątku: