0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Większość to bzdury, przy samej wymianie turbo bez korekty programu dojdzie Ci trochę mocy, ale nie na tyle żeby Ci przeguby pozrywać. Nawet jak zrobisz program to wytrzyma. Pierścienie tak samo. IC , tutaj nie wiem, bo nie wiem jaki jest w golfie. W sprawie pasowania nie pomogę. Masz jakąś upatrzoną od 150KM czy po prostu szukasz takiej? Celujesz w większe moce?
Kolega @ Scrappy ma rację. Moim zdaniem jeżeli masz jakis konkretny plan co do tuningu tego auta to ok - próbuj. Jak chcesz tylko dodać parę kucy a padła Ci suszarka to kup oryginalną a dłubanie zacznij od chipa. Pamiętaj o zawieszeniu i hamulcach - moc to nie wszystko trzeba ją dobrze przenieść na drogę i jak będzie trzeba bezpiecznie wyhamować.
To powiem Ci, że jeśli nie chcesz iść w wielkie moce, to szukaj turbo od 130KM, będzie tańsze a 150KM nie wykorzystasz w całości. IC bym zostawił seryjny. Podobno lepiej szukać używki turbo w dobrym stanie niż regenerowane. Po wymianie oczywiście korekta mapy pod nową turbinkę i będziesz latał aż miło, takie moje zdanie
Wtryski nie puszczą tyle, taka turbina od 150KM pewnie pójdzie nawet na 190-200KM, a tyle nie wyciągniesz ze 110 bez innych zmian. Wtryski na pewno będziesz musiał zmienić, nie wiem czy pompa wydoli na taką moc nawet. Sprzęgło z dwumasą podejrzewam, że też po jakimś czasie trzeba będzie wymienić i to na jakieś mocniejsze. Czyli trochę pieniędzy trzeba włożyć żeby taką moc osiągnąć. Także przy tych ~160KM będzie to zamrożona kasa i możliwości, bo turbo będzie droższe, a wykorzystane tylko w pewnej części. Co do tego IC to pewnie nie będziesz pałował auta, że wyścigi ze świateł i cały czas but w podłogę. Wtedy to pomyślał bym nad czymś, ale tak to myślę że ogarnie seryjny. Po prostu jak IC nie schłodzi wystarczająco to moc trochę spada i tyle.
Co do tych mocowań to nie wiem dokładnie jak to jest. Tak, wrzucasz turbo, korekta mapki i masz już przyzwoite osiągi. Ja bym na Twoim miejscu podjechał jednak do jakiegoś tunera, dostroi On mapę pod konkretne auto, bo pamiętaj że to już nie są oryginalne elementy. I bez korekty programu możesz jeździć, ale wtedy nie masz przyrostu tyle ile być powinno
Silnik 1.9 TDI 110 KM [AFN]Hamownia:- 120 KM i 250 Nm - seria- 142 KM i 325 Nm - po modzie Dwie kreski "górne" to moc przed i po programie, te niżej to przebieg momentu obrotowego przed i po programie.