Autor Wątek: CORRADO - historia  (Przeczytany 2675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
CORRADO - historia
« dnia: 28 - Czerwca - 2014 - 01:43:04 »
Corrado sportowe coupe budowane w latach 1988-1995 wyprodukowane w niecałych 100 000 egzemplarzy zbudowane na płycie podłogowej VW golfa II z zastosowaniem podłużnic z Passata B3, konstrukcja mająca zastąpić przestarzałe Scirocco budowane na płycie Golfa Mk I, w założeniach lekki samochód z mocnym silnikiem, w rzeczywistości tylko VR6 (od 1992 do 1995 roku) dawał radę jako auto o typowo sportowych aspiracjach, 1,8 G60 produkowany od 1988 do 1992 roku, był mocny ale pomimo sporej awaryjności był technologiczną kwintesencją idei Corrado, czyli lekkiego sportowego samochodu z silnikiem o małej pojemności ale z dużą mocą , z uwagi na dużą masę własną samochód dużo lepiej wyglądał niż jeździł, pomimo słabych jak na auta sportowe osiągów Corrado miało długo tytuł najlepiej prowadzącego się samochodu przednionapędowego na świecie pomagał mu w tym elektrycznie wysuwany spoiler tylny (montowany seryjnie) dodatkowo auto było idealnie wyważone i wzmocnione do tego stopnia że Niemcy mówili o nim m.in. "lekki czołg".
Auto dla wielu miłośników marki kultowe i poszukiwane, osobiście posiadałem 2 egzemplarze tego modelu: 1,8 16V KR z roku 1991 i 2,0 16V 9A z 1992 roku. Zawsze marzyłem o 2,9 VR6 ale nigdy nie posiadałem takiego auta. Jeżeli ma ktoś informacje na temat VW Corrado to proszę napisać  - pomimo że od zawsze fascynował mnie ten model nie wiem wszystkiego i liczę na pomoc innych.

Tagi wątku: