Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Passata B8  (Przeczytany 9500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Passata B8
« dnia: 21 - Grudnia - 2015 - 11:42:31 »
Temat na wszelkie zapytania, dotyczące zakupu nowego lub używanego Passata B8.
Tutaj możemy wklejać linki, które powinny być opisane - aby było wiadomo do czego prowadzą.
Posty z samym linkiem, prowadzące do nie wiadomo czego, będą usuwane a "spamujący" w ten sposób delikwent, zostanie odpowiednio nagrodzony :evilmrgrin:

Offline thr

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Passata B8
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Sierpnia - 2016 - 20:36:55 »
Cześć wszystkim.

Planuję w najbliższym czasie zakupić swój pierwszy samochód. Rozważałem kilka opcji (Audi A6/A4, BMW 5 i Merca C), ale dzisiaj byłem w salonie VW i zakochałem się w nowym Passacie :) Niestety A4/BMW 3/Mercedes C nie mają takiej przestrzeni ani bagażnika jak ma Passat, a na tym mi najbardziej zależy - komfortowe wycieczki z rodziną. Natomiast A6/BMW 5 kosztuje za dużo jak na pierwszy samochód. Planuję w grudniu zakupić nowy model Passata w finansowaniu EasyBuy (50-50). Samochód planuję użytkować przynajmniej 8 lat.

Jestem laikiem samochodowym dlatego potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań. W konfiguratorze jest kilka silników do wyboru i tutaj interesują mnie głównie dwa:
1.4 TSI ACT BlueMotion Technology - 150 KM
1.8 TSI BlueMotion Technology  132 kW / 180 KM
2.0 TDI BlueMotion Technology - 150 KM

Czy warto dopłacać do silnika dieslowego? Różnica to ponad 10tyś. zł, a z tego co czytałem to TSI jest niezawodne. Jak to się ma do legendy TDI od VW? Czym się różni ACT BlueMotion od Bluemotion w przypadku 1.8TSI?

Druga sprawa to skrzynia biegów. W opcjach jest jeszcze automatyczna skrzynia biegów DSG. Czy dużo traci się na zwrotności przy automacie? Jak z awaryjnością takiego automatu? Czy warto czy lepiej korzystać ze skrzyni manualnej i zaoszczędzić te 8tyś.

W wersji Highline jedną z rzeczy jest komputer pokładowy - czy dodatki w tych wersjach są warte swojej ceny czy lepiej wziąć Comfortline lub nawet Trendline? Takie rzezcy jak podgrzewany fotel niekoniecznie mnie interesują, a "komfortowe fotele" też dużo nie mówią.

Będę wdzięczny za porady.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Sierpnia - 2016 - 21:29:19 »
Nie wiem jak wygląda sprawa z awaryjnością najnowszych silników VW, ale użytkuję obecnie auto w automacie (tiptronic) i jak dla mnie nie ma nic lepszego od automatycznej skrzyni.

Miałem okazję się pobawić tymi nowymi zegarami w VW i Audi i jeśli miałbym na tyle pieniędzy to wziąłbym je.
Dużo opcji, można sobie np wyświetlić nawigację na prawie cały ekran i inne bajery które można podejrzeć na youtube.

Oczywiście podpowiadam tutaj patrząc na to "z boku", bo nie użytkuję na co dzień takiego samochodu, a jedynie mi się to po prostu spodobało :)

Offline avente

• VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: SK
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Listopada - 2019 - 19:53:23 »
Jak u was terminy realizacji zamówień na nowego Passata, mój zamówiony 19 września, początkowo był 50, 51 a potem przez chwilę 5 tydz.
W chwili obecnej (od paru tygodni) brak określonego terminu produkcji  :evil:

Offline adiaudia4

• VW: CC
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 13:58:11 »
Witam wszystkich  :)
Jest to moj pierwszy post , prosze o wyrozumialosc.
Mieszkam  w UK i przymierzam sie by kupic VW  Passat B8 kombi GT lub R line 2015-2018 . Zastanawiam sie tylko czy zawieszenie w tych modelach nie bedzie zbyt twarde jak dla mnie . Kiedys mialem B6 sport i zawias byl lekko za twardy jak na moj gust .Wizualnie i pod wzgledem wyposazenia te dwa modele B8 podobają mi się najbardziej .
Czy ktos z was posiada passata B8 kombi w wersji GT lub R line i moglby sie wypowiedziec na temat roznic w twardosci zawieszenia , czy  wersja GT ma sportowe zawieszenie ? I o ile jest twardsze od wersji normalnej ?
Wiem że będą inne wersje na Pl /UK ale zawieszenie chyba jest to samo w R line UK i PL :question:
Czy mozna je regulowac (DCC) ?
Czy w wersji R-line zawias jeszcze bardziej usportowiony tzn sztywniejszy od GT?
Będę wdzieczne za pomoc .
Pozdrawiam

Offline borus84

• Wersja: GT
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KLW
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 22:29:18 »
Hej, ja posiadam Passata B8 GT R-line 2018 :)
Zawieszenie mam standard, 190 KM, R-line zewnętrzny, skrzynia DSG7.
Jak narazie sprawuje się dobrze i oby tak zostało.
Także polecam.
PS. Rline to tylko pakiet stylistyczny wewnętrzny zewnętrzny. Występują razem lub osobno. Nic nie wnoszą do mechaniki pojazdu.

Offline Raptor27

• clubmen
  • VW: Polo V
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CPTA
  • Rej: WJ
« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Stycznia - 2022 - 14:32:46 »
Cześć wszystkim. Zakładam wątek bo mój tata ma możliwość zamiany swojego Passata B7 2.0 140 km TDI (6 bieg manual) w common rail na Passata B8 2.0 TSI 190 KM DSG w full opcji wyposaźenia 2019 rok auta . Także mam kilka pytań do Was;

1. Czy warto wogóle zmieniać Passata B7 2.0 140 TDI na B8 2.0 190 km TSI?
2. Jak się sprawuje pod względem trwałości ten Passat B8 2.0 190 km TSI?Wiem ,że tam dużo VW modził by zmiejszyć opory , spalanie , zmniejszał rożne rzeczy w silniku co pewnie odbije się na trwałości .
3. Jakie mankamenty ,wady ma ten silnik , model?
4. Jak wygląda serwis ,czy jest dużo droższy przy potencjalnych awariach niż B7 2.0 140 km w dieslu ?
5. Jak wygląda spalanie w B8 2.0 190 km TSI?Miasto,trasa itp
6. Jak sprawuje się skrzynia DSG, ma laga, jak z jej trwałością?

Offline Robert Wii

• Silnik: 1.8 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: EL
« Odpowiedź #7 dnia: 30 - Września - 2022 - 13:58:55 »
Niedługo kupuję B8 Variant 1.8 TSI DSG 2018 (luty). W ASO powiedział mi, że to prawdopodobnie 7 stopniowa skrzynia jest (uwaga!) bezobsługowa. W necie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Auto ma 58kkm i według informacji należy już wymienić olej. Faktycznie wprowadzono bezobsługowe DSG czy z ASO (Bednarek Łódź) jakiś nieogarnięty "specjalista ds. obsługi klienta"?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Października - 2022 - 13:15:42 »
Sama przekładnia DQ200, zalana jest 1,7-litra oleju o specyfikacji G052171, zaś w przestrzeni obwodu modułu mechatroniki, krąży 1-litr oleju o specyfikacji G004000

ASO może nie zalecać i nie robić wymiany oleju, tak jak w  Haldex  4-generacji z filtrem, który nie jest dostępny w ASO i nie przewidziany do wymiany.

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Października - 2022 - 16:10:25 »
Kolega na A3 8V 2016 1.8 TFSI 180hp rok z DQ250 6 bieg. Może jest to DQ380?

???
prawdopodobnie 7 stopniowa

Offline bartkowiakm

• Kod: DNNA
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Lipca - 2023 - 22:02:53 »
Cześć

Jestem bliski zakupu nowego Passata B8 2.0 TSI 190KM, sprzedawca w salonie poinformował mnie, że aktualnie są do nich montowane silniki DNNA. Na ile byłem się w stanie zorientować, jest to już 4 generacja EA888, montowana w VAGach od 2021.
Z tego co wyczytałem nie ma już tam wtrysku pośredniego.
Czy wie ktoś czy oprócz tego są jakieś inne istotne zmiany i jak ten silnik sprawuje się przynajmniej po średnich przebiegach?
Szukam auta raczej na więcej niż 3-4 lata i chciałbym się upewnić, że będzie to trwała jednostka, oczywiście przy właściwym serwisowaniu.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 09 - Lipca - 2023 - 14:38:14 »
Jestem bliski zakupu nowego Passata B8 2.0 TSI 190KM, sprzedawca w salonie poinformował mnie, że aktualnie są do nich montowane silniki DNNA.
Nie kłamał  ;)

Na ile byłem się w stanie zorientować, jest to już 4 generacja EA888, montowana w VAGach od 2021.
To prawda  :thumbup:

Czy wie ktoś czy oprócz tego są jakieś inne istotne zmiany i jak ten silnik sprawuje się przynajmniej po średnich przebiegach?
Na forum nie ma nikogo narzekającego na te silniki, odkąd zostały wprowadzone.

Szukam auta raczej na więcej niż 3-4 lata i chciałbym się upewnić, że będzie to trwała jednostka, oczywiście przy właściwym serwisowaniu.
Pierwsze 2-3 tyś. km na spokojnie aby dotrzeć niedoróbki coraz bardziej oszczędnych producentów a po tym przebiegu najlepiej wymienić samodzielnie olej w silniku. Następne wymiany w trybie "Short Life" czyli w zakresie 10-15 tyś. km - odradzam "Long Life", bo to zabójstwo dla długiej żywotności silnika.

@bartkowiakm , pytaj o konkrety, bo jak widzisz chętnych do odpowiedzi, jak na lekarstwo  ;)

Podziękował: bartkowiakm

Offline gedackt

• VW: Sharan II FL
  • Wersja: Comfortline
« Odpowiedź #12 dnia: 09 - Sierpnia - 2023 - 16:51:21 »
Witam wszystkich!

Jestem na ostatniej prostej zastania posiadaczem Passata B8 2.0 TDI 150 KM, DSG, Higline+, 2015 rok z przebiegiem 44000 km.
Cena: ok 22000 euro (92000 zł).
Więcej danych pod linkiem:
https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/d/auto/vw-passat-variant-highline-2-0-tdi-dsg-701464812/

W zwiazku z zakupem mam kilka watpliwosci:
1) czy racjonalne jest sugerowanie sie tylko i wylacznie przebiegiem auta, czy tez pokusic sie o poszukiwanie ewentualnie mlodszych egemplarzy, nawet kosztem wiekszego przebiegu (np. 2018 t przebiegem ok 80000)?
2) czy miedy 2015 a 2019 VW wprowadzal pomniejsze modyfikacja powodujace, ze egemplarze z 2018 moga byc lepsze od tych z poczatku produkcji?
3) czy w blisku 8 letnim aucie istnieje ryzyko, ze gumowe elementy zawieszenia moga w bliskiej persepktywie wymagac wymiany/napraw?
4) czy TDI montowane bez SCR wykazuja sie mniejsza usterkowoscia od pozniejszych egemplarzy?
5) czy wogole racjonalne jest kupowanie za blisko 100.000 zl 8 letniego auta tej klasy? Zona narzeka, ze "wystarczy" doplacic 10k euro i moglibysmy jezdzic volvo v90d4...

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 09:52:27 »
Za 8 letniego pastucha z 2015 roku tyle kasy bym nie dał

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 09:53:54 »
Za 8 letniego pastucha z 2015 roku tyle kasy bym nie dał
Daruj sobie takie wpisy, autora wpisu pewnie to nie interesuje.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 09:55:03 »
4) czy TDI montowane bez SCR wykazuja sie mniejsza usterkowoscia od pozniejszych egemplarzy?
Nie ma różnicy, SCR bywa czesto problematyczny

Dodano:  10 - Sierpnia - 2023  -  09:55:52
5) czy wogole racjonalne jest kupowanie za blisko 100.000 zl 8 letniego auta tej klasy? Zona narzeka, ze "wystarczy" doplacic 10k euro i moglibysmy jezdzic volvo v90d4...
Moim zdaniem jest to nieracjonalne

Dodano:  10 - Sierpnia - 2023  -  09:56:53
Daruj sobie takie wpisy, autora wpisu pewnie to nie interesuje
To niech on to oceni, do Ciebie tego nie piszę

Dodano:  10 - Sierpnia - 2023  -  09:59:24
3) czy w blisku 8 letnim aucie istnieje ryzyko, ze gumowe elementy zawieszenia moga w bliskiej persepktywie wymagac wymiany/napraw?
Takimi rzeczami nie zawracaj sobie głowy, nawet jeśli to koszty niewielkie

Dodano:  10 - Sierpnia - 2023  -  10:02:23
pokusic sie o poszukiwanie ewentualnie mlodszych egemplarzy, nawet kosztem wiekszego przebiegu (np. 2018 t przebiegem ok 80000)?
Ja bym tak właśnie zrobił.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 10:04:25 »
@gedackt  Mieszkając  tam wiesz jakie są realia i jak poszły auta w górę w moim regionie Vorarlberg są jeszcze droższe. W okolicy Wiednia jest najtaniej . Ale wiadomo znów jaki jest cyrk z Tablicami. Zawsze możesz poświęcić jeśli dobrze pamiętam 90€ i zrobić test w Ömtc.  Jeśli Sprzedający nie ma nic do ukrycia to się zgodzi na to.  Wiesz dobrze jak oni rygorystycznie podchodzą do tematu.  Samo auto z przeglądem z ömtc jest drożej wystawiane i to nawet o 1000 €.

Co do części zawieszenia są to normalne rzeczy eksploatacyjne które mogą być już zużyte.

W Austrii na cenę ma też wpływ przebieg auta. Ja zapłaciłem więcej za starszego tiguana 5n2 fl z przebiegiem 100 tys. Niż stał tiguan drugiej generacji młodszy z przebiegiem 180 tys.
Na auto z przebiegiem bliskim 200 tys już nie bardzo chcę kto kolwiek zaglądać. 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 10:05:17 »
@gedackt

Ad1. Najlepsze wyjście: to niski przebieg i jak najmłodsze auto z jak najlepszym wyposażeniem ale wiem z własnego doświadczenia, że to bardzo rzadko idzie w parze. Musisz sam ocenić i wybrać, co najlepsze dla Ciebie  ;)

Ad2. VW przez cały czas wprowadza zmiany i ulepszenia danego modelu a auta z tego samego rocznika, mogą się między sobą znacząco różnić. Trzeba zestawić dwa konkretne auta ze sobą i wtedy porównać.

Ad3. Tak, ale według mnie, w głównej mierze zależy to od intensywności użytkowania i miejsca parkowania auta.

Ad4. Tego nie wiem ale trzeba przeglądnąć forum i sprawdzić co było sygnalizowane przez właścicieli jak typowe awarie.

Ad5. Na to pytanie będziesz miał całą masę różnych odpowiedzi: bo co obywatel to inne zdanie - musisz sam lub z żoną podjąć tą decyzję  :evilmrgrin:

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 10:55:10 »
@gedackt  a sprawdzałeś oferty u tego sprzedawcy?

https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/d/auto/vw-passat-variant-elegance-2-0-scr-tdi-dsg-687655692/ 

Sa to auta które zostały w rozliczeniu w salonie vw.  Przy wpłacie 20 tys € w porsche bank bez problemu dostaniesz finansowanie w bardzo niskich ratach , zależy od okresu.  Zapytaj u źródła jak masz w pobliżu. 

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

Offline gedackt

• VW: Sharan II FL
  • Wersja: Comfortline
« Odpowiedź #19 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 12:37:41 »
Dziekuje wszystkim za wpisy i sugestie.
Moj problem rozwiazal sie samoistnie -> wzialem auto na jazde probna.
Po przesiadce z dostawczaka jakim jest Opel Zafira C (dalej nie wiem jak sie zmienia auto w opisie profilu) spodziewalem sie, ze "krol" wyposazony pod korek bedzie conajmniej o klase lepszy w kazdym aspekcie -> prowadzenie, uklad kierowniczy, amortyzowanie, wyciszenie i audio... moze i jest lepszy, ale ta poprawa nie jest warta 20k euro.
Gigantyczne rozczarowanie. Moze gdyby byl w benzynie to byloby pole do polemizowania.

Pora ruszac ogladac volvo...

pozdrawiam,
gedackt

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 12:57:46 »
Jak to się mówi?! Ostatnie zdanie należy do faceta . Tak Kochanie .  Powodzenia w ogledziniach.  Jak będziesz w okolicy Vorarlberg zapraszam na małe . Spotkanie w przelocie.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #21 dnia: 10 - Sierpnia - 2023 - 14:30:31 »
dalej nie wiem jak sie zmienia auto w opisie profilu
A wystarczy skorzystać z opcji "Szukaj" i staje się jasność: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,6038.0.html  ;)

Offline mario24

•  -baned-
  • Marka: Suzuki
  • Silnik: 1.9 DDiS
  • Moc: 130 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #22 dnia: 17 - Września - 2024 - 12:29:45 »
witam . PO nowym roku planuje kupic passata B8 ( 2015,2016) rok 2.0 220 KM z 6 stopniowa skrzynia DSG. Na co  zwrócic uwage przy zakupie? Czy to dobry silnik ? a moze wybrac 1.8 ? choc tam sa chyba gorsze 7 stopniowe skrzynie DSG.  Czy 2.0 190 km a 2.0 220 to ten sam silnik ? czy w Ogóle passat B8 do dobry wybór ?

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #23 dnia: 20 - Września - 2024 - 14:07:35 »
190 różni się od 220/230/245. Tu jest opis https://autoblog.spidersweb.pl/jak-to-dziala-2-0-tsi-ea888-gen3b.
Wrażenia z jazdy też różnią się znacząco na korzyść tych drugich, ale tylko *jeśli ktoś wykorzystuje maksymalną moc > 200 koni* - zależy od kierowcy... Dla większości pewnie dopłata nie ma sensu bo różnica odczuwalna głównie powyżej 4500 RPM. Warto sobie zadać pytanie czy faktycznie tam się zagląda.       
W innych autach, ale miałem 190, mam 230. Polecam jeden i drugi. 1.8 dobry, ale jeśli ma 250 Nm w DSG (tak je kastrowali by użyć tańszą DSG w wielu modelach, nie wiem jak w tych rocznikach B8), to będzie odczuwalnie słabsze od 2.0 190 koni, które ma 320 Nm.  DSG > 250 Nm zawsze ma mokre sprzęgła za co moim zdaniem warto dopłacić.

Tagi wątku: