Autor Wątek: HAMULCE-TARCZE-KLOCKI  (Przeczytany 3028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline photobymagik

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.6
  • Rej: EAB
HAMULCE-TARCZE-KLOCKI
« dnia: 26 - Sierpnia - 2016 - 12:58:10 »
Od niedawna jestem posiadaczem samochodu VW Golf V 1.6 102 KM - samochód kupiłem w Islandii i tam właśnie użytkuje swoje autko. Problem w tym że muszę wymienić układ hamulcowy tzn. tarcze i klocki. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o mechanikę samochodową i nie wiem jakie dokładnie muszą być te części. Jak byłem w sklepie z częściami samochodowymi to sprzedawca powiedział mi że do Golfa V są chyba 3 rodzaje tarcz i sam nie wiedział jakie dobrać więc jeśli gość w sklepie nie wiedział to skąd ja to mam wiedzieć? HeHeH.. liczę na to że znajdzie się tu ktoś kto pomoże mi dobrać części po numerze VIN. Dlaczego szukam po numerze vin? A no dlatego że w dokumentach samochodu - tak jak w Polsce dowód rejestracyjny - to w przypadku Islandii nie ma tam zawartych żadnych konkretnych danych typu - kod silnika itp. Niżej załączam foto jak wygląda taki świstek w IS

https://drive.google.com/file/d/0Bz8Y3X6LXo0_b29jWktKUWpFVEU/view?usp=sharing

Także jak widać na powyższym foto za wiele informacji nie uzyska się z tego śwista. Niżej zamieszczam zdjęcie naklejki z bagażnika ponieważ gość ze sklepu powiedział że taka naklejka może zawierać dużo informacji - jednak sam jej nie umiem rozszyfrować. Więc Panowie i Panie jeśli ktoś by mi pomógł byłbym wdzięczny.

https://drive.google.com/file/d/0Bz8Y3X6LXo0_ZVRudjh0bGt1VEE/view?usp=sharing

VIN: WVWZZZ1KZ8W018333

Offline bolotelewidz

• :: TrendLine
  • VW: Vento
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: AFT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WP
Odp: [Golf V] 1.6 Pomóżcie mi dobrać części układu hamulcowego po numerze VIN
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Sierpnia - 2016 - 11:58:35 »
Moim zdaniem to pan w sklepie jest albo niekompetentny albo ten sklep to jakiś wielobranżowy market.
Wszędzie gdzie do tej pory kupowałem części w PL, podawałem nr VIN a sprzedawca, wpisując go w komputer dokładnie wiedział jakie ma dobrać części do tego auta. Druga sprawa, to możesz sam ściągnąć koło i zmierzyć zwykłym metrem średnicę tarczy ;)
Możesz też podjechać do najbliższego serwisu VAG i tam podając nr VIN też sprawdzą ci wszystko co potrzebujesz i udostępnią ci dane twojego auta. Ja niestety nie mam w tej chwili takiej możliwości ale może któryś z chłopaków na forum będzie chciał pomóc i sprawdzi to w swojej bazie danych.

ps. skorzystaj z programu Etka:  http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,269.0.html

Offline photobymagik

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.6
  • Rej: EAB
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Sierpnia - 2016 - 14:18:26 »
Problem w tym że ja aktualnie jestem w Polsce a samochód stoi w Islandii więc nie ma jak zmierzyć średnicy. A co do tego sklepu to gość szukał gdzieś po vinie ale nie mogło wyszukać.. tłumaczył że coś z serwerami nie tak. A w ETCE w necie wpisywałem VIN ale nic mi nie wyszukuje. Trzeba się chyba tam rejestrować i jakiś datek rzucić żeby wyszukało po vin.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Sierpnia - 2016 - 14:25:15 »
W takim przypadku podjechałbym do ASO (VW, SEAT, Skoda, Audi) i po podaniu VIN będą widzieli w ETCE jakie części idą do twojego auta.

Tagi wątku: