Autor Wątek: ZAWIESZENIE WIELOWACHACZOWE - skrzypienie i stuki po wymianie  (Przeczytany 7210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ZAWIESZENIE WIELOWACHACZOWE - skrzypienie i stuki po wymianie
« dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 16:13:27 »
Tak właśnie myślałem, dzięki za info  :thumbup:
Jutro jadę Passatem do warsztatu na wymianę lewego przegubu i kontrolę skrzypienia wielowachacza po wymianie.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
Odp: [Passat B5]Wymiana wahacza dyskusja ogólna
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 16:20:36 »
Mam nadzieję że wahacze dokręcane na opuszczonym samochodzie? :D

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 16:46:49 »
Mam nadzieję że wahacze dokręcane na opuszczonym samochodzie?
Właśnie nie i dlatego pewnie wszystko skrzypi od czasu wymiany.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 16:54:45 »
To szkoda było wymieniać te wahacze. Wahacze na tulejach muszą być skręcane na opuszczonym samochodzie bo inaczej szybko je zerwie. Przy sworzniu można normalnie przykręcić na podniesionym.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 17:23:47 »
Szkoda tylko że mówisz to teraz a nie wtedy jak pisałem że będę je wymieniał własnoręcznie :confused:

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 17:38:22 »
A różnie o tym mówią. Jedni ze na opuszczonym aucie inni ze nie koniecznie. Trochę trudno to wykonać zwłaszcza jak auto jest na podnośniku kolumnowym i posiada wielowahacz. Czasami z podnośnikiem ciężko się odkręca wahacze. Polecam popraktykować sobie na tylnym zawieszeniu w Vectra C. Dojście jest jak do kanarka w klatce.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 18:51:16 »
Zawieszenie wielowahaczowe  w Pasacie wymieniałem z kumplem który robił to wcześniej w 3 innych Passatach B5.
W żadnym z nich nie dokręcał wahaczy na opuszczonym aucie i w żadnym oprócz mojego nic nie skrzypi i jest cisza.
Stąd też ani on ani ja nie wiedziałem, że należy dokręcać wahacze na opuszczonym a nie podniesionym aucie.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 18:56:06 »
To tylko wymysł ludzi z tym dokręcaniem na opuszczonym aucie. W żadnej instrukcji tego nie znajdziesz. Owszem trochę w tym może i prawdy jest że lepiej jest to wykonać na stojącym aucie ale nie zawsze jest to możliwe.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 19:22:35 »
Może wymysł a może i nie, fakt jest taki że po wymianie tego wielowahacza w Passacie B5, słyszałem o tym od paru wiarygodnych osób.
Jutro to zweryfikuję, rano do mechanika i wieczorem będzie już wiadomo co skrzypiało pod maską.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 19:30:56 »
Z miesiąc czy dwa temu na golfie tez ktoś pisał o skrzypieniu. Od razu w ciemno mu podałem ze na drążku stabilizatora są gumy i to te gumy. Poradziłem żeby przesmarował je albo wazelina albo nawet i smarem. I tez potem pisał ze trafiona diagnoza była. Tu tez chodzą słuchy żeby nie smarować smarem bo czy olejem itp bo niszczą i takie tam. Smaruje i jakoś nie ma problemow. Mydłem do opon tez można smarować ale mydło uchodzi dość szybko bo taka jego rola. Smar natomiast zostaje raczej na dłużej.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 19:40:33 »
to tylko wymysl ludzi z tym dokrecaniem na opuszcoznym aucie. W zadnej instrkcji tego nei znajdziesz. Owszem troche w tym moze i prawdy jest ze lepiej jest to dokonac na stojacym aucie ale nie zawsze jest to mozliwe.
Są prawa pisane i nie pisane. O wielu rzeczach serwis nie wspomina np: wymiana oleju w układzie wspomagania czy o dokręcaniu śrub w zawieszeniu  a musimy to wykonać prawidłowo żeby auto dalej dobrze funkcjonowało.
Masz rację że to wymysł ludzi. Procedury w serwisach też opracował człowiek ale życie je z biegiem czasu weryfikuje.
Czasem na pierwszy rzut wydaje nam się że to to a po głębszym zapoznaniu się wychodzi coś innego.
 Co do gum na stabilizatorze to też potrafią dać się we znaki jak kolega Wesol pisze.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #11 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 19:48:59 »
Wszelkiego rodzaju tuleje metalowo-gumowe powinny być dokręcane w pozycji neutralnej pracy.
Jeśli dokręcimy je na fula jak wóz jest na podnośniku to jak go postawimy będą już mocno skręcone a jak wóz będzie jeździł po nierównościach tak skręcone tuleje szybciej ulegną zużyciu.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #12 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 20:28:08 »
I tu muszę Tobie przyznać rację. Składanie takich połączeń i dokręcanie w odpowiedniej pozycji to podstawa przy zawieszeniu ale czasem nie ma podejścia żeby to prawidłowo wykonać. Wtedy wykonujemy tak jak jest to możliwe. W dobie ilości środków w sprzedaży to można zastosować przez omyłkę nie taki jak potrzeba. Jednak wazelina techniczna przydaje się w wielu przypadkach i nie niszczy tak jak inne środki.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 20:36:18 »
Co do skręcania zawiechy na stojącym wozie było wykonalne w czasach gdzie głównie były stosowane kanały do napraw ale mamy nowoczesność w postaci podnośników i zaczynają się schody .Nie przeczę że da się to wykonać nawet i na podnośniku ale trzeba pokombinować z kobyłkami co dla większości jest dość upierdliwe (a że czas to pieniądz to idą po najmniejszej lini oporu a to że wymienione elementy padną szybciej to mały pikuś )

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #14 dnia: 07 - Sierpnia - 2016 - 22:20:16 »
Tutaj w pełni popieram Gulasza. A na podnośniku też się da. Można podeprzeć nogą hydrauliczną, albo nawet wahacz ręką przytrzymać i dokręcić tulęję a dopiero później wsadzić sworzeń. Ja w swojej audi wymieniałem na podwórku i też dałem radę. Nie wiem jak w oplach ale w passacie i audi się da.

@pretor chętnie bym powiedział o tym wcześniej ale umknęło mi gdzieś to gdzie pisałeś że będziesz wymieniał wahacze :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #15 dnia: 08 - Sierpnia - 2016 - 12:35:14 »
Byłem u mechanika rano ale oczywiście nie miał czasu i kazał mi zostawić auto, ale nie ze mną te numery :evilwink:
Wjechałem u niego na podnośnik i to co mogłem poluzowałem z wielowahacza: te małe łączniki "bananowe" i łącznik dolnego wahacza z mocowaniem amortyzatora. Niestety stuki i "jęczenie" jest dalej takie jak było, ogólnie po tej operacji nic w wydawanych dźwiękach nie uległo zmianie. Na tą chwile zostało sprawdzić górne wahacze, te co łączą się z górną częścią kolumny amortyzującej. Mechanik dalej twierdzi że to nie to i podejrzewa albo źle włożoną kolumnę mcpherson w gniazdo albo samo łożysko kolumny. Sam juz nie wiem co o tym myśleć, bo prawda jest taka że przed wymianą całego przedniego wielowahacza nic nie skrzypiało ani nie stukało, a po wymianie zaczęło. Przed wymianą stuki były tylko przy zaliczaniu studzienek lub dziur, a po wymianie skrzypi i "stuka" jadąc po równej nawierzchni i na postoju szarpiąc autem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 08 - Sierpnia - 2016 - 15:24:40 »
Nie spotkałem się jeszcze żeby górne wahacze na tulejach piszczały ,trzeszczały .Stuki to i owszem ale musiałyby być totalnie wywalone  ( sworznie to co innego,chyba że w ferworze walki któryś nie został skręcony  ).Najpewniejszym sprawdzeniem co za chochlik siedzi i tak hałasuje jest wstawić wóz na kanał jeden nasłuchuje a drugi buja wozem za dach lub za rant błotnika (jak ma większą krzepę ).Może miałeś nie fart i trafił ci się wahacz do którego zapomniano wrzucić trochę smaru (takie coś już widziałem na własne oczy ).Źle złożony mac odzywałby się na postoju przy kręceniu kierownicą ,choć przy wielowahaczowym mało prawdopodobne   (no chyba że nie jest poskręcany ).

Tagi wątku: