Autor Wątek: AUTOMAT - nie zmienia biegów  (Przeczytany 4361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oro3

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Napęd: FWD
AUTOMAT - nie zmienia biegów
« dnia: 19 - Lipca - 2016 - 08:29:07 »
Czy może mnie ktoś nakierować co może być przyczyną tego co jest zawarte w temacie?
Dodam że olej i filtr w skrzyni wymienione, czujniki na skrzyni biegów też, a gofer dalej nie chce zmieniać biegów na komputerze wykazuje błąd na wszystkich elektrozaworach >:( . Pozostaje wymiana skrzyni czy ktoś ma inny pomysł?  :D

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: AUTOMAT - nie zmienia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lipca - 2016 - 19:52:59 »
Elektrozaworyawory raczej wszystkie na raz nie padły ale taśma mogła.
Bez rozbiórki raczej się nie obejdzie.

Offline oro3

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lipca - 2016 - 22:22:30 »
no to będzie trzeba znaleźć luźny week i podłubać  ::)

Dodano: 08 - Listopad - 2016
Witam za parę dni zabieram się za przekładanie mojego automatu na manual widziałem gotowe zestawy do przełożenia na allegro i nie wiem czy warto jeśli ktoś już to robił albo zna się na rzeczy proszę o odpowiedź na pare pytań: co będzie dokładnie potrzebne, czy kompletowac zestaw samemu czy kupić gotowy, czy każda skrzynia manualna od 1.9TDI 110KM będzie pasować do mojego silnika dodam że mam oznaczenie AHF proszę o pomoc!  :thumbup:

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Listopada - 2016 - 17:27:55 »
Najpierw trzeba zadać sobie pytanie czy warto .Może bardziej opłacalnym tematem jest sprzedaż tego co masz dołożenie tego co pochłoną koszta przekładki i zakup całego kompletnego wozu w manualu .Jeśli całą przekładkę zrobisz we własnym zakresie (nic nikomu nie będziesz zlecał do roboty )koszta wcale nie będą małe i rozsądniej jest zakupić cały wóz (pokolizyjny ,anglika itp).Kupując zestaw najczęściej i tak będzie nie kompletny (co okazuje się w trakcie przekładania )Jeśli twoja buda z silnikiem nie jest jakaś specjalnie zbajerowana typu bajerancki lakier ,obniżane zawieszenie,wnętrze w skórze na zamówienie itp.to korzystniej jest sprzedać to co masz i kupić kompletny sprawny wóz taki jak chcesz zbudować samemu .No chyba że zamierzasz robić to hobbystycznie to zmienia postać rzeczy.Jak bardzo chcesz się bawić to potrzebna jest skrzynia (najlepiej sprawna by w niej już nie grzebać ),przeguby wewnętrzne (jak z używki to fajnie by coś sobą jeszcze prezentowały ),półosie ,linki ,rozrusznik,mechanizm z dźwignią (najlepiej w komplecie z mieszkiem i gałką ),zestaw pedałów (najlepiej w komplecie z pompą sprzęgła), koło z dociskiem i tarczą (warto luknąć w jakiej kondycji będzie łożysko oporowe by nie rozbierać wszystkiego po złożeniu )i na deser dłubaninka w kablotece jak i w mózgu by wszystko trybiło tak jak powinno.A i bym zapomniał że wszystko wypadałoby jakoś poskręcać więc małe wiaderko śrubek ,spinek itp.(czego najczęściej nie dają w komplecie ).
Powodzenia .

Tagi wątku: