Autor Wątek: WODA W AUCIE - zatkany odpływ  (Przeczytany 42225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
WODA W AUCIE - zatkany odpływ
« dnia: 14 - Lipca - 2016 - 23:38:51 »
Odkryłem dzisiaj pod nogami pasażerów z tyłu wodę w Passacie, auto stało na takim szutrowym parkingu z obniżonym terenem.
Lało u nas od poniedziałku i w tym miejscu gdzie był tył Passata w czasie ulewy utworzyło się bajoro, jestem ciekaw czy woda sie dostala przez jakieś otwory technologiczne  ::)

Na ta chwilę suszę dywaniki starymi gazetami :evil:

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
Odp: WODA W AUCIE - zatkany odpływ
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Lipca - 2016 - 22:19:10 »
W mojej A6 okazało się że brakuje mi klapki osłaniającej filtr kabinowy i woda wlewała się przez wentylator do środka, mam wykładzinę mokrą aż po tylną kanapę.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Lipca - 2016 - 01:09:49 »
@Scrappy, to jest prawdopodobne.
Sprawdził bym też czy nie masz zatkanych odpływów spod maski, szyby itp. (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywało).

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Lipca - 2016 - 08:12:54 »
Jeśli nie jest pogniła podłoga i nie było nic ruszane od nowego to nie powinna .W przeciwnym razie jeżdżąc po mokrym też by się dostawała .Jak nie wlało się przez progi to bardziej prawdopodobnym będzie wlewanie się górą .W B5 najczęściej przez zatkane syfem spusty podszybia (grodzi czołowej ,lampy tył lub otwierany dach jak posiada ) .

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Lipca - 2016 - 08:35:20 »
Polecam wyciągnąć akumulator i jego podstawę i wyczyścić wszystkie odpływy. Bo kiedyś można się zdziwić jak zrobi się tam akwarium (wiem co mówię) :D

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Lipca - 2016 - 15:46:30 »
@Scrappy, prawdopodobnie miałeś rację, co do zatkanych odpływów ;)

Teoria z otworami technologicznymi upadla po ściągnięciu dywanów, co zresztą widać na pierwszym zdjęciu. Zaślepki otworów technologicznych w podwoziu są w idealnym i nienaruszonym stanie. Był robiony test uszczelek w drzwiach i wypadł całkiem pozytywnie: tzn. woda przez drzwi do środka nie leci. Prawdopodobne miejsce przecieku przy tak dużej ulewie jak ostatnio, to źle osadzona guma uszczelniająca przejście przewodów klimatyzacji przez gródź.   

Na poniższych zdjęciach relacja z suszenia i czyszczenia odpływów wody:

1. Zdemontowana kanapa i przedni fotel pasażera.

2. Odchylony dywanik.

3. Początek suszenia

4. Suszenie Passata w toku...rolka foli w akcji

5. Suszenie w toku...koszyk z roweru w akcji

6. Po zdemontowaniu osłony filtra przeciwpyłkowego, zlokalizowane prawdopodobne miejsce przecieku do kabiny

7. Guma uszczelniająca wlot przewodów klimatyzacji była w takim stanie jak na zdjęciu.

8. Guma uszczelniająca wlot przewodów klimatyzacji wsadzona prawidłowo na swoje miejsce.

9. Miejsce filtra przeciwpyłkowego (kabinowego) ze zdjętą plastikową osłoną.

10. Miejsce filtra przeciwpyłkowego (kabinowego) z założoną plastikową osłoną.

11. Miejsce pod akumulatorem z założoną podstawą.

12. Miejsce pod akumulatorem, zatkany przez liście odpływ wody z grodzi między silnikiem.

13. Odpływ wody wyczyszczony z liści i błota.

14. Odpływ wody z grodzi z bliska.

15. Drugi odpływ wody pod serwem też zatkany błotem.

16. Drugi odpływ wody pod serwem jest już czysty (w otworze jest guma z wężykiem)

16. Obydwa otwory odpływowe odetkane....czas na test

17. Test konewkowo-wodny...cala woda spłynęła w ciągu paru sekund a w jest sucho :)

Już trzeci dzień suszę dywaniki z ociepleniem podłogi i mimo prawie 30 st na dworze, cały czas otwartego auta: dywaniki w najgłębszych miejscach są dalej wilgotne. Jeszcze poczekam ze składaniem wszystkiego aż nie będzie czuć żadnej wilgoci pod spodem dywanika.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Lipca - 2016 - 21:03:40 »
Pełen szacun za fajną fotorelację. Nie jednego pewnie zastanawia jak u niego to wygląda. Warto dodać by nie mieć problemów w przyszłości lepiej nie wkładać po zakończonej akcji udrażniania gumowych spustów .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Lipca - 2016 - 21:22:16 »
@Gulasz, w tym dużym otworze spustowym pod akumulatorem nie było żadnej gumy i tak też to zostawiłem. Za to w tym mniejszym otworze pod serwem jest guma z wężykiem i właśnie przez ten wężyk zostawiłem to tak jak to przewidział producent.

Ogólnie myślę że zajrzenia tam raz w roku i wyciągnięcie wszystkich liści i innych zanieczyszczeń powinno w zupełności wystarczyć dla zachowania drożności otworów spustowych. Ale sprawdzę to ponownie jeszcze przed zimą i ponownie na wiosnę, zrobię fotkę i wrzucę do tego tematu.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 23 - Lipca - 2016 - 07:19:37 »
w tym dużym otworze spustowym pod akumulatorem nie było żadnej gumy i tak też to zostawiłem.
Raczej była bo by się nie zatkał odpływ (ale to mało istotne ).Jeśli w efekcie końcowym nie jest założona to jest ok.

Offline xelis111

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8
  • Kod: ADR
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Września - 2017 - 21:43:41 »
Witam. Borykam się ze sprawą mokrej podłogi ale tylko ze strony kierowcy. Zrobiłem wszystko co możliwe wyczyscilem kanały odplywowe uszczelnilem gumę linki otwierania maski oraz puszkę komputera. Lecz zauważyłem że woda dostaje się z podłogi a nie z podszybia zlokalizowałem małe rozcięcie blachy  na podłodze akurat na wysokości tam gdzie idą przewody bodajże hamulcowe a zaraz koło tego jest guma. Próbowałem skleic to silikonem lecz dalej przepuszcza pytanie brzmi czym to trwale zalepić?  myślałem nad poxipolem. Za każdym razem gdy się przejadę w deszcz zbiera mi się woda a jak wiadomo moduł komfortu tego nie zniesie i kolejne pieniędze w błoto :)
Proszę o pomoc.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 08 - Września - 2017 - 22:11:46 »
Na wszelkiego rodzaju uszkodzenia podłogi lepiej sprawdzi się" bitex" lub podobne mazidło.Dla pewności można na uszkodzenie od strony kabiny nakleić matę głuszącą .
Jeśli uszkodzenie (rozcięcie) jest nie wielkie można zastosować specyfik do konserwacji w spreju (łatwiej i dokładniej wypełni nieszczelność )
Jeśli auto posiada dodatkowo szyberdach warto sprawdzić lewy przedni odpływ od niego (idzie w słupku )jego uszkodzenie/ zapchanie może powodować przeciek do kabiny w okolice miejsca o którym mowa . 

Podziękował: Piobro

Offline xelis111

« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Września - 2017 - 23:17:46 »
Szyberdachu nie posiadam :) dziękuję za podpowiedź z tym bitexem nie pomyślałem  :thumbup:

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #12 dnia: 08 - Września - 2017 - 23:42:26 »
Ja bym zastosował pastę wygłuszającą -uszczelniającą np: http://www.caraudiosklepy.pl/ctk-defender-pasta-do-wygluszania-podlogi-i-nadkoli-p2147.html w miejscu przecieku a na to jak kolega @Gulasz polecił bitex na ciepło. Po ostygnięciu powinno być szczelnie.

Offline xelis111

« Odpowiedź #13 dnia: 17 - Września - 2017 - 23:01:43 »
Witam.
Już wcześniej pisałem post o wodzie pod nogami kierowcy, Okazało się że uszczelka linki otwierania maski jest po po prostu rozszarpana, oraz uszczelka pod komputerem już tak dobrze nie trzyma ( zrobiła się jak szmatka). Panowie mógłby mnie ktoś pokierować jakie numery tych uszczelek oraz gdzie i skąd je kupić byłem nawet w sklepie i mówili że ciężko jest dostać niby te uszczelki.
A woda ciągle zatapia mi Passata  :cry:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 18 - Września - 2017 - 06:48:45 »
Jeśli odpływy są na pewno drożne to ilość wody przedostającej się przez nawet uszkodzoną przelotkę linki powinna być niewielka .Najszybszą metodą (najtańszą )jest użycie gumy do żucia bardziej profesjonalnym rozwiązaniem użycie silikonu ,masy głuszącej itp .Zakup samej przelotki (nowej )może być problemem .Można pokusić się o zakup używki w dobrej kondycji na pobliskim szrocie dopasowując nawet z innego modelu wozu .   

Offline xelis111

« Odpowiedź #15 dnia: 18 - Września - 2017 - 09:17:19 »
Odpływy jak najbardziej drożne i wyczyszczone :) czyli ciężko jest dostać tą uszczelkę od linki nową?  :(

Offline kasik77

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #16 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 20:51:57 »
Sprawdź też odpływu pod mocowaniem akumulatora tam często się zatykają i woda się sponsorska dostaje

Tagi wątku: