Autor Wątek: KODOWANIE - domykanie szyb i światła dzienne  (Przeczytany 19602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bento222

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-VP
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
KODOWANIE - domykanie szyb i światła dzienne
« dnia: 12 - Lipca - 2016 - 14:08:11 »
Witam,
Passat B5 1.9 TDI 110 KM z 1999 roku.
Posiadam Polskiego VAG-a i potrzebuje pomocy przy uruchomieniu świateł dziennych i domykania szyb.
Tylko takie tłumaczenie poproszę jak debilowi ponieważ jestem początkujący.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DS
Odp: KODOWANIE - domykanie szyb i światła dzienne
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 15:43:44 »
Nie uruchomisz świateł dziennych VAGiem w tym modelu, albo dodatkowe LEDowe albo moduł do świateł drogowych.

Offline bento222

« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 15:53:46 »
Przepraszam ze cie pouczam lecz kolega ma passata z 96r i ma skandynawskie światła wprowadzał tylko w konfort

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 17:16:48 »
W pasku  b5 przedliftowym nie było ksenonow jak mnie pamięć nie myli i nie ma tam opcji uruchamiania świateł skandynawskich ani Ameryka Północna bo to auto bez can i takiego czegoś nie zaznasz. Tylko po analog się da mostkujac piny lub porostu dokładając osobny układ.  Nie ma w tym aucie tej zakładki aktywnej ani kodowania długiego i się nie da choćby nawet pękł.

Offline bento222

« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 17:22:39 »
Xenony mam napewno i spryskiwacze lamp a mógłby ktoś być tak miły aby powiedzieć jak zrobic szyby ?

Dodano:  12 - Lipca - 2016  -  17:30:58
Przepraszam ze post pod postem ale chciałbym jak zmontować żeby zrobić światła drogo jako do jazdy dzienniej oczywiście na module żeby włączaly się gdy przekrece stacyjke a gasly po wlaczeniu postojowek i oczywiście żeby jeszcze mogły działać tak jak do czego są stworzone

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 17:44:20 »
Ksenon masz dokładny czyli nielegalne. Drogowe to drogowe i do niczego innego służyć nie mogą. Za to dowód zabrany to najmniejszy problem.

Offline bento222

« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 17:50:53 »
Mam oryginalne Xenony i są legalne

A jeśli to ważne to moduł komfortu jest taki sam jak w Passacie B5 FL (sprawdzałem u kolegi)

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 18:45:16 »
Były Xenony ori w przedliftowym passku.
Nie wiem czy tam nie będzie można zrobić podobnego tricku jak w sharanie.
Mostkowało się któreś piny we włączniku i był tryb skandynawski, ale nie jestem pewny.

Offline bento222

« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 18:56:39 »
Kolego który mówisz o tym triku możesz rozwinąć ten temat?

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 19:10:05 »
To o czym mówię powodowało włączenie świateł mijania bez podświetlenia wnętrza i tylnych lamp. W Twoim przypadku nie zda to egzaminu gdyż chcesz nie włączać xenonu (czyli jednocześnie ten tryb skandynawski też nie zda egzaminu). Tak jak mówiłem ja tu widzę tylko dwa wyjścia albo LEDy, albo moduł na długie, takie moduły dostępne na allegro.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #10 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 19:10:44 »
Jak zrobić światła skandynawskie było pisane tutaj:
http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1329.0

red@tapatalk

Offline bento222

« Odpowiedź #11 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 19:20:43 »
A wiesz który przekaznik obsługuje światła drogowe i który pin jego podłączyć?

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 19:53:19 »
faktycznie etka podaje ze byly ksenony w przedliftach. Jakos mi to nei pasowalo tak bez sprawdzania bo powiem szczerze z enigdy tego nei widzialem w passku. Zazwyczaj wkladaja ludzie tam lampy FK albo jakies sonary itp. Z poziomu elektroniki nei ma opcji zalaczenia swiateł z automatu przez przeprogramowanie ustawien w sterowniku gdys te auta nie maja CANu i nie jest to sterowanie oparte na zalaczaniu przekaznikami z kompa tylko recznei zalaczaja sie swiatla z wlacznika. Wlacznik z auta bez CAN wyglada masywniej, jest dluzszy i ma doprowadzone grube kable. Wlacznik np z passata B6 czy golfa 5 itd jest juz sterowaniem po CAN i tam kabelki ida cieniutkie dajace jedynei sygnaly polecen co zalaczyc itd. W touranie sobie zalaczylem tryb ameryki polnocnej a to nei jest wykonalne ani w golfie 4 ani w sharanie. Problemem nie jest opcja w sterowniku tylko to ze sterownik nie mial by jak tego zalaczyc bo nie ma fizycznego przekaznika od swiatel mijania. Jest przekaznik od swiatel drogowych jedynie z tym ze nie ma nawet opcji regulacji/kodowania sily swiecenia tych swiatel po analogu. Z poziomu kompa w aucie na CAN mozna wiele opcji uruchomic jak np zalaczanie chocby swiatel przeciwmgielnych tylnych gdy wbijam wsteczny by wzmocnic swiatlo tylne by wiecej widziec np nocą. Tak samo jak jest mozliwosc procentowej regulacji swiatel tylnych czy dziennych przednich doswietlania zakretow halogenami i wiele wiele innych rzeczy. Tu CAN wygrywa bo elektronika praktycznie nie ma ograniczeń.

Ja mam wlaczone swiatla dzienne realizowane przez mijania przednie. Nie pala sie natomiast zadne inne swiatla przednie jak i tylne oraz po zaciagnieciu recznego swiatla mijania tez gasna czyli na psotoju sie nie swieci nic.
Tu w passacie B5 jak i innych tego typu autach jak golf 4 mozna jedynie samemu cos wyczarowac- wylutowac jakis mini sterownik sterujacy swiatlami. Kiedys takie cos robilem w inym aucie wpinajac sie dodatkowo pod kontrolkę od cisnienia oleju plus złoke czasowa na okolo 3-4 sekundy. Czyli odpalajac auto to swiatla zapalaly sie dopiero gdy silnik pracowal, bylo cisnienie oleju i minely 3 sekundy. Mozna to sobie tez zapodac i tu. Schematy i opisy sa na forach oplowskich np vectra unlimited itp.

Offline bento222

« Odpowiedź #13 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 20:00:37 »
A co z szybami?

Probowalem tym ruskim programem ale nie poszlo

Offline red

• S7
« Odpowiedź #14 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 20:06:29 »
Jak moduł komfortu nie obsługuje domykania z pilota to tylko wymiana tego modułu na taki obsługujący domykanie pomoże.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 20:19:57 »
tak modul moze byc ze tak powiem za "niski" ale tez sprzet do tych majstrowan tosprzet pracujacy pod dosem na porcie COM a nie na porcie USB.

Offline bento222

« Odpowiedź #16 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 20:29:46 »
Ja mam sprzed pod USB i moduł taki jak bym montowany w po lift a chodzi mi wprowadzić polskim vagiem ta opcje

Kolegę z ta wymiana trochę poniosło po co mam wymienić i moduł i piloty itp. Jak mam orginalne wszystko a to wystarczy włączyć i potrzebuje instrukcji jak do debila żeby to samemu zrobic

Offline red

• S7
« Odpowiedź #17 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 20:39:41 »
Kolegę z ta wymiana trochę poniosło po co mam wymienić i moduł i piloty itp. Jak mam orginalne wszystko a to wystarczy włączyć i potrzebuje instrukcji jak do debila żeby to samemu zrobic
Jak moduł nie obsługuje takiej funkcji to jak ma działać? To że z B5 FL nie znaczy że musi mieć tą funkcję - nie wszystkie miały.
Piloty dokodowuje się do modułu więc ich nie trzeba wymieniać a tylko zakodować.
Żeby sprawdzić czy domykanie z pilota obsługuje Twój moduł komfortu otwórz któreś okno a potem zamknij samochód i przytrzymaj przycisk na pilocie - jak okno się zamknie to masz domykanie a jak nie to nie masz.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 20:41:31 »
no skoro mowisz ze to sie ot tak aktywuje kablem na usb to probuj. Czytac chyba umiesz co nie. Translatory  na google sa wiec nawet w wersji EN poradzisz sobie. Z tym ze ja wiem ze nici z teog beda bo to nie przejdzie. Temat walkowany na wielu forach ale bylem tez jakis czas temu unas w Goleniowie na Slowackiego u takich fachowcow od takich spraw licznikowych, kodowan itp i rozmawialem to mowil ze domykanie okien to prosciej zzalatwic dodatkowm modulem i po sprawie.

Offline bento222

« Odpowiedź #19 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 20:52:22 »
Domykanie jest tylko z kluczyka sorrki kolego ale nie rób ze mnie głupiego wiem jak sprawdzic czy działa z pilota czy nie i jak się już domyslasz to nie domyka z pilota. A wiem ze idzie włączyć to tylko potrzebuje pomocy jak

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 21:21:45 »
To jak to zrobisz to opisz jak bo mam golfa 4 2001 rok silnik asz kombi comfortline i 4 szyby elektryczne i domykane jest wtedy w standardzie z grota kluczyka w zamku ale z pilota niet. Vaga mam dobrze ocykanego a jak słyszę ze używasz polskiego Vaga to gorzej już wybrać nie mogłeś.    Próbuj, próbuj.  W touranie juz opcje otwierania i domykania szyb mam z pilota bo tam to pikuś.  Założyć czujnik deszczu odpowiedni bord i nawet jak wykryje deszcz to domknie do 24 godzin.

Offline bento222

« Odpowiedź #21 dnia: 12 - Lipca - 2016 - 22:05:21 »
Czujnik deszczu tez mam

Tagi wątku: