Autor Wątek: 1.9 TDI PD - Problem z dwumasą po wymianie  (Przeczytany 16601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafalh

• :: TrendLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BKC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
1.9 TDI PD - Problem z dwumasą po wymianie
« dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 10:24:28 »
Witam wszystkich mam taki problem z Jetta 1,9 a dokładnie z dwumasą wymienili mi ja w styczniu w jednym z warsztatów po dwóch miesiącach czyli w marcu zaczeła się odzywac przy zapalaniu, oddałem na gwarancje wymienili to ,mamy czerwiec znow nie ma sprzegła pedał w samej podłodze bierze a czasami wogle wstawilem do warsztatu rozebrali i włozyli spowrotem na tej starej dwumasie działa sprzegło ale przy zapalaniu słychac dwumase jak zadzwoni . Moze ktos mi powie co z tym robic gdzie lezy przyczyna tych obiawów prosze o odpowiedz ,pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: [Jetta V] 1.9 TDI PD - Problem z dwumasą po wymianie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 15:10:47 »
Opis mało dokładny ale można z niego wywnioskować ,że padła 2-masa wymieniłeś na taką po regeneracji która przeżyła chwilę i zdechła (słaba regeneracja ).Jako że nie minęło dużo czasu warsztat poczuł się i w ramach reklamacji zamontował kolejny 2-mas który okazał się jeszcze gorszy od poprzedniego bo mimo że tłukł to jeszcze padło w nim łożyskowanie (dlatego problemy z wysprzęgleniem ).Dlatego wsadzili twoje stare (poprzednie )które wiadomo że było padnięte (nie wiem po co wymieniać złe na uszkodzone ).Wyjściem z sytuacji jest zakupienie nowego 2-masu zamontowanie i nasłuchiwanie kiedy padnie .Można chcąc zaoszczędzić parę złotych kupić używany 2-mas w dobrej kondycji (ile wytrzyma to loteria )lub przerobić 2-mas na 1-mas ,ale jest to uwstecznianie się (za co słyszę falę krytyki za każdym razem ).Jest kilka przyczyn padania 2-masy ale skoro w twoim aucie masz już 3-ą z kolei i padają jak muchy to najlepszym wyjściem z sytuacji jest uwstecznienie konstrukcji na 1-mas .

Offline rafalh

« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 15:39:58 »
Witam sprawa wyglada tak ze zaplacilem za to 4 tys a to jest serwis o nazwie feu vert i teraz odebrałem auto od nich i sytuacja sie powtarza bo nie wymienili drugi raz dwu masy tylko ustawiali ja na spreżynkach bardziej je scisneli bo uważali ze to pomoże luz na kole jest 4 ząbki( czy tak powinno być?)a 8 zebow z otwarciem sie sprezynek, początkowo wciskali mi ze to skrzynia jest wadliwa bo ma jakis czarny dekiel ale sprawdzalem osobiscie na walku nie ma jakich kolwiek luzów . moim zdaniem nie potrafia tego zrobic dobrze i uciekaja od wymiany na reklamacji nowej dwumasy tylko tak ja reanimuja.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 19:15:37 »
Dopuszczalny luz na dwumasie to 8 zębów wieńca ale to już jakaś masakra by musiała byc.  Mam w piwnicy dwie dwumasie jedna od sharana btb i mimo przebiegu ma 1.5 zęba luzu. Druga mam z golfa asz i ma luz chyba 2 zeby i jest sprawny w 100%. Ale różnie bywa z tymi dm. Sa regeneracje fabryczne ale czy też nie jest to efekt cięcia kosztów to nie wiadomo.
Przerobić dm na jednomyślnie to nie tak łatwo a można sobie też biedy narobic-rozwalić skrzynie przy kiepskim przerobieniu. Do vagow są jednomasy ori wiec nie ma co wywazac otwartych drzwi.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 19:31:55 »
Prawda jest taka że jak zaczną kombinować z 2-masem to jak najbardziej mogą zabić skrzynię .Nadmierny luz skrętny na tym elemencie powoduje bardzo mocne szarpanie wałka skrzyni przez co mocno skraca jej życie nie wspominając o samej 2-masie.W twoim przypadku jak występuje problem z wysprzęgleniem to dochodzi jeszcze luz boczny który ma wpływ na uszkodzenie wielowypustu wałka ,tarczy oraz naturalnie skrzyni przy dłuższej eksplatacji na tak zmordowanym 2-masie .Wyjściem z sytuacji jest zakup żywej (jak nie nowej ze względu na koszty )2-masy lub to co sugerowałem przerobienie wszystkiego na 1-mas .Jeśli się nie mylę to kolega Wesol ma u siebie tego typu zmianę to może podpowiedzieć co i jak (jakie koszta i ile roboty )by nie było z tym problemów .Ja osobiście poradziłbym sobie z tym tematem jeszcze prościej wkładając tarczę ze sprężynami a 2-mas zespawując na stałe ( naturalnie tokarka ,wyważarka itd).

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 21:44:49 »
No i rozwalenie takiej zespawanej dwumasy murowane. Dwumas się nawierca i kołkuje.  Żadnego spawania. Tarczy pasującej do 6 biegowego nie znajdziesz bo nie istnieje. Proponuje jednomyślnie od Valeo za 1100 zł i masz ori i porządnie bez zabaw i kombinacji. Jeśli mowa o 5 biegowej skrzyni to jednomas od golfa 3 1.9 tdi z silnikiem 1Z i po sprawie. Zamach za 150 zł plus zestaw nowy sprzęgła i docisku za 300-400 zł i tez po sprawie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 22:42:30 »
Może być i wersja z zakołkowaniem (jak będzie wykonana porządnie )choć pewniejszym sposobem jest zespawanie (jak dla mnie ) .Co do tarczy to nie ma takiej opcji że czegoś nie ma .Znam magika który prowadzi warsztacik z obijaniem tarcz, oklejaniem okładzin hamulcowych na szczęki ,regeneracją docisków itp.Mówisz co chcesz i na następny dzień odbierasz .Zrobienie z dwóch tarcz jednej nie ma dla niego problemu .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Czerwca - 2016 - 23:08:32 »
I pewnie to robi za 50 albo 100 zł.?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Czerwca - 2016 - 08:09:49 »
Nie wali jakiś cen z kosmosu .Przykładowo wymiana samych okładzin tarczy to rząd 60-80 zł w zależności od średnicy jak i jakości tego czym obija ( ma wybór od byle jakiego gatunku za mniejszą monetę lub takich z górnej półki gatunkowo jak i cenowo) jeśli wymienia w tarczy sprężyny lub inne flaki wiadomo że wychodzi trochę drożej .
Jakby nie liczyć przerobienie z 2-masy na 1-mas i zlecenie dorobienia tarczy sprzęgła nie wyjdzie tyle co cudowny wynalazek zwany 2-masem bo sprawa żywotności to zupełnie inna bajka .
A tak przy okazji nie byłbym sobą jakbym nie wspomniał na stare rozwiązanie techniczne a lepsze od tych nowinek rodem z NASA .Wiem że zostanę zakrzyczany więc sam już szybko dopisuję że POSTĘP MUSI BYĆ.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Czerwca - 2016 - 10:31:45 »
To normalne ceny jeśli chodzi o wymianę okładziny. Z tym ze nie podajesz ile za przerobienie tarczy sprzęgłowej z takiej bez sorezynek na taką ze sorezynkami. Pomijam fakt czy będzie to tłumie odpowiednio bo można przecholowac jak i za słabo zrobić. No i ciekawi mnie to przerobienie dwumasy. Chodzi oto ze tez mam namiary na takiego gościa ale wydaje mi się ze się nie opłaca bo koszt 500 zł a musze mu wysłać taki dm i czekać i potem jeszcze tarcza itd. Problem jest też w tym ze nie jeden na forum golfa zaspawal dm na sztywno i szybko wracał z tego. Trzeba ów dm rozebrać wywalić troszkę bebechow bo taki dwumas troszkę waży za dużo. Nawiercic dm i zakolkowac bo spawanie puszcza niestety. Jak mam się bawić w taką przeróbkę łącznie gdzieś za powiedzmy min 700 zł to wolę nowy jednomas  za 1100 lub używany jednomas za 500 kupić co też robiłem i dać do wymiany jedynie sprężyny i okładzin za 150 zł po sprawie. Szkoda mojego czasu i rozgrzebanego auta. No chyba ze swój czas tak nie cenisz.

Offline rafalh

« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Czerwca - 2016 - 21:03:11 »
Witam mam jeszcze takie pytanie pedał ma okolo 2 cm luzu (czy to normalne) oraz po polozeniu delikatnie nogi na pedał sprzegła czuć prace czy tak powinno byc?? prosze o jakies opinie na ten temat pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Czerwca - 2016 - 21:23:53 »
Luz o którym wspominasz może być spowodowany zapowietrzeniem układu (dodatkowo pedał sprzęgła powinien być lekko gumowy ).Jednak jak czujesz drżenie po delikatnym naciśnięciu może to być powodem nadmiernego luzu na sprzęgle .Powodem drżenia może być uszkodzony docisk (uszkodzone słoneczko )pn.przy montażu ,pęknięcie sprężyny docisku (też będzie łączyło się to z gumowym pedałem sprzęgła i dodatkowo może się ślizgać przy większym obciążeniu ,biegi mogą wchodzić ze zgrzytem )lub masz poprzeczny luz na 2-masie (zaczyna się bujać na boki a lekkie niewyważenie powoduje drgania które odczuwasz przy delikatnym naciśnięciu .Lub masz wyrobiony trzpień pompy sprzęgła i to może być związane z nadmiernym luzem .
Bardziej precyzyjny opis objawów ułatwia postawienie właściwej diagnozy .

Offline rafalh

« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Czerwca - 2016 - 23:20:43 »
Witam Kolego sprawa wygląda tak w styczniu zakupiłem 2-mas wymienili pojedzdzilem 2 miesiace(marzec) zaczeło sie odzywac  pojechalem na reklamacje  wymienili (niby?) odebrałem auto było oki ale tylko na poczatku po miesiacu cos sie tam odzywalo stwierdzielm jezdze dalej az stanie mamy czerwiec nagle zaczeły biegi ciezko wchodzic i trzeba bylo dociskac pedał do podłogi (bralo  przy samej podlodze sprzegło) pojechalem na reklamacje i przy tym bylem osobiscie zdemontowali skrzynie i stwierdzili ze dwumasa jest oki nie wyjmujac jej tylko co zrobili ustawili te trzy sprezynki bo stwierdzili ze sa rozlegulowane i je scisneli, zlozyli sprzeglo jest tylko sa te drgania na pedale i do tego ten luz dlatego zastanawiam sie co jest nie tak czy warsztat czy w czyms innym jest problem ??pozdrawiam

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 06:34:59 »
pedal sprzegla przy lekkim wduszeniu pulsuje nam w noge niezaleznie do tego czy mamay jednomas czy dwumas czy mamy silnik benzynowy czy diesla. Jet to standard i sprawdzalem dziesiatki razy nawet w autach salonowych  z przebiegiem zaledwie 5 kilometrow.
Co tam masz za problem czy z ta dwumasa czy z czym tam to ciezko tak okreslic. Nie wiem tez o jakich sprezynkach mowisz ale wydaje mi sie ze vagi w tym aucie nie mialy samoregulatora ale w tych autach jak golf 5 itp tez odwalali rozne numery z tymi skrzyniami i dwumasami wiec moze i cos tam juz wpakowali.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 07:04:51 »
Jeśli pedał sprzęgła drży po delikatnym położeniu nogi to raczej nie jest normalne (chodzi o mocno wyczuwalne drgania )Świadczy to o tym iż łożysko oporowe podskakuje /obraca się po nierównej powierzchni (słoneczku docisku )co dość drastycznie skraca życie łożyska oporowego .O komforcie jazdy nie wspominam .Już samo to że przed dłubaniną fachowców drgania były nie wyczuwalne a teraz są może świadczyć że coś jest nie tak .Jeśli drgania są mocne to prędzej czy później i tak wizyta w warsztacie będzie nie unikniona na awarię łożyska które się rozleci .
Wesol nie mam 2-masy i mi nic nie pulsuje i nic nie drga może dlatego że mam starego klekota bez tej całej nowoczesności .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 10:36:35 »
Sprawdzałem chyba w 20 autach. Pulsowalo jak miałem w swoich dwumasy i pulsuje jak mam jednomyślnie nowe lud nowe wysorzegliki z lozyskiem a nawet nowy uszczelniacz wału był.  Sprawdzałem w nowych insigniach 1.8 Benz i 1.9 cdti astry h i j i chevrolety i saab i mazdy.
 Niech każdy tylko położy nogę na pedale sprzęgła na odpalonym i zda relacje bo bije o zakład ze będzie pulsowac tak jak chodzą 4 gary.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 15:17:42 »
Zdecydowana większość nowych aut posiada sprzęgło sterowane hydrauliką (lineczki są a fe bo byłoby za prosto , za tanio i mniej awaryjnie).By pedał sprzęgła podskakiwał (były wyczuwalne drgania )płyn z wysprzęglika musi się cofać do pompy sprzęgła i to nie w ilości nawet jednej małej kropelki by odczuł to kierowca .By wystąpiło cofanie się płynu musi być cykliczny nacisk na łożysko oporowe które działa siłą na wysprzęglik .Najkrócej mówiąc łożysko nie obraca się po prostej gładkiej powierzchni tylko podskakuje jak szalone (co skraca jego życie ).Powodem podskakiwania będzie nierówna powierzchnia słoneczka docisku lub luz na 2-masie a w przypadku 1-masy tego typu objaw sugeruje docisk sprzęgła do wymiany .W nowszych konstrukcjach gdzie występuje 2-masa oprócz uszkodzonego docisku może być również koło 2-masowe (zbyt duży luz lub złe wyważenie całości ).
Jeśli objaw drgania pedału sprzęgła występowałby we wszystkich nowych wozach to klienci wracali by do serwisów jak bumerangi . 

Offline rafalh

« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 20:27:34 »
mowa jest o tych spreżynkach one byly regulowane tak mi powiedzieli w serwisie te na foto sa takie rozciagniete a teraz sa scisniete.(czy tak powino sie robic) czy powina być wymieniona całkowicie nowa 2 masa tylko oni migaja sie od wymiany gwarancyjnej??

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 20:52:33 »
tam sie nic nie reguluje. Zreszta niewiem czy sam czujesz co mowisz. co mozesz regulowac w sprezynie?? ta sprezyna jest do napinania żelaza w docisku i tyle w temacie. Cofa sie to żelazo jak wymieniasz tarcze sprzelgowa ze starej zuzytej powiedzmy 6-7 milimetrowej na nowa 8 milimetrową. Ta samoregulacja jest tylko po to ze jak tarcza sie zuzywa to nie ma efektu tego ze na nowej pedal sprzegla bral juz od dolu a jak juz tarcza ma nakulane 300 tys km to sprzeglo bierze pod sam koniec. Z samoregulatorem to masz branie sprzegla zawsze w tym samym punkcie no chyba ze tarcza bedzie juz wysmigana bardzo mocno.  I teraz jesli nie cofniesz tej regulacji a zalozysz nowa tarcze do takiego starego docisku to bedziesz mial problem z wbiciem biegu bo nei bedzie wysprzeglenia tarczy sprzeglowej. Poprostu brak sprzegla a silnik caly czas ciagnie.

Acha wlasnei wrocilem z jazdy moim touranem i tez smignalem golfem i w obu autach pulsuje pedal po leciutkim nacisnieciu pedalu wrecz dotknieciu stopą. Nei jest to pulsowanie ocewiscie jakies mega mocne ze az noga buja ale jak nie wierzysz Gulasz to zapraszam do mnie a ci dowodnie i stawiam tysiac zlotych przeciwko twojemu 100 zl ze tak jest. Przyjedz to sie przekonasz.

Sprzeglo linkowe nie jest tak precyzyjne jak sprzeglo hydrauliczne a tak to mozna powiedziec ze roznicy nie ma. Po za tym to na hydraulicznym mozna smialo duze sily przenosic bo na linkowym juz nie. czyli linkowe jest okej do malych silniczkow z malo moca a co za tym idzie z malą sila sprzegla. Tam gdzie mamy sprzeglo ktore musi wytrzymac 500 Nm to trzeba duzej sily docisku i teraz zeby pokonac to sloneczko tez trzeba duzej sily na pedal.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 21:55:31 »
Choćbym chciał nie mogę tego przemilczeć Najwyżej całość wypowiedzi zostanie przeniesiona na odrębny temat.
Wydawało by się że dość dokładnie opisałem co jest powodem drżenia pedału sprzęgła .To że występuje to w twoim wozie nie jest podstawą że we wszystkich jest to normą .Skoro mówisz że jest wyczuwalne drżenie to jest nie zbyt dobrze (nie wspominasz co jest powodem tych drgań )Bo mówienie że jest to fabrycznie nie do końca jest prawdą .Zdecydowana większość aut nie ma problemów z drżeniem pedału sprzęgła (popatrz na auta japońskie gdzie sprzęgło chodzi płynnie i bardzo delikatnie )Co do przejścia z mechanizmów linkowych czy wręcz cięgien jest głównie poparte jak to się mówi " postępem"co ja osobiście nazywam skomplikowaniem tego co powinno być proste by było niezawodne .Jeśli chodzi o siły jakie przenosi czy to rozwiązanie hydrauliczne czy linkowe są podobne .Przy wozach z większymi mocami występują tarcze o większych średnicach (co dokładnie przemilczałeś ) większa płaszczyzna cierna rekompensuje mocniejszy docisk (mowa o wozach seryjnych) .Podobnie jest z hamulcami większa masa wozu mocniejszy silnik i automatycznie większe średnice tarcz hamulcowych jak i klocków ,a ciśnienie w układzie hamulcowym podobne jak w małym lekkim autku miejskim .Co innego w wozach wyczynowych z hamulcami wielotłoczkowymi podobnie jak i układ sprzęgła typowo sportowy (niejednokrotnie wielowarstwowy ).Ale nie będę motał skupmy się przy zwykłym cywilnym wozie .Drżenie na pedale sprzęgła jest spowodowane podskokami łożyska oporowego na docisku .I nie ważne czy sprzęgło jest hydrauliczne czy linkowe powody tego typu objawów są zawsze podobne .I nie jest to norma .Jeśli wspominasz że zaobserwowałeś tego typu objawy w nowych (salonowych ) wozach może to tylko świadczyć o nieudolności konstruktorów lub montaż wadliwych części już w fabryce .Dla łatwiejszego zobrazowania tematu dla osób mniej znających się na mechanice samochodowej .Podobny tylko bardziej odczuwalny objaw jest jak w aucie mamy dość mocno zużyte tarcze hamulcowe i hamujemy dość delikatnie z dużej prędkości .Jak tarcze są dość cienkie i mocno się rozgrzeją to będziemy odczuwać drżenie pedału hamulca a nieraz i dość mocno nawet na kierownicy . A powód jest banalnie prosty bo tarcze pod wpływem temperatury zaczynają się falować .Podobnie powierzchnia docisku zwanego potocznie słoneczkiem jak będzie pofalowana pedał sprzęgła będzie podskakiwał i to nieraz dość mocno odczuwalnie .

Offline rafalh

« Odpowiedź #20 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 23:04:52 »
Jezeli bym sie na tym znał to bym nie pisał na tym forum , wiec nie znam sie pisze to co mi mowia w warsztacie i dlatego drencze ten temat co moze byc winna tego sprzegła i co w nim ustawiali ... zeby miec pewnosc w jakim kierunku isc a nie metoda prob i blędów wymieniac .pozdrawiam

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 23:13:27 »
Słuchaj ja ci pisze na przykladach juz nawet nie kilku czy kilkunastu aut ale kilkudziesięciu.  Sam byłem ciekaw. Nie znajdę ci teraz tego tematu ale jeśli mnie pamięć nie myli to na forum astry g to było jakieś 5-6 lat temu. Tez parę osób pytał o to pulsowanie. Na forach vagowskich tez. Sporo osób potwierdziło ze to ma u siebie też. co w trzech autch umnie to pulsowanie to usterka nawet na nowych zestawach?? Pamiętaj ze silnik  nie kręci się ruchem stałym a ma szarpniecia zależne od ilości garow itd. Tak samo tez zresztą mają silniki elektryczne. Ilość uzwojen tu decyduje. Zrób ze trzy uzwojenia na silniczku a zrób ze 12 to zobaczysz który jak silniczek chodzi.  Tak nic nie jest idealnie proste ani też wyważone a nawet gdyby to przy super wyważenie i tak każdy element wirujacy wpada przy pewnych obrotach w rezonans. Tarcza sprzeglowa tez po wciśnięciu sprzęgła obija się między zamachem a dociskiem. Sciagales sprzęgło nie raz co nie to widziałeś że wyrabia ma żelazie docisku tez bywa nierówne i na tarczy tez. Jaki masz skok pedału sprzęgła a jaki skok na wyciska i jaki skok na żelazie docisku. Pomysł chwile. Skok pedału to paręnaście cm skok wycisku to około 15-20 mm a skok żelaza to ile 2 mm? TP teraz w druga stronę ile skoku trzeba żelaza by pedały zapulsowal pół milimetra?

Kolego wymiana na nowy dwumas  w obecnych czasach nie daje pewności ze będzie ten element działał poprawnie i jak długo. 

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 15 - Czerwca - 2016 - 15:21:50 »
No i znowu wypada sprostować lekko wypowiedz .Ilość garów jest nie istotna .Tu nie jest problem z szarpaniem wzdłużnym tylko poprzecznym.Jak ktoś chce być aż tak precyzyjny w cyferkach to wypadałoby nadmienić że wał nie jest umocowany zupełnie na sztywno .Posiada luz i wzdłużny jak i poprzeczny (w końcu obraca się na oleju jaki jest na panewkach .Problem tkwi w tym co jest zamocowane bezpośrednio do wału czyli koło zamachowe i docisk .Jeśli wspominasz o delikatnym dotykaniu tarczy sprzęgła zarówno o docisk jak i koło ( w nowszych 2-mas )to ma to jedynie wpływ na ewentualne szarpanie podczas ruszania lub problemy z wbiciem biegu (nie do końca rozsprzęglony ).Jeśli koło zwykłe czy nawet 2-mas będzie nie wyważone i nawet jak dołożymy do tego docisk który też będzie nie wyważony to będzie miało to wpływ na drgania ale silnika a nie sprzęgła .Dopiero zbyt duży luz ( w przypadku 2-masu ) na łożysku ślizgowym tego wynalazku będzie powodował bicie tego elementu poprzecznie a to się wiąże z tym że i przykręcony do tego koła docisk zaczyna się bujać na boki ,a jako że występują tam dość znaczne obroty to te bujanie przenosi się na łożysko oporowe które podskakując na nierównej powierzchni słoneczka daje efekt drgania na pedale sprzęgła .
Wystarczy trzymając jedną nogę na pedale sprzęgła dodać drugą lekko gazu a każdy co ma tego typu problem zaobserwuje wzrost częstotliwości drgania (aż do zaniku,bo przy wyższych obrotach silnika częstotliwość tych drgań będzie tak duża że będzie się wydawać że ich nie ma ) .

Dodano:  15 - Czerwca - 2016  -  15:38:27
Jedynym rozsądnym wyjściem dla autora tego tematu byłoby przejście z 2-masy na 1-mas (jeśli nie boi się przeróbek )musi mieć jedynie na uwadze że w nowoczesnych jednostkach skrzynie biegów są delikatniejsze i bardziej narażone na awarie .Dobór tarczy sprzęgła z odpowiednią twardością sprężyn jest dość istotna .Zostawienie przy przeróbce tarczy bez sprężyn znacznie skróci życie skrzyni a ostrzejsza jazda na takiej tarczy (starty z piskiem opon itp.)zabije tarczę bardzo szybko .Plusem takiego przerobienia jest jednak to że jeśli wszystko dobrze zostanie złożone to praktycznie taki komplet przeżyje auto bezawaryjnie .
Można usterkę wyeliminować zmieniając na kolejną 2-masę ale jej żywotność została tak policzona że zanim padnie auto to komplecik będzie wymieniony parę razy .
Nowoczesność na tym polega by części zużywały się dość często /szybko a Kowalski za nie płacił (najlepiej nie mało ).

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 15 - Czerwca - 2016 - 16:56:29 »
No widzisz u siebie trzy razy zrzucenie skrzynie i szarpalem z zamach i luzu nie stwierdziłem.  No patrz taki mam kiepski motor. Nie wiem czy wiesz ale luz podłużny w aucie to występuje naprawdę nie często i akurat tdi na to nie cierpi. Turbiny tez maja podobne ulizyskowanie i co przy sprawnej mamy luz nawet nie ćwierć mm poprzecznego a podłużne wcale. Kupiłem kiedyś turbo do asz i luz był taki ze raczej mi się ręce ugina a nic nie stwierdziłem.  A turbo miało nalot około 120 tys km. Nie rozumiesz tego ze jest postęp i ty np swoim autem nie wejdziesz do miasta w de.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #24 dnia: 15 - Czerwca - 2016 - 17:06:00 »
Może ktoś w końcu zapyta, jakiej firmy dwumase wsadził feuvert do tego auta i dlaczego to kosztowało aż 4 tyś. zł.
Czy ta sprzęgło dwumasowe nie zostało czasami zakupione na allegro?
Coś do mnie nie dociera że są takie problemy po włożeniu sprawnej nowej i firmowej dwumasy i do tego jeszcze ta cena jak w serwisie autoryzowanym ::)

Tagi wątku: